kışın bitmesine sayılı gün kala yaz döneminde yaptığım hazırlıkları değerlendirmek istedim. bu konudan çok faydalandım, umarım tecrübelerimle başkalarına da faydam dokunur.
derin dondurucu gerçekten tüm bayanların en büyük yardımcısı. benim mutfak darlığı sebebiyle ayrı bir dondurucum yok ama buzdolabının üst kısmındaki de çok işe yaradı.
1- kıştan yaza kadar içinde çok şey yokken pırasa koydum. pırasa benim için vazgeçilmez bir sebze. özellikle yıkanmış ve doğranmış olması çalışan bayanlar için çok pratik. küçük poşetler halinde şokladım, böreğini ve yemeğini çok yaptım. şu sıralar yaz için tekrar saklamayı düşünüyorum. ıspanağın da bol ve taze olduğu şu günlerde atıcam aynı şekilde. eşim bile alıştı, yemek yoksa soğanı kavurup ıspanağı atıyor. üzerine bir yumurta, en sevdiği yemek.
2- domatessiz kalma korkusuyla abartmışım. küçük küçük doğrayıp şoklamıştım, tadını çok sevmedim. seneye ya başka bir çözüm, ya çok az domates.
3- közlenmiş patlıcan ve biberi çok koymadığıma pişman oldum. tazesini közlemişim gibi mükemmel lezzetliydiler. özellikle bütün attıklarımı karnıyarık yaparken kullandım. seneye kesinlikle artırıcam.
4- bezelye her şekilde gerekiyor. mevsimini kaçırmamak lazım. et ve tavuk yemeklerinin en güzel garnitürü.
5- şoklanmış vişne hem cheesecake hem de hoşaf için mükemmel oluyor.
6- pilav yanına barbunya ve taze fasülye yemeğimin olmadığı günler en büyük kurtarıcımdı. barbunyayı dondurucuda şokladım, fasülyeyi de 3 dakika kaynatıp soğutma kuralıyla.
7- taze börülceyi mutlaka bolca depolayın. çıkarır çıkarmaz haşla, soğuk suya tut, yağ-limon-sarımsak mis.
8- biber seneye çok daha fazla atmak lazım. o kadar çok yemeğe yaradı ki anlatamam. çiğden attım, dondurucuda şokladım. kırıp kırıp yemeklere kullandım, tadı on numaraydı.
9- kabağı doğrayıp tavada domatesle sararttım, kaldırdım, yemeği güzel oluyor. bamya da 3 dakika şoklamayla süper. ama bunları sevmeyen eşiniz olursa sizin de canınız istemiyor. o yüzden seneye daha az koymak lazım.
10- dolmalık biberler de çok iyi oldu. tavsiye ederim.
11- artan biber dolması vb. yemekleri kaplarda sakladım. buharda pişirmeye yarayan süzgü gibi aletin üzerine koyup tencereye su koyup ısıttığımda tadanlar yeni pişirdim sanıyor.
12- en çok sevdiğim soğan atılmış suda et ve tavuğu haşlayıp suyunu buz kalıplarında dondurmak. sonra küpleri 10'arlı paketliyorum. pilavlara ve yemeklere bulyon niyetine atıyorum. çok daha sağlıklı ve lezzetli.
13- yeşil mercimek - kuru fasülye ve nohutu bolca haşlayıp vaktim olmayan günler için atıyorum. çoook lezzetli.
14- börek vs. saklamak da inanılmaz işime yaradı.
işte böyle, hem saklama hem pratiklik derdindeyim. hepinize kolay gelsin.