Aynen pratikmiş:)Teşekkür ederim canım. Denemelisin, hem daha pratik :)
Inanin hic domates kurutmadik ve tadi dahi nasil oldugunu bilmiyorum ama annemlere gitcem orda denerim benim burdansa orda daha ucuz oluyo domates ordan alip denemeye caliscam tadina bakmak icinEvet yemeden bir kaç saat önce ıslatıyorum.Ben öyle çok yumuşamasını istemiyorum hafif kuru seviyorum.Tadı çok hoşuma gidiyor.
O sebeple çok uzun bekletmiyorum.Hatta akşamdan suya bile koyanlar var:)
Daha sonra üzerine zeytinyağı ekleyin.Zevkinize göre nane,kekik ekleyebilirsiniz.Kahvaltıda peynir ile çok güzel oluyor veya zeytin salatası yababilirisiniz.
Roka,ıspanak gibi yeşilliklerle salata yapıyorum çok güzel oluyor.
Islattığımız domateslerin üzerine yumurta kırabilirsiniz,pilav yapabilirsiniz.Hatta domates koyduğumuz tüm yemeklerde kullanabilirisniz.Makarnaya sos,kuru fasulyeye koyabilirsiniz.Ekmek yapabilirisniz.Bence her şeye yakışıyor.
Dene canım bakalım beğenecek misin:)Inanin hic domates kurutmadik ve tadi dahi nasil oldugunu bilmiyorum ama annemlere gitcem orda denerim benim burdansa orda daha ucuz oluyo domates ordan alip denemeye caliscam tadina bakmak icin
Salcasinida hic yapmadik denemdikde ama eltim bana verdi maras salcasiacili elde yapilmis cok guzel olmus aslinda yapilsa guzel olurmus benim suanda yapdigim sadece uzum yaparagi koydum buzluga annemle mantimi yapcam yufkami yapcam kislik icin domates sosu yapiyoruz odun atesinde acili oluyo menemen icinde cok guzel oluyo belki pazarda ucuza bulursam eyer deyisik meyve alip bide recel yaptirmayi dusunuyorum tani 20gun icinde yaptira bilirsem hepsiniDene canım bakalım beğenecek misin:)
Salça seviyorsanız domates kurusunu seversiniz:)
Nevroş tarifi varsa atsana bende yapayımYok canım cam kavanoza koydum:)Buzdolabında kaldı:)
İnşaallah canım afiyet ile yersiniz umarımSalcasinida hic yapmadik denemdikde ama eltim bana verdi maras salcasiacili elde yapilmis cok guzel olmus aslinda yapilsa guzel olurmus benim suanda yapdigim sadece uzum yaparagi koydum buzluga annemle mantimi yapcam yufkami yapcam kislik icin domates sosu yapiyoruz odun atesinde acili oluyo menemen icinde cok guzel oluyo belki pazarda ucuza bulursam eyer deyisik meyve alip bide recel yaptirmayi dusunuyorum tani 20gun icinde yaptira bilirsem hepsini
Ellerinize sağlık afiyet ile yersiniz inşaallahHerkesin ellerine sağlık Allah sağlıkla, afiyetle tüketmeyi nasip etsin inşaallah
Benim şimdilik yaptıklarım;
*Anneannem ve dedem bahçeli bir evde yaşıyor. Meyve ağaçları var, hepsi ilacsiz. Oradan topladığımız farklı çeşitte erik ve kayisilari dondurucuya koydum. Yine kışın kaynatıp içmek için vişne de koydum.
*Yine anneannemin asmasindan, asma yapragi.
*Vişne reçeli yaptım.
*Dondurucuya bezelye koydum.
*Şimdilik birkaç poşet közlenmiş biber koydum. Devamını yapacağım inşaallah.
Yapmayı planladıklarım;
*Tarhana (biz tarhanayi yoğurup, birkaç gün disarida biraz eksimesini bekleyip, hiç kurutmadan, yaş olarak normal buzdolabında 1 yıl saklayarak tüketiyoruz)
*Dondurucuya taze barbunya koymak
*Her türlü yemekte salca, sos vs olarak kullandığım, konserve kırmızı biberli domates sos.
*Yağlı kıl biber turşusu.
