- 14 Nisan 2017
- 9.061
- 33.990
- 548
- Konu Sahibi eftelya2015
lise yas grubunda her yerde marka takintisi var maalesef.
Yoo, avrupada bu kadar marka takintisi yok, gerçekten. Millet normal magzalardan kiyafet aliyor. H&m marka bile sayilmaz. Nike gibi markalar "ucuz". Yani ayakkabilar 50, 60 eurodan baslayip, 200-300 euroya kadar gidiyor. Kimse burda gidip çoçuguna 700 euroluk ayakkabi almaz mesela. Zenginler bile almaz. Ama Türkiyede orta hali bir aile, çoçuguna 700 liralik ayakkabi almaya çalisir. Ha bide ayakkabi için bile 200-300 euro çok olur. Birçok ebeveyn almaz. Cocuk ilk okul çaginda ise, noel, yilbasi, yasgünü gibi zamanlardaki parayi kenara atip, heveslendigi birseyi almayi ögretiyorlar. Lise çaginda ise, hafta sonu ve tatillerde çoçuklar ise girer, o sekilde kendi kiyafetlerin, gezmelerini kendi ödüyorlar.
Türkiyede is hersey ama herseeeey gösteris. Bu konuda çoçuklara kizilmamali. Yetiskinlerden ögreniyorlar çünkü. Yeni evlenildiginde bile millet gelip evi geziyor, çeyizi geziyor. Krediler çekiliyor o çeyiz için! Misafir geliyor, kaç çesit ikramliklar oluyor. Kadin sabahtan hemen mutfaga atiliyor, evi dip köse temizlemeler,..
Burda misafirlige gidersen en fazla marketten alinan atistirmaliklar oluyor yaninda bir sarap, yada kahve/mesrubat yeterli oluyor. Yada eger evlenilcekse "ben esimin bekar evine gittim, kendi istegime göre beyaz esya alamadim" diye aglamaz kimse. O parayi, baska seylere harcayabilecegi için sevinilir.
Yani bu olayin aslinda çok fazla boyutlari ve derinlikleri var, tartisilmasi gerek.