Shengen vizesi biter bitmez ülkeden çıkması gerek. Yok öyle turist vizesiyle girip burada kalmaya karar verdim demek. Bu konuda özellikle katılar. Eğer vize bitince çıkmazsa, zaten eşim bura vatandaşı aile birleşim vizesine başvuracağız derse kaçak durumuna düşer. Adamlar diyor ki sen yaşadığın ülkede başvurunu yap, şartların durumun uygunsa aile birleşimi vizesi alabilirsin. Yani başvuru yapılsa bile garanti değil, o yüzden ülke dışından istiyorlar.
Konu sahibi, doğumu nerede yaparsanız yapın çocuğunuz zaten Alman vatandaşı olacak. İlle yetişeyim diye strese girmeyin. Hamileyim öncelik tanırlar mı diyorsunuz ama Alman vatandaşı bireyin nüfusuna kayıtlı bir çocuk yok daha ortada. Küçük kasabada vs şansın varsa olabilir ama büyük şehirde acil dışında hastaneye elini kolunu sallayarak gidemezsiniz. Ben gittim oldu oranı %1 dir. Parasını verir giderim diyeceğiniz özel hastane yok, devlet hastanesi sistemine gireceksiniz. Adres kaydı, oturum izin kartınız yok. Acele etmeyin, doğumunuzu yapın, bebek uçağa kabul edildiği zaman gidersiniz. Eşiniz de bebek için lazım olanları alır hazırlar. O zamana kadar vizeniz çıkar, eşinizle beraber götürürsünüz yenidoğanı. Eşinizin vize sorunu yok, sık sık gelebilir yanınıza.
Ben 2010 yılında bu şekilde gittim, bizde de süreç uzamaya başlayınca eşim hemen avukat tuttu. Her hafta arayıp bebeğim doğdu göremiyorum diye memurları darladı. Yani 14 sene önce de bürokrasi prosedür vs zordu demek gram ilerlememiş.