KPSS Matematik Soru çözüm sayfası

bir sorum daha var karışım problemlerinden

bir satıcı kilosunu A TL ye aldığı meyvelerin % 20 sini çürüdüğü için atmış ve kalanların kilosunu B TL ye satmıştır.

bu satış sonunda % 20 kar ede ettğine göre A ile B arasındaki bağıntı aşağıdakilerden hangisidir?

3A=2B

bir sorum daha var karışım problemlerinden

bir satıcı kilosunu A TL ye aldığı meyvelerin % 20 sini çürüdüğü için atmış ve kalanların kilosunu B TL ye satmıştır.

bu satış sonunda % 20 kar ede ettğine göre A ile B arasındaki bağıntı aşağıdakilerden hangisidir?

3A=2B

dualarina cok ihtiyacim var canim,cok sagol..

canim burada kendi kendine sayi ver..
mesela 10 tane meyve var, tanesini 5 liraya satiyor..meyvelerini satsaydi 50 lira kazanicakti..soruda satis sonunda %20 kar elde edilmis..o zaman 50liranin %20sini bulalim.
50 x (20/100)= 10.. yani satis sonunda 50 + 10 =60 lira kazanmis..
meyvelerin %20si curudu demis soruda. 10 tane meyve vardi..
10 x (20/100) =2 tanesi curumus.. 10-2=8 meyveyi satmis..

8 meyveyi 60 liraya sattiysa
1 meyveyi x liraya satti
buradan x=60/8=7.5 liraya satmis 1 meyveyi..

verdigimiz degerlerden A'nin 5 oldugunu, B'nin 7,5 oldugunu bulduk..

esitlik olarak 3A=2B

umarim anlatabilmisimdir.

canim genelde esitlik yaparak,ya da kendin deger vererek yaparsan formul ezberlemezsin..:34::34:
Allah yardimcin olsun canim,ben gordukce cevap yazmaya calisirim..eger cevap veremezsem bana ozelden mesaj atarsin:34::34:

canım ABC 'nin D ile çarpımından elde eldilen sonuç yine ABC olduğu için D=1 çıkar.açıkçası ben değer vererek çözdüm bunu hani başka yolu var mıdır bilemiyorum.verdiğim değerler de B=3 A=4 olsun dedim ve C'yi de en alttaki toplama işlemine göre seçersem C'yi 2 almak zorundayım.
ve A+B+C+D=4+3+2+1=10

teşekkür ederim canım..hemen altında bir sorum daha vardı :44:

bir sorum daha var kızlar...

PPP
RR
x______
.PPR
3..P
+______
4.P2R

yukarıdaki çarpma işleminde P ve R farklı iki rakamı gösterdiğine göre P.R çarpımı aşağıdakilerden hangisidir

A) 14 B) 18 C) 21 D) 24 E) 27 cevap D şıkkı 24

PPP
RR
x______
.PPR
3..P
+______
4.P2R

yukarıdaki çarpma işleminde P ve R farklı iki rakamı gösterdiğine göre P.R çarpımı aşağıdakilerden hangisidir

canım bu soruda bi gariplik var sanki:26::26: çünkü çarpımın aşağısındaki .PPR ve 3..P'nin eşit olması gerekiyor..çünkü ppp x rr dediği için iki defa aynı çarpımın alt alta yazılması gerekiyor..ama eşit çıkmıyor..buraya göre bakarsak r=p oluyor ama p ve r farklı rakam diyor?? umarım anlatabilmişimdir ne demek istediğimi..soruya tekrar bakabilirmisin?

minderbob günaydın canım çok sağol emeklerine sağlık. Allahım ne sıkıntın varsa gidersin sağlık, huzur, mutluluk versin ilerki günler daha güzel olsun inşallah. yüreğin o kadar güzelki öyle de olacak inan bazen böyle sıkılma dönemleri oluyor ama sonra geçiyor zorda olsa geçiyor.

aynı anda zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin hızı saatte 28 km diğerinin hızı saatte 32 km dir.

kaç saat sonra araçların arasındaki uzaklık 480 km olur?

cevap 8

aynı anda zıt yönde hareket eden iki araçtan birinin hızı saatte 28 km diğerinin hızı saatte 32 km dir.

kaç saat sonra araçların arasındaki uzaklık 480 km olur?

cevap 8

umarım anlatabilmişimdir mantığını canımmm:34:
$soru.png

bir de trenli sorum var

bir tren kendi boyunun 29 katı uzunluğundaki bir tüneli saatte 45 km hızla 20 dakikada tamamen geçebilmektedir. buna göre trenin boyu kaç metredir?

cevap 500

bir de trenli sorum var

bir tren kendi boyunun 29 katı uzunluğundaki bir tüneli saatte 45 km hızla 20 dakikada tamamen geçebilmektedir. buna göre trenin boyu kaç metredir?

