Komşumun yaptığı

Gayet duzgun okuyorum. Fotoda komşu kizi var mi var. İzin aldiniz mi almadiniz. Yaninda sizinki olsa da olmasa da komsu kizinin fotoda olmasi izinsiz dogru degil.net
Evet onun gizlice telime girip silmesi doğru degilmi?
Daha evvelde cekmistik kendide paylasir sakinmaz bebegini.
benim tepkim beni hicmi tanimadi.
hanimefendi bende anneyim

cocuklarinin ogretmeniyim komsusuyum.
izinsiz diyorsunuz ama gosterdim ustelik.
ben ne yapacagim da allah askina.
niye potansiyel sapikmks gibi davranjp fotoyu siliyor ustelik gizlice.
cok buyuk ayip bu bana gore.
ama yabanci birinin yada samimi olmadigin birinin cekmesi evet saygisizlik

Tek fotosunu cekmedimki kizimla oynuyorlardi hoşuma gitti ani olsun diye cektim.
bide bugune dek kimsenin bebeginin fotosunu paylasmadim sosyal medyamda onuda bilir.
ne amacla sildi..
mesaj attim bakalim meraktayim
İşte bu anıyı ne olursa olsun anneden izin almanız gerekırdi. Rahatsız oldu o telefonda kalmasını istemedi sizin izinsiz cekmenizin öfkesı ilede bir anda sildi. Ben sizin yerınıze olsam sen kendı cocugunun resmını nasıl silersin diye hesap soramazdım. Yanlış yaptıgını dusunuyorsanız bundan sonra hayatınızq ogretmen veli ilişkisiyle devam etmelisiniz.

ben sizin gibi dusunmuyorum
Sevdigim insanlarla aram acilmamasi ivin komusurum once.
insanlar hata yada yanlis yapabilir bende yapabilirim.
araya mesafe koymak yerine once bi sorarim.
en son care mesafe koyarim.
ayrica mesaj atmis asla oyle bisey yapmadigini,herkesin cektigini hatta mutlu oldugunu, soylemis.
olurmu oyle sey demis.
o kadar emin yazmişki acaba benim kizmi sildi bi sekildr diye oturdum.dusunuyorum

ben olsam dırek sorardım ya resımler gıtmıs sana gonderecektım sen mı sıldın nasıl sılındı anlamadım
rahatsız olduysan bana soyleyebılırdın zorla cekecek saklayacak degılım saygı duyarım dıyebılırsınız

hos bende cocugumun resmını cırt pırt cekenlerden hoslanmıyorum gecen gun eltımın gelını cekmıs whatsaap durumunda paylasmıs sılermısın o durumunu dedım bozuldu hemen ınsanlara da bellı olmuyor kı

olabılır dogru soyluyordur belkı yanlıslıkla sılındı bır kere ben dogum gununde resım cektım cektım eve geldım bı baktım resım yok teknık arıza mı olmus ne olmus kaydedılmemıs hıc bırı olabılıyor

Şaka yapiyorsunuz heralde anaokulu etkinlikleri topluca fotolar çekilir ve anı diye koyulur reklamla ne alakası var abartın iyice abartın

Tanıdığınız çekince ortalığı ayağa kaldırmayın zaten..
Kibarca söylemeniz yeterli..
Çocuk hakları çalışma alanım, bu konu üzerinde dersler veriyorum, akademik çalışmalar yapıyorum.

Bu konu sakıncalı ki uzmanlar ele alıyor.
Siz bu durumu "tutmuş çükünü koparmış" seviyesine indirgeyemezsiniz.
Daha yetkin ve bilginseniz, sizde çalışmalarınızı ortaya koyun, okuyalım, karar verelim.

Komşunuzun veya yakın arkadaşınızın kocası sizin fotoğraflarınızı çekse rahatsız olursunuz...

Aslına bakarsanız durum tanıdık biri ile tanımadık birinin fotoğraf çekmesi değil.
Buradaki hanımların bir çoğundan farklı bir pencereden yaklaşıyorum size.
Büyük ihtimalle annesi de böyle düşünmüyor fakat öğretmensiniz diye belirtmek istedim.
Bende öğretmenim, ama üniversitede.
Olay aslında çocukların kişilik haklarına saygı göstermemekle alakalı.
Bir çocuğun fotoğrafını çekmek istiyorsak önce ondan, sonra yasal vasisi olduğu için annesinden izin almalıyız.
Biz bu noktayı kaçırıyoruz maalesef.
Annesi izin veren her çocuğu mıncırmayı, öpmeyi, fotoğrafını çekmeyi kendimizde hak görüyoruz.
Ama bir sormak lazım o çocuk öpülmek, koklanmak, ellenmek, fotoğraf çekilmek istiyor mu?

Eğer dil gelişimi bunu ifade edecek düzeydeyse hele mutlaka sormamız lazım.
Beden onun bedeni. Onun bedeni üzerinde böyle bir karar mekanizmamız olamaz, olmamalı..

