Kurşun Kalem Okuma Grubu

• Konu Sahibi Konu Sahibi rast
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Yarın başlıyoruz o halde. Bir de bu ay böyle olur ama bundan sonraki aylar bu şekilde olmaz, haberiniz olsun. Disiplin şart. Ben bu şekilde bir işe girmem... İki kişi de olsa istikrarlı bir şekilde devamlılık istiyorum... 160 sayfalık bir kitap şu zamana kadar okunmuyorsa çok çok yavaşız demektir bu. Bazı özel sebepler olabilir anlarım ama şuraya bir haber vermek de zor olmasa gerek. Bunun için ayrıca bir yazı yazacağım. Dediğim gibi bu ay böyle olur ama sınavımdan sonra hiç de o eski rast'ı göremezsiniz burada.

çok haklısın...

yaşa varol

Kızlar ben çıkıyorum. Size iyi akşamlar yarın benim için yoğun bir gün olacak

şu sıralar yoğun olduğumdan ilgilenemedim hemen unutulmuşum ama zaten daha önce de belirttiğim gibi kürk mantolu madonna yı okudum, şimdi tekrar okuyorum 1984 adlı kitapla beraber, neyse karar verilmiş zaten, keyifli paylaşımlar

Sevgili arkadaşlar, okuma grubumuzu oluşturduğumuz için mutluyum. İleriye dönük, güzel paylaşımlar yapacağımızı ve bunların bizim için faydalı olacağını düşünüyorum. Dilerim grubumuz, uzun ömürlü ve hayırlı olur. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Kürk Mantolu Madonna’yı çok beğendim. Sabahattin Ali, eserinde akıcı bir dil kullanmış. Sıkılmadan okudum. Rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir kitap.

Kitapla ilgili yorumlarım:

Yaşamımda dikkat ettiğim noktalardan biri, ön yargılı olmamaktır. Önyargı, yargısız infaz gibidir. Yanlış kararlar vermemize sebep olabilir. Bazı şeyleri, zamana bırakmalıyız. Zaman, aslında ''konuşur'' ve bize ''doğru cevapları'' verir.

Elimizde olan güçler (zenginlik, mevki), bizi hiçbir zaman şımartmamalı. Bu güçleri, iyi bir şekilde kullanmayı ve paylaşmayı bilmeliyiz. Paylaşmak güzel bir erdemdir ancak dengeli olmak şartıyla...

Kitabın mutlu sonla bitmesini isterdim. İnsanın, ''Benim ruh ikizim.'' diyebileceği birine rastlaması imkansız değil, zor; ama bulup da kaybetmesi daha da zor. Tüm kalbimle sevenlerin birleşmesini, uzun yıllar, mutlu bir şekilde yaşamalarını dilerim (kendim için de dilerim). :)

Aslında yazabileceğim çok şey var ama sizi sıkmamak için burada bitiriyorum.

Sevgiler…

Son düzenleme:
Nicki Kürk Mantolu Madonna Kız Kardeşim İçin
rast okudu Okudu
galanodel okudu Okuyor
greejade okudu Okuyacak
suucum okuyor Okumadı
datlucadu okudu Okuyor
Comeonbaby Okumadı Okumadı

Son düzenleme:
burda fikir alışverişi için bulunduk canım.ben senin fikrine bir yorum katacam sen benimkine. böylece fikirlerimiz bir çağlayan gibi akacak.

benim düşüncelerime gelince. kitap klasik ama akıcı. dönem kitabı çünkü; giriş gelişme sonuç bu dönemde yazılan kitaplarla örtüşüşor dönem dışı çünkü akıcı ve etkileyici bir dil kullanılmış. yazar ifadelerini güzel benzetmeler ve anlaşılır ama dolambaçlı bir şekilde aktarmış. çok beğendimi satırlarını burada paylaştım. bu kitap bana insanların bazı duygularının yıllar geçsede değişmedeğni değişmeyeceğini anlattı. o dönem ilişkileri kitaba aynen resmedilmiş. saf ve temiz insanlar. aynı zamanda gururlu.

ben Kız Kardeşim İçin'e başladım. bir hayli de ilerledim. yanlış yazmışsın.

benim fikirlerim, yazdıklarım. istediğin yorumu yapabilirsin.

Son düzenleme:
Nicki-----------Kürk Mantolu Madonna----------Kız Kardeşim İçin
rast---------------->okudu-----------------------Okudu
galanodel----------->okudu-----------------------Okuyor
greenjade---------->okudu----------------------- Okuyor.Bir hayli ilerlemiş
suucum------------->okuyor----------------------Okumadı
datlucadu----------->okudu ---------------------Okuyor
Comeonbaby-------->Okumadı--------------------Okumadı

hahahahah aşkolsun kız okumadı yazmışsın al sana

Cümleten merhabalar,
Öncelikle bu saate kadar yazmamış olmamı lütfen yadırgamayın. Ve yazımın da kısalığından ve bozuk cümlelerinden dolayı hepinizden özür dilerim.
Neredeyse öğleden sonra hep buralardaydım ama bir türlü yazmak nasip olmadı. İyi ve etkili bir yazı yazdım ama internetimin kesilmesiyle yazdığım yazının hepsi silindi. Şimdi burada aynı cümleleri kurabileceğimi sanmıyorum. Kısaca Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sından bahsetmek istiyorum.

