Haklısınız rehber öğretmeniyle görüşeyim belki öyle hal olur dediğiniz gibi yapmıştım aslında hikaye kitaplarini getiriyordum hadi birlikte okuyalım diyordum biraz ben okuyordum sonra diyordum hadi bundan sonrasını sen oku bakalım ne olmuş hikaye nasıl bitecek diye ama hiç oralı olmuyor resim yapmayı çok seviyor ama konu kitap okumaya yazı yazmaya falan gelince hemen sıkılıp bırakıyor
bence sevecegi kitaplari almamissinizdir. bir cocuk var komsulardan. cocugu bizdeyken "gel kitap okuyalim evde cok komik bir kitap var" demiştim, annesi güldü "hahaha tam kitap okuyacak cocuk.neler aldik okumuyor" diye. benim kitap da biraz igrenc ama komik bir tane. cocuk kitabın bagimlisi oldu, bana dadandi aksamlari gelip gelip okumak istedi.
cok defa denk geliyorum "cocugum kitap sevmez" diyen ailelerin aldigi kitaplara. onlari ben de sevmiyorum.
bilmiyorum hangi sehirdesjniz ama buyuk sehirlerde adim basi cocuk kutuphanesi. yoksa d&r lerin cocuk kitabi bölümünde masa koltuk oluyor bakip almak icin. kiziniza "kitap seciyoruz,kütüphaneye gidiyoruz" gibi bastan negatif yaklasacagi seyler soylemeden gezmeye giderken gidin bir kütüphaneye. buldugu kitaplardan birkac sayfa okumasini, devam etmek istedigi 3 tanesini alacaginizi soyleyin oyun gibi. bunu bir oyuna donusturun, kizin bir motivasyonu olsun.
resim yapmayı seviyor demissiniz. bitirdigi her kitaptan sonra birkac cumleyle aciklamasini ve kitapla ilgili bir resim yapmasinj, bunu o buyuyunce bastırıp "ayşenin kitaplari" isimli kitap haline getireceginizi söyleyin, istikrarlı olun. hatta yeni nesil sosyal medyayi video cekmeyj seviyor..kitaptan sonra "merhaba arkadaslar, bu kitapta soyle bir hikaye vardi" diye yorum yazacagi videolar cekin. kimseye acik olmayan bir platforma kaydedin. ananesine falan atin, gelen pohpohlama mesajlarini okutun cocuga.
yani cocuk böyle motive edilir.
zamaninda TEGVde okuyorum oynuyorum etkinliği veriyordum. kitaptan hic haz etmeyen bir sürü cocuk zevkle kosarak geliyordu. mesela kitap firtina hakkindaysa once okuyup sonra da kitapta firtinada ucabilek seyleri cizip kesip boyamasini isterdim. sonra nefesleriyle o kagitlari odanin icinde ucururlardi firtina gibi
gibi gibi. tonlarca etkinlik varsi bziim gönüllü kitabimizda.
"kitap aldim okumuyor" cumlesi bana hep komik gelmistir. size bir kitap vereyim "bu guzel" diye, okur musunuz hemen?
ergenken bir aile dostunun kizi bize gelmişti, onun da ailesi "hic kitap okumaz" modundaydi. her kitaplikta olan ama kimsenin acmayacagi, öğretici , didaktik kitaplqri alip alip kizi kitap okumuyor diye yaftalalarlardj. sonuc olarak bizde kaldigi sürede ablamla ben haril haril kitap okurken o da bizim kitaplikta epsilon serisinin ergenler icin yazdigi sacma sapan ama ergenlik kafasindaki kitaplari okumaya basladi, birakamadi bi turlu. tatili bitmeden kitapciya gitik ailesinin verdigi tum parayla yeni kitaplar aldi. aradan 20 sene falan gecmistir kiz hala okumayı cok seven birisi.
bence yapacağınız onun kitaplarla tanismasi icin bir yol bulmak. yoksa kitap neden sevilmesin ki? bazi hikayelerin sonunu sen getiriyorsun mesela. gizlemek istersen sayfa 30a, soylemke istersen sayfa 40a gidiyorsun. senin yonlendirmelerinlw ilerliyor. o kitaplar extra keyifli oluyor..onlardan da alabilirsiniz.
ayrica okul sıkıcı bir yer, tabii ki sıkılacak. ama keyif almanin bir yolunu bulmasi gerekiyor. sevdigi birkac kiz varsa annelerine teklif edin bir cumartesi bulusup muzeye, tiyatroya falan gidin..cocuklar okul disinda sosyallessin, bestfriend olsun. sirf kankasi icin bile seve seve gitmeye baslar