KIZIM…

Aynı çocuğu okulda denetleyenilir misiniz mesela herkesin elinde telefon sen çocuğuna vermesen ne olacak. Kankisinden girer pis siteye. Yapması çok zor biliyorum ama Allah çocuklarımıza öz motor eğitimi verebilmeyi nasip etsin demek istediğim buydu 🙏
Benim oldugum ulkede yasak okula goturemez anne babalar yasakliyo ayrica 16 yasina kadar burda hic bi cocuk eline tablet telefon alamaz. Ana babalarda bitiyo iş.

7 yaşındaki bir çocuk için annenin davranışı gayet normal seviyede neresi aşırı baskı geldi size misafirlikte çocuğunu kontrol etmesi mi
Ekran maruzuyetinden koruması mı
7 yaşındaki çocuğun aydan aya 1 saat telefona bakması bence ağır bir yoksunluk hâli. Ben bu konuda çocuğum için (5) uzmanla görüştüm günde 15 dakika tablet ya da telefon kullanmaları gerektiğini söylüyor. Aksi durum bütün çocuklar yapıp o yapmadığı için öfke oluşturuyormus ve itiraz edebildiği yaşa geldiğinde hiç söz dinlemiyormus

Merhaba herkese. Kızım 13 yaşında. Telefonu var. Mecburi oldu aslında bu durum. Eşim de ben de çalışıyoruz. Sabah birlikte çıkıyoruz,kızım öğlen okuldan servisle eve dönüyor. Biz dönene kadar yalnız kalıyor. Ulaşabilmek, ne yaptın evde misin,döndün mü gibi soruların cevabı için telefon aldık ona ama anlaşılan o ki, doğru karar vermemişiz. Tamamen iletişim amaçlı kullanırız derken kızım başka yerlere de bulaşmış. Birkaç kez yakalamışlığım oldu ancak her defasında söz verdiği için tolere ettim. Bu sabah sahurdan sonra odasına gittim üstünü örtmeye… Telefonu yanındaydı,öylece uyuyakalmış. Telefonunu şarja takiyim derken ekrandaki şeyle donakaldım. Yasakladığım uygulamaya yeniden girmiş ve yazışmış. Discord adında bi uygulama… Çevre arkadaşları ve internetten edindiği arkadaşlarıyla Küfürlü ve cinsel içerikli yazışmalar, gizli insta hesabı açmalar vs. Babasıyla tartışmıştı ve bunu arkadaşına anlatırken ettiği küfrü görünce de kan beynime sıçradı. Uyandı. Telefonu elinden aldım. Artık bu konuda gösterdiğim toleransım bittiği için bağırdım ona. Güvenimi yitirdim. Telefon olayı bitmiştir bizim için ve ulaşım sağlamak için akıllı saati çocukça bulduğu için de istememişti. Bunun için önerilerinizi bekliyorum hanımlar. Önümüzdeki hafta bir çocuk psikologuna götürmek istiyorum. Ben herşeye yetişmeye çalışan bir anneyim. Eve,çocuklara,işe derken kendime asla zamanım yok. Varım yoğum çocuklarım ama yetemedim demek ki,bi yerde eksiğim var. Ağabeyimi kaybettim 3 hafta önce, hastane süreci vs derken ihmal mi ettim? Bazen düşünüyorum da keşke annem de benimle bu kadar ilgilenseydi diye ama ben neden yetemiyorum,yanlışım nerde? Ben kızımı nasıl koruyabilirim?
Merhaba öncelikle şunu bilmenizi isterim Sizin yanlış yaptığınız birşey yok şöyle bir şey var ki kızınız 13 yaşında ergenlik döneminde ve artık büyüyor bu yaşlarda böyle şeylerle karşılaşmak normal demek istemiyorum ama olabiliyor artık kendinş keşfediyor felan cinsel anlamda da artık kendini keşfetmiş durumda bu yüzden internetten bazı şeyleri gizli yapma peşinde fakat kontrol altına almazsanız bu çok farklı yollara gidebilir Piskolog iyi olabilir ama biliyorsunuz piskologla olan seanslar teke tek olmalı siz öncesinde bir çocuk psikoloğuyla görüşebilirsiniz ya Telefon öyle bir şey ki zaten haber alsan bir dert almasan bir dert kızının arkadaş çevresi de çok önemli sosyalleşme durumu ders durumu bunlar önemli faktörler telefonu olmayan yok artık bu devirde keşke baştan değişik bir model katlananlardan felan alsaydınız işte reşit olduğunda alırız gibi konuşma yapsaydınız Dicem ama şuan herkesin var elinde gördükçe başkalarında üzülecekti muhtemelen kızının bu şeyler için kullanması iyi olmadı telefon .. sizinle konuşunca ne diyor peki bu duruma yani açıklaması ne?

