merhabalar ben yaklaşık 5 yıldır saçına kına yakan ve kınayı herkese tavsiye eden biri olarak şöyle bir tavsiyede bulunabilirim tatlım.
öncelik kullanacağımız kına aktarlarda satılan doğal yeşil renkli kına olmalı çünkü pakette satılanların içindeki kimyasallar saçı yıpratıyor ve matlaşmasına neden oluyor.
kınayı temin ettikten sonra içine katmamız gereken 5 temel madde vardır:
1.Asit kaynağı olarak ekşi meyvelerin suları, sirke, şarap hatta kolalı içecekler kullanabilirsiniz, bu şekilde kınanın boyasını bırakmasını derimize daha kolay nüfuz etmesini sağlamış oluyoruz.
2. Şeker ya da benzeri bir yapışkan kaynağını kına karışımına eklemeliyiz bunun amacı karışımın ipeksi bir kıvam almasını sağlamak ve kolayca saça sürülebilmesine imkan vermektir.
Şeker kaynağı olarak bildiğimiz toz şeker, bal,pekmez ya da meyve şekeri ,özellikle portakal, mandalina gibi ekşi meyveler, kullanabiliriz.
3. Boya kaynağı olarak da tanen olarak adlandırılan boyar maddeye sahip doğal malzemeler ekleyebiliriz örnek olarak, çay,kahve, karanfil, pancar suyu, özellikle hazır poşet çayları az miktarda sıcak suyun içinde koyu rengini verdikten sonra ekleyebiliriz. Benim en sık kullandığım karışım 5 poşet tarçın-karanfil çayı ve 5 poşet kuşburnu çayı karışımı şekerim. Bu karışımı kınaya ekleyip düzenli olarak saçına uygularsan çok güzel kahverengi-kızıl tonu elde edersin. Daha önce de renk vermesi için pancar suyu kullanmıştım patlıcan moruna yakın bir renk verdi fakat rengi belirleyen en önemli etken kendi doğal saç renginizdir ve benim söylediğim sonuçlar orta koyulukta, kahverengi-koyu kumral-kestane, saça sahip olanlar içindir. Aksi takdirde sarışınlar ve açık saç rengi olanlarda bildiğimiz gibi turuncu ile neticelenir. Fakat her kına ve her kına karışımı farklıdır ve saçımızda ne şekilde duracağını çoğu zaman tahmin edemeyiz ne yazık ki
Ayrıca unutmayalım hanımlar üzüm suyu renk vermede maalesef başarısız bir malzemedir.
4. Ve mutlaka kalıcı bir renk elde etmemiz için kına karışımımızı terpen denen hidrokarbon çözücü bir madde eklemeliyiz çünkü bildiğimiz gibi su kınanın rengini bırakmasında ve koyulaşmasında pek etkili değildir. Terpen içeren esansiyel yağlardan kendi kullandığım çay ağacı yağı, ardıç yağı, lavanta yağı gibi malzemeler de kınanın rengini bırakmasına yardım ederler böylece saçımıza daha çok kına boyası nüfuz edecektir. Kına karışımına yaklaşık 200 gram için 1 tatlı kaşığı yeterlidir.
5. Son olarak da hep şikayet ettiğimiz o kına kokusunu biraz olsun bastırmak için gül yağı, lavanta yağı, portakal çiçeği yağı gibi artık herkesin kendi zevkine kalmış baş ağrısı yapmayacak ölçülerde karışıma ilave etmeliyiz. Tabi kınanın kokusundan benim gibi şikayetçi olmayanlar bunu yapmak zorunda değiller...
Malzemelerimizin hepsini karıştırıp mutlaka 1 gün dinlendirelim, mümkünse. Kına emek ve sabır ister bunu unutmayalım ve saçımıza kına karışımını iyice yedirdikten sonra streç filmle sarıp saç bonesi takalım. Kenarlardan akan kınalar için ise pamuk yardımıyla tamponlar yapabiliriz. Akşamdan saça kına sürüp sabah kalkınca banyoda saçımızı yıkayalım, boyanın çok fazla akmasını istemeyenler şampuan kullanmayabilir... fakat saça işleyen kına kolay kolay akmaz sadece saçtaki fazla kınalar suda dökülürler... Saçımız kuruduktan sonra ne kadar dolgunlaştığını görünce o kadar zahmete değdiğini göreceksiniz hanımlar :) Aynı zamanda çok güzel bir ışıltı kazanacak ve rengi de 2-3 uygulamadan sonra oturacaktır.
Biraz geç de olsa aydınlatmak istedim eğer faydalı olursa gerçekten mutlu olurum