Kiracılık hakkında

Mikasa Ackerman

Vazgeçtim
Kayıtlı Üye
27 Mart 2023
242
429
30
Selamlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır basit de olsa üzüldüğümüz bir konu oldu bizim için.

Bir buçuk yıldır oturduğum evi kiralarken "İleride çocuğum oturacak çık der misiniz" diye sorduğumda "Hepsinin evi var şu evlenince de şu eve çıkacak seni çıkarmayacağız" diyen ev sahibi oğlum oturacak çıksın diye bugün haber göndermiş. Altı ay da süre vermiş sağ olsun var olsun.

Kiramı düzenli ödüyorum beni çıkarıp daha yüksek kiraya vermek istiyor olabilir. Asılacak raflar takılabilecek klima varken eve zarar vermemek için asmadım takmadım. Ailemde herkes yetişkin zarar gürültü şikayet edilecek bir şey de yok. Fazlaca evleri olmasına ve bana burayı artık kiraya vereceğim demesine rağmen bir de aşağılar gibi önce annemi evine bir bahaneyle evine çağırıp sonra kızına söyle çıksın demesi gücümüze gitti. Burada ifade edemedim ama bana anlattığında annemi aşağıladığını anladım. Annem hassas biridir yemek yiyemedi üzüntüden. Herkes çıkarma hakkı yok diyor ama bir de size sormak istiyorum. Kirada başka evleri varken beni bu sebeple çıkarma hakkına sahip midir? Evin konumu işime yürüme mesafesinde bu nedenle tekrar taşınmak istemiyorum.

Bilmedigim icin soruyorum yanlış anlamayın o paraya kendine ev alsa kredisini ödemez miydi sanki
Yani 53 bin lira bir evin kredisi olur muydu
Alması için peşinat gerekli.
Oturduğu evin değeri 15 milyon civarı.
Yani imkansız şu durumda.
Ha lüks falan değil ha evi.
İstanbulda kapalı havuzu olan site.

Kiranız ne sizi, ne karşıyı mağdur etmiyorsa, (kiradadan dolayı çıkarmaksa niyeti) ediyorsa orta yolu bulacaksınız çıkmayın. Kiracı her daim zayıf olan taraftır, yaşa zayıfı korur demişti avukat arkadaşım.

Bazı kiracılar musibet gerçekten. O durumlarda ispatla çıkarılabilir ama o bile zor. Ben hem ev sahibi, hem kiracıyım.

Bundan önceki kiracımı Allah bildiği gibi yapsın canımdan bezdirdi. Şimdi giren sorunsuz birisi hatta biz 3 senelik anlaştık, 3. Sene benim işlerim var. O da ev bulamayınca mecbur kabul etti. Kendisi tayinci 4 sene kalması lazım diye ki kendisi talep bile etmedi 1 sene daha idare edeceğim mağdur olmasınlar diye. Ama 5. Sene net olmaz yani başında konuştum.

Taahhütnamem var, çıkarma hakkımda var ama vicdanen beklemem gerek. Siz taahhütname vermediyseniz 12 sene sanırım çıkaramaz.

Çıkarma sebebini resmi yolla bildirsin muhakkak. Ama zor yani çıkarması.

Çıkma arkadaşım. Evini kiraya vermeden önünü sonunu düşünseymiş bir zahmet. Bizimde başımızda var böyle bir köylü kurnazı eve gireli 1 yıl olunca arayıp siz cıkın abimin torunu üniversiteyi kazandı ona kiraya verdim evi dedi ?! Ben oturuyorum aydan aya parayı sayıyor olduğum eve yani, pardon? Cıkar mıyım. Versin mahkemeye ihtiyacı varsa eğer adalet önünde haksız bulunursam ceketimi alır cıkarım 3 sene yakasında olur en ufacık kiraya verme girişiminde tazminatımı alır çatır çatır yerim. Sakın sözlü çıksın gitsin tehditlerine boyun eğme. Göndersin ihtarnamesini önce sonrasını avukat halleder. Yetti bu evim var kral benim tripli ev sahiplerinden artık.

