Çalışan anne olarak benim düşüncelerim:
- 12 aylık bebek, henüz bağışıklık sistemi yeterince gelişmediğinden kreş ortamında çok sık hastalanır ve büyümesi gerileyebilir.
- Sabahları erken uyandırmanız gerekebilir, ev ortamında kalırsa en azından sabah uykusunu alır.
- Kreşte öğle uykusu için çok rahat yataklar olmuyor, evindeki rahatı bulamaz. 36 ay üstü çocukların öğle uykusu çok kısa. Ama 12 aylık bebek günde 2 defa 2-3 saat uykuya yatmak isteyecektir.
-12 aylık bebek çıkıp kreşin bahçesinde oynayamaz, parka götüremezler, sürekli yaz-kış içeride kalır. Ama bakıcı onu her gün sizin istediğiniz zaman diliminde dışarı çıkartır.
- Kreşte çocuklara tek tek yemek konusunda ısrarcı olmuyorlar. Oysa sizin çocuğunuz daha bebek ve kaşık kaşık, gerekirse oynatarak yemek yedirilmesi gereken yaşta.
- 24 aya kadar çocuklar tek bir kişi ile kontakt kurmak ihtiyacındadır. Birden fazla kişinin ilgisi çocukta güven sorunu yaratır. (kızımı götürdüğüm psikolog söylemişti) Anne veya bakıcı, ama tek ve belirli bir kişi olmalı.
Bu ve buna benzer nedenlerle benim kızıma 44 aylık olana dek anneannesi baktı. Sonra bir kolejin anaokuluna başlattım. Hasta olduğunda da okula göndermedim hiç. Çünkü hastalıklarda ayağa kalkmak için kreşte sağlanamayacak kadar sağlam bir beslenme ve uyku gerekli. Hastaysa ben de evde kaldım veya annemden destek aldım. Ama şunu bilin, benim kızım 44 aylık olmasına rağmen normal halinden daha sık hastalandı kreşten dolayı. 12 aylık bebeğe kreşte gerçekten yazık olacağını düşünüyorum.