- 22 Nisan 2012
- 1.604
- 170
- Konu Sahibi BeyazPerim
Maalesef ne alacağımı şaşırdım,iyi olan her ürün onların.Mac ve clinique test yapmıyor diye çok sevinmiştim ama petanın sayfasındaki listede göremedim.Yani hangi taraftalar şaşırdım
bu arada clinomyn diş macunu,make up factory,beauty formulas krem alınabilir mi?
Yapmayanlar listesinde ne yazık ki tanıdık çok fazla marka yok, bir arkadaş ana firmanın alt ürünleri olduklarından gözükmüyor şeklinde bir bilgi yazmıştı.
Bilen bir arkadaş varsa eğer test yapmayan bilindik firmaları yazabilir mi acaba?
Çünkü aradığım hiç bir markayı listelerde bulamıyorum.
Merhaba.
Bazı konularda pek çok paylaşmak istediğim şeyler olmasına rağmen yazıp yazmamakta çok tereddüt ediyorum zaman zaman. Ben bir kaç aylık bir üyeyim. Bu forumdan başka bir yerde de daha önce hiç bir üyeliğim olmamıştı açıkçası gerçekten hayatın içindeki bir sürü şeye yetişmeye çalışırken ekstra geliyor şu anda bile.
Ancak linklerde sürekli karşıma çıktığında biraz ilgilenince KK nın gerçekten çok geniş bir portal olduğunu, burada insanların en yakınlarıyla bile paylaşamayacakları şeyleri paylaşabildikleri gerçekten çok iyi dostlukları olduğunu gördüğüm için, bir sürü insanın bir sürü deneyim ve önerilerinden faydalanabilmek adına üye olmaya karar verdim. Ve doğru bir karar olduğundan eminim.
Ancak, şöyle bir problemim var benim. Yaklaşık iki yıldır kendim ve ailem ve sevdiklerim için sürekli, sağlıklı yaşam ürünleri olduğuna gerek sertifikalarıyla, gerek geçmişiyle, gerekse kendi deneyimlerimle inandığım şeyler kullanıyorum. Ve buradaki insanlar için de uygun olabileceğini hatta bir çok sağlık problemlerini çözmekte veya desteklemekte iyi sonuçlar alabileceklerini çok iyi bilmeme rağmen bahsetmekten sürekli kaçınıyorum. Çünkü burada bir dolu marka veya bir dolu ürün veya ilaç vb. şeylerden sürekli paylaşım olarak bahsediliyor olmasına ve pek çoğunun içeriğini tek tek acaba nedir diye sorgulamayı bir yana bırakın, neler olduğuna bile bakmadan hepimiz kullanıyor olmamıza rağmen, birileri çok duyulmadık bir şeyden bahsedince niyeyse tepkiler, ne söylendiğiyle ilgilenmekten çok direk olarak olumsuzluktan yana olabiliyor. Bunu gözlemlediğim için ben de çoğu zaman bahsetmek gereği duymuyorum, bazen de doğal olarak çekince yaşadığım için yazacaksam bile vazgeçiyorum, bazen de ilgimi çeken konularda böyle daynamayıp yazıyorum.
