Kusura bakmayın geç gördüm mesajınızı. Benim kızlar bu yaz 16-18 olacak. Büyüğün ergenlik problemleri bitti sayılır, diğeri de aşmak üzereyiz.
1 saat sınırı bizde de oldu, hatta tablet telefon ellerine ilk geçtiği günden beri vardı. Asla ve asla 1 saati 1 dk geçmez yapmadım. Anne şu bitsin bari dedikleri zaman tamam dedim. İnatlaşmak büyük problem, çünkü iki taraf da kendini yenilmiş görmek istemiyor. Çocuk yetişkinin koyduğu kurala isyan ediyor, yetişkin de otoritesinin sarsılmasına. Burada devreye pazarlık girmeli. Bugün süreyi uzatmayalım ama hafta sonu ek süren olabilir istersen derdim. Anne bugün çok ama çok sıkılıyorum, canım bir şey yapmak istemiyor nolur aç dediği zaman da süreli bir şey seyretmesi halinde açardım. Yani atıyorum film, çizgi film ya da dizi bölümü falan olacak. Başlayıp bitecek, sonra bırakacak elinden, kafasına göre internette gezemeyecek. Şanslıyım ki ikisi de kitaba meraklıydı. Tabletleri kilitliyken kitap okuma programı açıktı. Manga anime kitap serileri okudular.
Büyük kızımda olmadı ama küçük 13 yaşında popüler olmayı taktı kafasına. En güzel en havalı en cool ben olayım, herkes beni sevsin peşimden gelsin kafası yaşadı. Fizik olarak da ince uzun boylu olunca giyim kuşamla kafayı bozdu. Önce erkekler uğraştı, he he sen çok güzelsin havalısın diye yanında toplanmış gibi yaptılar sonra da alay edip aşağı attılar. Sonra kızlar bizim gruba gel diye bir o tarafa bir bu tarafa çekiştirdiler, günün sonunda onlar da dalgasını geçtiler. Niye bunları kabul etti diye sorarsanız, çünkü hepsini gerçek sandı. Herkes onunla arkadaş olmak istiyor sandı. Kendi halinde sakin çocukları da benimki istememiş, çünkü onlar havalı değilmiş. Fotoğraflarına kötü yorumlar yapıldı, lakaplar takıldı, photoshopla komik sandıkları şeyler yapıp aşağıladılar. Ders mers kalmadı, uyuyamamaya başladı, tik oluştu. Ondan sonra bir şeyleri fark ettim, bunun için hemen doktora götürdüm ve o zamandan sonra çaktım olayı, anlattı her şeyi.
Sen niye fark etmedin derseniz ablasında hiç bu sorunlar olmadı. O kendiyle ve anne baba otoritesiyle çatıştı. Arkadaş delisi popüler olma falan olmadı, mizacı soğuktur. Onu kolay çözdük, sana güveniyoruz sadece gittiğini geldiğini haber ver ve yalan söyleme, ne istiyorsan yap dedik. Okul ders sınav temizlik öz bakım kendin planla dedik. Yoluna koydu her şeyi.
Dışarı çıkmak değil de aslında evde durmak istemiyor yani her yer evden daha iyidir diyor. 13 yaşında kızla odasında bir şeyler nasıl yapıyorsunuz, siz mi ısrar ediyorsunuz? Çünkü bu yaşta kapıyı bile çalman lazım, almıyorlar içeri. Oyun oyuncak çağında değil, tüm dünyaları arkadaşları oluyor. Anne ben napim olayı bizde de oldu, bir koltuktan diğerine yatıp sıkılıyorum napıcamı bilmiyorum çok dedi. Bir kaç kez okula gitmedi, babasıyla takıldı işyerine gitti. Büyük şirket, kantin yemekhane ofis ortamı çok hoşuna gitti. Ona boş bir odada takılabilirsin, ders çalışabilirsin, bizimle yemekhanede yiyebilirsin dediler buna ayrı havalandı. Yalandan iş verdiler, ofisboyluk yaptırdılar, sağdan soldan evraklar bir şeyler getir götür yaptırdılar. Başka bir dünya başka şeyler olduğunu gördü. Okulu sağ salim atlatırsa böyle bir yaşantısı olacağını keşfetti.
Ben de çocuk ve ergen psikoloğu gelişimcisi falan değilim, sadece anneyim. Sorunları gün yüzüne çıkınca hemen terapistten randevu aldık, zaten ablasını tedavi ettiği için bizi aile olarak tanıyordu uzman. Bakın bana kalsa, yani o cahil halimle düşünecek olsaydım tüm çocukların peşine düşerdim. Ailelerine mailler atar darlardım. Oğlunuz kızınız şunu bunu yaptı diye gerekirse çirkeflikse çirkeflik derdim. Ama uzman bana, herkesle kavga edip herkesin çocuğunu terbiye mi etmeye mi adayacaksınız ömrünüzü dedi. Daha basit bir yol var, sizin kızı güçlendirsek bilinçlendirsek, doğru yolları seçip doğru adımları atmasını sağlarsak daha iyi olmaz mı, böyle çocuklar ve böyle insanlar her zaman her yerde olacak dedi. Aydınlandım tabi ve buyrun başlayalım dedi. Çocuk 99 tane kötü şey yapsa da 1 tane iyi yaptığının takdir edilmesini istiyor. Mesela kendisinin de suçlu olduğu bir konuda herkesin suçu derecesinde ceza almasını bedelini ödemesini istiyor. Niye sadece bana ceza diyor. Biz buna çok dikkat ettik. En ufak gram derecesinde haklıysa bile şu konuda haklısın doğrusun dedik.
Kendisini aşağılayan küçük düşüren mesajları fotoğrafları yorumları hepsini çıktı aldık ve okula götürdük. Bunları bu çocukların ailelerine iletmenizi istiyoruz, bildikleri halde çocuklarıyla konuşmazlarsa dava açacağımızı söyledik. Biz yanında olunca ona da cesaret güç geldi. Yalnız, sen doğrusun sen haklısın, sen bizim kızımızsın kimse sana yamuk yapamaz... bunlar çocuğa fayda değil zarar veriyor. Neyin yanlış neyin doğru olduğunu idrak edemiyor. Ben ne yaparsam ailem arkamda diyor. Kazık yiye yiye arkadaşlığın ne olduğunu öğrendi. Kim arkadaş kim değil, kim kendisine faydalı kim zarar veriyor bunu artık görebiliyor. Okulu dersleri notları düzeldi artık.
I
iyikiamaiyiki
anne baba objektif olamıyor. Çocuğun faydasına sandığı bazı davranışlar zararına olabiliyor. Lütfen rica ediyorum yalvarıyorum bu sefer bu terapist işini savsaklamayın. Ben 8 ay eksiğimi gediğimi almadım. Şimdi şart değil diye diye çoğu şeyi erteledim, kıstım ve çocuğun tedavisini ödedim. Eşime de mecburi harcama haricinde kıs kendini sonra alırsın dedim. Bakın her ergen farklı soruna farklı reaksiyon gösteriyor. Benim kendi çocuklarım bile çok farklı sorunlar yaşadı. Terapist sorunları tespit edecek ve bunlar üzerinden gidecek. Fiziksel hastalık değil, kendi başına iyileşemez. Siz de bu sürece dahilsiniz. Size söyleneni sizden isteneni yapacaksınız yapmak zorundasınız. Geçici sorunlar kalıcı travmaya dönüşmesin, yine siz çekersiniz derdi sorunu belayı. Kurtarın şu güzel kızı.