7 yaşındaki çocuğun aydan aya 1 saat telefona bakması bence ağır bir yoksunluk hâli. Ben bu konuda çocuğum için (5) uzmanla görüştüm günde 15 dakika tablet ya da telefon kullanmaları gerektiğini söylüyor. Aksi durum bütün çocuklar yapıp o yapmadığı için öfke oluşturuyormus ve itiraz edebildiği yaşa geldiğinde hiç söz dinlemiyormus
Ben de hiç telefon yada tablet vermeyen annelerdenim en büyüğü 16 yaşında olmak üzere 4 çocuğum var hiç biri de öfkeli yada telefon bağımlısı değil
TV den uygun ve eğitici şeyler izliyoruz bazen belgesel haftasonu 1 dizi
tabi benim yaşadığım yerde etkiliyordur lisedeki telefon kullanıyor okulda toplanıyor çıkışta veriliyor eve gelince de bırakır almaz eline dersleri de iyi şükür

Çok teşekkür ederim. Tuşlu almıştım,ödevlerimi yapamıyorum,ben bunu kullanamıyorum,birdaha asla olmayacak diyerek kandırdı beni… Evet,ister sevsin ister sevmesin,tuşlu alıcam. Ödevlerini de yapar bi şekilde… Zamanında biz nasıl yaptıysak.
Bilgisayar alın eve ordan ödev yapsın

Tabiki en iyisi tuşlu telefon internete girmeyen akılsız olanlardan gerçi internet kafeye gideceği kesin 🥺
Merhaba herkese. Kızım 13 yaşında. Telefonu var. Mecburi oldu aslında bu durum. Eşim de ben de çalışıyoruz. Sabah birlikte çıkıyoruz,kızım öğlen okuldan servisle eve dönüyor. Biz dönene kadar yalnız kalıyor. Ulaşabilmek, ne yaptın evde misin,döndün mü gibi soruların cevabı için telefon aldık ona ama anlaşılan o ki, doğru karar vermemişiz. Tamamen iletişim amaçlı kullanırız derken kızım başka yerlere de bulaşmış. Birkaç kez yakalamışlığım oldu ancak her defasında söz verdiği için tolere ettim. Bu sabah sahurdan sonra odasına gittim üstünü örtmeye… Telefonu yanındaydı,öylece uyuyakalmış. Telefonunu şarja takiyim derken ekrandaki şeyle donakaldım. Yasakladığım uygulamaya yeniden girmiş ve yazışmış. Discord adında bi uygulama… Çevre arkadaşları ve internetten edindiği arkadaşlarıyla Küfürlü ve cinsel içerikli yazışmalar, gizli insta hesabı açmalar vs. Babasıyla tartışmıştı ve bunu arkadaşına anlatırken ettiği küfrü görünce de kan beynime sıçradı. Uyandı. Telefonu elinden aldım. Artık bu konuda gösterdiğim toleransım bittiği için bağırdım ona. Güvenimi yitirdim. Telefon olayı bitmiştir bizim için ve ulaşım sağlamak için akıllı saati çocukça bulduğu için de istememişti. Bunun için önerilerinizi bekliyorum hanımlar. Önümüzdeki hafta bir çocuk psikologuna götürmek istiyorum. Ben herşeye yetişmeye çalışan bir anneyim. Eve,çocuklara,işe derken kendime asla zamanım yok. Varım yoğum çocuklarım ama yetemedim demek ki,bi yerde eksiğim var. Ağabeyimi kaybettim 3 hafta önce, hastane süreci vs derken ihmal mi ettim? Bazen düşünüyorum da keşke annem de benimle bu kadar ilgilenseydi diye ama ben neden yetemiyorum,yanlışım nerde? Ben kızımı nasıl koruyabilirim?

