Kızımın sorunu

Konu sahibi, tüm mesajları okudum konudaki daha ilkokul 1. sınıfta DEHB tanısı aldığını yazmışsınız kızınızın hiç DEHB hakkında okudunuz mu? DEHB Nedir? Çocukta hangi belirtiler olur? Ebeveyn Çocuğa nasıl yaklaşmalıdır?
DEHB'liyim yazan her üyeye düzeldi mi demişsiniz, DEHB nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Şifa anlamında bir geçme-düzelme yok. Ancak DEHB'li bireyler kendi başa çıkma mekanizmalarını geliştirerek daha az etkilenmenin yolunu buluyorlar, gerekirse ilaç kullanıyor kişiler ki dikkatini odaklayabilsin, dürtüselliği azalsın.
Çok tipik DEHB tablosu anlatıyorsunuz. DEHB'liler dikkatini tam olarak diğer insanlar gibi odaklayamaz, fren mekanizmaları gelişmemiştir, nörotipik çocuk sus denince susar veya susması gerektiği yeri ayarlar DEHBLİ çocukta bu daha zordur örneğin. Dürtüselliği yüksek büyük ihtimalle.
Özlem SÜRÜCÜ'nün kitabı var DEHB ile ilgili. Zaten psikolog size onu önerecektir başlangıç için ben de önereyim.
Benim oğlum ilkokul 3 te akranları tarafından dışlandığını söyledi bize beni oyuna almıyorlar dediğinin ertesi günü psikolog randevusu aldım ben. Ayrıca rehberlikle görüştüm, gözünüz üzerinde olsun dedim. Sonra zaten psikolog okula formlar gönderdi, oğluma zeka testi uyguladı neticeten testte dikkate ilişkin kısım zeka düzeyine göre daha düşük çıktı. Psikolog DEHB ön tanısı koydu ve bizi çocuk psikiyatristine yönlendirdi. Psikiyatrist o an için ilaç gereksinimi duymadı ve biz psikologla devam ettik. Çocuğumun ilişkileri daha iyi hale geldi ama tam düzelmedi.
Şu an 5. sınıfta, sınavlarında çok fazla dikkat hatası yaptığını fark edince tekrar psikiyatrist yardımı aldık ve oğluma ilaç başlandı. Üstelik benim oğlum asla sınıfta kural bozmaz, konuşma şikayeti vs gelmez. Çoğu öğretmeni DEHB'li dediğimizde mümkün değil diyor ama dikkati korkunç durumda. İlaç kullanım dikkati toparladı. Şöyle söyleyeyim ilk dönem Türkçe dinleme sınavında 70 ve 80 alabilmişken bu dönem ilaç kullandığı için dikkatini verebildi dinlediğine ve 97 aldı aldı sınavdan.
Arkadaşları ile arası artık gayet iyi. Çok tatlış arkadaşlıkları oldu ama ilaçtan önce bunlar da bozulmak üzereydi psikiyatrist en çok da arkadaş ilişkileri için kullanmalısınız dedi çünkü ani tepkiler veriyor arkadaşlarına kızıyor bağırıyordu bazen artık normal tepkiler verebiliyor çünkü ilaç sayesinde frenleyebiliyor kendisini.
Sizin kızınızda ek bazı başka sorunlar da olabilir.
Lütfen ama lütfen psikolog ve psikiyatrist ne derse yapın. Kızınız gayet de düzelir ama yardıma ihtiyacı var. Bu anlattıklarınızı yaşadıklarınızı bir çocuğun yardım çığlığı olarak görüyorum ben. Onun size ve babasına ve uzman yardımına çok ihtiyacı var lütfen bunu asla göz ardı etmeyin.

