Trafik kazalarıyla ilgili yazmak, peşin hüküm verip insanı katil ilan etmek çok kolay ama , bu işlerin içinde olan biri olarak herkese ; aman büyük konuşmayın, demek istiyorum.
Bir insanın taksirle adam öldürmesi anlik bir şey. Gerçekten bir anda katil olabiliyorsun,aynı şekilde bir anda bir araba senin yaşamını sonlandırabiliyor
Ama suç her zaman araç sahibinde olmuyor...ben de kaza videolari izliyorum iş gereği. mesela yaralanan bir çocuk var, köpek çocuğu korkutuyor, çocuk can havliyle yola atlıyor ve ilk arabanin altında kalıyor.
Şimdi burada arabanın ne suçu var? Bu şoför siz de olabilirsiniz. Bir başka kazada şehirler arası yolda öndeki araba (sebebini bilmiyorum belki arıza belki acemi sürücü) bir anda duruyor. Arkadaki de durduğunu anlayana kadar çarpıyor, zincirleme kaza oluyor, kolu bacağı kırılanlar oluyor... Bir başka olayda yaya , trafik ışıklarina gitmeye useniyor, hiphizli akan yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor , bir arabanın altında kalıyor, bir baska olayda trafiği yoğun bir mahallede aile küçük çocuğu (2) büyük çocuğa (6) emanet ediyor, çocuk aniden yola cikiyor, cocukcagiz o kadar küçük ki ezen adam farketmiyor bile bir çocuk ezmis olabileceğini
Yani bu sekilde tonla kaza yaşanıyor her gün, carpanin gerçekten elinden bir şey gelmeyeceği durumlar olabiliyor.
Bazen de öngöremedigin bir durum oluyor, sen kusurlu oluyorsun. Bir arkadasimin babası,sabah işe giderken arabayı çalıştırıyor. Nasıl olduysa da arkasında küçük bir çocuk varmış o sırada. Geri geri giderken çocuğu ezip öldürüyor. Çocuk da aynı apartmandan komşularının çocuğu
adam hapsi boyladi, arkadaşım falan okulu bırakıp çalışmaya başladı...adam çıktı mi bilmiyorum ama epey bir hapis cezası almıştı... Yani, büyük konuşmaya gelmeyecek bir konu. Trafikte her şey olabilir. bir anda siz de , kocaniz da, babanız da bir insanın hayatına istemeden son verebilirsiniz. Bugün başınıza gelmemiş olması yarın da gelmeyecek anlamına gelmiyor. Bazı kazalar araç sürücüsü çok dikkatli biri olsa da yaşanabiliyor...
...
Konuya gelince, adam iddiadan para kazanıp kredisini odeyince, annesine ev alınca , refaha erince iddaayi destekliyorsunuz, ama zarar edip sizi mağdur halde bırakınca iddaaya suç buluyorsunuz gibi geldi. Biraz 'bile bile lades' olmuş yani. Bu 40 bin lira nasıl ödenecek? Adam ciğerini falan mı satacak yoksa siz mi ödeyeceksiniz? Bana adama bir miktar para verip 'bunu da çöz hadi' diyeceksiniz gibi geldi...