Haklısınız üniversite okumak şart değil ya da üniversite okuyan doktor mühendis olmuyor elbette, işsiz kalan çok var. Benim hedefim zaten askeriyeye girmek ya da polis olmaktı. Ama bu bölümü severek okumadığım için stajda da sıkıntı yaşarım diye kaygılıyım biraz. Ortamı hakkında hep olumsuz yorumlar duydum bir de elim yatkın değil diye orada onlar için sıkıntı olur diye düşünüyorum yani hoş bakmazlar gibiBence artık üniversite okuma devri kapandı. Stajda bu kadar negatif ysklaşmadan sektörü öğrenmeye çalışın. İşe başlarsanız üniversite mezunu yaşıtlarınızdan 4 5 yıl daha tecrübeli olacaksınız.
Avukatların mühendislerin asgari ücrete çalıştığı bir dönemdeyiz...
Bir dönem planlama da çalıştım.5 ay dayabildim. Herkes herşeyi sana yıkıyor. Sen planliyorsun ya sorumlu sensin ya kimse üstüne düşmüyor işin.en azından benim çalıştığım yer öyle idi.stresi sen yaşıyorsun.onlara birşey olmuyorTekstil de eğer aklını kullanırsan planlama pazarlama satın alma gibi departmanlarda gerçekten kendini geliştirirsen çok paralar kazanabilirsin
Biz hem dikiş yapıyoruz hem de kalıp çıkarma. Kalıp da çok iyi değilim hiç anlamıyorum. Hocalar da hangi alanda iyiyseniz ona göre görevlendirme yapıyorlar demişti. Dikişte de hocalar bize yardımcı oluyor. Yani elimize kumaşı makası verip de pantolon yapmamızı istemiyorlar. Adım adım hocalar gösteriyor bize, şuraya dikiş atacaksın, ondan sonra şurayı dikeceksin vs. diye o şekilde ortaya bir elbise ya da pantolon çıkarıyoruz. Dikişte de iyi sayılırım yani çok zorlanmıyorum zaten hocalar yönlendirdiği için. Ama mesela çalışırken de yardımcı oluyorlar mı böyle bunu merak ediyorum. Sanırım stajda olacağım için makine başında görev vermezler diye düşünüyorum ilk olarakTasarımcının atölyede işi yok ki.
Tasarım ayrı, firmalarda bile pek firma içi ile diyalogları olmaz. Genelde en üst katta ayak altı bile olmayan yerde olur tasarım ekibi.
Tasarım yapmam diyorsan merchandiser olmanı öneririm ama sağlam tekstil bilgisi gerekir. Öğrenirsin.
Staj yapacağın firmayla görüş, müşteri temsilcisi asistanı olarak ya da planlamada staj yapmak istiyorum de.
Yabancı dili de çok iyi öğrenmen şart, iç piyasa müşteri temsilcileri o kadar da prestij ve kazanca sahip değiller.
Yargılamak değil de duyduklarımdan dolayı biraz kaygı duydum ya stajda yapamazsam, ya yanlış birşey yaparsam bu sefer iş yerinde hep kötü zaman geçirirsem vs. diye. çok takıntılıyımBen anlayamadım konu sahibesi , staj zaten gidip bakman için değil mi? Belki seviceksin, neden onun bunun lafıyla yapmadığın bir işi yargılıyorsun ?
Madem hiç mi hiç istemiyorsun keşke bu işe başlayıp hayatının 4 yılını ziyan etmeseydin. Elim hiç yatkın değil diyorsan sen de diğer tip işlere yönel, finansal işlere mesela bir atölyede eminim türlü türlü iş vardır. Kafayı çalıştır yani puanım buna yetti diyorsun gerçekçi olmak gerek avukat, mühendis olamazsın madem elindekinden kendine güzel bir yol çiz diyorum. Staja git, gözünü açık tut, yapılacak işlerden sevdiğin var mı bir bak. Yoksa da tabi ki zorlama ama kesip atmadan once bir elindekileri ölç tart. Diğer türlü amaçsızca savrulursun.