Ben bir çocuk gördüğümde "Ay ne tatlısın, seni sevebilir miyim?" diyorum mesela...
Ama bir başkası çocuk görünce "Ayyy..." diye üzerine saldırıyor, bu doğru değil.
Kim aksini iddia ederse etsin, bu çocuğun kişilik haklarına saygısızlıktır.
"Görmemişin bir oğlu olmuş." ile alakası yok.
En azından benim bakış açımdan bu durum böyle. Tabi ki çocuğunu eşsiz görüp kimse dokunmasın diyen de vardır.
Fakat ben Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları çerçevesinde böyle yorumluyorum.

Komsumun yada yakın arkadaşımın kocası cekse beni evet olurum.
Ama şimdil konustugumuz ile orneginiz ne alaka.
Bu yüzyılda neleri arastirma konusu yapacaklarini şaşırdılar zaten.
Bu konuda akademik bilgm yok. Ama tutupta yan komşum çocuğumun fotosunu cekip bana gosterdiginde akademik makale parcalamam uzerine.
Cekmesen ya da paylasmasan derim.
Millette çok meraklı sanki cocuklariniza ya çok ilginç valla
Nickinizin ismini veriyorsunuz gerçekten.
Uzmanların ele almasinada ne gerek varsa o yaşta cocuk ne bilecek fotosu çekildi.
Dedigum gibi rahatsız olduğunda söylemek yeterli silmeye kavga etmeye gerek yok.
Daha yetkin ve bilgiseniz okuyalim karar verelim demissiniz ama burda yetkinlikle yazmıyoruz hepimiz insanız fikirlerimizi yazıyoruz bilemem de kimin gerçekten diplomasi var kimin yok o yüzden ya okursunuz ya okumazsiniz size kalmış.

Öğretmenler yıl sonu mezuniyette vermek içinde fotoğraf çeker. Sizinkinin olmayacak malesef
Tamam siz çektirmeyi banane ki benim fikrim degismeyecek aşırı duyar kasmaya gerek yok.
Cagimizin yeni hastalığı bu zaten

Bu arada ben kedi köpek ve bebek gördüğümde bak kedi köpek diyorum sevmeden önce gidip ya ne tatlısın seni sevebilir miyim diye soruyorum. Hatta yolda bakan oluyor bazen köpeğe sordugumda falan ama izin verip vermediğini anliyorum hareketinden.
Çocukları zaten pek sevimli bulmam.
Yakınım bana verse kucağıma bile 2 dak tutar veririm.
O yüzden aşırı abartılı buluyorum bu duyarı
Bu araştırmayı
Biri foto mu çekiyor canim ya çekme hoşlanmıyorum ben de bitti. Üzerine makale kusmanin anlami yok.
Yani hocasının bile etkinlik esnasında çekemeyecegini soylemissiniz. Ki onlar ne mutlu oluyor o an . İşte bu kisim gormemisin bir oğlu olmuş kısmı.
Yoksa geri kalaninda bende sormali diye düşünüyorum zaten ogretmen ve 1. Derece akraba benim için istisna.
Ama kadının yaotigi da yanlış hu arada telefon karıştırması insan gibi sil diye söyle.

Son düzenleme:
Bende size saygi duyuyorum.
Karşıdaki kişi sormaliyfi evet ben köpek severken bile izin alıyorum hem sahibinden hem ondan.
Ama yanlış yanlışla kapanmaz onun çocuğu canı cigeri deklanşöre değmesin gözü istiyor diye birinin en özel eşyası olan telefon karistirilmaz.
İnsan gbi soylersin.
Tatlim darılma ama fotoyu sil bir daha da cekme bana sormadan ona sormadan bitti gitti.
Bu ne perhiz ne lahana turşusu.
Biri sormadan iş yapmış ama göstermiş dut yemis bulbul sonra kadın gidince telefonu kurcala çok ayıp çok

Sizinle aynı yine bakıyoruz. Açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Fotoğrafçılık ile bir dönem profesyonel olarak ilgilenmiş biri olarak ek bir şey daha söylemek istiyorum.
Sizin niyetinizin halis oldugundan suphem yok. Fotoğraf çekip kötüye kullanacak değilsiniz.
Daha önce de yazdım yanlış olanlari.
Iki samimi insan açık bir iletişimle çozerdi bu sorunu.
Is olmayacak yerlere gitti. Ya da gercekten o silmedi fotoğrafı boşuna bunca kuruntu.
Konunuz üzerinden ideal olana yorum getirdik çoğumuz.
Basit gibi dursa da evet var böyle bir şey. Bir dönem fotoğrafçılık ile ilgilenmiştim. Fotoğrafçılık etiği denilen bir kavram var. Izinsiz çekim yapilamayacagina dair. Orada da ikiye ayrılmış profesyoneller. Kimisi bu durumun dogal olani bozacagini, habersiz cekildiginde orijinal duygular yakalanacagini iddia ediyor . Kimisi etiğe sıkı sıkıya bağlı. AB uyum yasaları gereği hukuki bir zemine bile taşınmış.
Mahremiyet adına daha ileri araştırmalar da vardır elbet.

Hicbir şey olmamış olsa bile bir şeyler oldu. Duyarliliklar konusunda payımıza dusen aydinlanmayi kaptik.