Kiraniz dusuk degilmis, zaten yeni kiracisiniz , yuksek kira icin cikarmiyordur o zaman.
Evleri var diyorsunuz ama semt ,oda sayisi veya evin yili vs . Belki gercekten oglu gelecektir.
Ben de yerinizde olsam tasinmayi dusunurdum. Fakat , su zamanda maddi olarak tasinmak, kisa surede cok yorucu, tasinma masraflarimi vs karsilarsaniz, diye teklif sunardim.
Orta yolu bulalim deyin.

Kiraci da oldum ev sahibi de . Su zaman gibi bir zaman ,hic yasamadik. Kiraci da hakli , ev sahibide.

Benim kiracim vardi, bazi sebeplerden dolayi 1 bucuk sene sonra ben de geri tasinacagimi soyledim. Kiracimizin da ailesinin evi yapiliyormus(haberimiz yok) tamam dedi. 2 senede cikmis oldu yani. Ve ben tasindim.
Gercekten hic olmayacak sekilde geri donmem gerekti. Ve ben hala o evde oturuyorum.

Bu arada cikmazsaniz bir suru hakkiniz var tabi.arkadalae yazmis. Mahkemeye verin, ispat edin cikayim,diyebielirsiniz.
Mahkemeler cok uzun suruyor zaten. Hakli sebeple sizi cikarirsa, mahkeme masraflari ve avukat masraflari size ait diye biliyorum. ( yillar suren mahkeme de belki cok yuksek olmayanilir)
Ama bence insanin huzuru kaciyor.
Allah kolaylik versin

Biz komşu zulmünden çok maddi manevi yıpranarak taşındık. Aylarca ev aradık sonunda bir tane uygun bulabildik emlakçıdan. Tüm detayları konuştuk. Tayinimize 2.5, 3 sene var, en az bu kadar oturmak istiyoruz dedik. "- İstediğiniz kadar oturun ev sonuna kadar kiralık!" dediler. İnşaat temizliğini biz yaptırdık. Çok emek verdim eziyet çektim. 1 sene doldu "çık" dediler. Evi satılığa çıkardık, ortakları var anlaşamadık dediler. Yeni kirada çok yüksek zamda yapmıştık sözleşme kağıtlarını imzalayıp vereceklerdi güya. Birkaç aya kalmadan böyle yaptılar. Sürekli eve görücü gönderdiler, fiyat belirleyen bilmem ne kişisi gelip durdu. Evde eşim yalnızken olmaz dedi eşim. "-eşiniz evden 5 dk çıksın dışarda beklesin biz eve bakalım, ne olacak!?" dediler. yeni evi alan kişi yatırımcı olursa bu sayede bizi belki oturtmaya devam edebilirmiş!!! Evi zırt pırt göstermeyiz dedik diye neler yaşadık. Sonunda haberlerdeki olaylar gibi olmasından korktuğumdan, gidelim dedim eşime. Hakkımı ahirette alacağım. çıkarken "Dünyanın binbir türlü hali var napalım herşey olabilir" cevabını ahirette görecekler.

Ne kadar maddi manevi yıprandığımızı bilemezsiniz. Tayin çıkınca mecburi tekrar taşın. Her evde dünya komisyon verdim ve masraf yaptım. Evlerini kolaylık olsun diye emlakçıya veren ev sahipleri de komisyon vermeli. Hepsini kiracıya y0klemek zülum! haksız kazanç!
tamamen şans işi bunlar
kiracı için ev sahibi, ev sahibi için kiracı tamamen şans işi
iyisine denk gelirseniz süper, kötüsüne denk gelirseniz allah yardımcınız olsun
ev sahipleri biraz dişli kiracılara pek bişey yapamıyor ama aman huzur kaçmasın ağzımızın tadı bozulmasın modunda olan insanların da canından bezdirmeyi beceriyorlar

