Kiracılık hakkında

Mikasa Ackerman

Vazgeçtim
Kayıtlı Üye
27 Mart 2023
242
429
30
Selamlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır basit de olsa üzüldüğümüz bir konu oldu bizim için.

Bir buçuk yıldır oturduğum evi kiralarken "İleride çocuğum oturacak çık der misiniz" diye sorduğumda "Hepsinin evi var şu evlenince de şu eve çıkacak seni çıkarmayacağız" diyen ev sahibi oğlum oturacak çıksın diye bugün haber göndermiş. Altı ay da süre vermiş sağ olsun var olsun.

Kiramı düzenli ödüyorum beni çıkarıp daha yüksek kiraya vermek istiyor olabilir. Asılacak raflar takılabilecek klima varken eve zarar vermemek için asmadım takmadım. Ailemde herkes yetişkin zarar gürültü şikayet edilecek bir şey de yok. Fazlaca evleri olmasına ve bana burayı artık kiraya vereceğim demesine rağmen bir de aşağılar gibi önce annemi evine bir bahaneyle evine çağırıp sonra kızına söyle çıksın demesi gücümüze gitti. Burada ifade edemedim ama bana anlattığında annemi aşağıladığını anladım. Annem hassas biridir yemek yiyemedi üzüntüden. Herkes çıkarma hakkı yok diyor ama bir de size sormak istiyorum. Kirada başka evleri varken beni bu sebeple çıkarma hakkına sahip midir? Evin konumu işime yürüme mesafesinde bu nedenle tekrar taşınmak istemiyorum.

Zam döneminde iyi zam isteyen çakal ev sahibi bu.
Bende de vardı.

1,5 senedir otururken ne hikmetse kendisi gelsin istedi 6 ay süre varken.
Zam döneminde %120 yaptım sussun otursun diye. Hiç çık mık demesine fırsat vermeden de sen noterden kendin geleceğine dair ihtar çek, o dönemde çıkmayacağım sonra üstüne dava açacaksın ya hiç beklemeyelim bu resmi işleri x bey dedim. İhtar falan çekmedi 5 ay oldu.
Kiram ayın 15'i, ayın 15'inde sabah 10'da arardı bankaya gidicem yatırdın mı diye.
Zamdan sonra aramadı kafa rahatlayınca. 2 ay sonra bilerek kirasını 2 gün geç yatırdım, kıymetimi anlamıştır diye düşünüyorum.
Ha isterse ihtar çekip çıkartabilir çünkü 2 senede daha emsale çektim başımdan gitsin diye, daha da denyoluk çekemem.

Tavsiyem bu şekil üstten davranmanız olacaktır. Ondan anlıyor bu köylü kurnazları.

Ev sahibi olarak cikmayin diyorum. Bir bucuk yilda ev tasimak kolay mi? Benimde kiracim ucuz oturuyor siteye gore ama napalim 3 senelik kiraciya ustelik kirami hic aksatmadan, evime iyi bakarak oturuyorken çik diyemem ki... yapacagim tek sey 5. Yilda emsal kira artisi yapmak olur ki bu da yasal hakkim... ceksin ihtari dava vs derken en az 2 3 yil gecer... tasinmak ciddi maliyetli bir is kimse kusura bakmasin ha deyince tasinilmiyor.

Ev sahibi olarak cikmayin diyorum. Bir bucuk yilda ev tasimak kolay mi? Benimde kiracim ucuz oturuyor siteye gore ama napalim 3 senelik kiraciya ustelik kirami hic aksatmadan, evime iyi bakarak oturuyorken çik diyemem ki... yapacagim tek sey 5. Yilda emsal kira artisi yapmak olur ki bu da yasal hakkim... ceksin ihtari dava vs derken en az 2 3 yil gecer... tasinmak ciddi maliyetli bir is kimse kusura bakmasin ha deyince tasinilmiyor.
Hayır hayır ucuza oturmuyorum. Geçen sene ilçenin en yüksek fiyatlı eviydi okuluma yakın diye tercih ettim. Sözleşmenin üzerinde de zam yaptım kendileri bana bilgi vermedi hak geçsin istemedim. Hak ettiği fiyatta ev ama daha yüksek istiyor olabilir gibi geliyor bize. Öğrenmek istediğim yasal olarak çıkarma hakkı var mı sonuçta kirada başka evleri olduğu halde çıkmamı istiyor