ister inanırsınız ister inanmazsınız sizin tercihiniz
randevu aldığımızı söyledik ve rehber öğretmende dahil değişeceğini sanmıyoruz dediler
okul müdüre salak dediğini kabul etti ama ben anlamıyor musun anlamında söyledim dedi
ben konuşarak düzelir diye bekledim hep,hatta yanlızlıktan olduğunu düşünerek bir kardeşi olsa diye istedim ancak son olay gözümü açtı artık vakit kaybetmek istemiyorum ve kızım gözümün önünde körelmeden birşeyler yapmam lazım
kaç gündür uyku uyumuyorum.Aslında toplantıda okulda isyemedikleri için değil rehber öğretmenin söyledikleri için kendimize kızdığım için ağladım
Çocuk lgs ye girecek siz hala kardes mi yapsam derdine düşmüşsünüz. İyi gelecekmiş peh,13 yaşındaki kızınıza bebek mi akranlık/ahbaplık edecek?
Yapmayın bu çocuğa iyi gelmez kardeş şu anda. Aksine sizinde tüm enerjiniz bebekte belki kendinizde olacak,kızınız silinip gidecek günah ya. Tamamen ona odaklanın,onun sorununu çözmeye odaklanın şu an. Ona daha fazla kötülük yapmayın.
12 yaşında kızı 6 yaşında oğlu olan bir anne olarak yazıyorum size de bunları. Birde kardeş kıskançlığı eklemeyin halihazırda kötü giden ilişkinize.
Ayrıca konuştuğu için okuldan alın dendiğini de sanmıyorum, muhtemelen anlattığınız kadar basit değil durum. Lütfen ciddiye alın ve uzman desteği alın. Çok kritik bir yaş ,gec kalırsınız daha fazla oyalanırsanız.

Konu sahibi, tüm mesajları okudum konudaki daha ilkokul 1. sınıfta DEHB tanısı aldığını yazmışsınız kızınızın hiç DEHB hakkında okudunuz mu? DEHB Nedir? Çocukta hangi belirtiler olur? Ebeveyn Çocuğa nasıl yaklaşmalıdır?
DEHB'liyim yazan her üyeye düzeldi mi demişsiniz, DEHB nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Şifa anlamında bir geçme-düzelme yok. Ancak DEHB'li bireyler kendi başa çıkma mekanizmalarını geliştirerek daha az etkilenmenin yolunu buluyorlar, gerekirse ilaç kullanıyor kişiler ki dikkatini odaklayabilsin, dürtüselliği azalsın.
Çok tipik DEHB tablosu anlatıyorsunuz. DEHB'liler dikkatini tam olarak diğer insanlar gibi odaklayamaz, fren mekanizmaları gelişmemiştir, nörotipik çocuk sus denince susar veya susması gerektiği yeri ayarlar DEHBLİ çocukta bu daha zordur örneğin. Dürtüselliği yüksek büyük ihtimalle.
Özlem SÜRÜCÜ'nün kitabı var DEHB ile ilgili. Zaten psikolog size onu önerecektir başlangıç için ben de önereyim.
Benim oğlum ilkokul 3 te akranları tarafından dışlandığını söyledi bize beni oyuna almıyorlar dediğinin ertesi günü psikolog randevusu aldım ben. Ayrıca rehberlikle görüştüm, gözünüz üzerinde olsun dedim. Sonra zaten psikolog okula formlar gönderdi, oğluma zeka testi uyguladı neticeten testte dikkate ilişkin kısım zeka düzeyine göre daha düşük çıktı. Psikolog DEHB ön tanısı koydu ve bizi çocuk psikiyatristine yönlendirdi. Psikiyatrist o an için ilaç gereksinimi duymadı ve biz psikologla devam ettik. Çocuğumun ilişkileri daha iyi hale geldi ama tam düzelmedi.
Şu an 5. sınıfta, sınavlarında çok fazla dikkat hatası yaptığını fark edince tekrar psikiyatrist yardımı aldık ve oğluma ilaç başlandı. Üstelik benim oğlum asla sınıfta kural bozmaz, konuşma şikayeti vs gelmez. Çoğu öğretmeni DEHB'li dediğimizde mümkün değil diyor ama dikkati korkunç durumda. İlaç kullanım dikkati toparladı. Şöyle söyleyeyim ilk dönem Türkçe dinleme sınavında 70 ve 80 alabilmişken bu dönem ilaç kullandığı için dikkatini verebildi dinlediğine ve 97 aldı aldı sınavdan.
Arkadaşları ile arası artık gayet iyi. Çok tatlış arkadaşlıkları oldu ama ilaçtan önce bunlar da bozulmak üzereydi psikiyatrist en çok da arkadaş ilişkileri için kullanmalısınız dedi çünkü ani tepkiler veriyor arkadaşlarına kızıyor bağırıyordu bazen artık normal tepkiler verebiliyor çünkü ilaç sayesinde frenleyebiliyor kendisini.
Sizin kızınızda ek bazı başka sorunlar da olabilir.
Lütfen ama lütfen psikolog ve psikiyatrist ne derse yapın. Kızınız gayet de düzelir ama yardıma ihtiyacı var. Bu anlattıklarınızı yaşadıklarınızı bir çocuğun yardım çığlığı olarak görüyorum ben. Onun size ve babasına ve uzman yardımına çok ihtiyacı var lütfen bunu asla göz ardı etmeyin.
Birşey sormak istiyorum ilaç kullanmak bağımlılık yapar mı ne ilaç ömür boyu kullanılması gerekiyor mu?

