• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Klasik Trk Edebiyat :)

walker

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
11 Temmuz 2009
1.469
1
156
Diğer
arkdaşlar klasik türk edebiyatının tüm kitaplarını okumak istiyorum bana yardım edermisiniz yazarların isimlerini ve kitaplarının isimlerini söylermisiniz?
Diyeceksiniz ki
bunu netten de bulabilirdin
sizden birşey daha istiyeceğim
klasik türk edebiyatından okuduğunuz kitaplar hakkında da yorum yaparmısınız?
teşekkürler

klasik türk edebiyatı denildiğinde nedense aklıma hep tanzimat dönemi ve serveti fünun edebiyatı geliyor :) ve genelde yanlış batılılaşma konusu işleniyor. ilk olarak namık kemal'in intibah`ını öneririm, çok severek okumuştum. ya da sergüzeşt`i okuyabilirsin. ahmet mithat efendi bu alanda çok önemli isimlerdendir, sohbet havasında yazdığı eserleri çok kolay okunur ama ben pek sevmiyorum onun kitaplarını. ve en önemlileri halit ziya uşaklıgil (aşkı memnudan da bilirsin) ve hüseyin rahmi gürpınar. bu iki yazarında romanlarını tavsiye ederim.
klasik türk edebiyatının dili ağır ve süslü olduğu için başladığında biraz sıkabilir ama devam ettiğinde hiç anlamadan bitirdiğini göreceksin :)
aslında yazacak çok şey var ama senin nasıl tarz kitaplar sevdiğini bilmediğim için kendime göre birkaç şey yazdım.

iyi okumalar a.s :kahve:

Bende Türk ve Dünya klasiklerini çok seviyorum,
Namık Kemal-ıntibah
Sami Paşazade Sezai-Sergüzeşt
Mehmet Rauf- Eylül
Halid Ziya Uşaklıgil- Aşk-ı Memnu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu-Yaban
Halide Edip Adıvar-Sinekli Bakkal, Vurun Kahpeye
Reşat Nuri Güntekin- Yaprak Dökümü, Çalıkuşu
aklıma gelenler bunlar...

Ayrıca MEb in 100 temel eser listesinden de seçimlerini yapabilirsin;
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

KLsik Türk Edebiyatı okumak isteyen arkadaşlar gidin halk kütüphanesine.Orda zaten türüne göre ayrılyor kiaplar. İşte Türk edebiyatı kısmının önünde durun ve seçin bir tane :)) Klasik edebiyatımız derya deniz... Kütüphanede siz de göreceksiniz, şanslıyız vesselam...Ama işte yazarlarımız dünya çağında yeni yeni tanınmaya başladı...

yalnız arkadaşlar o dönemin romanları biraz ağır ağır gider..betimlemeler fazla olabilir dil ağır olabilir bunları göz önünde bulundurmakta yarar var

sonra gelip yazıyorlar yok dili ağır bilmem ne e o dönemin dili işte o zamanın yazım şekli :)

Arkadaşlar burada bir kavram yanılgısı var... Klasik Türk Edebiyatı Dönemi (Divan Edebiyatı, Saray Edebiyatı diye de bilinir) 13-19. yy arasında (ki 19. yy'da artık eser verme düzeyi çok düşer) Arap ve Fars edebiyatı odaklı beslenen bir dönemdir ve bu dönemde Fuzuli, Baki, Nedim gibi ustalar eser verir. Sizin sözünü ettiğiniz Aşk-ı Memnu gibi romanlar, Servet-i Fünûn Dönemi eseridir ve Klasik Türk Edebiyatı Dönemi'nin epey sonrasında oluşturulmuştur...

klasik türk edebiyatı denilebilir mi bilmiyorum ama bende reşar nuri güntekin'in bütün kitaplarını okumayı kafama takmıştım. çok azı kaldı. gerçekten hepsi birbirinden güzel kitaplar, şimdi ki bir çok yazar onun eline su dökemez. kitap konuları çok orjinal, ama tabi ki bu kitaplardan zevk alabilmek ve kitabın inceliğini anlayabilmek için o zamanın şartlarını, koşllarını düşünerek yorum yapmak lazım. ve çok fazla eski -osmanlıca, farsça heralde- kullanılmayan,bilinmeyen kelime var. ilk zamanlar anlamakta çok zorluk çekebilirsin. ben pc karşısında okuyordum kitabı, kelimeleri netten bakıp anlayabileyim diye.

Arkadaşlar burada bir kavram yanılgısı var... Klasik Türk Edebiyatı Dönemi (Divan Edebiyatı, Saray Edebiyatı diye de bilinir) 13-19. yy arasında (ki 19. yy'da artık eser verme düzeyi çok düşer) Arap ve Fars edebiyatı odaklı beslenen bir dönemdir ve bu dönemde Fuzuli, Baki, Nedim gibi ustalar eser verir. Sizin sözünü ettiğiniz Aşk-ı Memnu gibi romanlar, Servet-i Fünûn Dönemi eseridir ve Klasik Türk Edebiyatı Dönemi'nin epey sonrasında oluşturulmuştur...

bunu yazan arkadaş çok doğru söylüyor eğer klasik edebiyattan bir şeyler okumak istiyorsanız fuzuli baki nedim taşlıcalı yahya nefi...vb isimlerin şiirlerini okumalısınız klasik edebiyat demek şiir demektir bunun için de öncelikle osmanlıca lügat edinmeniz lazım o dönemin hayatını da anlamanız lazım bunun için de günümüz yazarlarıdan iskender pala okumalısınız

Klasik Türk Edebiyatına başlamak için;
Recaizada Mahmut Ekrem - Araba Sevdası ( Alafranga hayatı , dönemin özentilerini eleştiren ilk gerçekçi roman )

Ali Şir Nevai - Nevadirü'ş Şebab (şiirden hoşlanıyorsanız eğer)

Mesnevi'Den seçmeler,fuzuliler....

Klasik türk edebiyatını sevmek isterseniz Kesinlikle Peyami Safadan başlanmasını tavsiye ederim..
Yazım serisini bitirmeden başka bir kitaba geçemeyeceksiniz..

Arkadaşımız doğru söylüyor. Klasik Türk Edebiyatı Divan Edebiyatı'dır.

Sanırım konu sahibi arkadaşımız Türk Klasikleri demek istedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 100 Temel Eser içerisinde olan kitapları okuyabilirsiniz.

Back