kızlar az önce bu yazıyı gördüm ve sizlerlede paylaşayım dedim
Bir Türlü Çalışmayı Beceremiyorum !!!!
“Ben neden çalışmayı beceremiyorum?” diye kendinize sormadan önce çalışmayı ne kadar istediğinizi bir düşünün. Ders çalışma deyince aklınıza ilk gelen şeyleri bir sıralar mısınız?
Ders çalışmak;
* Sıkıcı bir faaliyettir.
* Zor bir faaliyettir.
* Nefret edilen bir faaliyettir.
* Sınırlayıcıdır.
* Zorunluluktur.
* Çalışılması için istek olması gerekir.
Bunlar daha da arttırılabilir. Peki ya ders çalışma ortamınızı düşündüğünüzde ve kendinizi ders çalışırken hayal ettiğinizde ilk aklınıza gelen şeyler neler oluyor? Aşağıdakilere mi benziyor yoksa?
Ders çalışma ortamı;
* Adeta bir cezaevinin hücresi gibi
* Karanlık
* Sıkıcı
* Dışarısı daha eğlenceli
* Boğucu
* Hayallerimle baş başa kaldığım yer
Şu anda bu yazıyı okurken bile sanırız ki içiniz daraldı ve çalışmak bir kere daha bir eziyetmiş gibi göründü gözünüze…
Tabii ki eziyet gibi gelecektir. Çünkü bu kadar olumsuz mesajın, olumlu bir düşünceye ve davranışa yol açması mümkün değil. Peki aşağıdaki ifadeler size ne hissettiriyor?
Ders çalışmak;
* Çalıştıkça hoşlanılan bir faaliyettir.
* Çalışmayı tamamladıktan sonra keyifleniyorum.
* Engelleri aşmak beni mutlu ediyor.
* Diğer faaliyetleri çalışma sonrasında da yapabilirim.
* Başarılı oldukça isteğim daha da artacak.
Ders çalışma ortamı;
* Hedeflerime adım adım ulaştığım yer.
* Daha eğlenceli faaliyetlerin tadını çıkarabilmem için önceliklerimi gerçekleştirdiğim yer.
* Sorumluluklarımı yerine getirebilmem için gerekli.
* Yeterince aydınlık
* Düzenli
Düşüncelerimiz,davranışlarımıza yön verdiğine göre, siz davranışlarınızı hangi düşüncelerin belirlemesini tercih ediyorsunuz? Kendimize olumsuz mesajlar vermenin bir başka biçimi de “Verimli çalışabilmek için,ders çalışma isteğinin gelmesi gerekir” düşüncesidir. Tıpkı bir ilham gibi ders çalışma isteğini bekleriz ve yıllardır doğru düzgün de gelmemiştir. Unutmayın ki! ısteği yaratan da yok eden de bizleriz. ıstek kendiliğinden gelmez. Oysa, başarılı olmak isteyen bazı öğrencilerin ortak yanılgısı şu şekildedir.
Önce ders çalışma isteğinin olması veya gelmesi ———- Ders çalışmaya başlamak ve çalışmayı sürdürmek———— Başarılı olmak
Ama istek gelmesi diye bir şey söz konusu olmadığına göre bu durum ve beklenti yıllar boyunca da sürebilir. Ders çalışma isteğinin ortaya çıkabilmesi için şu sıranın gerçekleşmesi sizi hedefinize ulaştırabilir. Çünkü insanlar herhangi bir konuda caba gösterir ve başarılı olurlarsa o konuda yeni denemelerde ve çalışmalarda bulunurlar. Yani önce çalış başarıyı yakala. Gör bak daha istekli olacaksın.
Ders çalışmaya başlamak ve çalışmayı sürdürmek———-Başarılı olmak——-Ders çalışma isteğinin ortaya çıkması
Ders çalışmanızı engelleyen “istek bekleme”nin dışında, başka olumsuzluklar da yok değil. Tam masanın başına oturuyorsunuz, zaten zar zor oturmuşsunuz, birden aklınıza gün içerisinde olan bir olay geliveriyor ya da hayallere dalmayı çok seviyorsunuz ve nedense bu hayallere hep ders çalışma masanızın başında dalıyorsunuz.
“ÇALIŞMAK UÇUP GıDEBıLEN BıR ALIŞKANLIKTIR, BIRAKMASI KOLAY,
YENıDEN BAŞLAMASI ZOR BıR ALIŞKANLIK.”
V. Hugo
Sık sık ara verme ihtiyacı duyuyorsunuz. Bütün bu güçlükleri kolaya dönüştürebilmenin yolu çalışma odanızı, çalışma masanızı yeniden düzenlemekten geçiyor. Bununla birlikte çalışma odanızla eşleştirdiğiniz olumsuzlukları olumluluklara dönüştürebilmeniz için düşünsel düzenlemeye ihtiyacınız var. Bunun için Rehber Öğretmeninizle görüşebilirsiniz.
Son olarak da bazı öğrencilerin ‘ders çalışmayı’ çok önemli saydığı için en sona bırakma eğiliminden söz edeceğiz. Ders çalışmayı çok önemli bir faaliyet olarak gören bazı öğrenciler, ders çalışma dışındaki önemsiz gördükleri faaliyetleri (müzik dinlemek, telefonla konuşmak, TV izlemek, vb.) bitirip, sonra çalışmanın uygun olacağını düşünmektedirler. Elbette, “çok önemli faaliyet” en sona ve en yorgun olunan saatlere kaldığından genellikle verimli bir çalışma yapılamamaktadır. Böyle bir durumda diğer faaliyetler de keyifsiz bir şekilde ziyan olmaktadır.
Bunun yerine ders çalışma faaliyetini en başa almanızı, bu faaliyeti tamamladıktan sonra diğer faaliyetleri keyifle ve tadını çıkararak yerine getirmenizi öneriyoruz.
Sloganınız “DERSıNı YAP, KEYFıNE BAK!” olsun.
Özetle başarılı olabilmek için, bu isteğin gelmesini beklemeden önce çalışmaya başlamak gerekiyor. Çünkü çalışmaya neden olan ya da çalışmamaya neden olan her şey bizim zihnimizde oluşuyor. Dünyadaki tüm eylemler önce zihinde başlıyor. Bu nedenle düşüncelerimiz önemlidir ve biz istersek bilinçli bir biçimde düşüncelerimizi kendimiz için yararlı hale getirebiliriz.
ıster inanın ister inanmayın düşüncelerimizi biz seçiyoruz.
Her şeyin malzemesi düşüncedir ve düşüncelerimizi değiştirebiliriz.
Eğer ders çalışma davranışı ile ilgili olumsuz düşüncelere sahipseniz doğal olarak davranışlarınız da olumsuz olacaktır.
Olumsuz düşünceleri fark edip onları çürütecek sağlıklı alternatifleri üretebilirsiniz. Çünkü her zaman bir farklı ihtimal daha vardır. Onu bulmak için zihninizi kullanın. Alıntıdır.