• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Köyde çocuk olmak

bende köyde büyüdüm yokluk desen bizdede vardı istanbulun hemen yanındayız ama ilkokulu birleştirilmiş sınıflar sistemine göre okudum babamın yaptığı tahtadan silahlarla meyve yapraklarını para diyerek hırsız polis oynardık tahtadan tekerlekleri olan tahta arabalarımız vardı çember çevirirdik gece 1 2 lere kadar saklanbaç ebeleme oynardık evet yokluk vardı biz şanslıydık evimizde su vardı ama kimimizin evinde suyu bırak tuvaleti bile yoktu muffak yerine küçük bir boşluk yokluk deyince niye hep doğu gelirki akla sanki başka yerlerde aynı yokluk yaşanmıyor mu ama biz çok mutlu bir çocukluk geçirdik annemle sabah namazından sonra çapaya gider mevsimiyse ıhlamur için kestane için dağlara çıkardık koca koca çuvalları bizde sırtımızda taşıdık ama ordayken-dağda yani- yediğimiz soğan ekmek bile o kadar tatlı gelirdiki bize ailemize yardım etmekten hiç kaçınmadık o bile bir oyundu bizim için evet yorulduk hemde çok yorulduk ellerimiz nasır tuttu ama çok da mutluyduk çünkü ailemiz bizi seviyordu bizim için uğraşıyordu tamam para lazım ama bir evde sevgi mutluluk yoksa para ne kadar önemlidir sizcee ben o resimlerde acınacak çocuklar göremiyorum umutla gözleri ışıldayan yüzler görüyorum sadece kimbilir belki ben küçükken öyle olduğumdandırrr:emir_bebek::emir_bebek:

fotolar cok güzel ama pislik diz boyu su yok mu sabun yok mu köy cocugu diye ne kadar fotoya baktıysam netten filan hepsi pasaklı....

fotolar cok güzel ama pislik diz boyu su yok mu sabun yok mu köy cocugu diye ne kadar fotoya baktıysam netten filan hepsi pasaklı....

a.s.Bütün köyler aynı değil ama çoğu köylerde durum bu maalesefsenağlama sebep büyükler iş yapmaktan çocuklara fazla vakit ayıramıyorlar sanırım:kedi:

slm bende köyde büyüdüm evet biraz pasaklıydık ama bagışıklık kazanmışız
inanın öyle büyüyen cocuklar daha saglam oluyorlar hastalıklara karsı daha güçlü
oluyorlar çamur oynardık biz çamurda tencere tabak yapardık güneşte kuruturduk akşama
kadar eve girmezdik sokaklarda oynardık şehirde taş binaların arasında büyüyen
cocuklara cok üzülüyorum benim cocugumda malesef taş binaların arasında büyüycek ama
yazlarıda olsa gidebilecegimiz bi köyümüz var.

5brb4g.jpg

cocuk3j.jpg

egenin büyük bir köyünde büyüdüm sartlarımız biraz daha farklıydı
ama bir gerçek vardı biz çok mutluyduk
bu anlatılacak birşey degil her zaman şükrettim bunu için ve birgün cocugum olursa isterim köyde büyümesini

-hazır oyuncaklarımız yoktu ama yaglı camurdan her türlü evcilik malzemesini hazırlar, kurutur ve kullanırdık
-sabah bir çıkardık evden öğlen eve gelir bir kosu yaglı recelli ekmeklerimizi alır, yolda yiye yiye kaldıgımız yerden oyuna devam ederdik...annemiz sofraya otutamazdı bizi cünkü oyun beklemezdi..bir dilim ekmek yeterdi doymamıza
-köydeki herkes birbirini tanır, lakabını bilir...10 dakikalık yolu sohbet etmekten 1 saatte gidersin...
cünkü köydür orası ayaküstü sohbetlerin tadına doyum olmazdı

yokluk degildir köydeki mutluluktur. bir kırık araba mutlu eder seni...
ögrencilerime bakıyorum hepsi boynu anahtarlı cocuklar...aileler maddi gücle onlara herseyi alıyorlar ama cocuklar bu ne biçim oyuncak deyip atıyorlar....maddi varlık var ama manevi yoksunlukta var...
topraga ayagı degmeyen,beton gören,mahalle oyunlarının tadından mahrum mekanik bir nesil yetişiyor...ama bir yerlerde hala keyifle oyun oynayan çocuklar var...
onlar köy çocukları....yırtık pantalonlu, kırık arabalı ama mutlu....

aynen katılıyorum sana cnm yani bizde köy cocuguyduk ama hiç böyle pasaklı degildik arada bir bazı arkadaşlarımız vardı böyle ama oda annelerinin cocuklarına ozen gostermediği cocuklardı ... ben ve diger arkadaslarım elimiz yuzumuz tertemizdi vala ... yani bi yırtıgı dikmek o kadarda zor olmamalı bir anne için ...yada cocugun yuzunu elini bi suya tutup yıkamak ... annem hergun saclarımı tarardı belimden aşagıda up uzun sapsarı saclarım vardı :) eger böyle pasaklı olsaydık bit duserdi :) canım annem nası ozenirdi ya :( temizlikle yoksullugun alakası yok ....