*Konserve menemen
*Konserve taze fasulye
Herkesin ellerine sağlık Allah sağlıkla, afiyetle tüketmeyi nasip etsin inşaallah
Benim şimdilik yaptıklarım;
*Anneannem ve dedem bahçeli bir evde yaşıyor. Meyve ağaçları var, hepsi ilacsiz. Oradan topladığımız farklı çeşitte erik ve kayisilari dondurucuya koydum. Yine kışın kaynatıp içmek için vişne de koydum.
*Yine anneannemin asmasindan, asma yapragi.
*Vişne reçeli yaptım.
*Dondurucuya bezelye koydum.
*Şimdilik birkaç poşet közlenmiş biber koydum. Devamını yapacağım inşaallah.
Yapmayı planladıklarım;
*Tarhana (biz tarhanayi yoğurup, birkaç gün disarida biraz eksimesini bekleyip, hiç kurutmadan, yaş olarak normal buzdolabında 1 yıl saklayarak tüketiyoruz)
*Dondurucuya taze barbunya koymak
*Her türlü yemekte salca, sos vs olarak kullandığım, konserve kırmızı biberli domates sos.
*Yağlı kıl biber turşusu.
*Konserve menemen
*Konserve taze fasulye
Kolay canım soyup kavanoza koy.Üzerine zeytinyağı koy ama tamamı olması gerekmiyor.Çalkala kavanozu hepsi yağlansın at dolaba:)Nevroş tarifi varsa atsana bende yapayım
Amin sizlerde insallah agiz tadiyla yemeyi nasip eylesin yedigimiz gunlerimizide gormeyi nasip eylesin rabbimİnşaallah canım afiyet ile yersiniz umarım
SÜper valla elkerine sağlıkAynen bayağı renk veriyor ,tadıda güzel:)
Etsiz çiğköfte yapıyorum domates ve biber ile çok güzel oluyor:)
Amin canımAmin sizlerde insallah agiz tadiyla yemeyi nasip eylesin yedigimiz gunlerimizide gormeyi nasip eylesin rabbim
Sağol canım senindeSÜper valla elkerine sağlık
Şuan çok uzuldum, ben de hamileyim...çok özür dilerim hakkını helal etbacim yaa olmadi bu yagli kil birber demeniz yurt disindayim ben burda bulamiyoruz ondan ve aserdigimde oydu benim tursusunu vuruyolar dediginiz gibi yagli halde
Arkadaşın dediği gibi herhangi bir biberden yap :)bacim yaa olmadi bu yagli kil birber demeniz yurt disindayim ben burda bulamiyoruz ondan ve aserdigimde oydu benim tursusunu vuruyolar dediginiz gibi yagli halde
Helal olsun cnm anneme son gun aratirdim ama herhangi bi markette bulamamis yesil biber olcak illaki birisinde yemisdim ordan aklimda kaldiŞuan çok uzuldum, ben de hamileyim...çok özür dilerim hakkını helal et
Herhangi bir biber yok mu hiç onu alıp kendin yapabilirsin çok kolay yapımı tarifini verebilirim. Kırmızı biberden bile yapıyorum ben. Kıl biber yoksa carlistondan yaparsin dograyip.
Abla yine Süpersin ellerine sağlıkYaz ayında meyve ve sebze alışverişi bir başka olur.Sebze ve meyveler çok çeşitli ve daha lezzetli olurlar.Tabi fiyatlarıda kış aylarına göre daha uygun oluyor.
Kışın hem daha sağlıklı,hem daha lezzetli ve daha hesaplı yiyecekler tüketmek için yaz aylarında kışa hazırlık yapmamız gerekiyor.
Her ay farklı sebze ve meyvelerle kış hazırlığı yapabiliriz.
Meyveler kurutabiliriz.
Siz neler yaptınız.Sizde yaptıklarınızı bizimle paylaşırsanız memnun olurum
Ben şimdilik kiraz,kayısı ve vişne kuruttum.Dilerseniz kışın şerbet yapabilirsiniz.
Dilerseniz muhteşem bir atıştırmalık olabilir.
Vişne kurusu
Vişnelerimin saplarını ayırdım.Güzelce yıkayıp bir sofra bezi üzerine serip güneşte kuruyana kadar beklettim.Buzluğa koymaktansa kurutmanızı öneririm.Harika bir atıştırmalık oldu.Çocuklarınız buna bayılacak:)
Eki Görüntüle 2672363
Eki Görüntüle 2672361
Kiraz Kurusu
Kirazları vişne gibi yıkayıp,saplarını ayırdım.Fakat kiraz vişne gibi kolay kurumuyor bu sebeple bıçakla birer çizik attım:)
Sonra sofra bezine serip güneşte kurumaya bıraktım:)
Dilerseniz kışın pastalarınızı süsleyebilirsiniz veya harika bir atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.