Biz hem dikiş yapıyoruz hem de kalıp çıkarma. Kalıp da çok iyi değilim hiç anlamıyorum. Hocalar da hangi alanda iyiyseniz ona göre görevlendirme yapıyorlar demişti. Dikişte de hocalar bize yardımcı oluyor. Yani elimize kumaşı makası verip de pantolon yapmamızı istemiyorlar. Adım adım hocalar gösteriyor bize, şuraya dikiş atacaksın, ondan sonra şurayı dikeceksin vs. diye o şekilde ortaya bir elbise ya da pantolon çıkarıyoruz. Dikişte de iyi sayılırım yani çok zorlanmıyorum zaten hocalar yönlendirdiği için. Ama mesela çalışırken de yardımcı oluyorlar mı böyle bunu merak ediyorum. Sanırım stajda olacağım için makine başında görev vermezler diye düşünüyorum ilk olarak
Anladım. Ben makine başına oturturlar veya kalıpta falan görev verirler diye düşünmüştüm, bilmiyordum bunu. Teşekkür ederim bilgilendirme içinIşin modelhane ve model dikim ile olur.
Atölye kısmını unut, yok o.
Modelhanede de staj vs mümkün.
Staj kısmını gözünde büyütme. Üzülerek söylüyorum ki merch yanında staj yaparsan kartela hazırlarsın, dosyalama yaparsın, müşteriye paket falan yollarsın. Modelhane olursa da akşama kadar numune ölçersin, iplik temizlersin. Belki sevmedikleri merch varsa onun numunesinin kalıbını falan yaptırırlar.
Stajda göreceğin tek şey işin akışı olur. Sorumluluk vermezler yani.
Eksiği var fazlası yok lisedeyken çalışmıştım tekstilde ortacı olarak başladım en son kalite kontrolle kapanış yaptım 1 gün izin alırsın iki gününü keserler bant şefleri zaten deli haklı olma ihtimalin sıfır gibi bir şey ve evet okuyorum şu bu diyince neden bilmem küçümsüyorlar benim kendi şefim okumayıp evlenmiş olmakla övünmüştü mesela bak bu yaşta okuyosun hala ama emri ben veriyorum demişti bu yaş dedi yaşım 17 :):) cidden çok deli bi ortam hele güzelsen böyle makyajlı bakımlı saçı başı düzgün tipsen zaten yandın ortamda herkes birbirine yanık kaç yaşında olursan ol potansiyel tehlikesin kızın biri gıcıklığına bana makinenin altındaki sıcak masurayı şak diye avucuma bırakmıştı nasıl canım yanmıştı paraları böyle zarfta falan veriyorlardı ilginç bir ortamdı neyse ki kalite kontrol tarafında kendimi bir attım resmen doğudan batıya geçmiş gibi bir ortam oldu rahatladım sonra da tatil bitti bıraktım ama şu açıdan bakıyorum çok meslekli biriyim kuaförlükten garsonluğa hosteslikten mutfağa aşçılığa temizlikçiliğe kadar aklıma gelmeyen neler neler hepsinin acemiliği berbat ötesiydi birbirinden berbattı denilebilir ama hepsinin ustalığını da çok sevdim severek yaparsan eziyet gelmiyor biraz daMeslek lisesinde okuyorum, bu dönem staj yerleri seçilecek öğretmenler tarafından. Moda Tasarımı bölümünde okuyorum. İsteyerek değil de başka şansım olmadığı için puanım düşük olunca meslek lisesine gittim. Bölüm de sevdiğim bir bölüm değil maalesef. Ve son sene staj göreceğim, zaten çok az kaldı. Konfeksiyon ve tekstil atölyeleri için çoğu zaman ortam olarak kötü diyorlar. Sizden üst düzey çalışanlar sizi aşağılayabiliyorlarmış. Genelde eğitimsiz insanların çalıştığını eğer okuyan biriysen uğraşacaklarını, iyi davranmayacaklarını vs. söylemişti tekstilde çalışmış olan biri. Çoğu duyduğum şeyler de buna yakın genelde. Ben de bölümde pek iyi değilim yani orta düzeydeyim. Çok hakim değilim, severek de yapamıyorum. Ama mezun olmak için de tek yol staja gitmek.
