- 2 Nisan 2011
- 1.883
- 7
-
- Konu Sahibi ezberbozanlale
Ben de Konyalıyım ve çok da mutluyum. Var yok değil cahili,serserisi,yobazı hepsi var. Ama bunlar sadece Konya da değil her yerde var. Bi kaç kişiyi böyle biliyorlar
diye bunu Konyalılara mâletmek çok mantıksızca. Bende bu tür şeyleri çok duydum mesela üni. de ki arkadaşlarımdan, Konyalılar şöyle böyle diye biçok şey
söylediler.Gelmeseydin kardeşim o zaman, seni bura zorla mı getirdiler. Burası Mevlana şehri, Türkiye' nin en güzel şehirlerinden biri. Ne demişler : Gez dünyayı gör
Konya' yı ...
canım ben 4 sene önce konyaya gelin geldim eşimle çok severek evlendim bugün olsa gene aynı adamla evlenirdim muhakkak vardır içlerinde ama o her ilde var banada neler dediler önemli olan senin mutluluğun gerisini boşver
çok şükür mutluluğumuza herhangi bi etkisi yok artık.önce de yoktu zaten zırnık kadar takmadım
ama arkadaşın biri dedi ya akdeniz tarafında bu düşünce var diye.o dikkatimi çekti:44:
daha başka sebepleri nedir ki acaba?burda bazı yazılanlara göre iş gördüğümden daha derin gibi ve ben derinlemesine merak ettim bu meseleyi.hele 2. memleket konya olunca
Bende konyaliyim ve bununla gurur duyuyorum bende sirnakli biriyle evlendim bu tür önyargılara çok karşıyım ben evlendigimdede bana neden sirnakli ile evleniyorsun diye tepki göstermişlerdi bu onyargidan ziyade bence insanların bencil ve kendini beğenmiş olması ile alakalı . Hepimiz insanız ve her insanın kusuru olur keske insanlar baskalarının kusurlarını arastirmaktansa kendi eksiklikleri ile ilgilenseler hayat bence o zaman çok daha güzel olurdu :))
Konyalı arkadaşlardan çok özür dileyerek başlıyorum ve bu saçmalığa hiçbi tarafından katılmıyorum ...
arkadaşlar nişanlandığımda etraftan konyalılar hakkında bir sürü saçma sapan şey duydum.(şu an o insanla evliyim çok mutluyum)
başta yakın çevrem pek sıcak bakmadı sırf konyalı oluşu sebebiyle.
anlamadığım bi antisempatileri var konyalılara.
uzak yakın tanıdıklardan nişanlın nereli sorusuna konyalı dediğimde sanki büyük bi talihsizliğe doğru gidiyomuşum gibi bakıyolardı insanlar.
konya erkeği sert olur , baskıcı olur , kıskanç olur vs..
daha bir sürü deli saçması.
şu an herşey yolunda saçmaladıklarını anladı çoğu ama bu düşüncelerinden eksilme oldu mu bilmiyorum.
aralarında çeşitli memleketlerden olanlar var konyalı birileriyle bi anlaşmazlık mı olmuş,bi problem mi yaşamış hemen bi genelleme yapılıyo sanki hepsi aynı gibi.
iyice abartıp ' afyonun kaymağı konyanın manyağı ' , ' her ilden bi manyak getir konyadan tuttuğunu getir ' derler filan...
tam bi paranoya.
bi de senin ettiğini çorumlu etmez gibi bi latife var ama onun böylesine bi önyargı içerdiğini sanmıyorum şakayla söylenen bişey.
benim yakın çevremde de vardı bi sürü bu memleketten insan,en yakın arkadaşım konyalıydı ve çok seviyodum hala da severim.
ama 1 değil 2 değil insanlarda böyle bi bakış olunca dedim ki acaba benim gördüğüm kadarıyla mı sınırlı bu saçmalık,yoksa başka şehirlerde olup çevresinde benzer şeyler duyan var mı konyalılar hakkında ???
ben konyanın bir ilçesinde doğum büyüdüm zaten memleketim de orası 7 göbek. Genel olarak konyayı biliyorum. Konya deyince o kadar büyük bir yerden bahsediyoruz ki genellemek aslında zor. Kuzeydeki bölgeler daha çok kürt nüfus ağırlıklıdır mesela adetler daha farklıdır güneyi ise torosa sınır ayrı bi coğrafyası ve nüfusu vardır nereden bahsettiğimiz önemli
konya merkezden bahsediyorsak evet gecekondusu olmayan ulaşımı rahat büyük bi şehir ama üniversite bu kadar büyüyene kadar o merkezde gece kızlar dışarı çıkamaz askılıyla filan gezemezdi.tek eğlence anlayışı yazın kurulan fuardı. şimdi avmler var herkes oralara takılıyor.
