Kosova örf ve adetleri

Mace

25.03.09 - M ♥ E
Kayıtlı Üye
27 Temmuz 2012
974
4
Kızlar Merhaba, memleketimin adetleri ile ilgili bilgi isteyen arkadaşlar olursa,paylaşımlar yapmak isteyenler olursa burada paylaşalım. Elimden geldiği kadar yardımcı olurum :)

Aklıma gelen adetlerden bazılarını yazmak istiyorum.

İlk aklıma gelen evlilikle ilgili adetlerimiz.

Bizde kına gecesi yalnızca kadınlara özel yapılır. (Bazı yöreler karışık yapıyor kadın-erkek). Kına gecesi yapan gelin adayı,damatın bohçada göndermiş olduğu kumaşlardan diktirdiği elbiseleri bir bir giyer. Yani sürekli kıyafet değişitiriyoruz :) En son olarak şalvar dediğimiz özel bir kıyafetimiz var. Beyaz renkli ve altın işlemelerden oluşuyor. Şalvarı yeni evlenmiş kişiler ve gelin adayı giyer. Şalvarla birlikte söylenen bir şarkı vardır. Şarkıda gelinlerin eşlerinin ismi bir bir okunur. Ve eşinin ismi okunan gelin kaynanasına temenna alır.
Temenna dediğimiz şey,gelinin yere eğilerek ellerini birleştirip,önce ayak bileklerine,sonra dizine,karnına ve başına değdirerek kaynanasının elini öpmesidir. Ne kadar yavaş yapılırsa o kadar iyi olur. Selam anlamına gelmektedir. Kaynanası eğer iki elini uzatırsa beğenmiş,tek elini uzatırsa beğenmemiş demektir :)

Gelinlikle ilgili,bizde gelinler bellerine kırmızı kurdele bağlamaz öyle bir adet yok.

Gelin evlendikten sonra,ilk hafta gelin gezmeleri yapılır. Bu gezmelere gelin şalvarınıda götürür ve gidilen yerlerde şalvarını giyerek ayakta durur. Boy pos göstergesi :)

Kaynanası otur demedikçe oturmaz,elinde bulunan mendile bakar yalnızca :)

Ramazanda olduğumuzdan,ramazan ile ilgili adetlerimizi de yazmadan geçmeyelim :)

Ramazanın 2. haftası mahallenin tüm gençleri toplanıp,arnavutça şarkılar söyleyerek sahura kaldırırlar mahalleliyi :)

Bizim ramazanda favori yemeğimiz Lonk'tur. Buna boşnaklar sütlü biber veya soka da diyorlar. Sarı biber,kaymak,süt,peynir'den yapılıyor. Soğuk meze türü bir yemek. Ama içinde kaymak bulunduğundan oldukça doyurucu.

Bayramın ilk günü Arnavutlar kahvaltı hazırlamaz yemek yerler. O güne özel yemeklerimiz vardır,kahvaltı niyetine :)

Paça,biryan ve yahni.

Biraz yemeklerimizden bahsetmek istiyorum konu açılmışken.

Biz çok börek yaparız :) Pite deriz böreğe. Hatta börek çeşitlerimiz saymakla bitmez.

Kabak,Ispanak,Pırasa,Fasulye(Bunu daha çok Torbeş'ler yapar ama biz de yapıyoruz bazen) ve ekşi lahana.

Ekşi lahana dediğim börek,tamamen lahana turşusundan yapılma ama tadı nefis :)

Genel olarak Türkçe biliyoruz, ama bazı kelimelerimiz biraz farklı.

Ve yalnızca Arnavutların anladığı bazı kelimeler var. Aslında bi çoğu Arnavutça da değil :) Ama yöremize nasıl yerleşmişse,herkes bilir konuşur.

Bunlardan bazıları,

Çüçan: Zavallı,kimsesiz.
Kınaç olmak: Mest olmak
Nice: Gibi anlamında. Örn. Nice gül = Gül gibi
Kose: Yalandan,yalnıştan. Örn. Kose oraya gittin = Sanki oraya gittin. Alay anlamında yani,yalan söyleyen biri için kullanılır.
Oklagi: Oklava
Celin: Gelin

Bunlar gibi bir çok kelimemiz var. Adetlerimizi merak ederseniz seve seve anlatırım,yardımcı olurum. :)

Son düzenleme:

Off okuyunca çok heyecanlandım :119: Çünkü bende bosnaya gelin gideceğim inşallahhh. bende bosna gelini olacağımmm

Off okuyunca çok heyecanlandım :119: Çünkü bende bosnaya gelin gideceğim inşallahhh. bende bosna gelini olacağımmm

canım ben de boşnagım arnavutlara gelin gidicem:))cok heyecanlıyım gercekten bazı adetlerımız benzesede bazıları cok farklı o yuzdn arastırıyorum:))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…