Mezun olduktan sonraysa, Subaylık, Polislik gibi meslekler aklımda vardı. Gözlerimi çizdirmeyi de düşünüyorum o yüzden, ailem de bu fikirde. Eğer ikisi de olmazsa, elenirsem sözel bölümlere yönelmeyi düşünüyorum. Ama kendime güvenim biraz düşük. Matematik, coğrafya, biyoloji, fizik derslerini görmüyoruz okulda. Meslek dersleri ve sözel dersler var. Yani nasıl üniversiteye girebilirim o da düşündürüyor. Geleceğim konusunda aşırı kararsız ve düşünceliyim ne olacağı hakkında. Ama mezun olup tekstilde terzi de çalışmayı da istemiyorum. Bir de staja da az kaldığı için o ortam nasıl olur bunu kafama takıyorum. Elim yatkın olmadığı için oradaki kişilerle ters düşmekten korkuyorum. Staja gitmeyi hiç istemiyorum doğrusu ama mezun olunmuyor diye biliyorum gidilmezse. Daha önce konfeksiyonda, tekstil atölyesinde çalışmış kişiler var mı? Ortamı böyle anlatıldığı gibi mi?
Bizim sınıfta da konuşuluyordu kesin ortacı yaparlar bizi falan diyeEksiği var fazlası yok lisedeyken çalışmıştım tekstilde ortacı olarak başladım en son kalite kontrolle kapanış yaptım 1 gün izin alırsın iki gününü keserler bant şefleri zaten deli haklı olma ihtimalin sıfır gibi bir şey ve evet okuyorum şu bu diyince neden bilmem küçümsüyorlar benim kendi şefim okumayıp evlenmiş olmakla övünmüştü mesela bak bu yaşta okuyosun hala ama emri ben veriyorum demişti bu yaş dedi yaşım 17 :):) cidden çok deli bi ortam hele güzelsen böyle makyajlı bakımlı saçı başı düzgün tipsen zaten yandın ortamda herkes birbirine yanık kaç yaşında olursan ol potansiyel tehlikesin kızın biri gıcıklığına bana makinenin altındaki sıcak masurayı şak diye avucuma bırakmıştı nasıl canım yanmıştı paraları böyle zarfta falan veriyorlardı ilginç bir ortamdı neyse ki kalite kontrol tarafında kendimi bir attım resmen doğudan batıya geçmiş gibi bir ortam oldu rahatladım sonra da tatil bitti bıraktım ama şu açıdan bakıyorum çok meslekli biriyim kuaförlükten garsonluğa hosteslikten mutfağa aşçılığa temizlikçiliğe kadar aklıma gelmeyen neler neler hepsinin acemiliği berbat ötesiydi birbirinden berbattı denilebilir ama hepsinin ustalığını da çok sevdim severek yaparsan eziyet gelmiyor biraz da
Stajda böyle şeyler yaşar mısın bilmem umarım yaşamazsın iyi geçer ama öyle her şeye sivrilmemeyi öğrenirsin öğretirler sonuçta staj defterini dolduracaklar hakkını aramak her şeye cevap vermek değildir o ayırdı öğretirler ordaBizim sınıfta da konuşuluyordu kesin ortacı yaparlar bizi falan diyesanırım öyle başlatırlar. yok öyle makyajlı vs değilim de çok soğuk duran, hiç gülmeyen, insanlarla iletişim kuran kaynaşan biri değilim, kendi halimde takılıyorum hep. biraz da sinirli en ufak şeye cevap veren biriyim umarım sorun yaşamam o yüzden
Evet yükselme şansı yok ve zaten tekstil çok çalışılan bir alan ülkemizde. Yani okumayan da yapıyor bu mesleği ve maaşları düşük diye biliyorum. Ama avantajları çok yani iş anlamda , instagramdan bile satış yapılıyor şimdi kıyafet tasarlayıp. O yönden iyi gayet. Ben aslında bu bölümü hani çizim yaparım elbise çizerim, tasarımını yaparım hevesiyle seçmiştim yani öyle zannediyordum. Sırf çizimim iyi diye seçmiştim.Temel tasarım dersleri de alıyoruz ama genelde dikiş, kalıp vs. üzerine eğitim alıyoruz. Kimi okullarda mesela yeteneğe göre görev veriyorlarmış kimini kalıpçı yapıyorlarmış mesela, kimini tasarım alanına veriyorlarmış. Bir de ablamın dedikleri aslında aklıma takılmıştı. Hep maaşı yüksek iş seç diyordu. Ama bu alanda maaşlar da düşük diye biliyorum. Bu yüzden mezun olunca da bu işte devam edersem iyi gelirim olmaz, iyi bir geleceğim olmaz diye korkuyorumAynı bölümdeyiz, bende staj yeri arıyorum.
