- 23 Temmuz 2019
- 14.638
- 46.648
- 40
Hangimiz hatasızız ki? Herkes hata yapa yapa hayat tecrübesi ediniyor, bu yaşıma mükemmel bir şahıs olarak gelmedim, bir sürü hatam var hala öğreniyorum, ki 16 yaşındaki bir kız daha yolun başında.
Bizlerin en büyük yanılgısı çocuklarımızı kendimizle kıyaslamak, onları kafamızda bir profile oturtup o profil dışına çıktığında sanki dünyanın sonu gelmiş gibi davranmak, doğurduğumuz çocukların farklı birer karakter olduğunu hesaba katmamak.
Çocuklarımızla her konuda açık olsak zaten çoğu sorunu daha kolay alt ediyoruz, bizle konuşamadıkları her şeyi yaşıtlarıyla konuşuyorlar onlardan tavsiye alıyorlar, kendi yaşıtının hayat tecrübesi yok ki doğru yönlendirsin.
Bazı şeyleri çocuklarımızın iyiliği için artık tabu olmaktan çıkarmamız lazım, erkek arkadaş tabu olmamalı, bunu aileyle paylaşmak tabu olmamalı, çocuk cinsellikle ilgili merak ettiklerini de annesiyle konuşabilmeli bu da tabu olmamalı, cinsellik dedim diye yanlış anlaşılabilir, 16 yaşındaki çocuğuna git erkek arkadaşınla birlikte ol deyin demiyorum, o yaşlar zaten cinsellik olmamalı ama çocuklar ailelerinden korksa da ailelerinle konuşup doğru yönlendirilmediği ve her şeyi arkadaşlarından öğrendiği için küçük yaşta bile cinsellik yaşıyor, ne olduğunu bilmeden sevginin göstergesi sanarak yaşıyor, sonra sitede kızların sürtündüm hamile miyim konularını okuyoruz ve çoğunluğunda gördüğümü yazayım, aile korkusu, çevre korkusu ve erkek arkadaşına duyduğu sevgi arasında sıkışmış kızlar hamilelik korkusunu takıntı haline getirmiş hamile değilsin deseniz de aynı konuyu defalarca açıp kendini ikna etmeye çalışıyor.
Çocuğunuza her şeyi anlatır konuşursanız 16-17 yaşında cinsellik=aşk düşüncesi olmaz, doğru arkadaş seçmeyi öğrenir, uyuşturucu vb kötü alışkanlıklara eğilim gösterme ihtimali düşer, velev ki tecrübesizliği sebebiyle yanlış kişilerle arkadaş oldu tehdit, şantaj gibi eylemlere boyun eğme, ailem öğrenirse beni öldürür korkusuyla kendine bir şey yapma düşünceleri olmaz.
Çocuk kimse sevmese dışlasa dahi her koşulda ailesinin sevdiğini bilir ve ailesinin arkasında olduğuna güveni olursa ergenlik çağını dahi daha sakin ve zararsız atlatır.
Çocuk aileden korkmayacak yaklaşımları nedeniyle saygı duyacak, korku insana hem her şeyi yaptırır hem de hataların katlanarak artmasına neden olur.
Ve yinelemiş olacağım ama çocuk yalnızca annenin değil babanın da çocuğu, babalarda artık kendini geliştirsin, eğitsin lütfen.
Ben de hep sevgilim olursa okuldan alınmakla tehdit edildim. Sonuç: üniversitede erkek arkadaşımla aynı evde yaşadığım dönemler oldu. Ailemin ruhuu bile duymadı. Böyle zorba insanlar oldukları için söyleyememiştim. O kişi kötü biri çıksa canıma zarar gelebilirdi ve ailem benim tam olarak nerede olduğumu bile bilmiyordu. Konu sahibesi işte çocuğunuzu korkutursanız benim gibi yapar. Ruhunuzzz bile duymaz. Başına bir şey gelse yerini bile bulamazsınız.Babamın günlüğümü okuduğunu anladığımda çok utandım, yırttım yaktım. Babam merhametli adamdı, amcam olsa kırardı kafamı ama. Lakin baba bizde yerinde ağır bir karakterdi, benim babam ne kadar iyi de olsa ona tam olarak açılamadım; anneme göre zaten birini sevsek bile içimizde bastırmalıydık. Erkek arkadaş olurdu, sevgili olmazdı. Ben çok arkadaşıma göre şanslıydım bir de. Üniversitede bir arkadaşımı sevgilisi var diye okuldan aldı babası.
