Kızların çalışıp yaptığı ev hiçbir emek vermemiş olan erkek kardeşe mi düşer?

Merhaba kızlar. Benim annem ev hanımı babam ise sorumsuz bir adam. Arsa alıp bir ev yaptı ve sonra yan gelip yattı çalışmadı. Ablamla ben büyüyünce bizi işe soktular ve gece gündüz çalıştık o evin üstüne 2 ev daha yaptık ve 3 katlı evimiz olmuş oldu. Tabi bunu isteyerek değil ailemizin zorlamasıyla yaptık. o evler yapılana kadar ne zahmetler çektik anlatamam. Resmen aç kaldık desem yeridir. Sırf ailem kira geliri alsın diye.

Erkek kardeşim yaşça bizden baya küçük. Evler yapılıp bittikten sonra büyüdü. Ablam ve ben evlenip kendi yuvamızı kurduk. Ablamın maddi durumu iyi ben ise yıllardır kiradayım. Durumumuz kötü diyemem ama kimseye bonkörlük yapacak durumum da yok.

Kardeşimin bir sevgilisi var ve ailem en güzel olan daireyi onlar için hazırlamış. Bu hafta sonu gittiğimde bana daireyi gezdirdiler falan. Dairelerin birinde erkek kardeşim birin de ailem birinde de kiracı oturacakmış.

Ben kirada otururken kardeşim sırf erkek oldugu için daha miras paylaşılmadan ailemin evinde oturmaya nasıl hak kazanıyor? Madem miras paylaşımını beklemeye gerek yok o zaman dairenin birini de bana vermeleri gerekmez mi?

Kardeşim emek verip evi yaptırmış olsa amenna dicem ama bütün emeği biz verdik. Çalıştık, didindik. Şimdi kendimi kullanılmış gibi hissediyorum.

Arkadaşlar ben bu düşüncelerimde haksız mıyım? Lütfen objektif olun.

valla çok fena kazıklamışlar sizi.

Eğer söz konusu erkek kardeşimse babamda sorumsuzluk kalmaz. Bana bir çeyrek altın bile alıp takmayan adam şuan kardeşimin düğünü için para biriktiriyor. 45 yaşında çalışmayan adam şimdi 60 yaşında çalışıyor. Anneminde 30 milyarı var kardeşim için biriktirmiş taa bizim bekarlıgımızda biriktirmiş yani bizim soframızdan kıstıgı parayla şimdi kardeşime düğün yapacaklar.
Benim durumum iyi olsa helali hoş olsun ama dediğim gibi maddi durumlardan dolayı tüp bebek bile yaptıramıyorum.
yapılanlar doğru değil ama fazla kıskanç sezdim sizi kusura bakmayın..o ev benim emek benim babam bana bşir şey yapmadı oğlana da yapmasın kıyasına girmeniz bence çirkin.

Haklısınız, ne diyeyim.. Babanızın kira geliri dışında, herhangi bir geliri var mı? emeklilik gibi.. Eğer emekliliği var ise, annen ve babanla açık açık konuş.. De böyleyken böyle, ben tüp bebek yaptırmak anne olmak istiyorum.. Evlerden hakkımı istiyorum de.. Kira gelirini bana yönlendirin de.. Ailenizle bu durumu konuşmadan, bu konuya açıklık getiremezsiniz..

sizin adınıza çok üzüldüm hakkınızı zamanında çok yemişler hala daha yiyorlar helal olmaz onlara hakkınızı vermedikçe. erkek kardeşinizle hiç bu konu hakkında konustunuz m?

benim ilerde ki düşüncem çok şükür bir evimiz var ve 1 oğlum var onu hazıra kondurmayı düşünmüyorum meslek sahibi olup çalışıp kendi emekleriyle ev almasını sağlamak niyetindeyim tabi ki evim her şeyim ona feda ama erkek çocuğunu hazıra alıştırmamak gerek.