Konyada kadın-erkek bir arada eğlence düzeni yoktur "oturak alemi" denilen şey bir konya icadıdır ve maalesef köylerde bu düzen devam etmektedir. Kendi köyümden biliyorum.
Kadın-erkek sosyal yaşamı ise akşam gezmesi olarak konu komşuya gitmektir. Acayip bir yemek yeme düzeni vardır. Misafire sofra kurmak ikram düzeni çoktur. Bunu öncelik olarak almışsanız güzel bir şehir ama kız kıza bi konya kasabasında kolay kolay bi yerde oturamazsınız. Tuhaf kaçar. Ramazanda öğlen yemek yiyecek yer bulamazsınız. Tabi bunlar üniversite civarındaki yerler veya avmler için geçerli değil. Ben goca gonyadan bahsediyorum.
Daha korkunç şeyler de var tabi misal ilk gece kan gelen çarşafta gelini oynatmak gibi bu iğrenç şey de bir konya geleneği, genellikle gelin-damat baba evinde gerdeğe girer. Daha doğrusu girmesi beklenir ama artık takmıyor gençler bunu neyse ki.
Konyada inanılmaz çok tekel bayisi vardır. Ama bu yerlerin tekel bayisi olduğunu oranın yerlisi bilir dışardan bakıldığında anlaşılmayabilir. Böyle tuhaf işleri vardır. Yani muhafazakar ayağına yatar insanı ama aslında her şehirdeki insandan çok farklı değildir. Eğer bu iki yüzlü durum canınızı sıkmıyorsa çok da takılmıyorsanız önemli değil tabi
top sakallı, küpeli ve uzun saçlı bir erkek olarak taşlanmazsınız mesela ama çok itibar da edilmezsiniz. Tercih sizin...
Kadınlar için de tabi şortla filan zor yani.. E anadoluda birçok şehirde bu böyle değil mi? Diyeceksizin. Haklısınız ama konya büyükşehir hani nüfus o kadar çok ki, diğer nüfusu bu kadar çok olan şehirlerle antalya, izmit vs. Kıyaslanınca bu hoşgörüsüzlük tuhaf kaçıyor. Yoksa kırşehir gibi yozgat gibi 3-5 yüzbin nüfuslu orta anadolu şehirlerinden büyük bi fark yok.
Ben konyalı akrabalarımın evlrinden 12-13 yaşında türban takmadığım için kovulmuş bi kız olarak insanlarındaki bağnazlıkla ilgili çokkk şey yazabilirim. (ailenin bi kısmı konya merkezde yerleşik bizse ise uzak bi ilçede) ama genel görüş olarak her şehirde her türlü insanın bulunabileceği fikrine katılıyorum. Konya da da illa ki var her türlü insan. Ama seçim sonuçlarına da bakarsanız göreceksiniz ki konya yıllardır (sadce son 10 yıl değil) merkez sağ çizgiden %70-80 civarında ayrılmayan bir şehrimizdir. Yani çeşit vardır ama azdır sanırım tüm bu genellemelerin sebebi biraz bu.
ben de konyalıyım ilçesinde oturuyorum. Yobaz insan her yerde her şartta karşımnıza çıkabilir.insanlar artık konyayı " küçük mekke " benzetmesinden kurtarsın artık karalamaktansa gelip görsünler....yukarıda arkadaş çarşaf meselesinden bahsetmiş ben konyanın çoğu köyünü de bilirim hiç öyle bir olaya şahit olmadım duymadım bile. Hangi çağda yaşıyoruz kızlar allah aşkına?ben şimdi konuyalıyım adet diye benden çarşaf isteyen birine çarşaf gösterir miiyim hayır tabi....beyinler hür,insanlar bilinçli artık...kimse yobazlığa boyun da eğmez saçma sapan şeylere alet de olmaz.yobazlık ,kıskançlık olayan bir yer gösterebilir miiniz bana?muhakkak üç beş çıkar her yerden....kıskançlık erkeğin de kadının da ruhunda vardır konya ile ilgisi yok.
Ben de konyalıyım ama saçım açıktır ojeliyimdir gayet bakımlıyımdır,açık da giyinirim...izmir de ünide okurken soranlara konya cevabı verdiğimde aaa hakkaten mi e saçın boya tırnağın ojeli makyajlısın ... Nasıl yani diye bön bön bakarlardı ki bundan inanılmaz derecede rahatsız olurdum.25 yaşındayım konyada daha kimsenin bana sırf açığım diye bön bön baktığını görmedim.izmir de istanbul da bön bön bakan yok mu hiç ???