egenin büyük bir köyünde büyüdüm sartlarımız biraz daha farklıydı
ama bir gerçek vardı biz çok mutluyduk
bu anlatılacak birşey degil her zaman şükrettim bunu için ve birgün cocugum olursa isterim köyde büyümesini

-hazır oyuncaklarımız yoktu ama yaglı camurdan her türlü evcilik malzemesini hazırlar, kurutur ve kullanırdık
-sabah bir çıkardık evden öğlen eve gelir bir kosu yaglı recelli ekmeklerimizi alır, yolda yiye yiye kaldıgımız yerden oyuna devam ederdik...annemiz sofraya otutamazdı bizi cünkü oyun beklemezdi..bir dilim ekmek yeterdi doymamıza
-köydeki herkes birbirini tanır, lakabını bilir...10 dakikalık yolu sohbet etmekten 1 saatte gidersin...
cünkü köydür orası ayaküstü sohbetlerin tadına doyum olmazdı

yokluk degildir köydeki mutluluktur. bir kırık araba mutlu eder seni...
ögrencilerime bakıyorum hepsi boynu anahtarlı cocuklar...aileler maddi gücle onlara herseyi alıyorlar ama cocuklar bu ne biçim oyuncak deyip atıyorlar....maddi varlık var ama manevi yoksunlukta var...
topraga ayagı degmeyen,beton gören,mahalle oyunlarının tadından mahrum mekanik bir nesil yetişiyor...ama bir yerlerde hala keyifle oyun oynayan çocuklar var...
onlar köy çocukları....yırtık pantalonlu, kırık arabalı ama mutlu....

canım benim aynen katılıyorum sana :)

sakaryamda biraz daha iyi cocuklar benim guzel sakaryam yeşillikler diyarı orda gene nefes alacak bi yeşillik var az dışarı cıktınmı tarlalar orası gene bi çok yerden daha iyi sadece merkez cocukları sıkıntıda ordada o var işte ....
opuyorumnanaktan

Meryemce paylaştığın bu harika fotoğraflar için çok teşekkürlera.s.Köyde çocuk olmak çocukluğunu doya doya yaşamaktır belki.Ama yaşadığın yere göre çok da zorlukları olduğu açık.O çocukların da şehirde ki yaşıtlarıyla aynı olanaklara sahip olduğu bir dünya diliyorum:Saruboceq:

Meryemce paylaştığın bu harika fotoğraflar için çok teşekkürlera.s.Köyde çocuk olmak çocukluğunu doya doya yaşamaktır belki.Ama yaşadığın yere göre çok da zorlukları olduğu açık.O çocukların da şehirde ki yaşıtlarıyla aynı olanaklara sahip olduğu bir dünya diliyorum:Saruboceq:

a.s.Ben teşekkür ederim canım o güzel yorumun içinopuyorumnanaktan
ve o güzel dileklerine katılıyorumalkisalkisalkis

Şu hınzır bakışa bakın bi ya:emir_bebek:

hem köy hem şehir çocuğuyum. Kışın şehirde okulumuzu okur (babam şehirde görev yapardı), yazın tatil olmasını dört gözle beklerdik. Köye babaannemin yanına giderdik. yaz tatili bitene kadar ne annemizi ne babamızı arardık. O kadar mutluyduk ki köyde. Koyun, inek sağar, çobanlık yapardık. Tavuk beslerdik. Çeşmeden su taşırdık. taşlardan kına yapıp elimize yakardık. gaz lambasıyla aydınlatırdık gece 2 göz evi. o iki göz köy evinde bütün kuzenler (tam 7 kuzeniz) kalırdık babaannem ve dedemle birlikte. Yayık yayar, yoğurt mayalardık. Hamur yoğurur, sobada pişirirdik. Kahvaltımızda sadece peynir çay ve ekmek olurdu. Ama hepimiz o kadar mutluydukki. Oyuncaklarımız yoktu. Bizim oyuncağımız işte bütün bu saydıklarımdı. Keşke o günlere geri dönebilsem, keşke yeniden yaşabilsem, O kadar özledim ki o günleri.:1no2:

Şimdi ise 2 çocuğumla kendi çocukluğumu kıyaslıyorum ister istemez. Parka bile kendi başlarına bırakamıyorum. Peşlerindeyim. Yığınla oyuncakları var, ama ilgilenmiyorlar bile. kendi başlarına birşey yapmıyorlar. Yemek yemek onlar için işkence sanki. hayvanat bahçesinde gördükleri koyunlara "ısırmaz dimi anne" diyorlar. Onlara dokunmak istemiyorlar. Topraktan çamur yapmıyorlar.Yüzlerine gözlerine bulaştırmıyorlar.Yedikleri önünde yemedikleri ardında. Ama onlar için üzlüyorum. keşke benim yaşadığım çocukluğu onlarda yaşayabilselerdi.mafoldumben

