Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Yumurta Bağışçısı (Donörü) Nasıl Seçilir ?

Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’mizde yumurta bağışcısı (donörü) seçimi çok titiz bir süreç sonrası seçilir. Yumurta bağışçısına sağlıksal tüm testler yapılır. Donörün aile yapısı, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu, genetik hastalıkları incelenir ve bu etkenlerin sağlıklı olduğundan emin olunur. Ayrıca yumurta bağışçısının kaş, saç, göz rengi, vücut yapısı, ten rengi gibi özelliklerine titizlikle dikkat edilir ve yumurta nakli yapılacak alıcı çifte en uyumlu donör seçilmesine büyük ölçüde önem verilir.

Yumurta Nakli Hangi Durumlarda Önerilir ?

Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’mizde yumurta donasyonu (yumurta nakli) tedavisine aşağıdaki maddelerde bulunan durumlarda başvurulur.

  • Çok az veya hiç kaliteli yumurta bulunmayan anne adaylarına,
  • Erken menapoz sürecine giren bayanlara,
  • Adet döneminin 2. Günü FSH değerleri 15 ‘den fazla olan bayanlara,
  • Birçok kez tüp bebek tedavisi gören fakat gebelik sağlanmayan anne adaylarına,
  • Gerçirdiği bir rahatsızlık sonucu itibari ile yumurtalıkları operasyon ile alınan veya yumurtalıklarında doku kaybı olan kişilere,
  • Kanser hastalığı süreci sonrası kemoterapi veya radyoterapi sonrası yumurta hücreleri zarar görmüş yada kaybolmuş kişilere,
  • Ailesinde veya kendisinde genetik bir hastalık olan kişilere önerilmektedir.
 
Vajina Estetiği Operasyonu Nasıl Yapılır ?

Günümüzde bayanlar, her açıdan dış görünümlerine ve güzelliklerine önem vermekte, her zaman için kendilerini daha mutlu ve rahat hissedebilecekleri cerrahi işlemlerden kaçınmamaktadırlar.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen cinsel estetiğin yapılmasındaki ana amaç, sıklıkla normal doğum sonrası vajina bölgesinde meydana gelen kalıcı esnemeler sonucu ortaya çıkan yapısal hoşnutsuzlukların giderilmesi ve psikolojik olarak kişilerin kendilerini daha iyi hissetmeleridir.

Bazı bayanlarda, labia minora’ların (küçük dudakların)” doğuştan asimetrisi veya “fil kulağı” şeklinde tabir edilen geniş yüzeyli olması psikolojik ve işlevsel bir takım problemleri de beraberinde getirmektedir.

Yine, vajinal bölgede doğum sonrası oluşan kalıcı esnemeler haricinde hoşnutsuzluk yaratan diğer bir olumsuz durum da “Epizyotomi” yani doğum sırasında bebeğin çıkması için yapılan kesilerdir. Bu bölgede iyileşme sonrası gelişen nedbe dokusu (skar) hem kadının hem de erkeğin cinsel tatminini engelleyebilir ve kadın açısından ilişkiyi ağrılı bir ıstıraba dönüştürebilir.


Diğer taraftan, vajinadaki idrar kesesi ile “rektum” adı verilen barsakların anüsten önceki en son kısımlarının sarkmaları da cinsel fonksiyon bozuklukları yanı sıra idrar tutamama gibi patolojik durumlara neden olabilir. Sarkmaların ileri derecede olduğu durumlarda rahim sarkmaları (Prolapsus uteri) da görülebilir.

Tüm bu fiziksel problemlere ilaveten pek çok kadın da kendi cinsel organını anatomik olarak beğenmemekte, ancak bunu çoğu zaman yakınlarına bile söylemekten çekinebilmektedir.

Bu konuda sıklıkla karşılaşılan durum iç dudak olarak tabir edilen “labium minus” lerin normalden büyük veya asimetrik olmasıdır. Bunun altında yatan sebep büyük bir olasılıkla genital organlarının ergenlik öncesi şeklinden değişiklik göstermesidir. Bu tür şikayeti olan kişilerde yapılacak olan plastik-estetik operasyonlar, psikolojik olarak kadını destekleyecek ve bu nedene bağlı olarak bozulan cinsel yaşantıları normal hale getirebilecektir.