Mahkeme vermesi gerekiyor süreçler sonunda ortalama 1 1,5 yıl mahkeme karar verir sonra istinaf hakkı verilirse 1 yıl da o sürer, çıkın demeyle noterden kağıt göndermesiyle ev sahibinin çıkmak zorunda değilsiniz
Başka evleri olduğu halde aynı ilçede, bana çık deme hakları var mı biliyor musunuz bununla ilgili bir yasa?

Selamlar umarım konuyu doğru yere açmışımdır basit de olsa üzüldüğümüz bir konu oldu bizim için.

Bir buçuk yıldır oturduğum evi kiralarken "İleride çocuğum oturacak çık der misiniz" diye sorduğumda "Hepsinin evi var şu evlenince de şu eve çıkacak seni çıkarmayacağız" diyen ev sahibi oğlum oturacak çıksın diye bugün haber göndermiş. Altı ay da süre vermiş sağ olsun var olsun.

Kiramı düzenli ödüyorum beni çıkarıp daha yüksek kiraya vermek istiyor olabilir. Asılacak raflar takılabilecek klima varken eve zarar vermemek için asmadım takmadım. Ailemde herkes yetişkin zarar gürültü şikayet edilecek bir şey de yok. Fazlaca evleri olmasına ve bana burayı artık kiraya vereceğim demesine rağmen bir de aşağılar gibi önce annemi evine bir bahaneyle evine çağırıp sonra kızına söyle çıksın demesi gücümüze gitti. Burada ifade edemedim ama bana anlattığında annemi aşağıladığını anladım. Annem hassas biridir yemek yiyemedi üzüntüden. Herkes çıkarma hakkı yok diyor ama bir de size sormak istiyorum. Kirada başka evleri varken beni bu sebeple çıkarma hakkına sahip midir? Evin konumu işime yürüme mesafesinde bu nedenle tekrar taşınmak istemiyorum.
Yani biri benim annemi cagirip kucumseyecek ben de evden cik demesine takicam! Kimse kimseyi kucumseyemez yerinde olsam gider agzinin payini veririm. Ev sahibin yüksek ihtimal dedigin gibi baskasina daha faiş fiyatla kiraya vermek istiyor. Ama buna hakki yok dava etse haksiz bulur mahkeme biraz dik duruşlu olun ve hangi konu olursa olsun kimse sizi kucumseyemez çok cikarmak istiyosan dava et devletin kestigi parmak acimaz de takma kafani şu enflasyonist ortamda her ev sahibinin amaci bu senede bi kiraci degistiriyim de faiş fiyattan kar ediyim. Ama bu kadar kolay olsa hukuk diye bişey olmaz yaprak takip gezindigimiz dönemlere geri dönerdik. Kısacası bi halt yiyemez.

Başka evleri olduğu halde aynı ilçede, bana çık deme hakları var mı biliyor musunuz bununla ilgili bir yasa?
Bunu mahkemeyle sizin oturduğunuz eve ihtiyaç olduklarını kanıtlamak zorundalar, yasalara göre noterden ihbar da çekse kendi ağzıyla çık da dese bu bir kesinlik içermez, mahkemeye verecek sonucu mahkeme söyleyecek o ilçelerdeki evleri göz önünde bulundurarak, mahkemeye verilmeden çıkarsanız daha sonra onlar eve oturmazsa hiçbir hak talep edemezsiniz

Zam döneminde iyi zam isteyen çakal ev sahibi bu.
Bende de vardı.