Sabahattin Ali deyince aklıma ilk gelen şey gizemli ölümüdür. Hala tam aydınlanamamış ölümünün ardında bir gizemli kutudur benim gözümde. Kaleminden çıkan eserlere baktığınızda dilin akıcılığından sadesinden çok daha farklı şeyler ilginizi çeker. Ortada ruh psikolojisini çok iyi yansıtan bir kalem var. Sadece ruh psikolojisiyle kalmamış bireyin iç dünyasını da adeta kağıda dökmüştür. Dönemin yazarlarına baktığınızda bunu Sabahattin Ali deki kadar net göremezsiniz.

Biraz Kürk Mantolu Madonna'ya geçecek olursam eğer, bence yenilmiş, silik, içine kapanmış bir insan kişiliği üstüne yapılmış çözümlemeler, o kişinin ardındaki çok zengin bir duygu ve düşünce dünyasının betimlenmesi, gerek Raif Efendi gerekse Maria Puder hepsi bir bütün oluşturmuş hepsi Sabahattin Ali'ye cuk oturan bir roman olma özelliği göstermiştir. Hüzünlü bir aşkın tarifini bu kadar net yapabilen bir yazar daha var mıdır bilemem ama siz önüme hangi romanı hangi kitabı getirirseniz getirin ben yine de 160 sayfalık Raif Efendiyi seçeceğim, Kürk Mantolu Madonna'yı seçeceğim. İnsanları dış görünüşüyle kalıba oturtmak gibi bir yanlışın üzerinde de durmuştur Sabahattin Ali bu kitabında. Aşkın dışında aslında çok fazla şey vardır bu 160 sayfalık kitapta.
Daha ilk sayfalarda kim bilebilirdi ki Raif Efendinin dıştan göründüğü gibi biri olmadığına. Aslında et yığınının altında çok büyük bir yüreğinin olduğuna. Belki de Raif Efendinin hastalıktan çok yaşamış olduğu aşk acısı etkilemişti onu. Belki de Raif Efendiyi oydu ölüme götüren. Aksi düşünülemez bence, öyle uysal bir adam ki patronunun bağırmasından zerre kadar etkilenmemiş sadece patronunun yüzündeki o zavallılığı çok net gösteren bir yüz ifadesini karalamıştı. Hayatında aşkı kadar hiçbir şey heyecanlandırmıyordu ki Raif Efendiyi. Öyle ki resim sergisinde bile buna şahit olmadık mı?...
...
...
Roman hakkında daha bir sürü şey yazılabilir. Dediğim gibi öğleden ikindi vaktine kadar yazımı buraya yazmakla meşguldüm ama hepsi silindi. Bu da silinmeden göndersem fena olmaz.
Biraz da yorumlardan devam ederiz...

Kitabın sonu bence iyi bitmemeliydi. Yani bence bu hali çok daha güzel. Çünkü aşk öyle bir şey ki pek de iyi hali yok gibi :)
Onun dışında söyleyebileceklerim, evet ön yargı... Gerçekten insanların en çok hataya düştüğü durumdur ön yargı. Hemen damgayı vururlar insanın alnına. Belki sırf bu yüzden bir Raif Efendi olabilmeyi istediğim günler olmuştur. :)

Bazı duyguların yıllar geçse de değişmeyeceğini söyledin ya. Hemen aklıma şunlar geldi:
"Ben onlar için hiçbir şey değilim... Hiçbir şey değildim... Senelerden beri aynı evde beraber yaşadık... Bu adam kimdir diye merak etmediler... Şimdi çekilip gideceğimden korkuyorlar..."
"Aman Raif Bey" dedim. "Bunlar ne biçim laflar... Gerçi biraz fazla telaş ediyorlar ama bunu böyle tefsir etmek doğru değil... Karınız ve kızınız!"
"Evet, karım ve kızım... Ama işte o kadar..."

Raif Efendi her ne kadar bir ailenin içinde de olsa bir karısı bir kızı da olsa yaşadığı aşk hep kalbinin en ücra köşesindeydi. Öyle de hayatı son buldu...

Sana katılmadığım tek nokta -kitapla ilgili değil ama- aşkın iyi halinin olmadığı konusu.
Eğer bir insan, gerçekten ruh ikizini bulduysa bence bu dünyada cenneti yaşıyordur.

Sana katılmadığım tek nokta -kitapla ilgili değil ama- aşkın iyi halinin olmadığı konusu.
Eğer bir insan, gerçekten ruh ikizini bulduysa bence bu dünyada cenneti yaşıyordur.

Şöyle diyelim mi:
Tamam kabul ediyorum dünyada cenneti yaşar bir insan, eğer ki gerçekten ruh ikizini bulduysa. Ama şöyle düşün kaç tane ruh ikizine kavuşabilen insan var?
Aşkın iyi hali vardır ama acı hali meşhurdur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…