Tüm bu nedenler vajinal estetik operasyonlarının modern jinekolojik cerrahide yer almasına neden olmuştur.

Özetlemek gerekirse, vulva ve vajina estetiği operasyonları bazen işlevsel, bazen kozmetik, bazen de hem işlevsel hem de kozmetik amaçlarla yapılmaktadır.
 
Jinekolojik Muayene Nedir, Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene öncelikle can yakmayan bir yöntemdir. Zaten hastanın canının yanacağı şeylerden doktorda rahat çalışamayacağından dolayı ve hastayı o pozisyona düşürmemek için mutlaka alternatif yöntemler aranmaktadır. Acı verici muayenelerde hastaya anestezi verilerek rahatsız edici o hissi hissetmemesi sağlanmaktadır. Sonuç olarak jinekolojik muayene normal vücudun diğer yerlerine yapılan muayene kadar doğal ve acısızdır.

Jinekolojik muayenede hasta mutlaka kadın doğum masasında kontrol edilir. Özel kliniklerde ise bu durumdan rahatsız olan hastalar için dizayn edilmiş masa tarzları da bulunmaktadır. Vajina muayenesi yapıldıktan sonra spekulum yerleştirilerek rahim ağzına bakılır ve hastanın durumuna göre ultrason istenebilir.


Jinekolojik muayenede ilk olarak dış genital ya da mevcut lezyon olup olmadığına bakılır. Rahimde oluşan herhangi bir uçuk, yara, ben olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca jinekolojik muayenenin yapılması için belli bir yaş söylemek uygun olmaz. Çünkü şiddetli karın ağrısı çeken çocuklarda da jinekolojik muayene gerekebilir. Genelde cinsel aktiviteye geçildikten sonra bayanlar kadın doğum muayenesine giderler. Sizde yılda 1 defada olsa mutlaka jinekolojik muayene yaptırmalısınız.

Bakire olan bayanlarımızda da jinekolojik muayene çok önemlidir. Bakire bayanlarda spekulum kullanılmayacağı için litotomi pozisyonuna alındıktan sonra dış genital zarın nasıl olduğuna bakılır. Yani herhangi bir lezyon olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bakirelerde jinekolojik muayene eskiden teknoloji gelişmediğinden dolayı pek acılı olurmuş. Fakat günümüzde ise teknolojinin bize sunduğu imkânlar sayesinde artık muayeneler acısız…

Bakirelerin jinekolojik muayeneye gelmeden önce idrarlarını yapmamaları önerilir. Çünkü mesane torbasının dolu olması gerekmektedir. Mesane torbasının dolu olması ultrasonda doktora ve hastaya büyük kolaylık sağlamaktadır. Çekilen ultrason sonucunda yumurtalıkların ve rahmin durumu doktor tarafından detaylıca değerlendirilmektedir. Ultrason işlemi acısız olmakla birlikte sağlığınız için çekinmeden gidebilirsiniz.
 
RAHİM ÇİZİLMESİ

Rahmin çizilmesi, tüp bebek tedavisinden ortalama bir ay önce uygulanılır. Rahmin içerisinde ince bir aletle girilir ve rahim zarı olan endometrium çizilir. Bu yöntem; rahim zarını uyarmaktadır. Bu sayede embriyonun tutunmasına yardımcı olur. Özellikle rahim inceliği olan kadınlara uygulanmaktadır.

Rahim çizilmesi kimlere uygulanır?

· Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara yanıtı iyi olmayan kadınlara,

· Yumurta kapasitesi yeterli ancak embriyonun tutunamadığı hastalarda,

· Rahminde belirgin bir sorunu olmayan kadınlara,

· Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında,

· Rahim inceliği olan kadınlara uygulanmaktadır.
 
Kısırlık (infertilite) türleri nelerdir ?