Yineleyen depresyon ve epilepsi vardı bende. '' Milletin içinde ayılıp bayılıp durma, adın çürüğe çıkacak. '' dedi annem, sanki çok hoşuma gidiyordu.Ben de hep sevgilim olursa okuldan alınmakla tehdit edildim. Sonuç: üniversitede erkek arkadaşımla aynı evde yaşadığım dönemler oldu. Ailemin ruhuu bile duymadı. Böyle zorba insanlar oldukları için söyleyememiştim. O kişi kötü biri çıksa canıma zarar gelebilirdi ve ailem benim tam olarak nerede olduğumu bile bilmiyordu. Konu sahibesi işte çocuğunuzu korkutursanız benim gibi yapar. Ruhunuzzz bile duymaz. Başına bir şey gelse yerini bile bulamazsınız.
Mezun olup işe girince şu anki eşim o zamanki sevgilimle 2 küsür sene birlikte yaşadım. Artık onlara hiç bir şekilde muhtaç olmadığım için yüzlerine söyleye söyleye, gözleriinin içine baka baka yaptım. Çok korktukları elaleme de ifşa ettim yaşadığım hayatı. Ohh içimin yağları eridi.
Çocuğunuzun güvende olması için sizinle rahatça konuşabilmesini sağlayın. Önceliğiniz ya duyulursa değil ya çocuğum mutsuz olursa, başına bir şey gelirse, kalbi kırılırsa olsun lütfen.
Bende ne yalan söyleyim sizin yazdıklarınızı okuyunca kan beynime sıçradı. Ne kadar kötü bir annesiniz ya siz hiçmi o yaşta olmadınız sizin günlüğünüzü anneniz okusaydı eminim dünyanın en kötü annesi ilan ederdiniz onu. Genç kız aşık olacak hayaller kuracak tabikide. Bunların hiç birini yaşamasını istemiyorsanız en iyisi bi kafese kapatın kızınızı arada bi yemeğini verirsiniz sizden başkasını görmez. Gerçekten şaka gibi. Umarım kızın yüzüne vurmazsınız ve bir daha kızınız dahi olsa bir başkasının günlüğünü okumazsınız.Merhabalar arkadaşlar. Kızım 16 yaşına yeni girdi dün tesadüfen günlüğünü buldum ne yalan söyleyeyim okudumda kan beynime sıçradı
Günlükte sevgilisinden bahsetmiş..Kollarında yaşlanmak istiyorum,kucağında uyumak istiyorum,bana aşkım deyince eriyorum ,sensiz nefes alamıyorum seni çok özlüyorum falan gibi boyundan büyük laflar..yüzüne vurmak istemedim ama içim içimi yiyor ..hayat çok kötü ve maalesef insanlar acımasız dolayısıyla çok endişeliyim
Lise 3e geçti bu yıl pandemiden dolayı dışarı neredeyse hiç çıkmıyor nerden nasıl buldu bilmiyorum dersleri çok kötü okumaya meyilli değil gözünün içine bakıyoruz tek çocuk diye.çok varlıklı olmasakta elimizden geldiği kadar oma mağduriyet yaşatmıyoruz ..
Geçen yaz yengemlerin yanında annemlerin evindeyken bana (siz babamla liseli aşıklar gibisiniz çok kıskanıyorum falan demişti) babası gibi birini bulacağını söylemişti yaşı küçük ergen diye ciddiye almamıştım
Sorum şu nasıl bir yol izlemeliyim kızım biraz sıkışınca eminimki yalana başvuracaktır
Çok sıkan bir anne olmadım hiçbir zaman ama serbestte değilim..bu yaşta yazdıkları kanımı dondurdu ..
