oğlum 22 aylıkken göz teması yoktu, ismine tepki yoktu, parmakla gösterme yoktu, 10 aylıkken söylediği anne, baba, dede, mama gibi kelimeler tamamen kesilmişti hiç bir şekilde iletişim ve konuşma yoktu. Sadece bazen el younu falan oynadığımızda gülüyordu, bir şey istediğinde elimizden tutup istediği şeye götürüyordu.Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.
Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.
Bu konuda fikri olan var mı acaba ? Şimdiden çok teşekkürler.
Çok sevindim sizin adınıza herşey yoluna girmişİlgilenmek çok önemli ama her çocuk farklı. İki çocuğumu da aynı şekilde ben büyüttüm. Mesela ilk elli sözcük kartını iki yaş civarı ikisine de öğrettim. Hep konuşurak gostererek anlatarak büyüttüm ikisini de. Büyük oğlum kartları taniodu. Ama isimleri söylemiyordu. Kelimesi konuşması azdı. Anne baba normal basit kelimeleri zamanında söyledi . Ama konuşmasının açılması çok uzun zaman aldı. Şuan altı yaşında okula gidiyor. Konuşması anlaşılır değildi. Dil terapisi ne gidiyoruz . Üç ay olmak üzere. Cokkkk cokk şükür Rabbime çok farketti. Sesli harfleri doğru kullanmayi ogredik önce. Sonra sessizlere geçtik. Şuan çok anlaşılir konuyosuyor. Z harfi deyiz. R harfini y olarak söylüyor. En son r harfi caliscaz zaten.
Küçük oğluma gelelim. O erken konuştu. Şuan iki buçuk yaşında bile değil. Ama herşeyi konuşuyor. İkisininde aynı şekilde büyüttüm. Ama gelişimleri tabiki farklı oldu.
Ama büyük oğlumda yaptigim en büyük hata sesleri yalnıs kulladiginda uyarıp düzeltmemem oldu. Bazı şeyler kendiliginden duzelmiyor çünkü. Harika bı dil terapisti ile çok yol aldık. Konudaki çocuk ta bana göre dil gelişimi geri biraz. Benim oğlum gibi. Kimi kendiliğinden olması gerektiği gibi akar gider. Kimi desteğe ihtiyac duyar. Allah'tan zamanımızda terapistler var. Çocuklar destek alabiliyor.
Bir şey yemiyor diye eline telefon verip yedirme durumuna girdim hep.Onun dışında da annemle yalnız evde akşama kadar hep tv izledi çok da ilgilenmedik oyun konusunda gerçekten çok hatalarımız oldu.İnşallah dediğiniz gibidir.
Göz teması otizmde kilit belirtilerden biri. Yabancılarla genel İletişimi farklı ortamlara uyumu nasıl yancı biri adıyla seslendiğinde tepkisi nasıl komut algılayışı nasıl? Parka götürdüğünüzde çocuklarla iletişimi var mıGünaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.
Dün de devlet hastanesinden randevu alıp götürdük.Bayan ortaya bir kutu oyuncak çıkardı.Kıızm oyuncaklara bakarken onları bırak ben sana bilgisayardan hayvan resimleri gösterecem; onların seslerini çıkar dedi.Kızım oyuncakları görünce hiç birini yapmadı,ismine bile dönüp bakmadı.Sürekli bye bye yapıp öpücük atan çocuk onu bile yapmadı.Ve doktor otizm olduğunu düşünüyorum, pazartesi teste geldin dedi.Normalde bunları yapıyor desem de çok inanmadı.Ordan çıkıp kendi çocuk doktorumuza gittik.Doktor ne derse hepsini yaptı.Gel sarılalım, lambayı kapat, çiçeği kokla, bunu çöpe at, ablaya sarıl, elimi tut kaldır beni vb.Doktor da kesinlikle yok bence dedi ama içim rahatlamıyor.Pazartesi test yapılacak orası da yabancı bir ortam yine yapamazsa otizm diyecekler.TV ve telefona çok maruz kaldı.Orda çok hata yaptık.Ama ben otizm olduğuna inanmak istemiyorum.Sürekli sarılan, gözümün içine bakan bir çocuk.
kendimden biliyorum doktorun yaklaşımı çok önemli, çocuk üzerinde çok önemli , devlette 10 dk muayene süresi uygulaması var . gönlünüzü ferah tutun ne gerekiyorsa yaptırın .Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.
Merhaba, benim kızım da 4,5 yaşında ve konuşması çok iyi. Zeka olarak da üstün zekalı olma potansiyeli yüksek diyor öğretmenleri ama dili basık yani kelimeleri tam çıkartamiyor. Biz çok sevimli bulsak da ilk okula başladığında akran zorbalığına maruz kalmasından çok korkuyorum. Nasıl bir yol izlediniz dil terapisi için? Biz İstanbul'dayiz. Nereye giderek başlamamız gerekiyor dil terapisine öğrenebilir miyim?İlgilenmek çok önemli ama her çocuk farklı. İki çocuğumu da aynı şekilde ben büyüttüm. Mesela ilk elli sözcük kartını iki yaş civarı ikisine de öğrettim. Hep konuşurak gostererek anlatarak büyüttüm ikisini de. Büyük oğlum kartları taniodu. Ama isimleri söylemiyordu. Kelimesi konuşması azdı. Anne baba normal basit kelimeleri zamanında söyledi . Ama konuşmasının açılması çok uzun zaman aldı. Şuan altı yaşında okula gidiyor. Konuşması anlaşılır değildi. Dil terapisi ne gidiyoruz . Üç ay olmak üzere. Cokkkk cokk şükür Rabbime çok farketti. Sesli harfleri doğru kullanmayi ogredik önce. Sonra sessizlere geçtik. Şuan çok anlaşılir konuyosuyor. Z harfi deyiz. R harfini y olarak söylüyor. En son r harfi caliscaz zaten.