Yok asla göz ardı etmicem, inanın bir çok konu açtım ama bu konu kadar aklıma başıma getiren olmadı. 5 nisandaki randevumuza gidince hayırlısıyla ne denirse uygulucam kızımın değişmesi için. Böyle yazılınca gözlerim doluyor nasıl bir anneyim ben diye kendime kızıyorum neden geçer diye bekledim.deli gibi bir sürü psikolog aradım hepsi dolu en son randevu aldığımız psikoloğa dedim kızımın durumu acil diye oda 5 nisana verdi gün sayıyorum gerçekten
Arkadaş ilişkileri kötü, fazla hareketli konuşkan ve dikkati eksik. Mesela gözünün önündeki şeyi görmez bir şeki 3 kere söyletir gibi
Ama kabahat onu psikoloğa götürmeyen bizde

Çocuk lgs ye girecek siz hala kardes mi yapsam derdine düşmüşsünüz. İyi gelecekmiş peh,13 yaşındaki kızınıza bebek mi akranlık/ahbaplık edecek?
Yapmayın bu çocuğa iyi gelmez kardeş şu anda. Aksine sizinde tüm enerjiniz bebekte belki kendinizde olacak,kızınız silinip gidecek günah ya. Tamamen ona odaklanın,onun sorununu çözmeye odaklanın şu an. Ona daha fazla kötülük yapmayın.
12 yaşında kızı 6 yaşında oğlu olan bir anne olarak yazıyorum size de bunları. Birde kardeş kıskançlığı eklemeyin halihazırda kötü giden ilişkinize.
Ayrıca konuştuğu için okuldan alın dendiğini de sanmıyorum, muhtemelen anlattığınız kadar basit değil durum. Lütfen ciddiye alın ve uzman desteği alın. Çok kritik bir yaş ,gec kalırsınız daha fazla oyalanırsanız.

Konuyu hiç anlamamışsın kanka konu sahibesi nasılsa bunu zayi ettik yeni bir tane yapayım onu iyi yetiştireyim kafasinda😑😑

Birşey sormak istiyorum ilaç kullanmak bağımlılık yapar mı ne ilaç ömür boyu kullanılması gerekiyor mu?

Yok asla göz ardı etmicem, inanın bir çok konu açtım ama bu konu kadar aklıma başıma getiren olmadı. 5 nisandaki randevumuza gidince hayırlısıyla ne denirse uygulucam kızımın değişmesi için. Böyle yazılınca gözlerim doluyor nasıl bir anneyim ben diye kendime kızıyorum neden geçer diye bekledim.deli gibi bir sürü psikolog aradım hepsi dolu en son randevu aldığımız psikoloğa dedim kızımın durumu acil diye oda 5 nisana verdi gün sayıyorum gerçekten
Arkadaş ilişkileri kötü, fazla hareketli konuşkan ve dikkati eksik. Mesela gözünün önündeki şeyi görmez bir şeki 3 kere söyletir gibi
Bagimlilik yapmaz. Ilaci soyle dusun sureci hizlandiran bir madde olacak o. Yardimci. Bi yerden sonra yavas yavas birakacak zaten doktor ilaci. Bir de her psikolog veya psikiyatrist bilgili olmuyor maalesef. Bence uc seans sonra hicbir fark gormuyorsan baskasina bakmalisin. Zaten iyi bir uzman ilk seanstan ilaca baslatmaz. Buna da dikkat et. Cok basarili bi uzmandir ama kizin sevmez, uyusamaz ona da dikkat etmelisin. Uyum da onemli.

