iradeli olmanız ve bunu hayatınız boyunca sürdürebilmeniz çok güzel.Hayatımda en fazla dönemsel 5-10 kg fazlalıkları olan bir insanım ve bütün hayatım boyunca böyle olmasının sebebi sabahtan akşama kadar ekmek börek pasta gömerek yaşayan biri olmamak. Siz ameliyattan sonra da katı beslenme kurallarıyla karşılaşacaksınız. Yine olmuyor bu ameliyat bile işe yaramaz diye söylenirsiniz o kuralları görünce. Malesef sizin yoyo sendromu dediğiniz şeyin tamamen yanlış diyet programlarından kaynaklanan ve o program biter bitmez hunharca yemek yemeye döndüğünüz için kaçınılmaz olan basit bir gerçek. Yani bu yenilmez bir hastalıkmış gibi bir durum yok. Protein karbonhidrat yağ dengesini hayatınız boyunca her gün korumanız gerekiyor. Dengeli beslenmeyi hayat şekliniz yapmanız gerekiyor. Yapmak zorundasınız çünkü hayatında en fazla dönemsel 10 kg fazlası olmuş insanlar bu şekilde yaşıyorlar. Sürekli yiyip yediklerimizi yok eden bir sihirli değnek yok hayatımızda. Dengeli besleniyoruz. Akşam patates kızartması hamburger yemişsem ertesi gün hafif kahvaltı yapıyorum temiz ve sebze ağırlıklı yiyorum. Her gün çikolata vs yediğim dönemlerde az kilo almışsam bir süre temiz bir diyet yapıp dengeliyorum. Hayatımız kilomuza dikkat ederek geçiyor. Aldığımız besin değerlerine önem veriyoruz. Sağlıklı yiyecekleri seviyoruz. Sağlıksızları her gün değil haftada 2 civarında bırakıyoruz. Her şey kafada yani
Siz demek ki bugün bir sebepten 30 kg da alsanız, eğer yeme alışkanlığınız dediğiniz gibiyse zaten hemen verirsiniz ve o kiloyu korursunuz. Elbette ki dediğiniz gibi kilo almamak için sürekli özen gösteren birçok kişi var.
Ama en basitinden bu konuda şanslı olanlardan kardeşim, aynı boydayız ama 51 52 kg yi geçmedi hayatı boyunca. Dikkat ettiği filan da yok. Ne yediğine odaklanmaz yani.
Benim şahsen kilo almamın sebebi de kontrolsüzce aburcubur, kızartma, hamurişi yemem değil. Aldığım kalorinin yaktığımdan fazla olması bir şekilde. Kontrolsüz yemiyorum, ama dikkat de etmiyorum. Yediklerimin takibi diyet yapmadığım dönemlerde kaçıyor. Çünkü gerçekten zor bir şey sizin yaptığınız. O yüzden bu iradeye ve kabiliyete destek almadan sahip olan birisi olarak da, olmayan birisiyle empati yapmanız mümkün değil. Obezite hastalığının çıkış noktası “hayatın boyunca ne yediğine dikkat edememe iradesizliği” zaten.
Yanlış diyet programı konusunda hemfikirim. Fakat kendimi bu girdaba soktum işte ne yazık ki. Tüp mideden medet ummamın sebebi, kişinin yeme alışkanlıklarını değiştirmek noktasında bir ivme kazandırması. Sizin de olduğunuz gibi, “dikkat edebilen” bir insan haline gelmeye yardımcı olması.
Sihirli değnek gibi bir beklentim yok.