Bu da böyle bir anı oldu size sadece hafızanızda yasayacak

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşsunuz..
İsterseniz size özelden bu konunun neden önemli olduğuna dair kaynak atabilirim.
Yetkinlikle yazmıyoruz evet ama yetkinlik sahibi insanları okuyup feyz almak gerekir değil mi?
Birisi size bu benim alanım diyor, siz hala oldukça dar bir bakış açısıyla "millet çok meraklı sanki çocuklarınıza." diyorsunuz.
O kadar yazı yazdım, anladığınız cidden bu mu?
Ben yazımın herhangi bir yerinde "Benim Pelinsum çok kıymetli, kimse çekmemeli fotoğrafını" demiş miyim?
Yoksa gayet net ve açık bir dille açıklamış mıyım neden olmaması gerektiğini?

Bir kalp cerrahı size hastalıkla ilgili bir konu söylese, "Ben daha iyi bilirim." der misiniz yoksa bilgisine güvenir misiniz?
Çocuklar söz konusu olunca neden aynı hassasiyet yok?
M ManzaramDeniz da sizi beğenmiş, hem de bir öğretmen olarak. Gerçekten pes diyorum.
Asıl öğretmenlerin bu hassasiyeti gösterip etrafındaki insanlara öğretmesi, uyarması gerekir.

Öğrenmek, bakış açısı değiştirmek güzel bir şeydir hanımefendi.
Ben size yeni bir bilgi sunuyorum.
Üstelik bu bilgi bana ait değil, dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinden, Birleşmiş Milletler'den vs. gelen uzmanların görüşüne dayalı bir bilgi.
Üzerinde çocuk psikologlarının, pdrcilerin, pedagogların vs. çalıştığı bir bilgi.

Gerçekten öğrenmekten zarar gelmez..
Ha siz yine de "Amma meraklıyız çocuklara haa" diyecekseniz lütfen yazmayın.

Bu duyar değil, bilimsel bir gerçek..
Neyse ki akademi böyle sığ düşünceleri ile ilerlemiyor.

"Yani hocasının bile etkinlik esnasında çekemeyecegini soylemissiniz. Ki onlar ne mutlu oluyor o an . İşte bu kisim gormemisin bir oğlu olmuş kısmı." demişsiniz.

Ben böyle bir cümle kurmadım.

Ayrıntı ve fark şurada: Eğer öğretmen etkinlik sırasında bir fotoğraf çekmek istiyorsa, bunu önce çocuklara sormalı, sonra dönem başında velilerden yazılı izin almalı, sonra çekmeli. Yasal olanda budur çünkü. MEB bu konularda artık daha katı.

Hem yasal hem de gelişimsel bir temeli var bu söylemin.

Bilmem anlatabildim mi?

Yine de tekrar edeyim. Odak noktamız hiç bir zaman benim çocuğum biriciktir, özeldir, kimse dokunmasın, aman fotoğrafını çekmesin değil.

Çocuklar kamu malı değil, tabi ki ona "Fotoğrafını çekebilir miyim?" diye sormamız gerek.

Köpeğe gösterdiğiniz hassasiyeti çocuğa da gösterebilseniz keşke...

Siz kişisel hayatınızda tanıdık herkesin çocuğunuzun fotoğrafını çekmesine izin verebilirsiniz.
Bende size o "TANIDIKLAR" yüzünden tacize, tecavüze uğrayan, pedofili kurbanı olan çocuk örnekleri verebilirim.
Araştırmalar (Hay aksi yine araştırma dedim) pedofili mağdurlarının büyük bir çoğunluğunun tanıdıkları tarafından istismara uğradığını gösteriyor.
Bakın bunun araştırması yapılmış. Tanıdık komşu, amca, BABA, öğretmen...
Bunlar da TANIDIK..

Bilmem şimdi anlatabildim mi?

Aynisini bana tanidigim yapsa bir daha evine gitmezdim evine alacak kadar guven cocugunla bir arada tutacak kadar ona dokunmasina izin verecek kadar guven ama fotografini cekince rahatsiz ol normal bir davranis degil hani herhangi biryerde de paylasmamis izinsiz ee sorun ne peki

Şaka yapiyorsunuz heralde anaokulu etkinlikleri topluca fotolar çekilir ve anı diye koyulur reklamla ne alakası var abartın iyice abartın
2 yıl devlet okulunda staj yaptım boyle bir ogretmenle karsılasmadım. Ögretmenın görevi egitmek ögretmektir anı defterı hazırlamak degil.
Ayrıca biraz araştırma yaparsanız bir kac yıl önce meb bunu zaten yasaklamıs. Cocuk hakları geregı aslında anne ve babası bile paylasamaz :) He yinede kimsenin cocugu benı ılgılendırmez isteyen paylasır ıstemeyen paylasmaz

Konu sahıbı mesaj ile kendi sorununu cozmus zaten

Nasılda guzel ifade etmıssınız :)
Birde abartın abartın diyorlar :))

Komsum benim telefonumu nasıl karıştırıyor?
Bence bu daha mühim.
Ben sorarım valla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…