Bı otur Allah aşkına Dehb nedir ilaç bağımlılık yapar mı ki bak üstte bir hanımefendi detaylıca anlatmış hala yok bağımlılık yapar mı sen bı dön aynaya bak Allah aşkına ya deli oldum sinirden artık cidden
Benim de oğlum Dehb li ve disleksili bir çocuk 5 yaşından bu yana ergoterapi den oyun terapisi duyu bütünlemeye kadar kaç psikiyatri kaç doktor gezdim bilmiyorum oğlum 9 yaşında kaç yıldır peşindeyim eğitimleri asla bitmiyor ilaç iki senedir kullaniyor ama bu ilaç verdim bitti ile olabilecek birşey değil çok üzülüyorum ki sen de o şuur yok daha açıpta bakma zahmetinde bulunmuyorsun bile yok ilaç bağımlılık yapar mı ne denir ki

Konuyu hiç anlamamışsın kanka konu sahibesi nasılsa bunu zayi ettik yeni bir tane yapayım onu iyi yetiştireyim kafasinda😑😑
Üzüldüm miss. Benim kızımda 12 yaşında, o sebeple çocuk tarafından da bakabiliyorum. O yaşlarda benimle ilgilenin,beni sevin demek yerine bu tip tepkiler verebilirler. Onu anlamaya çalışmak,gerekirse uzman desteği almak yerine kardeş yapalım demek çok komik geldi bana,el kadar sabaha kadar ağlayan ,sağa sola kusan bir bebek bir gram fayda sağlamaz ki o yaşta bir çocuğa. Ne yapacak ahbaplık mı edecek,oturup sohbet mi edecek?
1.sınıfta söylemişler zaten okuldan dinlememiş konu sahibi,şimdi umarım ciddiye alıp bir uzmana götürür çocuğunu. Çok riskli bir yaş asla akışına bırakılamaz,kendi kendine düzelir denemez. Zaten birşeyler saklıyor konu sahibi,eksik anlatıyor muhtemelen,kabullenemiyor durumu (senelerce kabullenip bir adım atmamış)okula sebeple aklı selim bir adım atmamış belki de hiç atmayacak.
2.çocuk olsa o da ellerinde ziyan olur,kendi kendine büyümüyor bu çocuk denen canlı,ailenin elinde şekilleniyor huyu,suyu hatta karakteri. Bunu anlaması gerek konu sahibinin. Bu kafayla 8 tane de doğursa birbirine benzeyecek eninde sonunda hepsi,aynı şeyin laciverti bir durum ne yazık ki.

Ben size kisacik birsey yazacagim, birkac onceki mesajda kizinizin lider ruhlu oldugunu, arkadaslarini eve getirip yedirip icirdigini yazmissiniz.

Uzgunum kiziniz lider ruhlu degil, kiziniz arkadaslarindan sevgi dileniyor, evet biraz duymasi sert bir cumle olabilir ama sanirim kendisinin probleminin kaynagi sizden bekledigi sevgiyi gorememesiyle baslamis. Eminim cok sevdiginizi dusunuyorsunuzdur ancak kizinizin beklentileri sizin sevgi dilinizle belliki ortusmuyor

Diger arkadaslar dehb olabilecegini soylemis, bu konuda onlar kadar bilgim olmadigi icin yorum yapamam ancak sevgi eksikligi dehb ile birlesince sonuc sanirim bu olmus.

Bu arada ogretmenlerinin "psikologa gitse de duzelmez" diye soyledikleri kiziniz degil bana kalirsa, sizsiniz. Cunku kiziniz psikologa gidebilir ancak siz psikologdan duyduklarinizi, odevlerinizi uygulamazsaniz elbetteki verim alamazsiniz.

Dilerim hersey guzel olur, yavrucağınız kurtulur bu stresten, ayrica lutfen dehb gibi bir tani alirsa bilime guvenin.

Saglicakla kalin 💕

Bı otur Allah aşkına Dehb nedir ilaç bağımlılık yapar mı ki bak üstte bir hanımefendi detaylıca anlatmış hala yok bağımlılık yapar mı sen bı dön aynaya bak Allah aşkına ya deli oldum sinirden artık cidden
Benim de oğlum Dehb li ve disleksili bir çocuk 5 yaşından bu yana ergoterapi den oyun terapisi duyu bütünlemeye kadar kaç psikiyatri kaç doktor gezdim bilmiyorum oğlum 9 yaşında kaç yıldır peşindeyim eğitimleri asla bitmiyor ilaç iki senedir kullaniyor ama bu ilaç verdim bitti ile olabilecek birşey değil çok üzülüyorum ki sen de o şuur yok daha açıpta bakma zahmetinde bulunmuyorsun bile yok ilaç bağımlılık yapar mı ne denir ki
Merhaba benim oğlum da 6 yaşında dehb dedi psikiyatr.İlac kullanıyoruz ama etkisi geçince ne söz dinliyor ne de dur durak biliyor.Argo kelimeler,etrafa satasmalar.Sizin oğlunuz da bu dönemler de böyle miydi? Biliyorum sadece ilaçla olmaz ama psikiyatra sordum terapi önerir misiniz diye,terapi %5 etki eder gerek yok dedi.Ekrani kesin dedi, öyle de yaptık.Geçen gittiğimizde etkisi uzun olan farklı bir ilaç verdi,üç gün kullanıp faydası olmadığını ve hatta ters teptigini görünce, geçen hafta hastaneyi aradım "bu hafta yok"dediler.Eski ilaca döndüm ulasamadigim için.Bugün aradım ulaşamadım.Son günlerde anaokulu öğretmeninden şikayet fazla gelmeye başladı.Bu hafta da öğretmen olmadığı için okula gitmiyor.Tedavisi için daha neler yapabilirim bilgilendirseniz sevinirim.Yarin yine hastaneyi arayacağım dra ulasirsam ilaç durumunu anlatacağım.