Kısırlığı birinci ve ikinci derece kısırlık olarak ayırabiliriz.
Primer infertilite (birincil kısırlık): En az bir yıl süreyle korunmamaya rağmen gebelik oluşmaması halidir.
Sekonder infertilite (ikincil kısılık): Önceden gebelik oluşmasna rağmen sonrasında tekrar çocuk isteme durumunda, en az bir yıl korunmamaya rağmen yeni bir gebelik olamaması halidir.

İnfertilite görülme sıklığı toplumlar arasında çok fazla farklılık göstermez. Tüm dünyada çiftlerin yaklaşık %15’i infertilite nedeniyle yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu infertil (kısır) çiftlerin büyük bir kısmında gebe kalamamanın nedenini açıklayacak sebepler bulunabilirken, yaklaşık %10-12’sinde ise herhangi bir patoloji tespit edilemez. Bu çiftlerdeki problem “açıklanamayan infertilite (unexplained infertility)” olarak adlandırılırlar.

Hiç bir sağlık problemi olmayan tamamen normal bir çift kadının tek bir adet döneminde, her gün ilişkide bulunsalar bile, gebe kalma olasılığı sadece %25’dir. Çiftin fertilite potansiyelini gösteren bu durum “fekundite” olarak adlandırılır.

Görüldüğü gibi gebelik (fertilite) aslında olasılık işidir. Hangi çiftin gebe kalabileceğini ya da hangisinin gebe kalamayacağını önceden tahmin etmek mümkün değildir.
Tek bir aydaki %25 olan gebelik elde etme şansı (fertilite) bir yılın sonunda %85’e ulaşır. Yani bir yıl sonunda her 100 çiftten 85’inde gebelik elde edilecek ;geri kalan 15 çift ise infertilite ile karşı karşıya kalacaktır.

İnfertilite sebebiyle yapılan araştırmalarda, %40 oranında erkeğe bağlı, %40 oranında kadına bağlı ve %20 oranında ise her iki eşe bağlı nedenler saptanır.

Teşekkürler
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
En az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi kullanmadan haftada 2-3 kere girilen cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmamasına “infertilite” yani ''kısırlık'' denir. Bu sorunu yaşayan çiftlere de infertil/kısır denir.
 
Merhaba Kadınlar Kulübü’nün değerli okuyucuları;

Kıbrıs'ta sağlık hizmeti veren sayılı kadın doğum doktorlarından biri ve tüp bebek uzmanı JIN. OP. DR. MÜRÜDE ÇAKARTAŞ DAĞDELEN olarak, hastalarıma olan hassasiyetimle, güvenilir tedavi süreci sağlamayı amaçlıyor ve uzman ekibimle bu doğrultuda sağlık hizmeti veriyoruz.

Gelişmiş tıbbi cihazlar sayesinde, Kıbrıs'ta yapılan farklı tüp bebek yöntemleri ile yüksek bir başarı oranı yakalamış bulunmaktayız.

T.C Sağlık Bakanlığı Tüp bebek uzmanlığı sertifikasına sahip, sayılı kadın doğum doktorlarından biri olarak, tümü kadın olan kadromuz ile hastalarımıza kendilerini rahat hissettirecek bir ortam sunuyoruz.

Gözlemlerim doğrultusunda hamile kalmayı önleyen tüm sebepler, yapılan tetkikler ile ortaya çıkarılmakta ve probleme uygun tedaviyle sorunu çözmekteyiz.

Tüp bebek tedavilerinin son derece kolay, acısız ve ameliyatsız bir yöntem olması, yüksek başarı şansı ile çocuk sahibi olabilme konusunda tercih edilen alanlardandır.

Farklı metotları olan tüp bebek tedavisini yaptırmaya karar veren çiftler için problemin ne olduğu saptandıktan sonra hangi yöntemin uygulanacağına karar veriyoruz.

Normal tüp bebek tedavisinin yanı sıra, sperm donasyonu (nakli), yumurta donasyonu, PGD yöntemi, embriyo donasyonu vb. yöntemler ile hastanın problemine en uygun tedaviyi seçiyoruz.

