Tüm hpv’ lilere Merhaba ben de kendi hikayemi anlatmak istedim. 28 yaşımdayım ilk olarak 2013’te smear testimde asgus fark edildi. Özel bir tıp merkeziydi. Ve bana endişe edilecek birşeyin olmadığını enfeksiyon olduğunu enfeksiyonu tedavi edip tekrar smear alacaklarını söylediler. Tedavimi oldum ve takip eden smearlerim temiz çıktı. O zamanlar hpv testi yapılmıyor tabi. Yapılsada ben 23 yaşımda olduğum için bana yapılmıyordu. Tabi ben panik haliyle özel hastaneye gittim smear verdim. Sonuç temiz. Devlet hastanesine gittim temiz . Takip eden 1 senede tüm smearlerim temiz. Yılda bir smeare döndü takibim. 2017’ye kadar tüm testlerim temiz. 2017’de smear testi yaptırmıştım arkadaşlar ama tam olarak bir yıl sonra sonucunu almaya gittim daha doğrusu smear testi zamanım geldiği için gitmiştim. O kadar silmiştim yani bu konuyu kafamdan. Yoktu bende böyle bir şey olamazdı. Yine sonuç temiz diyecekler ve eve dönüp kahvemi yudumlayacaktım ben. Ama sonuç şuydu; 2017 de sonuç almaya gitmediğim testim asgus yeni verdiğim ise Lsil’di. Beni kolposkopiye yönlendirdiler. Bir on gün sonra. Bu sürede ben bir yabancılaşma yaşadım. Kesin yanılıyorlar. Kolposkopide herşey temiz çıkacak. Kısacası inkar. Kolposkopi korkulacak birşey değil. Temel olarak jinekolojik muayeneden farkı Yok arkadaşlar korkmayın. Alınan biyopsileri hissetmiyorsunuz bile. Sadece ECC alınırken bir kasılma hissettim ben o da çok sıkıntılı değil. Bir ay sonra çıkar sonucu dediler. İşte bu noktada başladım okumaya Türkçe makaleler İngilizce makaleler. Ün yapmış hocaların yorumları, bir sürü şey. Ve bir hafta sonra pataloji sonucum çıktı. Ne kadar kötü olabilirdi ki yanı Lsil cin 1 çıkar hadi olmasa cin2 Leep olur kurtulurum diyordum. Ertesi günü bekleyemedim. Tahlil sonuçlarına internetten baktım. Sonuç mu HSIL CİN 3 yani uçurumun kenarı, merdivenin son basamağı, YANİ KANSER BUNDAN SONRASI. Ertesi gün hastaneye gittim. Dr.um Hastalığı anlatıyor bana kaba hatlarıyla, içimden bu hıyar ne anlatıyor dedim o kadar yabancı ki konuya cümleleri toparlayamıyor. dedim bir dakika, doktor şimdi durum böyle böyle, süreç şöyle şöyle sen bana leep yapayım diyeceksin . Bende sana yok leep yapmayalım soğuk konizasyon yapalım diyorum benim yorumum ve isteğim bu yönde. Bir afalladı. Düşündü bir önce sonra siz bekleyin dedi gitti. Uzman bir doktorla döndü geri. Sanırım hocası, konuyu konuştuk epey. Çok da rahatlatıcı davranmıştı bana Leep konusunda beni ikna etti. Bir ay gibi bir süre sonra yaparız operasyonu sizi arayacağız diyor. Uysal bir kedi gibi kafamı sallayıp çıktım. Çıkar çıkmaz üniversite hastanesine gidip oradaki değerli bir hocadan bir hafta sonrasına randevu aldım. İşte tam bir hafta sonra tüm depresyonum bitti. Nasıl mı şöyle, bir kapı düşünün içine girdiğinizde doktor yüzünüze bakıyor. Diyor ki size rahat otur. Arkana yaslan önce, rahat rahat anlat derdini diyor. Nerelisin diyor. Espri yapıyor. Hastalığı size öyle bir anlatıyor ki . Ya ben onca gün onca makaleyi boşa okumuşum diyorsunuz. Hemen kolposkopi yapıp ayın 15 ‘ine 10 gün sonra ameliyat günü verdi. Bana korkma dedi. Konizasyona gerek Yok cin vakanın derin olduğunu düşünmüyorum. Sonrada sakın alınmıyorsun değil mi çok gergindin geldiğinde seni neşelendirmek için espri yapıyorum. Sakın kişisel algılama. Bunları söyleyen bir Prof. Arkadaşlar, ki hpv ile yakından ilgilenen bir insan. Sende birşey Kesinlikle yok dramatize etme diyen tip merkezi doktorundan, sende çok yoğun enfeksiyon var canım başka ne olcak diye küçümseyen özel hastanedeki doktordan, işi olan konuyu anlatmaktan aciz devlet hastanesi doktorundan gömlek gömlek üstün ama fersah fersah alçakgönüllü bir insan. Kısacası arkadaşlar ben bu Çarşamba gidip hocama Leep operasyonumu olacağım. Size de sadece şunu söyleyebilirim. Smear testleri sadece tarama testidir. Tanı koymaz ve yanıltıcıdır. asla güvenmeyin ve peşini bırakmayın. Beklemeden bir üniversite hastanesine gidip bir profa görünün. ısrarla kolposkopinizi isteyin. Bir sıkıntınız olduğunda da size önerilen operasyonu seçme hakkınız olduğunu unutmayın. Bu tür konularda hasta ve doktor tartışarak karar veriyor. Bu sizin hakkınız, korkmayın size konulan ya da konulabilecek olan tanıdan, Doğru tanı tedavinin yarısıdır. Siz tanıyı doğru koyacak doktoru bulun. Benim gibi beş koca Yılınız heba olmasın. İlerlemesin bu minik düşmanlar, erken keşfedin onları. Ha bir de ÖNCE AŞI OLUN, SONRA AŞIK OLUN ( alıntıdır.) :) Tüm hpv,lilere öpücükler.