Merhaba benim oğlum da 6 yaşında dehb dedi psikiyatr.İlac kullanıyoruz ama etkisi geçince ne söz dinliyor ne de dur durak biliyor.Argo kelimeler,etrafa satasmalar.Sizin oğlunuz da bu dönemler de böyle miydi? Biliyorum sadece ilaçla olmaz ama psikiyatra sordum terapi önerir misiniz diye,terapi %5 etki eder gerek yok dedi.Ekrani kesin dedi, öyle de yaptık.Geçen gittiğimizde etkisi uzun olan farklı bir ilaç verdi,üç gün kullanıp faydası olmadığını ve hatta ters teptigini görünce, geçen hafta hastaneyi aradım "bu hafta yok"dediler.Eski ilaca döndüm ulasamadigim için.Bugün aradım ulaşamadım.Son günlerde anaokulu öğretmeninden şikayet fazla gelmeye başladı.Bu hafta da öğretmen olmadığı için okula gitmiyor.Tedavisi için daha neler yapabilirim bilgilendirseniz sevinirim.Yarin yine hastaneyi arayacağım dra ulasirsam ilaç durumunu anlatacağım.
Merhaba argo kelimeler küfür benim oğlumda da fazlasıyla vardı inanın ettiği küfürleri ben söyleyemem arkadaslarindan ne duysa gelip aklıma estiği an küfür ederdi ben hep şu şekilde yönlendirdim oğlum küfür edersen ağzın simsiyah olur güzel konuşursan çiçek açar ağzınin kenarında hatta bazen çok saçma biliyorum ama o gün mesela hiç küfür etmedi bir iki tane hemen ağzının kenarına çiçek cizerdim sabah görünce çok sevinirdi ya nasıl anlatayım çaresizlik inanın insana herşeyi yaptırıyor ben bu şekilde çok şükür uzun uğraşlar sonucunda çözdüm ama kuserek ceza vererek hayır öyle konuşma diyerek yol katedilmiyor Dehb nörogelisimsel bir bozukluk ve ilaç evet faydası olsa da bu çocuklar için doğru yönlendirme çok önemli
Enerjisini atmak için spor hangisi ilgisini çekerse mesela benim oğluma yüzmek çok iyi geldi o şekilde yönlendirin elimiz hep üzerinde olmak zorunda açıkçası bu uzun bir yol ve yorucu kolayı yok ama doğru yönlendirmeyle yol alınıyor

Evet yüzmeye ben de götürmek istiyorum ama havaların ısınmasını bekliyorum.Dediginiz yöntemi ben de deneyeyim, kötü konuşursan agzinin kenarında çiçek açar gibi.Gerekli gereksiz çok konuşuyor,ona birşeyler anlatırken konuyla alakasiz kendi hayal dünyasından sorular soruyor?Aslanla zürafa arkadaş mi, zürafa aslanı parçalar mi? Ayşe benden büyük mü 50 100 yaşında ölür müyüz?gibi Bazen ne cevap vereceğimi şaşırıyor ve bu duruma üzülüyorum .