Anne ve babalar evlat ayırmı yapmazlar. ama bu durum her aile büyükleri için geçerli değildir. bizde üç kız bir erkek kardeşiz. abla ve ben evliyim. kızkardeşim ve erkek kardeşim bekar. erkek kardeşim için harcanan emekte , parada, zamanda , ilgi-alakada biz kızlara yapılanlardan kat kat fazla. erkek kardeşim iki yıllık mezun bizler kendi çabalarımızla okuduk çok şükür hepimiz dört yıllık bitirdik. hepimizin mesleği var. erkek kardeşimde sorumsuzun rahatın biri. geçen sene askere gitti. bu sene paralı askerlik çıkınca çok üzüldü. bilse gitmeyecekti. babası öder. şimdi tuturmuş evleneceğim. babam bana ev alsın, düğünmü en güzel yerde yapsın, araba alsın diyip duruyor. bu adam 26 yaşında bugüne kadar kendi kazandığı para ile kendine kalıcı hiçbirşey yapmamıştır. sonuç erkek evlatlar kıymetli doğru. ama sakına sizde anne babanızdan kalacak haklarınızı vermeyin. çünkü kimin ne olacağı, ne hallere düşeceği ne gibi sağlık sorunları yaşayacağı bilinmez. bende önceden derdim herşey erkek kardeşimin. sonrasında 6 yıl beyinden tedavi gördüm. birikmişim olmasa kim baktırıdı beni. kim harcardı. 2010 yılında tek muayene 300 tl + mr 475 tl veriyordum. çapada tedavi gördüm ve ayda ikikez gidiyordum. cebinde harçlığın kaldımı diye soran bile olmadı. ilaçlarınıda biz yaptıralım diyen bir ailem olmadı. onun için herkes bu dünya ya yanlız geldi, yanlız yaşar ve yanlız ölür. kimse üzülecek diye kendinizi üzmeyin.

Anneniz ve babanız sağ
siz miras mı düşünüyorsunuz
kardeşiniz oturabilir
böyle bir durumdan ben olsam rahatsız olmam
o evin birinde oturdu diye
diğer evlerin kirasını da beklemem
kimin ne olacağı belli olmaz
kardeş kardeş için böyle düşünmemeli

diğer eve ben geçmek istiyorum kira veremiyorum tedavi için para vermemiz lazım deseniz
kabul etmezler mi

Eğer söz konusu erkek kardeşimse babamda sorumsuzluk kalmaz. Bana bir çeyrek altın bile alıp takmayan adam şuan kardeşimin düğünü için para biriktiriyor. 45 yaşında çalışmayan adam şimdi 60 yaşında çalışıyor. Anneminde 30 milyarı var kardeşim için biriktirmiş taa bizim bekarlıgımızda biriktirmiş yani bizim soframızdan kıstıgı parayla şimdi kardeşime düğün yapacaklar.
Benim durumum iyi olsa helali hoş olsun ama dediğim gibi maddi durumlardan dolayı tüp bebek bile yaptıramıyorum.
Anlattığınız olayda tek suçlu anne ve babanız. Sizi okuldan alıp çalıştırıp, kazandığınız parayı bile boğazınızdan kesip erkek kardeşiniz için birikim yapmışlar.
Eğer maddi durumunuz çok kötü olduğu için sizi okutamamış, çalıştırmış olsalardı ailenize hak verebilirdim
ama sizin emeğinizin karşılığıyla evler yapıp, paralar biriktirip bunları sırf erkek diye kardeşinize yapmalarına hak veremedim
Benim başıma gelseydi ailemle konuşup, içimdekilerin hepsini söylerdim
Çalınan çocukluğumun, emeklerimin, paralarımın hesabını sorardım
Aileyle küslük olmaz ama mesafemi koyardım....

Bazı arkadaşlar kardeşinizi kıskandığınıızı yazmışlar ama ben öyle olduğunu sanmıyorum.
Zira benim düğünümde bir çeyrek bile takmayan anne ve babamın köşede kardeşimin düğünü için ayırdığı 30.000 lirası varsa kardeşimi kıskanmaya gelene kadar ne duygular beslerdim içimde...