Eki Görüntüle 2672388
Eki Görüntüle 2672362
Kayısı,elma,armut dilediğiniz meyveyi kurutabilirsiniz.
Bu sıralar şeftali ve mürdüm eriği var.Eriklerini çekirdeklerini çıkarıp 4 e bölerek kurutabilirisiniz.
Nane ve reyhan kuruttum :)Reyhanlarım daha balkonda kuruma halinde
Çok kullanılmıyor evde geçen yıldan vardı.Bahçeden topluyorum ara ara fazla olunca kurumaya bıraktım:)Henüz yapraklarını saplarından ayırmadım:)
Reyhanı lahana sarmasına ve salatalara kullanıyorum.Birde yöresel bir bulgur köftemiz var onun için kurutuyorum:)
Eki Görüntüle 2672371
Naneyi pazardan aldım ve yapraklarını saplarından ayırıp yıkadım.Daha sonra sofra bezine serip gölgede yani içeride kurumaya bıraktım.Dışarıda kuruyunca rengi boz oluyor.
Eki Görüntüle 2672365
Kuruyan naneleri kevgir yardımı ile kalan diğer saplarından ayırıyoruz.
Eki Görüntüle 2672366 Eki Görüntüle 2672367
Üste kalan kısımları ayrı saklayıp çay olarak kullanıyorum...
Eki Görüntüle 2672368 Eki Görüntüle 2672369
Eşim bugün pazardan taze fasulye almış.Onuda kurumaya bıraktım.
Fasulyede nane gibi göldege kurumalı yoksa rengi ve tadı hoş olmuyor:)
Yıkayıp ayıklayıp doğruyoruz ve sofra bezi üzerinde kurumaya bırakıyoruz.
Kuruduktan sonra resim paylaşırım:)
Eki Görüntüle 2672370
Kış için geçen yıl domates kuruttum çok lezzetli oldu.Bu yıl daha fazla kurutmayı düşünüyorum.
Eşim 2 gün önce domatesi fazla almış bende hemen halka halka doğradım bir kaba koydum ve üzerine bolca kaya tuzu döktüm sonra tepsiye dizip balkona koydum.Bugün bayağı bayağı suyunu çekmiş .Böyle azar azar kurutmayı düşünüyorum.
Geçen yıl tepsiye dizip tuzlamıştım çok sulanmıştı.Şimdi kapta tuzlayınca tepside sulanmadı çünkü su kapta kaldı.Fazla suyunu 5 dkda bıraktı.Tavsiyem sizde öyle yapın:)Tuzu fazla kaçırmış olabilirim:)
Bunun koruyucusu tuz:)
Tuzu atıyoruz.İyice kuruyor sonra cam bir kavanoza veya bez torbaya koyun dolaba atın:)
Eki Görüntüle 2672373
Geçen kış kardeşimin eşinde kurutulmuş kabak kavurması yedim.Biber,kabak,domates,patlıcan kurusu karışık haşlayıp kavurmasını yapmıştı.Bende bu yıl yapmaya karar verdim.
Kayınvalidemin bahçesi var.Her gittiğimde kabakları toplayıp gelir gelmez kabuklarını soyup büyük büyük doğruyorum sonra tepsiye koyup balkona atıyorum.İki gün sonra bu haldeler:)Kışın haşlayıp sonra soğan salça ikilisi ile buluşturmayı planlıyorum.
Tabi diğer sebzelerle karışık yapacağım:)
Eki Görüntüle 2672374
Konserveler,buzluk hazırlıkları yapacağız:)
Urmu dut reçeli
Eki Görüntüle 2672410 Eki Görüntüle 2672411
Vişne,karadut ve kızılcık reçeli yaptım onları daha sonra paylaşayım elimde hazır resim yok:)
Aklimda sadece turkuyedeki o sivri biberliler var gerisi tadini tutmuyoArkadaşın dediği gibi herhangi bir biberden yap :)
Sadece aklında kalmamış olur
Nevroş direkt rondodan çekerek yapAynen pratikmiş:)