Ben kendi arkadaşlarımla fotoğraf çekilirken bile bir yerde paylaşacaksam onlara sormadan paylaşmam, kaldı ki kimsenin çocuğunun fotoğrafını izinsiz çekmem, paylaşmam da. Hatta kendi çocuklarımın fotoğraflarını kendilerinden izin alarak çok çok nadir paylaşırım.
Bu konuda bilgim, az da yetkim olduğunu düşünüyorum. Üniversitede bir hocamızın çocuklara hassasiyetinden dolayı birçok eğitime, seminere katılmış, çeşitli makale ve kitapları incelemişimdir. Hatta o dersin bitirme ödevi konum “Çocuklarda ihmal ve istismar” du, hocam resmen tez niteliğinde oldu demişti.
Ama bu hassasiyetimi sadece çocuklarda değil tüm insanlıkta gösteririm. Yanlışın yanlışla örtülmesini de destekleyemem. Konu sahibi daha önce de fotoğraf çektik, komşum paylaşmamı destekledi dedi. Muhtemelen bundan destek alarak yine hep beraberken bir fotoğraf çekti, o sırada komşu “kendi çocuğunu yalnız çek, benimkinin çekilmesini istemiyorum” diyebilirdi. Hadi farketmedi fotoğrafın çekildiğini diyelim. Konu sahibi kendisine gösterirken “fotoğrafı siler misin, çocuğumun hiçbir telefonda fotoğrafı kalsın istemiyorum” ya da “bir yerde paylaşma lütfen “ diyebilir. Buna iletişim denir ve sosyal hayat için çok çok önemlidir.
Bunun üzerine gizlice kendisine ait olmayan özel bir alana girip fotoğraf silmek(ki sanırım yapmadım diyor, belki fotoğraf çektikten sonra kayıt aşamasında bir sorun oldu, bazen olabiliyor) kabul edilebilir bir şey değil. İzinsiz fotoğraf çekmekle gösterilen ihlal burada da gösterilmiştir. Savunulacak bir yeri yoktur. Kaldı ki gizli yapılması, konu sahibinin aptal yerine konulması karşı tarafın sinsi kişiliğini de ortaya koyar ve bu karakterdeki insandan ben korkarım(tabi fotoğrafı komşu sildiyse)