1,5 senedir otururken ne hikmetse kendisi gelsin istedi 6 ay süre varken.
Zam döneminde %120 yaptım sussun otursun diye. Hiç çık mık demesine fırsat vermeden de sen noterden kendin geleceğine dair ihtar çek, o dönemde çıkmayacağım sonra üstüne dava açacaksın ya hiç beklemeyelim bu resmi işleri x bey dedim. İhtar falan çekmedi 5 ay oldu.
Kiram ayın 15'i, ayın 15'inde sabah 10'da arardı bankaya gidicem yatırdın mı diye.
Zamdan sonra aramadı kafa rahatlayınca. 2 ay sonra bilerek kirasını 2 gün geç yatırdım, kıymetimi anlamıştır diye düşünüyorum.
Ha isterse ihtar çekip çıkartabilir çünkü 2 senede daha emsale çektim başımdan gitsin diye, daha da denyoluk çekemem.

Tavsiyem bu şekil üstten davranmanız olacaktır. Ondan anlıyor bu köylü kurnazları.
Ben anlamadim laf etmesin diye yuzde500 zam mi ypsin yani??

Ben anlamadim laf etmesin diye yuzde500 zam mi ypsin yani??

Ederini verdiğini sonradan yazdı.
Bu da örneğin şudur yeni kiracı 17 ise eski kiracılar hala 8 9'dur mesela. Doğru değil. 15 iyidir bu durumda.
Onu yapmış zaten.
Noter + mahkeme süreci olacağını söyleyecek ev sahibine. Onu da hatta 5 6 ay sonra söyleyecek ki uğraşsın dursun.

Kendimde ev sahibiyim ama bu kadar aç gözlü,zalim ev sahiplerini görünce inanamıyorum,evet şartlar zor ,hayat pahalı ama fazla istemek,zor durumda bırakmak çok vicdansızca.Kirayi elden mi veriyorsunuz?? Düzenli verdiğinizi kanıtlamak zorunda kalabilirsiniz ,sakin olun bir uzmana danışın haklarınızı iyice öğrenin ,Bir açık bulup sizi çıkarabilirler araştırın.....

Aşağılama konusuna girmiyorum kimsenin kimseyi aşağılama hakkı yok. Ne münasebet diyip ağzının payını vermek lazım. Ama eve girerken çocuğum gelecek diye bizi çıkarma pazarlığı yapmak çok mantıksız. O günkü şartlarla yarınki şartlar bir olmayabilir.

Baska evleri olup olmamasini bosverin.
Kira sozlesmesi yaptiysaniz 12 sene cikaramaz. Tabii tahliye taahudu imzalamadiysaniz.

Fakat cikaramamasi bir yana, yerden goge kadar da yasal hakkiniz olsa, adamin kendi evi. Bu gercek degismez. Eger sizi evinde istemiyorsa hic zorlamaya gerek yok. 6 ay tasinmak icin az bir sure de degil. Soyle dusunun, siz yasal haklarinizi kullansaniz, o sizi cikarmaya calissa avukata verse falan filan. Huzurla oturabilecek misiniz? Belli ki cikarmayi kafasina koymus, ne kendinize cektirin ne ev sahibine cektirin.

Son düzenleme:
Biz kirayı her 6 ayda bir zamlamamıza rağmen bizimki de oğlu evlenecek diye bir hikaye uydurdu. Birkaç ayda bir arayıp rahatsız etti. Gururlu insanlar olarak da o evde oturmak bizim zorumuza gitti daha fazla para verip başka eve geçtik. Bu ev sahibiniyle de hiç pazarlık etmek istemedim, habire bizi rahatsız edicekseniz istemediğiniz fiyattan vermeyin bize dedim. Dandik eve 30 bin veriyoruz şimdi de işsiz kaldım. Salak patronuma da güvenip kredi çekmiştim:) kısmet. Her olasılığı değerlendirin. Bana göre ne kadar kalma hakkınız varsa yasal olarak kullanın

cikacaksan da eline kagit vermeden cikma. daha bu haftalarda kkda bir kadin vardi ev sahibi ben oturucam diye cikarmisti sonra evi satiliga çıkarttıgini ogrenmisti. "hic bir sey yapamazsin, seni kagitla çıkartsaydi elinde evrak olsaydi" dedi bilenler.
sen ciksan yeni kiraci oturur elinde belge yok bisey yok evinden çıktığınla kalırsın

Ev sahibi annenizi tam olarak hangi konuda neden asagilamis olabilir ki? Tam anlayamadım o kısmı.

X