Evet 2. Çocuk fikri saçma biliyorum. Aslında yıllardır 2. Çocuğu hiç düşünmedim kızım bebekkende zordu bu yüzden 2. Çocuğu hiç düşünmemiştim ama sonra kızımın sıkıldığını, herkesin kardeşi var diye ağladığını görünce istedim tamamen kızım için yanlız kalmasın diye
Okul içinde ne yazdıysam hepsi doğru
Kızınız çok konuşuyor, ders bölünüyor diğer çocuklar dersi anlayamıyor diyerek kızınızın siciline işlemeden kızınızı alın dediler

Bagimlilik yapmaz. Ilaci soyle dusun sureci hizlandiran bir madde olacak o. Yardimci. Bi yerden sonra yavas yavas birakacak zaten doktor ilaci. Bir de her psikolog veya psikiyatrist bilgili olmuyor maalesef. Bence uc seans sonra hicbir fark gormuyorsan baskasina bakmalisin. Zaten iyi bir uzman ilk seanstan ilaca baslatmaz. Buna da dikkat et. Cok basarili bi uzmandir ama kizin sevmez, uyusamaz ona da dikkat etmelisin. Uyum da onemli.
Evet biz ilk olarak çocuk ergen psikoloğundan aldık orda test yapılacakmış ona göre psikyatra yönlendirecek, zaten aynı ofiste çalışıyorlar odaları farklı
Sadece ilaçla iyileşme sağlarsa sonra ilacı bıraktığımızda nasıl olur onu merak ediyorum

Üzüldüm miss. Benim kızımda 12 yaşında, o sebeple çocuk tarafından da bakabiliyorum. O yaşlarda benimle ilgilenin,beni sevin demek yerine bu tip tepkiler verebilirler. Onu anlamaya çalışmak,gerekirse uzman desteği almak yerine kardeş yapalım demek çok komik geldi bana,el kadar sabaha kadar ağlayan ,sağa sola kusan bir bebek bir gram fayda sağlamaz ki o yaşta bir çocuğa. Ne yapacak ahbaplık mı edecek,oturup sohbet mi edecek?
1.sınıfta söylemişler zaten okuldan dinlememiş konu sahibi,şimdi umarım ciddiye alıp bir uzmana götürür çocuğunu. Çok riskli bir yaş asla akışına bırakılamaz,kendi kendine düzelir denemez. Zaten birşeyler saklıyor konu sahibi,eksik anlatıyor muhtemelen,kabullenemiyor durumu (senelerce kabullenip bir adım atmamış)okula sebeple aklı selim bir adım atmamış belki de hiç atmayacak.
2.çocuk olsa o da ellerinde ziyan olur,kendi kendine büyümüyor bu çocuk denen canlı,ailenin elinde şekilleniyor huyu,suyu hatta karakteri. Bunu anlaması gerek konu sahibinin. Bu kafayla 8 tane de doğursa birbirine benzeyecek eninde sonunda hepsi,aynı şeyin laciverti bir durum ne yazık ki.
Kabul ediyorum, kızımın ne sorunu olduğunu görmezden geldim. Aslında ben tahmin edebiliyordum ama bu durumu eşimle konuştuğumda o normal karşılıyordu ve konu kapanıyordu. Keşke eşimi dinlemeyip kızımı alıp gitseydim psikoloğa. Ne salaklık yapmışım

İkinci çocuk için uğraşmamız, sonrasında yaşadığım dış gebelik ve arkasından gelen anksiyeteler hastalık korkuları kendimle uğraşmaktan kızımı görmedim ve iş bu hale geldi

Okul toplantısında herşey film şeridi gibi gözümün önünden geçti, yerin dibine girdim. Aslında o toplantıda kızıma değil bizeydi söyledikleri herşey dank etti ve şuan tek düşüncem kızımın iyileşmesi
Ne zaman çağırırsa gidicez inşallah ne gerekiyorsa yapıcaz

Hiçbir öğretmen psikolog yada psikiyatri gereksiz demez.
Buraya inanmıyorum.
Ben lısede ögretmenim.
Öğrencide normal olmayan şeyler gördüğümde ilk rehber öğretmenle gorusuyoruz ve sonra velı desteği.
Sonra velıye de bır destek alması gerektiğini söylüyoruz.
Ben dört buçuk yaşına girecek çocuğuma destek alıyorum sımdıden .
Benım esımde beni abartılı bulur ama değil.
Randevusu aldırır ve götürür bizi.
He o götürmese ben kendim gıderım.
Herseyi insan kendi tek basına asamaZ artık farklı bır dünya var.
Hiçbirşey eskisi gıbı deği.
Önceden anneler dinlerdi sorunumuz olunca sımdıkı çağda en şart olan doktorlar.