Kadın erkek eğlencesi yok denemez. Belki köylerde yoktur ama içesinde de ilinde de gayet de güzel eğlenceler düğünler merasimler yapılır...öyle bir genelleme olsaydı ben daha bir ay önce konyanın göbeğinde gayet güzel bir düğün salonunda straples nişanlığımla kadın erkek karışık bol oynamalı bir nişan yapamazdım...
Gayet de güzel her yerde oturabilirsiniz bunda türkiyenin hiçbir yerinde olmadığı gibi herhangi bir sınırlama da yoktur.ben kafede h sonları otururum sigaramı içerim muhabbetimi yaparım konyalı değil miyim?
Her türban takmayan biri dövülseydi ben bu açıklığımla dayak arsızı olurdum....bunlar belkide 4 0 50 yıl önceki konyaya ait bilgiler canım benim.konya güzeldir, yaşamaya değerdir....
hem sofu hem gelenekçi hemde serserisi bol.gerçekten karmaşık baya
ben de konyada okudum ve malesef katılıyorum üzülerek...
inan konyada ödeyeceğimizin iki katını ödedik
sırf konyalı ön yargısındaninanmıyorum ya
bu boyutlarda olduğunu bilmiyodum doğrusu
demek ki benim çevremden fazlası varmış dediğiniz gibi
olaya bi de konyalı hanımlardan yorum bekliyorum aslında kocaları hakkında ?
Konyalı arkadaşlardan çok özür dileyerek başlıyorum ve bu saçmalığa hiçbi tarafından katılmıyorum ...
arkadaşlar nişanlandığımda etraftan konyalılar hakkında bir sürü saçma sapan şey duydum.(şu an o insanla evliyim çok mutluyum)
başta yakın çevrem pek sıcak bakmadı sırf konyalı oluşu sebebiyle.
anlamadığım bi antisempatileri var konyalılara.
uzak yakın tanıdıklardan nişanlın nereli sorusuna konyalı dediğimde sanki büyük bi talihsizliğe doğru gidiyomuşum gibi bakıyolardı insanlar.
konya erkeği sert olur , baskıcı olur , kıskanç olur vs..
daha bir sürü deli saçması.
şu an herşey yolunda saçmaladıklarını anladı çoğu ama bu düşüncelerinden eksilme oldu mu bilmiyorum.
aralarında çeşitli memleketlerden olanlar var konyalı birileriyle bi anlaşmazlık mı olmuş,bi problem mi yaşamış hemen bi genelleme yapılıyo sanki hepsi aynı gibi.
iyice abartıp ' afyonun kaymağı konyanın manyağı ' , ' her ilden bi manyak getir konyadan tuttuğunu getir ' derler filan...
tam bi paranoya.
bi de senin ettiğini çorumlu etmez gibi bi latife var ama onun böylesine bi önyargı içerdiğini sanmıyorum şakayla söylenen bişey.
benim yakın çevremde de vardı bi sürü bu memleketten insan,en yakın arkadaşım konyalıydı ve çok seviyodum hala da severim.
ama 1 değil 2 değil insanlarda böyle bi bakış olunca dedim ki acaba benim gördüğüm kadarıyla mı sınırlı bu saçmalık,yoksa başka şehirlerde olup çevresinde benzer şeyler duyan var mı konyalılar hakkında ???
kızlar bende konya dışında okudum ve kaç yıl boyunca bi çok olumsuzlukla karşılaştım canımı sıkan sinirlerimi bozan onca şey oldu orda ozaman bende sizin gibi okul bi bitsede gitsek şu şehirden bidaha ölsem gelmem buraya diyodum adını vermediğim şehir için ama inanır mısınız şimdi özlüyorum ben o şehri çünkü olumsuz anlar kadar mutlu olduğum iyki buraya gelmişim dediğim anlarda oldu. ve nankörlemedim. bence konya hakkında çok şey bilmeyip gerçekten konyalı da olmayan ama Konyalıyım die bu şehri kötüleyen 2-3 kendini bilmezle karşılaşmakla her yerde yaşanabilecek olayları yaşmakla ne bi şehri nede o şehirde yaşayan (ve yaşamış : başta Mevlana olmak üzere) tüm insanların hakkına giremez kimsenin günahını alamazsınız. buna hiiiiç ama hiç kimsenin hakkı yok hangi inançta hangi kültürde ve nereli olursa olsun hiç farketmez. daha yazacak çok şey var fakat özeti bu...