Türkiye’nin en büyük kadın sosyal paylaşım ağı olan Kadınlar Kulübünde, siz değerli üyelerin sorularını yanıtlarken makalelerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Saygılarımla,
Tüp Bebek Uzmanı Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Gebelik oluşması için ne gibi faktörler olmalıdır?

Doğal yolla olan adet döneminde, bir sonraki adet kanamasından iki hafta önce olgunlaşmış follikülün içerisinden genellikle tek bir yumurta atılır. Follikül, yumurta atılmadan önce 20-22 mm’ye kadar büyüyen içi sıvı dolu bir keseciktir.

Genellikle bir follikül içerisinde tek bir yumurta mevcuttur. Atılan yumurta (ovum) tüplerden inerken bir spermle karşılaşması durumunda döllenme (fertilizasyon) oluşur ve döllenen embriyo yaklaşık 7 günlük bir yolculuktan sonra rahim içine yuvalanıp büyümeye başlar. Bu şekilde bir gebelik başlamış olur. Tabi ki tüm bunlar bu kadar basit değildir. Son derecede karmaşık olaylar dizgisini içerir.

Saygılarımla
Dr Murude Cakartas Dagdelen
 
Aşılama Tedavisi (IUI) Nedir?

Aşılama (IUI) tedavisi, kadında dışarıdan verilen ilaçlar yardımı ile yumurtlama sağlandıktan sonra hızlı hareketli spermlerin rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine bırakılmasıdır. Dolayısıyla bu tedavi yönteminde kaliteli sperm ve seçilmiş yumurta sağlanarak döllenmenin oluşması kendi haline bırakılmaktadır.

Bu tedavide menideki spermler, özel bir yöntemle yıkanarak en hızlı hareketli ve dölleme kapasitesi en yüksek olanlar ayrılmaktadır. Ardından özel şartlarda korunan spermler, rahim ağzından ilerletilen özel kateterler kullanılarak rahime iletilmektedir.

Sperm hazırlandıktan sonra geçen süre 1 saati aşmamalı, kısa sürede aşılama yapılmalıdır. Doktorunuz, özel bir kanül (inseminasyon kanülü) ile sperm örneğini rahim içine hassas bir şekilde enjekte eder. Spermlerin rahim içine enjeksiyonu basınç oluşturmadan yavaş ve kontrollü yapılır.

İşlem anestezi gerektirmez, ağrısızdır. İşlemden sonra bir süre (yaklaşık 15-20 dakika) dinlenmeniz gerekir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz:
http://tupbebekmerkezlerikibris.com/asilama-yontemi-nedir/

Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen
 
Aşılama Hangi Durumlarda Uygulanır?

Aşılama pek çok infertilite durumlarında uygulaması kolay, pratik, nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntemdir. En sıklıkla:

– Düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı (Erkek faktörü)
– Endometriosis
– Açıklanamayan İnfertilite (Unexplained Infertility)
– Servikal mukus problemleri (servikal faktör)
– Rahim ağzının (serviksin) anatomik problemleri
– Sperme karşı antikor varlığı (İmmünolojik İnfertilite)
– Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması (Ovulatuar Faktör)
– Cinsel işlev bozukluklarında tercih edilen bir yöntemdir.


Tüm bu durumlarda, inseminasyon genelde 4-6 defa denenir. Deneme sayısı uygulama nedenine, çiftin ihtiyaçlarına ve durumuna göre ayarlanır.
Başarı şansı kullanıldığı duruma göre değişir. %5- 20 gebelik şansı vardır. Uygun kişiye, uygun teknikle doğru zamanda yapıldığında gebelik şansı artar. Aşılamadan sonuç alınamayan çiftlerde Mikroenjeksiyon (ICSI) ‘ye geçilmelidir.

Saygılar
Dr Murude Cakartas Dagdelen
 
Aşılama Tedavisinin Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir ?