Kabul ediyorum, kızımın ne sorunu olduğunu görmezden geldim. Aslında ben tahmin edebiliyordum ama bu durumu eşimle konuştuğumda o normal karşılıyordu ve konu kapanıyordu. Keşke eşimi dinlemeyip kızımı alıp gitseydim psikoloğa. Ne salaklık yapmışım

İkinci çocuk için uğraşmamız, sonrasında yaşadığım dış gebelik ve arkasından gelen anksiyeteler hastalık korkuları kendimle uğraşmaktan kızımı görmedim ve iş bu hale geldi

Okul toplantısında herşey film şeridi gibi gözümün önünden geçti, yerin dibine girdim. Aslında o toplantıda kızıma değil bizeydi söyledikleri herşey dank etti ve şuan tek düşüncem kızımın iyileşmesi
Ne zaman çağırırsa gidicez inşallah ne gerekiyorsa yapıcaz
Size söylediler tabi ki. Psikolog ile düzelmez denmesi bile sizin umarsızlığınıza söylendi şayet gerçekse.
Oğlumun okulunda var bir çocuk ,saldırgan ,laf dinlemeyen ,sınıfın düzenini bozan, ders dinletmeyen,kısacası çocuk nereden tutsam elimde kalıyor o ayrı(ders dinlediği,ödev yaptığı da yok)ama ailesi aşırı umursamaz,geçen sene anaokulunda da varmış bu gibi sorunlar ve asla bir adım atmamışlar. Bu sene çok şikayet alınca pedagog desteği almaya başladılar ama çocuğu arkadaşlarına vurduğunu söyleme falan diyerek tembihleyen bir aile bunlar. En son idare psikoloğa götüreceksiniz dedi zoraki götürdüler ama öğretmenin yazdıklarını verdiler mi bilmiyoruz(Psikolog evrak göndermişti doldurması için öğretmene) şu an ben ilaç kullanmam çocukta birşey yok diyor bu aile ama bu çocuk gelecekte kendi kendine düzelmeyecek. Bunu anlamıyorlar. Sizde bu mentalitedesiniz/belkide değiştiniz bilemem ama ondan demişlerdir kabullenmiyorsunuz/kabullenmemişsiniz zira.
Önce birşeylerin doğru ve yolunda gitmediğini kabul etmeniz gerekiyor. Kimse sırf konuşuyor diye bir çocuğu okuldan alın demez. Konuşmak laf dinlememek belki otoriteye bir saygısızlık oluyor orada,belki arkadaşlarına kaba davranıyor,zorbalık yapıyor vs vs. Sadece konuşmak değil sorun bunu anlayın önce. Öncesinde yaşananlar olmuştur ki anlatmışlar eski konularınızı bilenler,bu bardağı taşıran son damla olmuş. Sizde ailesi olarak herhangi bir aksiyon almamış,ilgilenmemiş görünüyorsunuz okul idaresinin gözünde.

İlaç bağımlılık yapmaz ama tedavi edilmemiş DEHB'lilerin herhangi bir şeye bağımlı olması riski diğer insanlara göre çok yüksek. İstatistiği vardı ama unuttum rakamı.
Risk algıları çok farklı çok gözüpek olabiliyorlar mesela fiziksel kazalara da daha açıklar bu yüzden. Ya da dalgınlık ve unutkanlık yüzünden sorunlar yaşayabiliyorlar.
Zamanla büyüdükçe kendi kendine baş etme mekanizmaları edinecek ömür boyu kullanmıyor insanlar genelde.
Bir de bu çocukların olgunluğu diyeyim yaşıtlarına göre daha geriden geliyor. 13 yaş çocuğunun kendini kontrol yetisi şu an 10 yaş düzeyinde gibi düşünün. 10 yaşın olgunluğuna sahip bir çocuktan 13 yaş sorumluluğu bekleyince de zorlanıyorlar. Bu fark 18-20 yaş civarı kapanıyor mesela.
Bu konuda bilgi kirliliği çok fazla. DEHB için kulanılan ilaçları gözlüğe benzetiyorlar. Nasıl kalsın gözü bozuk demezseniz ilaç kullanmayın da demeyin diyorlar. Bu konuda benim gibi ilaç kullanması gerekenler dahil kimseye kulak asmayın her çocuk biricik her çocuğun ilaca toleransı çok farklı. Önemli olan sizin kızınızın fayda görmesi. Ben mesela anneme bile söylemedim oğlumun ilaç kullandığını çünkü bana sürekli bir şeyi yok çocuğun diyip duruyor. O da emekli öğretmen. Önemli olan psikiyatristinizin görüşü.