Merhaba, eğer tahliye taahhutnamesi imzalamadiysaniz sizi çıkartmaya çalışırken sunduğu sebepleri ispat etmek zorunda. Aynı ilçede başka evleri olduğunu hatta yeni ve boş evleri de olduğunuz belirtmişsiniz. Bu durum mahkemede sizin lehinize olur ki eğer dava açarsa o da. Şu halde size yeni kira döneminden 6 ay evvelki dönemde ve son 3 aydan önce size ulaşmak üzere ihtar çekip durumu da yasal olarak bildirmek zorunda, bunu da yapmazsa o kira dönemindeki dava açma hakkini da kaybeder. Bence sizin durumunuzda tahliye sozlesmesi dışında davayı kaybedeceğiniz bir durum yok gibi görünüyor, müsterih olun. Yalnız benim gördüğüm onca dava arasında bu kadar evi olan ve emlakci ile işbirliği yapan ev sahipleri çoğunlukla tahliye taahhutnamesi imzalatır. Bu belge sizde durmaz ayrica emlakci ya da ev sahibinde durur. Bundan emin olun. Çünkü taahhütname dava açılmasının ya da ev sahibi tarafindan açılan davanın reddedilmesinin önünü keser. Genelde de taahhutnameye (yukarıda arkadaşlar yazdığı için yazıyorum) tarih yazacak kadar da isbilmez değil artık kimse. Son olarak, velev ki dava açıldı, mutlaka avukat tutun emin olun aslı astarindan pahalı olmaz. Çünkü siz mesela kesin süreleri, cevap sürelerini, delilleri vs.yazmayi unutursanız bunlar sizin aleyhinize olur ve mahkeme de kendi kendine bunları arastirmaz. Bu konuda da avukat tutulur, avukat bunları bilir ayrica. (En fazla danışmanlık ücreti alır sizden dava açılmadan ve aranızda vekalet ilişkisi kurulmadan önce) Size böyle söyleyenleri de çok ciddiye almayın. Sadece avukata kendinizi düzgün ifade edin yeter. Bir sorunuz olursa da bana yazabilirsiniz. Bu arada yazmadım ama avukatım. O sebeple cevap veriyorum.

Selamlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır basit de olsa üzüldüğümüz bir konu oldu bizim için.

Bir buçuk yıldır oturduğum evi kiralarken "İleride çocuğum oturacak çık der misiniz" diye sorduğumda "Hepsinin evi var şu evlenince de şu eve çıkacak seni çıkarmayacağız" diyen ev sahibi oğlum oturacak çıksın diye bugün haber göndermiş. Altı ay da süre vermiş sağ olsun var olsun.

Kiramı düzenli ödüyorum beni çıkarıp daha yüksek kiraya vermek istiyor olabilir. Asılacak raflar takılabilecek klima varken eve zarar vermemek için asmadım takmadım. Ailemde herkes yetişkin zarar gürültü şikayet edilecek bir şey de yok. Fazlaca evleri olmasına ve bana burayı artık kiraya vereceğim demesine rağmen bir de aşağılar gibi önce annemi evine bir bahaneyle evine çağırıp sonra kızına söyle çıksın demesi gücümüze gitti. Burada ifade edemedim ama bana anlattığında annemi aşağıladığını anladım. Annem hassas biridir yemek yiyemedi üzüntüden. Herkes çıkarma hakkı yok diyor ama bir de size sormak istiyorum. Kirada başka evleri varken beni bu sebeple çıkarma hakkına sahip midir? Evin konumu işime yürüme mesafesinde bu nedenle tekrar taşınmak istemiyorum.
Oğlunun oturacağına dair ihtarname çekecek. Lafla söyleyip çıkmanızı istiyorsa ihtarname çekmesini isteyin. Diyelim gerçekten ihtar çekti yeni ev bulup çıktınız o evden. Oğlunu bahane ederek, evini başka kiracıya vermesi halinde sizi zarara uğrattığı için mahkemeye verme hakkınız var. Bu durumda siz kazanırsınız ve 2 yıl boyunca o eve son ödediğiniz kira bedelini size ödemek zorunda kalacaktır. Haklarınızı bilin ve kendinizi buna göre hazırlayın. Başta verilmiş sözün bir hükmü yok sözleşmede vs yazılmadıysa. Annenizle görüşmesin ne gerek var. Aynı şey bizim de başımıza geldi hiç öyle yüzyüze görüşmeden telefondan haklarımızı hatırlattık ve ihtarname çekmesini istedik, söze göre iş yapamayacağımızı belirttik. Eğer başkasına kiraya vermesi durumunda da mahkemeye başvuracağımızı da hatırlattık. Sonuç ihtar falan çekmedi. Gerçekten çocuğu oturacak olsa ihtar da gönderirdi, mahkemeye vermemizden de çekinmezdi ki çocuğu otursa zaten mahkemeye verme hakkımız doğmazdı. İnsanlar kafasına göre iş yapamayacağını öğrenmeli.

X