Başka bir günlük sahibinin yazdigi bir sayfada gördüğüm bir hadisi serif ile yeni bir beslenme sekli duzenlemek istiyorum kendime.
Malum hadis şu:
"İnsanoğlu, midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultması için birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekiyorsa, üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefes alıp vermeye bırakmalıdır."
Midemiz rahat olarak yaklaşık 1,5 litrelik bir miktari icine alabiliyor. Esnek olarak yaratildigi icin bu miktar 4 litreye kadar cikabiliyor. Ama bu gercekten cok fazla bir miktar. Yani 4 litrenin 2/3 sini doldurmaktan ziyade bu esnekligi öğrenerek Allah'imizin ne kadar rahmetli olduguna şahit olmamiz yeterli bence.
Madem midemizin kapasitesi 1,5 litre ve madem en fazla 1/3 ünü yemek ile doldurmaliyiz, demek ki 500 ml kati gida almamiz gerekiyor en fazla. Bu tabii ki bir gunun tamamini kapsayan bir sey degil. Sadece 1 ogun icin. Cunku midemiz icindeki sıvıyı 20 dk icinde atip, barsaga gonderiyor. Ve kati besinleri ise mide icindeki salgi maddeleri sayesinde pelte kivamina getirerek 1,5 saat icinde barsaga yolluyor. Barsaktan katilarin cikma suresi ise yaklasik 5-6 saati buluyor. Bu süre sivilar icin ise 1-2 saat.
Bu sebeple öğünler arasini en az 5 saat yapmam lazim ki, midem tamamen boş kalmis olsun ve ben de tekrar 1/3 kati, 1/3 sivi oraniyla doldurabileyim.
500 ml tam olarak 2,5 su bardağı kadar olmus oluyor. Bu yoldan cikarak her ogunumde 2,5 bardaga kadar yemek yiyecegim. 2,5 bardaklik suyum ise yemekten yarim saat once 1 bardak ve yemekten yarim saat sonra 1,5 bardak olarak olacak. Ama bunun disinda da yine su icmek istiyorum. Cunku bu islemle gunde 3 ogun yersem sadece 1,5 litre su icmis olacagim. Ve 2 ogun yersem de 1 litre. Ama halbuki su mideden 20 dk icinde barsaga yollaniyor. Dolayisiyla daha fazla su icebilirim. Yani ben yine her 2-3 saatte bir 2 bardak suyumu icmeyi ihmal etmeyecegim. Boylece su miktarım en az 2 litreyi asmis oluyor ve hatta zaman aralarini kısıp, su miktarini arttirirsam rahat bir sekilde 3 litreye ulaşmış oluyorum.
Zaten yaz geliyor. Mutlaka su icmek isteyecegim. Ve bundan sonra hedefim günde sadece 2 öğün yemek olacak. Bu 2 ogun olayını yazin uygulamak şuandan daha kolay olacak gibi geliyor sanki. Bakalim gelsin de bir yaz tatili, gorecegiz insaallah.
Yine beslenme seklim sağlıklı beslenme seklinde olacak. Arada kacamaklarla beraber 2,5 bardagi hic asmamak istiyorum. Sanki 2,5 bardak fazla gibi ama kahvaltiyi ele alsam 1 yumurtadan omlet zaten 1 bardak eder. Bunun yaninda peynirim, domatesim, zeytinim de 1 bardak. Yarim bardak da kuruyemis yesem, meyveye yer kalmadi bile. :/ Sanirim bir gun kuruyemisimden feragat edip bu orani meyveye ayirmam lazim. Bir gun meyve, bir gun kuruyemis. En iyisi bu olacak sanirim.
Bundan sonra gunluk listemde yedigim seylerin yanina parantez icinde bardak hesabini da yazmak istiyorum.
Bakalim, kolay gelsin insaallah.
Her şeyin başı sağlık.