Küçük oğluma gelelim. O erken konuştu. Şuan iki buçuk yaşında bile değil. Ama herşeyi konuşuyor. İkisininde aynı şekilde büyüttüm. Ama gelişimleri tabiki farklı oldu.
Ama büyük oğlumda yaptigim en büyük hata sesleri yalnıs kulladiginda uyarıp düzeltmemem oldu. Bazı şeyler kendiliginden duzelmiyor çünkü. Harika bı dil terapisti ile çok yol aldık. Konudaki çocuk ta bana göre dil gelişimi geri biraz. Benim oğlum gibi. Kimi kendiliğinden olması gerektiği gibi akar gider. Kimi desteğe ihtiyac duyar. Allah'tan zamanımızda terapistler var. Çocuklar destek alabiliyor.
Tabi öyle ama değişim kişiden başlar. Bakın biz bu meseleyi sosyal açıdan ele aldığımızda belki kimsenin fikri değişmeyecek ama en azından yorumlarımızı okuyacaklar. Belki otizmi hastalık sanan ve özel çocuklara önyargıyla yaklaşan birinin kafasında soru işareti oluşturacağız. Yoksa konu sahibine kızmıyorum ben de. İnsan evladı için tabiki endişelenirBence insanlarin otizm gibi durumlarda korkutugu sey cocugunun otistik olmasindan ziyade hayatin icinde karsilasacagi zorluklar. Toplum olarak bu konuda gelisme saglayamiyoruz ne yazik ki. Ozel egitim ihtiyaci olan cocuklar okul bulamiyor kendilerine en basit ornek olarak. Ne gelirse Allahtan tabiki insan cocugunu her türlü sarip sarmalar. Ama sosyal hayatta alacagi yaralardan da korkar.
Özelden yazdım size.Merhaba, benim kızım da 4,5 yaşında ve konuşması çok iyi. Zeka olarak da üstün zekalı olma potansiyeli yüksek diyor öğretmenleri ama dili basık yani kelimeleri tam çıkartamiyor. Biz çok sevimli bulsak da ilk okula başladığında akran zorbalığına maruz kalmasından çok korkuyorum. Nasıl bir yol izlediniz dil terapisi için? Biz İstanbul'dayiz. Nereye giderek başlamamız gerekiyor dil terapisine öğrenebilir miyim?
Bizdede TV vs var tabi. Sınır koymaya calistik hep. Ama çocuklardan biri hasta olunca diğer çocuk mecbur TV izlio . Ama mümkün olduğunca az tutmaya çalışırız. Yada ödevler bitmeden TV izleyemez. Okul başladığından beri tableti tamamen kaldırdım . Çünkü beyni çok yoruluyor.Çok sevindim sizin adınıza herşey yoluna girmişbenim demek istediğim bazen anneler kendi dünyasına dalıp çocukları ihmal edebiliyor ya da evde geçimsizlik varsa bunların hepsi çocuğu etkiliyor hani acaba unutulan bişeyler var mı dedim ki zaten konu sahibi ekrana çok maruz kaldı dedi siz çok güzel bir şekilde ilgilenmiş ve sorubu çözmüşsünüz bazı aileler var ki sorun olmadığını düşünüp beklemeyi tercih ediyor.
daha ayrıntılı bir test yapılmasının hiç bir zararı yok, zaten bu kadar arada kalındıysa otizm olsa bile çok çok düşük seviyede çıkar. eğer doktorun çok tecrübesi yoksa anlamayabilir hafif olan durumları. Psikolog zaten utangaç inatçi ya da autizmli çocuğu birbirinden ayırabilirGünaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.
3 yaşında benim oğlumda konuşmadı , 4 yaşına kadar normal dedi . 4 yaşındada konuşmazsa sıkıntı demişti. ama içiniz rahat etmezse siziz yönlendiyeim dedi , bizde konunun uzmanına gittik . oğlum denilen hiç birşeyi yapmadı. ama biz evde yaptıklarını anlattık . çekingen olduğunu söyledi. korkmuş olabilir dedi. 1 konuşmazsa 1 yıl sonra gelin dedi .konuştu akıllı sağlıklı bi çocukGünaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.
Merhaba. Ben özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde gelişimsel dil çalışıyorum. Otizmin seviyeleri var onu burada anlattıklarından anlamak zor ayrıntılı bir değerlendirme gerekli. Ama gecikmiş konuşma olduğunu düşünüyorum. 24 aylıkken 2 kelimeli cümleler kurmalı. Mesela "anne ver" gibi... Sürekli TV'ye maruz kalma gecikmiş konuşmaya sebep verir. Dil ve konuşma terapistine ihtiyacı var. Ama bunlar haftada 2 saat olur. İş ailede bitiyor. Sürekli onunla ilgilenip oyun oynamanız gerekiyor. Çocuklar oyun oynayarak öğrenir.Günaydın bayanlar.Canım o kadar sıkkın ki fikirlerinizi almak istedim.Kızım 31 aylık.Bugüne kadar 10-15 tane kelimesi dışında kelimesi olmadı.Her istediğini işaret ederek gösteriyor.Su içeceği zaman suyu çok net şekilde istiyor, göz teması çok iyi.Sürekli gittiğimiz çocuk doktorumuz bence otizm kesinlikle yok ama içiniz rahat etsin çocuk psikiloguna götürün dedi.Özelde çcouk üzerine çalışan bir bayana götürdük.Bayan otizm yok sadece konuşma geriliği var terapi lazım en az 5-6 ay dedi.