Konuşma gecikmesi

Brrck

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
12 Nisan 2015
343
196
Merhaba. Bugünlerde çok canımı sıkan bir konu var arkadaşlar. Kızım 22 aylık ve iki kelimeli cümle kurması gerekiyor hâlâ yok. Bütün arkadaşlarimin kızları o vakte kadar konuşmuş. Çok ilgileniyorum kitap okuyorum ama yok sadece tek tek belli başlı kelimeler söylüyor. Ailelerimiz de sürekli konuşup konuşmadığıni soruyor. Çok kafaya takmış durumdayım. Canım sıkkın. Dediklerimi anlıyor ama konuşma yok sadece anlamsızca bıdırdanıyor. Anlamlı kelimeleri var. Canı isterse söylüyor ama onun dışında konuşmuyor sadece bıdırtı var. Bu durumu yaşayan var mı ?

Televizyon yada telefon izliyormu? Bu tür anlamsız bıdırtı genelde izleyen bebeklerde de oluyor .varsa ekranı kesin bir süre böyle deneyin. Yok izlemiyorsa kısa kısa cumlelerle oyun kurarak siz konuşun. Mesela hayvanları çıkarın araba çıkarın " merhaba ben kedi şöyle ses çıkarırım . Kedi arabaya bindirip " arabaya bindim " araba rin rin gidiyor arabadan indirip kediyi "arabadan indim " şeklinde oyun kurun. Bir süre sonra oda ayni oyunu kurduğunu göreceksiniz. Mesela arabanın arkasına koyup arabanın arkasında ,önüne koyup arabanın onundeyin , içine koyup içindeyim şeklinde kavramları öğrenebilirsiniz. Sandalyenin üstünde altında büyük top küçük top şeklinde ilerliyorum Bu aşamada en önemli şey konuşmak dış ses gibi her yaptığınızı. Benimde bebeğim 24 aylik ben böyle oyunlar kurunca boş kaldiginda aynilerini yapıp kendi kendine konuşuyor benim dediklerimi. B Brrck

Son düzenleme:
Dil bağı diye bir rahatsızlık var belki duymuşsunuzdur konuşma sıkıntısı olan çocuklarda görülebiliyor bir çocuk kulak burun boğaz doktoruna götürün derim umarım sağlıkla büyür evladınız

Merhaba, bugün bu konuya benzer bir örnek yaşadım canlı canlı. Kızıma ben ise gittiğim zaman bakan ablamiz kızımı parka götürmüştü. Orada tahminim sizin çocuğunuz yaşlarında bir çocuk (videoda öyle gözüküyor) kızım ile duruyordu. Kızım 15 ayını bitirmek üzere. Videoda gördüğüm kadarıyla kızım devamlı çocuğa bir şeyler anlatmak istiyor. Al, ver vs yapıyor. Çocuk sadece öyle duruyor. Arada anne vs dedi. Sonradan ablamiz öğrenmiş. Çocuğun durumu sizin cocugunuz gibi işte ikili cümle kuramama vb bir durummus. Yani anlıyor, birkaç kelime söylüyor ama cümle yok.Doktor bu sebeple tv'yi kesinlikle yasaklamış ve devamlı olarak parka, bahçeye cikarmalarini söylemiş. Bunu şu yüzden anlattım; benim kızım 15 aylık bir bebek. İkili cumle kurmuyor, ama her geçen gün bu konuda iyide gittiğini düşünüyorum. Bir şeyler anlatmaya calisiyor. Kelimeleri artıyor. Ve inanın 0 ekran gibi bir durumumuz falan yok. Çünkü ben evde haftanın 3 günü çalışan bir kadınım, kızımla başbaşa. Kalan günler ofisteyim. Arada gerçekten çok zorda kalınca oyalanmasi için ekran gösteriyorum. Bu yoğunluğun içinde sabah akşam kizimi hep parka götürdüm, hala götürüyorum. Ve her fırsatta onunla konuşuyorum. Eşim de fazlaca oyun oynuyor. Ve oynarken o da konuşuyor. Bu kadar detaylı anlatmamin sebebi; belki baska anneler de okur diyeydi. İsin özü; çocuğun kesinlikle aktif olarak yaşıtlari ile veya tek bile olsa sokakta olması gerektiği ve her firsatta iletişimin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Başkalarının söyledikleri için canınızı da sıkmayın. Eminim çok iyi bir annesiniz. Su da var; hiçbir sebebi yokken de bu durum olabilir.

Evet biz bu durumu yasadik, doktora goturduk. Anlamli kelimesi azdi ve sadece ilk veya son hecesini soylerdi. Mesela dondurma yerine do derdi. Veya kalem yerine ka. Biz surekli istedigi,soyledigi seyi 2-3 kere tekrar ettirdik. Kalem istiyorsun, evet bak ka-lem gibi vurguladik.
Simdi tam 2.5yasinda ve 6 ay oncesine bakinca cok yol katetti. Simdi de tam net anlasilir konusmuyor ama cumleler kuruyor. Mesela kendi ismini soylerek x'in tisi deldi, kimizi isik yandi, x'in kani acikti gibi gibi seyler soylerek kendini ifade edebiliyor. Bi ara ekrani tamamen kestik ama sahsi fikrim ekranla alakali degildi. Tabi yine de ekrana maruz birakilmasini dogru bulmuyorum. Actigim zamanlardaysa sorular soruyorum.
Birde her cocuk ayni hizda ilerlemiyor. Su 2 yas 2li cumle olayi bence tedirgin etmekten baska bi ise yaramiyor. Oglum su an krese basladi, sinifi 10 kisilik, hepsi 2022 dogumlu ve koca sinifta kendini sadece 1 kisi cok guzel ifade ediyor. Ki o da daha eylulde 2 yasina girdi, sinifin en kucugu. Daha az once oglumu cok ozledigine dair video geldi annesinden. 2 yas 1 aylik bicir bicir anne ben x'i cok ozledim, yarin sabah okula gidince ona sarilacagim diyor.
3 kisi hala hic konusmuyormus. Isaretle anlasiyoruz dediler. Digerleri de benim oglum gibi. Tabi bu yasta artik daha anlasilir konusulmasi beklenir ama norolojik bu durum olmadigi surece bence normal. Siz de kendinizi strese sokmayin her cocugun gelisimi farkli.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…