Merhaba kızlar. Benim annem ev hanımı babam ise sorumsuz bir adam. Arsa alıp bir ev yaptı ve sonra yan gelip yattı çalışmadı. Ablamla ben büyüyünce bizi işe soktular ve gece gündüz çalıştık o evin üstüne 2 ev daha yaptık ve 3 katlı evimiz olmuş oldu. Tabi bunu isteyerek değil ailemizin zorlamasıyla yaptık. o evler yapılana kadar ne zahmetler çektik anlatamam. Resmen aç kaldık desem yeridir. Sırf ailem kira geliri alsın diye.

Erkek kardeşim yaşça bizden baya küçük. Evler yapılıp bittikten sonra büyüdü. Ablam ve ben evlenip kendi yuvamızı kurduk. Ablamın maddi durumu iyi ben ise yıllardır kiradayım. Durumumuz kötü diyemem ama kimseye bonkörlük yapacak durumum da yok.

Kardeşimin bir sevgilisi var ve ailem en güzel olan daireyi onlar için hazırlamış. Bu hafta sonu gittiğimde bana daireyi gezdirdiler falan. Dairelerin birinde erkek kardeşim birin de ailem birinde de kiracı oturacakmış.

Ben kirada otururken kardeşim sırf erkek oldugu için daha miras paylaşılmadan ailemin evinde oturmaya nasıl hak kazanıyor? Madem miras paylaşımını beklemeye gerek yok o zaman dairenin birini de bana vermeleri gerekmez mi?

Kardeşim emek verip evi yaptırmış olsa amenna dicem ama bütün emeği biz verdik. Çalıştık, didindik. Şimdi kendimi kullanılmış gibi hissediyorum.

Arkadaşlar ben bu düşüncelerimde haksız mıyım? Lütfen objektif olun.
Haklisin. Kiracinin oturacagi yerin gelirini bence size vermeleri gerekir, siz ve ablaniz gelirini paylasin kira gelirini. Erkek cocuga farkli muamele edilir genelde garip degil mi

O zaman Diğer evde de siz oturun

Bazı yorumcular konu sahibini mirası düşünmekle eleştirmişler ve kardeşin o evde oturmasını normal karşılamışlar.benim de buna Aklım almıyor.zor şartlarda yaşayan konu sahibi tedavisini bile sağlayamıyor,çocukluğunu yaşayamamış ve anne ve babasının ölüp mirası mı beklemesi gerekiyor hakkı olan mirastan pay alması için.(ki miras paylaşımı da açık ve net değil). Çocukluğu elinden alınmış,şimdi de Gençliği mi heba olması gerekiyor.pekala konu sahibesi de orda oturabilir veya kira gelirinden pay alabilir

Zaman çok Kıymetli; konu sahibi hak ettiği yaşam standardını sağlayabilmelidir ve ailesi de onun emeğini vermek zorundadır.

erkek bile olsa miras paylaşımında kardeşler eşit oranda pay hakkına sahiptir, fakat sizin kazancınızdan bu evler için katkı sağlamanız durumu sizin lehinize çevirir bir nebze.anneniz babanız (yani muris) benim şu malım şu kişiye kalacak diyebilir. (sizin olayınızda dairenin birinin erkek kardeşe verilmesi ) Özgülenen mal diğer mirasçıların saklı payını ihlal etmez ise hiç bir sorun çıkmaz. Diğer mirasçıların saklı payını ihlal etmesi halinde de ihlal nispetinde "parasal değeri ödeme" yetkisi (tercih hakkı) vardır lehine özgüleme yapılan mirasçının. Eğer 3 darie varsa her biriniz 1 daire alır, eğer 2 daire varsa herbiriniz 2 dairenin toplam parasal miktarının 3 e bölünmüş halini alırsınız yani ya satıp paylaşırsınız, ya da eğer daire üstüne olacak kişi parasal olarak size verlilmesi gereken değerini ödemek zorundadır.Bu bahsettiklerim sizin dairenin yapım aşamasına maddi destek sağlamamış hali ile yapılması gerekenler.
Farz edelim ki daireyi aileniz erkek kardeşin üzerine yaptı, size payınıza düşen miktar ödenmemişse ( bu durumda saklı payınız ihlal edilmiş oluyor ) muvazaa yahut tenkis iddiasında bulunursunuz. Hiç bunlarla uğraşmayalım diyorsanız, aileniz daha vefat etmeden tüm mirasçılarla birlikte bir notere gidip miras sözleşmesi yapın.