Ben de hiç telefon yada tablet vermeyen annelerdenim en büyüğü 16 yaşında olmak üzere 4 çocuğum var hiç biri de öfkeli yada telefon bağımlısı değil
tabi benim yaşadığım yerde etkiliyordur lisedeki telefon kullanıyor okulda toplanıyor çıkışta veriliyor eve gelince de bırakır almaz eline dersleri de iyi şükür
Yurt dışında mısınız?
Çocuğun kişiliği vs birçok etken var elbette böyle şeyleri etkileyen. Mesela benim oğlum inanılmaz kendini yapabildiklerini yani sınırlarını başkaları ile kıyaslayan bir çocuk. Diyelim ki magazadayız çocuklarin elinde telefon annelerini bekliyorlar oyun oynayarak benimki hemen isyan ben neden yapamıyorum bu benim hakkım değil mi 😂 pkjhgf herhalde günlük bir süre vermesem kendini sevilmeyen hisseder kesin 😂 ama telefon alıp baslibasina bu senindir demek bence de olabildiğince direnilmesi gereken bir şey. Akıllı saatler yeterince iş görür zaten. Sizi ve çocuklarınızı tebrik ederim bu arada

Acaba bizim liselerde durum böyle mi? Telefonları toplayıp dagitmakla uğraşan birileri var mı merak ettim ? İlkokulda tamamen yasak diye biliyorum ama

Herşeye yetişmeye çalışan bir annesiniz kendinizi bu kadar yıpratmayın tamamen yasak diyerek elinden almak yerine geceleri ve haftasonu vermeyin
öğretmeni ile Konuşun ödev ve ders İçin gerekli mi diye bizde haftada 1 gün canlı ders var o gün dışında kullanmasın diyor bizim öğretmenimiz
Okulun rehber öğretmeni ile bu konuyu Konuşun onlar da izlemeniz gereken yolu anlatırlar size

Son düzenleme:
İnternetin kendisi için ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değil. Olabilecek şeyler aklına gelmiyor. Onun gözünde o sadece yaşıtı olan arkadaşı olan kişilerle mesajlaşıyor, onun yaptığını başkasıda yapıyor. O bu şekilde düşünüyordur şuan.

Keşke okullarda rehberlik servislerinin öğrencilere internet kullanımıyla ilgili bilgilendirmeleri olsa, internette kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiği, sadece ailelerinin tanıdığı, sınıftan kurstan arkadaşlarıyla düzgün şekilde iletişim kurmaları gerektiğine dair bilgilendirilseler. Cinsel bilgide aynı şekilde, kendi akıllarının anlayacağı şekilde bu konuyu bilip, aynı şekilde gerekli sınırlarıda bilmeliler. Matematik, fen bilgisi ne kadar önemliyse bunlar daha çok önemli.

Siz şimdi telefonu aldınız ama okula gidecek, orada telefonu olan arkadaşından alıp, kendi hesaplarına giriş yapıp okulda kullanabilecek. Telefonu almak pek bir çözüm değil.

Siz en iyisi, psikologla görüşüp, sonra kızınızla bu güvenli, düzgün internet iletişimi üzerine konuşun. Tanımadığı kişilerle asla iletişim kurmasın, kişisel bilgilerini bu hesaplarda paylaşmasın, sadece ismini ya da isminin baş harfini kullanıcı adı yapsın. Asla fotoğraf, konum, video paylaşmasın. İletişimi sadece sınıfındaki, kursundakilerle sınırlı kalsın. Hesapların mail adresleri, aynı hesaplar sizin telefonda da açık kalsın. Yalan söylememeyi de öğrenmesi gerek, yoksa ileride siz bu çocukla çok ciddi güven sorunu, tedirginlik yaşarsınız, o da aileme yalan söyledim doğruyu söylemedim diye düşünüp yanlışına yanlış katabilir.
Okulda rehberlik servisi güvenli internet kullanımı anlatıyor. Zaten Türkiye bağımlılıkla mücadele kapsamında teknoloji bağımlılığı anlatılması zorunlu ama ne kadar işe yarıyor . Yatılı kız okulunda çalışırken konuyu anlattığımın ertesi günü gizlice telefon sokup erkekler sesli görüştüklerini belletmenlik görevinde görmüştüm

Acaba bizim liselerde durum böyle mi? Telefonları toplayıp dagitmakla uğraşan birileri var mı merak ettim ? İlkokulda tamamen yasak diye biliyorum ama
Ben yurtdışında değilim yaşadığım yerde tüm liselerde toplanıyor ortaokulda tamamen yasak canlı dersler var ortaokulda o gün bilgisayardan giriyor benim ki dersine

Bence bir psikoloğun fikrini alarak ilerlerseniz daha iyi olur, çok da fevri davranlayın. Güvenli internet kullanımı hakkında bilgilenmeli ve çocuğunuzu da eğitmelisiniz.