Aşılama tedavisinin en önemli iki avantajı şunlardır. Birincisi menideki en kaliteli spermlerin seçilmesidir. İkincisi spermlerin rahim ağzı ve vajinadaki asidik ortamdan zarar görmeden direk olarak rahime verilerek yumurtaya daha kolay ulaşmasının sağlanmasıdır.

Aşılama tedavisinin tek dezavantajı ise döllenmenin sperm ile yumurtanın birbirlerini bularak, kendiliğinden oluşmasının beklenmesidir. Tüp bebek tedavisinde, rahim ağzından laboratuarda elde edilen embriyolar verilmekte iken, aşılama tedavisinde sadece spermler verilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde gebeliğin elde edilmesi sadece verilen embriyoların rahime tutunmasına bağlı iken, aşılama tedavisinde gebeliğin oluşması için spermler önce tüplerden geçerek yumurtayla buluşmalıdır, ardından döllenen yumurta embriyo oluşturarak yeniden tüplerden geri dönerek rahime tutunmalıdır. Dolayısı ile aşılama tedavisinde başarı için hasta seçimi çok önemlidir.

Saygılar
Dr Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Microenjeksiyon (İntrastoplazmik Sperm Enjeksiyonu) – ICSI Yöntemi

Mikroenjeksiyon sperm sayısının ya da hareketliliğinin eksik olduğu durumlarda , ayrıca sperm şekillerinin (morfoloji) bozuk olduğu durumlarda kullanılabilen erkeğin sperminin kadın yumurtasında sitoplazma (cytoplasma) içine yerleştirilmesi ile oluşturulan bir tüp bebek tedavi şeklidir. Erkek infertilitesi için devrim yaratmıştır. “Intra-Cytoplasmatic Sperm Injection” (ICSI) olarak da bilinmektedir.

Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen

 
Tüp Bebek İşleminde Eş Ne Zaman Sperm Vermelidir?

Yumurtaların toplandığı gün (opu günü) bayanın eşinden de semen / sperm örneği alınmaktadır. O yüzden yumurta toplama işlemine eş ile beraber gelinmesi gerekiyor.



Başarısız olmuş bir tüp bebek denemesinden sonra ikinci tüp bebek için ne kadar ara verilmesi gerekiyor?

Bir tüp bebek denemesinden sonra, ikinci deneme için 1 ay ara vermek yeterlidir. Aslında önemli olan, çiftin psikolojisidir. Kendi hazır hisseden çiftler için fazla ara verilmeden, 1 aydan sonra tekrar denemeler yapılabilir.


Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Yumurta Donörü Nasıl Seçilir ?

Yumurta bağışcısı (donörü), çok titiz bir kontrol sürecinden sonra seçilir. Yumurta bağışçısına sağlıksal tüm testler yapılır. Donörün aile yapısı, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu, hormonları, genetik hastalıkları incelenir ve bu etkenlerin sağlıklı olduğundan emin olunur.

Ayrıca yumurta bağışçısının saç, göz, ten rengi, vücut yapısı & kan grubu gibi özellikleri hasta ile en uyumlu donör olarak seçilmesine büyük ölçüde önem verilir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

 
Yumurta Donasyonu (Nakli) Nedir?

Yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi, özenle seçilmiş yumurta donörlerinden/bağışçılardan yumurta toplama yöntemi ile elde edilen yumurtaların, baba adayından alınan uygun spermler ile döllenme işlemine denir. Oluşturulan embriyolar, 3 ile 5 gün arasında anne rahmine transfer edilmektedir ve tedavi süreci sona ermektedir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

 
Sperm Donasyonu Nedir?

Sperm Donasyonu sperm üretimi olmayan, az olan veya mevcut sperm yapısı kaliteli bir embriyo oluşturmak için uygun olmayan erkekler için uygulanan bir tüp bebek tedavi yöntemidir.

Spermler bağış yapan sağlıklı bir bağışcıdan alınır. Anneden toplanan yumurta hücreleri ile laboratuvarda birleştirildikten sonra oluşan embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Detaylı Bilgi için internet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
http://tupbebekmerkezlerikibris.com/sperm-donasyonu/

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…