O yaşlarda bizde aşık olmuştuk ama saf masum duygulardı onlar şimdiki kızlar bir acaip tabi erkeklere de öyle biraraya geldiklerinde saf masum temiz bir aşk yaşayacaklarını düşünmüyorum
Zira parklarda orda burda görüyorum ergen erkek kız ilişkilerini ,iğrençler
Eşim çevrede hatta semtte tanınan biri kızımı biri bu şekilde görecek olursa biteriz ki burası çokta büyük bir yer değil
Hiç başına gelen varmı böyle bir durum nasıl bir yol izlemeliyim ne olur yardımcı olun
16 yaşındayken sevgilimle öpüşüyordum. Yani benim kızım olsa doğal karşılamama gibi bir durum olamaz zira ben öpüşürken de doğaldı, hala doğal. Ölmedik öpüştük diye, hayatımız da bitmedi. Güzel güzel okulumuza da gittik, diplomaları da dizdik, işimizi de bulduk, evlendik de.bu daha çocuk 16 yaşında senin kızın olsa öpüşmesini doğal karşılarmıydın? Başkasına yazmak kolay değilmi?
10. sayfada hepimizi haşlamışkonu sahibi hiç cevap verdi mi ?
16 yaşındayken sevgilimle öpüşüyordum. Yani benim kızım olsa doğal karşılamama gibi bir durum olamaz zira ben öpüşürken de doğaldı, hala doğal. Ölmedik öpüştük diye, hayatımız da bitmedi. Güzel güzel okulumuza da gittik, diplomaları da dizdik, işimizi de bulduk, evlendik de.o
Sende Çok kötü bir insansın şu yazdıklarına bir bak eleştirininde bir dozu olur belliki nefret dolusun kusacak yer arıyorsun cevap vermeye bile değmezsinBende ne yalan söyleyim sizin yazdıklarınızı okuyunca kan beynime sıçradı. Ne kadar kötü bir annesiniz ya siz hiçmi o yaşta olmadınız sizin günlüğünüzü anneniz okusaydı eminim dünyanın en kötü annesi ilan ederdiniz onu. Genç kız aşık olacak hayaller kuracak tabikide. Bunların hiç birini yaşamasını istemiyorsanız en iyisi bi kafese kapatın kızınızı arada bi yemeğini verirsiniz sizden başkasını görmez. Gerçekten şaka gibi. Umarım kızın yüzüne vurmazsınız ve bir daha kızınız dahi olsa bir başkasının günlüğünü okumazsınız.
O nostalji saçmalıkları beni de benden alıyor. Yahu zaten eskiden evlenme yaşı küçük değil miydi? Dolayısıyla o yaşlarda insanlar yine öpüşüyordu, sevişiyordu ve hatta çocuk doğuruyordu. Burada bahsettiğim çocuk gelin vs değil. Yanlış anlaşılmak istemem fakat saf aşktan kasıt cinselliğin olmaması ise bu kusura bakılmasın ama çok ütopik. Tabii ki insanlar yakınlaşıyordu. Aha türkülerimize sorun.Herkes bu eski zamanlardan konuşuyorda, ne oluyordu bu eski zamanlarda anlamiş değilim. En çok dram dedikodu köylerde oluyordy. Baktiğimiz yeşilçam filmler farklimi?
Nedir bu eskiye duyulan nostalji? Aşk ve cinsellik duygulari her dönemde aynidirlar. En fazla ortaya çikma yöntemi farkli olur fakat aynidir çünkü insan vücüdü ve hormonlar aynidir.
Öpüsmek, cinsellik ayip seyler degildir. 16 yaş bunun içinde uygun yaştir. Ki asil sorun bir 16 yaşindaki kizin bunlari yaşamasi degil, asil sorun annesine bisey anlatamamasi. Bircok üye yazmiş "günlügü okuduğunu çaktirmadan konuya gir" diye. Konuya girildiği an o kiz anlar. Cünkü bu tür konular o ailede doğal değil. Anne halen cocugunu bir birey, bir kadin olarak görmüyor.
Cocuk ile o arkadaslik iliskisine cok daha erkenden baslamali. Ki konu sahibi hatasini bile kabul etmiyor. Evet ben asla kizimin günlügünü okumam cünkü verdiğim eğitime, kizim ile bağima güvenirim. Gereken şeyleri bana anlatir.
Ve evet 16 yaş tam ideal yaş ilk öpüşmesi için, ilk sevgilisi için. Hatta cinsellik icin.Ne güzel bir anne olarak o mutluluğuna şahit olurum. Ilk kalp kirikliğindada yaninda olurum, beraber cikolatamizi dondurmamizi alip, erkeklerin hepsi ne kadar kötü olduğunu konuşup arada onu teselli ederim.