Ablamın durumu iyi ama onunda miras hakkı var. Kardeşim küçüktü ve hiçbir emeği yok ve onun da miras hakkı var. Ben bunları asla inkar edemem. Ama neden sadece erkek kardeşimi gözleri görüyor. Ben bu cinsiyetci yaklaşımı anlayamıyorum.

Son derece haklisin arkadasim. Sacma sapan bir zihniyet bu.

Madem kiradasınız en baştan evlerden birinr taşınacaktınız ayrıca siz o eve girince ablanızın durumu iyi de olsa o da bir dairede oturmak isteyebilir ailenize kira geliri kalmaz. Ayrıca tapu ailenin üzerine olduğundan tasarruf şekli onlara ait.Sizin sorumluluğunuz kocanızda sizi geçindirmekle o mükellef artık yani böyle düşünülüyor ama erkek evlat evlenirken o da eşini geçindirmekle mükellef diye oturtacak olabilirler hani ev alma geçindirne erkekten beklenir ya onların başında kocaları var diye düşünüyorlardır ayrıca oturması başka şey üzerine yapmaları başka aileniz ölmeden oturabilir hen eşiniz kabul eder mi ırada oturmayı. Yapacak birşey yok da iki sene sonra evlenecekse evi şimdiden neden döşüyorlar.

valla sekerim ailen zaten ne sei ne ablanı düsünmemis ki daha kücükken calısmaya vermis o zaman delirip ben calısmıcam okucam diye direticeksin simdi gecmis olsun

sen simdi ben o daireyi istiyorum desen baban inadına 3 ünide kardesine verir sende li bögründe kalırsın annende seni tutmuyo bide esine rezil olur laf verirsin ailen bile seni tutmuyo dite o yüzden hic dillendrime

diger yorum ise bence normal kardesin zaten kücükmüs yani
benimde erkek kardesi olsa vermek zorumdayım 3 degil 1 bile olsa ben nasıl esim olsa evi olsun kı rahat ediyıyım diyorum ayn sey kardesim icinde gecerli bizim buralarda derler kız bile bulamazsın evi yoksa bu kızın ev istediginde degil ilerde yasanıcak parasızlık skıntıdan dolayı en azından ev kendinin olursa daha rahat gecinir insan

Peki kızlar son bir soru sormak istiyorum. Ben ortaokulu bitirince okuldan alındım ve reşit olmadan çalıştırılmaya başlandım. Sigorta kayıtlarımda da bu bilgiler mevcut. Ben bu kayıtlardan yola çıkarak babama tazminat davası açabilir miyim. Beni küçük yaşta çalıştırıp para mı yedi diye? Şuan üniversite mezunuyum ama reşit olduktan sonra rest çektim ve açık öğretimden okumaya devam ettim liseyi. Tabi bu arada hem okuyup hem çalıştım yine paramı onlara verdim.

Bunları annenizle paylaştınız mı? Buraya yazdığınız gibi anlattınız mı?
Tahmin ettiğim söylemediniz. Paragöz muamelesi görmekyten korkuyorsunuz.
Haa bu arada yüzde yüz o gelin annenizle anlaşamaz ve kavgalı olurlar. Aynı apartmanda oturuyorlar o durumda melek olsalar da gelin kaynana anlaşamaz...annenizin beklentisi de yüksek olur o kızdan şimdi.
Ya evlerin tapusunu versinler, ya da diğer evde siz oturun.Bunu kaburl etmezlese ilişkilerinizi ona göre düzenlersiniz, size işleri düşecektir o zaman ona göre davranırsınız.

Son düzenleme:
Anne baban hakkaniyetli değiller maalesef. Önce sana düşerdi o daire, oturmasan bile kirana yardım etmeleri lazım ama napcaksın işte :KK43:

X