cevap 500

Şimdi hayal et bi tren var bi de tünel, trenin başı tünelin başlangıç noktasında tünele girmeye hazır tamam mı?
Şimdi tünelde harekete başladı tren. Trenin baş noktası tünelin bitiş noktasına vardığında bir tünel kadar yol almış olur mu? Evet olur. Peki sen trenin başı ve gerisi hala tünelin içindeyken tren tünelden çıktı der misin? Hayır O zaman trenin bitiş noktası, tünelin bitiş noktasına vardığında sen tren çıktı tünelden dersin değil mi?
O zaman demek ki trenin tünele girip tünelden çıkması için hem kendi boyu kadar hem de tünelin boyu kadar yol alması gerekir.
hem kendi boyu var = x
Hem de tünelin boyu=29x
Tüm yol 30x etti mi? evet :)

yol=hız x zaman=30x

45km = 45*1000 = 45000m dir
1 saat = 60 dk dır
HIZ=45km/saat = 45000/60 =750 metre/dakika
ZAMAN=20 dk
YOL =750.20 =30x
x=500

tamam canım hayal ettim anladım sonunda şu mantığı çok teşekkür ederim inşallah severek gidip gelebileceğin bir işin olur canım :38:

defalarca denedim bilmiyorum bu soru nasıl yapılıyor of Allahım sabır ver iki küme çizip kesiştiriyorum ortaya 12 yazıyor sonra nasıl oluyor acaba?

bilmiyorum kümeler buradan nasıl olur ama yazacağım artık

bir sınıfta ingilize veya rusça dillerinden en az birini bilen 48 öğrenci vardır. ingilizce bilenlerin sayısı rusça bilenlerin sayısının üç katıdır.

bu sınıfta her iki bilen 12 öğrenci olduğuna göre yalnız ingilizce bilen öğrenci sayısı kaçtır?

cevap 33

Son düzenleme:
herkesin türkçe konuşabildiği 60 kişilik bir sınıfta 20 kişi ingilizce, 15 kişi fransızca konuşabilmektedir. bu sınıfta yalnız bir dil konuşabilen en çok kaç öğrenci vardır?

cevap 40

Fransızca bilen 15 kişinin aynı zamanda ingilizce de bildiğini kabul edersek. 15 kişi her üç dili biliyor olur.
5 kişi hem ing. Hem türkçe bilir. Geriye kalan 40 kişi ise yalnızca türkçe biliyor olur. En fazla dediği için fransızca bilenlerin hepsinin ingilizce de bilmesini kabul ettik ki ingilizce ve fransızca bilen sayısını enaza indirmiş olduk.

canım bu soruda bi gariplik var sanki:26::26: çünkü çarpımın aşağısındaki .PPR ve 3..P'nin eşit olması gerekiyor..çünkü ppp x rr dediği için iki defa aynı çarpımın alt alta yazılması gerekiyor..ama eşit çıkmıyor..buraya göre bakarsak r=p oluyor ama p ve r farklı rakam diyor?? umarım anlatabilmişimdir ne demek istediğimi..soruya tekrar bakabilirmisin?

çok pardon canım ya.. soruyu yazarken kafam çok yorulmuştu..yanlış yazmışım..

PPP
PR
x______
.PPR
3..P
+______
4.P2R

günaydın kızlar :16:

bir sınıfta müzik veya resim kursuna katılan 26 öğrenci müzik kursuna katılan 16 öğrenci , müzik veya resim kurslarından sadece birine katılan 18 öğrenci bulunmaktadır.

buna göre sadece müzik kursuna katılan kaç öğrenci vardır?

cevap 8

günaydın kızlar :16:

bir sınıfta müzik veya resim kursuna katılan 26 öğrenci müzik kursuna katılan 16 öğrenci , müzik veya resim kurslarından sadece birine katılan 18 öğrenci bulunmaktadır.

buna göre sadece müzik kursuna katılan kaç öğrenci vardır?

cevap 8

küme sorularında benim eklediğim gibi iki tane küme çizerek çözersen daha rahat çıkar sonuç

$soru çözümü.jpg

REsimde yanlış yazmışım sadece müzik ile gösterilen yer sarı bölge b=8 demişim yanlış olmuş, a=8 olmalı orası

Son düzenleme:
1. sorum
x=√5-√2
y=√2/2-√5/5
olduğuna göre xkare sayısı ykare sayısının kaç katıdır? cevap :10

2.sorum
16,18,24 sayılarının en küçük ortak katı;
12,36,xsayılarının en küçük ortak katına eşittir
Buna göre x in alabileceği kaç farklı değer vardır? cevap:3

3. sorum
16 dan küçük pozitif tam sayılar arasından, toplamı 45 olacak biçimde,
birbirinden farklı dört sayı seçiliyor.
buna göre aşğ.hangisi seçilen dört sayıdan biri olamaz?
a2 b3 c4 d5 e8 cevap:2

Back