Onun dışında, discord ergenler ve gençler arasında çoook kullanılan, oldukça da kullanışlı bir uygulama. İnternette tanıştığı herkese güvenemeyeceğini anladığı ve olumsuz etkilenmediği sürece sorun yok. Ben diğer yorumlara da katılmıyorum, 13 telefon sahibi olmak için hiç de küçük bir yaş değil. Genç kız artık yani, 8 yaşında değil ki.

Kızınızın mesajlarının içeriğini bilmiyorum, o yüzden net bir şey diyemem ama klasik ergen muhabbeti gibi geldi bana. Ben 23 yaşındayım, akranlarımla o yaşlarda biz de öyle davranırdık. Garipseyemedim. Kızınız da 13 yaşında bunu unutmayın. Psikologla görüştürürseniz daha doğru ilerlersiniz.

Benim kızım lise de şuan.
Sabah topluyorlar telefonları kilitli dolaba koyuluyor çıkışta veriyorlar.
Biz çok problem yaşadık telefon yüzünden özellikle 14 yaşında birbirimize girmistik.
Ben genelde kızan sinirlenen yasak getiren taraf oluyorum ve bir süre sonra başa sariyoruz.
Eşim daha sakin ve konuşursak çözüm buluyor.
14 yaşında yazışmalarını yakaladim tabii kavga ağlama derken eşim devreye girdi.
Zararlarını,nedenlerini,sonuçlarını bıkmadan anlattı.
Şuan 17 yaşına girdi telefonuna müdahale etmiyoruz ama göz ucuyla görüyorum wp grubu var sınıf arkadaşlariyla erkek ,kız konsuuyorlar.
Bazen küfür de görüyorum,duyuyorum o zaman uyarıyorum.
Uygulamalari var ama yazışma yapmadığını biliyorum, sosyal medya da çok yazmaz artık konuşarak kontrol altına almaya çalışıyoruz.
Zaten sevgili durumu olursa engelleyemeyiz ama en azından kendi yaşına uygun,çevresinden olması gerektiğini anlattık anladı.
Teknoloji çağı malum en çok korktuğum şey yaşından büyük adamların internetten musallat olmasıydı onun önüne geçmeye çalıştık.
Pedagog desteği aldık ama okulda zorbalığa uğramışti o dönem hem telefon ve internet kullanımı,hem zorbalık hepsine faydası oldu.

Ben yurtdışında değilim yaşadığım yerde tüm liselerde toplanıyor ortaokulda tamamen yasak canlı dersler var ortaokulda o gün bilgisayardan giriyor benim ki dersine
Acaba ortaokul ve ilkokul aileleri çocukları ile nasıl iletişim kuruyor? Bunun servisi var okuldan eve yürümesi geç gelmesi var. Akıllı saat kullanımı serbest mi acaba

Acaba ortaokul ve ilkokul aileleri çocukları ile nasıl iletişim kuruyor? Bunun servisi var okuldan eve yürümesi geç gelmesi var. Akıllı saat kullanımı serbest mi acaba
Yurtta kalanlar var onlar bina girişinde bırakıyor telefonları ve akıllı saatleri diğer öğrencilere tamamen yasak bize öğretmen ulaşıyor bir sorun olunca orucun ilk günü başı ağrımış dı aradılar gidip aldık okuldan

Ergenlik dönemi çocuklarla çalışan bir çocuk gelişim uzmanı ile de görüşebilrsiniz. Yani sınırlar konusunda ben de acaba derim hep; geri dönülmez bir eksiklik ya da işte kırgınlık oluşturur muyum diye afallarım. Tuşlu telefon çözümünü takiben de bu seçeneği değerlendirebilirsiniz tabi duruma göre. (Başınız sağolsun bu arada)

DC o kadar kötü bir platform değil şimdiki gençler hep kullanıyor. Büyüklerle cinsellik, kötü şeyler dışında ben çok da karışmazdım. Çünkü merak ediyorlar öğreniyorlar. Bizler de öğrendik. Bizim zamanımızda da msn falan yok muydu? Chat siteleri falan. Tabi ki kontrol altına alın ama çok abartırsanız çocuk gizli yapar. Bu daha tehlikelisi. Benim o yaşta yeğenlerim var onların da dc var bizden de gizliyorlar. Açıkçası yanlış bir şey yaparlarsa da yanlış yaparak öğreneceklerini düşünüyorum. Sonuçta gerekli şeyleri anlatıyorsunuzdur.
Tepkinizi çok abartı buldum.

X