İki yıl öncesine kadar kullandığım veya satın aldığım herşeye kendimce dikkat ettiğimi sanıyordum oysa bir şekilde gözüme ve beynime neler kazınıyorsa zaten onlara yönlendirilmiş olduğumun ayırdına varamıyordum. Benim takip edebildiğim sadece Peta kurallarına uygunluğu ve üretim ve tüketim tarihleriymiş, bir şekilde diğerlerine nedir diye bakıp sorgulamamış olduğumu üzülerek farkettim. (ki şu anda bir dolu arkadaşımın özellikle hatırı sayılır bir dolu firmaya yazdıkları maillerine cevap gelmediğini veya yabancı dilde gelen cevapların büyük bir kısmında net olmayan şekilde deney yapmadıklarını çağrıştıracak esnek cevaplar verdiklerini öğrendiğimde bu işin çok daha derin boyutlu olduğunu da düşünmeye başladım. Çünkü firmaların bir çoğu hammadelerini veya ürünlerinde kullandıkları bir dolu şeyi kendileri kontrol etmiyorlarki zaten. Bu nedenle hayvan deneyleri yapmıyoruz diye cevap verebiliyorlar ama bunun ne anlama geldiğini düşündüğünüzde zaten komik bir şey ortaya çıkıyor. Neyse çok uzun oldu ve bu konu başlıbaşına uzun ve o birşeyden habersiz dünyanın en güzel canlıları bakımından da oldukça önemli ve üzerine çok daha fazla gidilmesi ve biz insanların çok daha duyarlı olup her yönüyle tepki koymamız gereken bir mevzu zaten. Nasıl olsa benimle bir şey olmaz dememek lazım. Yani aldığımız en küçücük bir üründe bile eğer hepimiz bu konuda duyarlı olursak, eminim ki arz talep dengelerindeki değişim, para kazanmak kaygısındaki birilerini mecburen bu konuda olması gerektiği gibi hareket etmeye zorlayacaktır.)
Fikrim ve bilgim olan, daha da ötesi kendimde kullandığım ve emin olduğum şeylerden bile bahsdememek üzücü geliyor aslında. Ama raflarda, reklamlarda bir şekilde zihnimize kazınmayan veya birilerinden sürekli duyduklarımız dışındaki şeylerde bunu araştırmak yerine direk olarak önyargı yaparız bizler biliyorsunuz ki atom parçalanabilmiş ama biz insanoğlunun önyargıları ne yazık ki parçalanamamıştır. Tedbirle önyargı arasındaki farkı bazen algılayamıyoruz ve bu ikisini ayırtedemiyoruz.
Yine de size de bahsetmek istedim sadece inceleyin ve araştırın. Eminim ki kendi adınıza en doğru kararları verebilecek yeterliliktesinizdir zaten. Sonuçta tercihinizi ne yönde kullanırsanız kullanın hiç önemli değil, sizin için kendime layık gördüğüm şeyleri paylaşmış oluyorum ve bu bir insan için mutluluk verici birşey. Çünkü sevgi dışında neyi paylaşırsak paylaşalım bizlerden birşeyler mutlaka eksilir. Ama sevgi ve bilgi öyle değildir. Hele ki kendinize layık gördüğünüz bir şeyi kolay kolay paylaşabilme imkanımız ne yazık ki günümüz şatlarında istesek de başka şeylerde pek mümkün olmuyor. Şu şartlarda, daha sonrasında herhangi bir şekilde amacım dışında anlaşılmaktan ötürü can sıkıcı bir durum yaşamak istemediğim için, burada ürün veya firma adından bahsetmeyi uygun bulmuyorum kendi adıma.
Ama eğer nedir? der ve en azından incelemek isterseniz, tabi ki paylaşırım, çünkü bunlar gizli saklı şeyler veya sakıncalı şeyler de değil zaten. Bilakis günümüz şartlarındaki bunca sağlık sorunları ve bunca zararlı şeylerle karşıya karşıyayken, ya da daha güzel ve bakımlı olmak adına o zavallı hayvancıklara bunca eziyeti yaşatan birilerine farkında olmadan da olsa para kazandırmaya devam ederken, daha iyi ve sağlıklı ve dünyamızı ve hayvanları en çok düşündüğünü tespit ettiğimiz şeyleri kendimize layık görüp kullanmamız bakımından asla arayış ve araştırmalarımızdan vazgeçmemiz lazım diye düşünüyorum. Böylece, yukarıda da belirttiğim gibi herkes vitrinine koyduğu şeylerin rengi, kokusu, ambalajıyla albenisi olması yerine içeriğiyle iyi olması yönünde hareket etmeye başlayacaktır mecburen. Ama önce bizlerin talepleri bu yönde gelişmeli ki sonuç da bu yöne doğru olabilsin.