Şu hınzır bakışa bakın bi ya:emir_bebek:

hem köy hem şehir çocuğuyum. Kışın şehirde okulumuzu okur (babam şehirde görev yapardı), yazın tatil olmasını dört gözle beklerdik. Köye babaannemin yanına giderdik. yaz tatili bitene kadar ne annemizi ne babamızı arardık. O kadar mutluyduk ki köyde. Koyun, inek sağar, çobanlık yapardık. Tavuk beslerdik. Çeşmeden su taşırdık. taşlardan kına yapıp elimize yakardık. gaz lambasıyla aydınlatırdık gece 2 göz evi. o iki göz köy evinde bütün kuzenler (tam 7 kuzeniz) kalırdık babaannem ve dedemle birlikte. Yayık yayar, yoğurt mayalardık. Hamur yoğurur, sobada pişirirdik. Kahvaltımızda sadece peynir çay ve ekmek olurdu. Ama hepimiz o kadar mutluydukki. Oyuncaklarımız yoktu. Bizim oyuncağımız işte bütün bu saydıklarımdı. Keşke o günlere geri dönebilsem, keşke yeniden yaşabilsem, O kadar özledim ki o günleri.:1no2:

Şimdi ise 2 çocuğumla kendi çocukluğumu kıyaslıyorum ister istemez. Parka bile kendi başlarına bırakamıyorum. Peşlerindeyim. Yığınla oyuncakları var, ama ilgilenmiyorlar bile. kendi başlarına birşey yapmıyorlar. Yemek yemek onlar için işkence sanki. hayvanat bahçesinde gördükleri koyunlara "ısırmaz dimi anne" diyorlar. Onlara dokunmak istemiyorlar. Topraktan çamur yapmıyorlar.Yüzlerine gözlerine bulaştırmıyorlar.Yedikleri önünde yemedikleri ardında. Ama onlar için üzlüyorum. keşke benim yaşadığım çocukluğu onlarda yaşayabilselerdi.mafoldumben

aynen canım bunların hepsini bende yaşadım cok guzel gunlerdi çokkk

bende oglumu hayvanat bahcesine goturmustum keciler vardı elinde onlaara yiyecek veriyordu yiyecek bitince benim oglan elini uzatmış sevim diye keçi bi kaptı cocumun elini anacım vura vura kafasına zor bıraktırdım
:roflol:
biz keci koyun inek içinde dolaşır severdik bişey yapmazlardı :roflol:
şimdinin keçileride zamane oldu şeher keçileri insanları sevmiyolar
:roflol:

a.s.Bu bölümü açarken köydeki çocuklara acıyacağınızı düşünmüştüm :uhm:
ama maalesef hepiniz neredeyse bu çocuklara özendiniz :1shok:sebep çocuklarımızı modern hapishanelerde(apartman) yetiştirmenin zorlukları ve son zamanlarda artan çocuklarla ilgili kötü haberlerde hepimizin son derece huzursuz olmamız:olmaz: evet
bu çocuklar belki yokluk içindeler ama bir nevi güvendeler :1hug:huzurlular vereliniortak
şehirde ise binbir türlü tehlike çocukları bekliyor :1ninca:trafik,dilenci mafyası,organ mafyası vb. vb.Allah hepimizin yavrularını kötülüklerden korusun(amin)

belki yokluk içinde büyüyolar ama onlar mutlular bence, biçok fotoğrafta gördüm bu mutlu bakışı, çamurun içinde bile gülümseyebiliyolarsa işte mutluluk budur, onlar bilmez zaten varı yoğu, bu ailelerin düşünmesi gereken bi konu, onlar için biraz ekmeğin arasına azcık peynir koyup yemek mutluluğun en güzeli belki de, varlık yokluk konusunu bi kenara bırakırsak onlar bizden daha mutlular ve şu bi gerçek ki bazı şeylerden yoksun olmak belki de insanı daha mutlu yapıyor, her istediğini elde eden bir gençlikle karşı karşıyayız, ve bu gençlik son hızla mutsuzluğa doğru sürükleniyor, artık kendi oyuncağını kendin yap devri kapandı neredeyse, burdaki birçok insan işte bu yüzden özeniyo belki de, benim çocukluğumda biz oyuncaklarımızı kendimiz yapardık, bi naylon bebek bi top üç beş ufak tefek oyuncağıımız olurdu sadece, gerisi bizim hayal gücümüze kalmış, köyde büyümedim ama bazı arkadaşların dediği gibi akşama kadar sokakta oynardım bende, evimiz bahçeliydi çamurdan oyunlar yapardım kendimce, eskiden toz boyalar olurdu duvarları onla boyardı annemler, onlarla da o yaptığım çamurdan oyuncakları boyardım, gazoz kapağıyla oynardık, daha sayamayacağım bi sürü şey, işte bu yüzden onlar mutlu, bizim çocuklarımız ise boğazına kadar oyuncakla dolu, istedikleri herşeyi yiyip giyebiliyolar sonuç itibariyle işte bu yüzden mutsuzlar :çok üzgünüm:

Back