Zaten ilaçlar iki çeşit bu yaşlara genelde uzun salınımlıyı veriyorlar ilacın etkisi bünyeye göre değişmekle birlikte en geç 12 saatte geçiyor. Hafta sonları da kullandırmıyoruz ilacı. Sınıf gibi kalabalık ortamlarda sorun yaşadığı için tatillerde de kullanmayacağız bizde ev epey kontrol altında ama bizim bebekliğinden beri rutinler ve sınırlar çok nettir. Ha biz de elbette çok çatışıyoruz hele okul öncesi falan çok zordu ama bir şekil öğrendik psikolog bu açılardan da inanılmaz yardımcı oluyor. Ama bu tamamen çocuk özelinde karar verilen bir şey anlattığınız tabloda muhtemelen daha düzenli kullanım gerekir sorun DEHB ise.
Kurallar sınırlar dehb ergen psikolojisi hakkında bol bol okuyun dinleyin.
Edadilhanaydın var instagramda. Onun sayfasında çok aşağılarda dehb ve eğitim canlı yayını vardı halen varsa dinleyin. Eda Hoca da DEHBLİ bir öğretmen. Çok güzel anlatmış. Biz onun DEHB'li çocuk velilerine yönelik atölyesine de katılık eşimle.
Yankı YAZGAN'ın çok iyi videoları var youtubeda. Onları da dinleyin. Ön bir fikriniz olsun ki kafanıza takılanlar netleşsin.

Kafanıza takılan her şeyi psikiyatristinize psikologunuza mutlaka sorun. Zaten çat diye ilaç falan vermiyorlar elli çeşit test yapıyorlar okuldan bilgi alıyorlar gözlemliyorlar. Bizim ilk gittiğimiz psikiyatristimiz gerek görmemişti mesela ama o sınav çocuğu değil şu an gerek yok demişti okulda sorun olmadığı için. Bu sefer ki de hemen başlamadı önce okuldan bilgi aldı biraz gözlemledi sonra ilaç kullandı tekrar görüştük ve ilacın doğru olduğuna hem fikir olduk. Düzenli psikiyatriste devam edeceğiz sonraki randevumuz nisan sonu. Psikologu biraz azalttık ama onunla da bağımız devam ediyor. Bizim 3 yıllık bir sürecimiz var ve aynı disiplinle devam ediyoruz. İki kere gidip bırakmayın sakın.

Yolunuz uzun ve meşakkatli güç ve sabır diliyorum. Unutmayın Bilgi Güçtür. Okuyun, öğrenin

Kendisi yazmış bir yerde DEHB dediler 1. sınıfta diye o yüzden onun üzerinden gidiyoruz. Bir de çok tipik DEHB tablosu. Tabi ben arkadaşın eski konuları görmedim sadece burada anlattığından hareket ediyorum ki o kadarından bile belli.

Alıntı yapamıyorum. Konu sahibi sadece ilaçla düzelme olmayacak. İlaç kızınızın dikkatini toplamasını, kendi duygularını tepkilerini kontrol altına alabilmesini sağlayacak, yine ona sınıfta nasıl davranacağını, akranlarıyla nasıl iletişim kuracağını vs. hepsini siz anlatacaksınız. Sadece uygulaması kolaylaşacak. İlacı verdim sihirli değnek hop bitti diye bir şey yok.
Sporla sanatla hobiyle falan desteklemeniz lazım. Benim oğlum iki ayrı spor dalıyla uğraşıyor. Dramaya da gidiyordu da Allahtan bıraktı. Hafta içi babası hafta sonu ben o kurstan bu kursa koşturuyoruz ki bir uğraşısı olsun.
Çocuk emek ister, bu çocuklar daha çok emek istiyor.

kızıma 15 yaşında kondu DEHB teşhisi ilaç kullanıyor I iyikiamaiyiki
hiç umurumda değil isterse ömür boyu kullansın yeter ki böyle faydası olsun iyi olsun
Rabbim dermansız hastalık vermesin
ilacı kullanmazsa dikkati dağılıyor odaklanamıyor kullanınca iyi

ayrıca kızımın depresyon anksiyete vs için içtiği başka ilaçlar da var
doktor bunlara geçici demişti
ama tabi DEHB için olanı sanırım uzun zaman içeçecek

Back
X