Konfeksiyon işi öğreneceğin en güzel yerlerden biri. Ama gelecek yok, yükselme şansın hiç yok.
O yüzden daha kapsamlı yurtdışı bağlantılı yerleri seçmelisiniz. Şunu söyleyebilirim, bölüm çok güzel. Moda ölmeyen meslek. Ben kendimi geliştirip güzel bir yer açmayı düşünüyorum.
Evet yükselme şansı yok ve zaten tekstil çok çalışılan bir alan ülkemizde. Yani okumayan da yapıyor bu mesleği ve maaşları düşük diye biliyorum. Ama avantajları çok yani iş anlamda , instagramdan bile satış yapılıyor şimdi kıyafet tasarlayıp. O yönden iyi gayet. Ben aslında bu bölümü hani çizim yaparım elbise çizerim, tasarımını yaparım hevesiyle seçmiştim yani öyle zannediyordum. Sırf çizimim iyi diye seçmiştim.Temel tasarım dersleri de alıyoruz ama genelde dikiş, kalıp vs. üzerine eğitim alıyoruz. Kimi okullarda mesela yeteneğe göre görev veriyorlarmış kimini kalıpçı yapıyorlarmış mesela, kimini tasarım alanına veriyorlarmış. Bir de ablamın dedikleri aslında aklıma takılmıştı. Hep maaşı yüksek iş seç diyordu. Ama bu alanda maaşlar da düşük diye biliyorum. Bu yüzden mezun olunca da bu işte devam edersem iyi gelirim olmaz, iyi bir geleceğim olmaz diye korkuyorum
Genelde her iş ortamında okumusta olsa böle ukala tipler hep oluyor maalesef stajyerlerede genelde getir götür işlerini yaptrrıyolar tekstilde sana bırsey solerlerse takmamaya calıs saatini doldur ve çık sonucta gecicisin orda bırde o ortamda para ıcın mecburen calısması gereken kişileri düşün o ukala tiplerleMeslek lisesinde okuyorum, bu dönem staj yerleri seçilecek öğretmenler tarafından. Moda Tasarımı bölümünde okuyorum. İsteyerek değil de başka şansım olmadığı için puanım düşük olunca meslek lisesine gittim. Bölüm de sevdiğim bir bölüm değil maalesef. Ve son sene staj göreceğim, zaten çok az kaldı. Konfeksiyon ve tekstil atölyeleri için çoğu zaman ortam olarak kötü diyorlar. Sizden üst düzey çalışanlar sizi aşağılayabiliyorlarmış. Genelde eğitimsiz insanların çalıştığını eğer okuyan biriysen uğraşacaklarını, iyi davranmayacaklarını vs. söylemişti tekstilde çalışmış olan biri. Çoğu duyduğum şeyler de buna yakın genelde. Ben de bölümde pek iyi değilim yani orta düzeydeyim. Çok hakim değilim, severek de yapamıyorum. Ama mezun olmak için de tek yol staja gitmek.
Mezun olduktan sonraysa, Subaylık, Polislik gibi meslekler aklımda vardı. Gözlerimi çizdirmeyi de düşünüyorum o yüzden, ailem de bu fikirde. Eğer ikisi de olmazsa, elenirsem sözel bölümlere yönelmeyi düşünüyorum. Ama kendime güvenim biraz düşük. Matematik, coğrafya, biyoloji, fizik derslerini görmüyoruz okulda. Meslek dersleri ve sözel dersler var. Yani nasıl üniversiteye girebilirim o da düşündürüyor. Geleceğim konusunda aşırı kararsız ve düşünceliyim ne olacağı hakkında. Ama mezun olup tekstilde terzi de çalışmayı da istemiyorum. Bir de staja da az kaldığı için o ortam nasıl olur bunu kafama takıyorum. Elim yatkın olmadığı için oradaki kişilerle ters düşmekten korkuyorum. Staja gitmeyi hiç istemiyorum doğrusu ama mezun olunmuyor diye biliyorum gidilmezse. Daha önce konfeksiyonda, tekstil atölyesinde çalışmış kişiler var mı? Ortamı böyle anlatıldığı gibi mi?