Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Embriyo Donasyonu

Embriyo donasyonu; kadının herhangi bir sebepten dolayı kendi yumurtaları ile gebe kalamayacağı tanısı konulmuş olan çiftlerde önerilen bir tüp bebek tedavi yöntemdir.

Embriyo nakli (bağışı) sırasında çiftin (göz, saç, ten rengi, ırk ve kan grubu gibi) fiziksel özellikleri ile uyumlu olan, tüm gerekli testleri yapılmış sperm bankasından alınan sperm ve donor yumurtasından mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi ile elde edilen embriyo alıcı bayana transfer edilir.

Bu işlem % 75 civarında bir başarıya sahiptir . İşlemde kullanılan yumurta ve sperm kişilerin kendi özelliklerine uyan farklı kişi ve bankalardan alınır.

Uygulamanın neden gerektiği tüm detaylarla birlikte çifte anlatıldıktan sonra eğer çiftler embriyo donasyonuna karar verdiyse alıcı çift değerlendirilir. Alıcı bayana yönelik testler yapıldıktan sonra kullanacağı ilaçlar anlatılır, ultrason takipleri yapılır ve bu takiplere göre embriyo transferinin zamanı çifte bildiriliyor.
 
Son düzenleme:
Embriyo Donasyonu Kimlere Uygulanır?

Hem erkek hem de bayanda kısırlık problemi olan durumlarda tercih edilir.

Kadında;

– Rahmi olup ta erken menopoza girmiş kadınlara,

– Menapozdaki kadınlara,

– Herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıkları alınan kadınlara,

– Radyoterapi veya kemoterapi nedeniyle yumurtalık etkinliğini yitirmiş kadınlara,

– Yumurta sayısı azlığı ve düşük kaliteli yumurtaya sahip kadınlara,

– Devamlı suretle düşük yapan kadınlara,

– Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan kadınlara,

Erkekte;

Sperm örneğinde sperm olmayan (azospermi) erkeklere uygulanır. (Bu erkeklere embriyo donasyonu öncesinde başka tedaviler de deneniliyor.)

– PESA (kanalların içinden ince bir iğne ile sperm aranmasıdır)

– PTSA (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden iğne parça alınarak sperm aranmasıdır)

– TESE (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden açık cerrahi parça alınarak sperm aranmasıdır) Bu tekniklerle hastaların yaklaşık % 60 ında sperm bulunabilmektedir. Eğer bu durumda da sperm bulunamıyorsa bu durumdaki erkekler embriyo donasyonu uygulanır.

Genetik hastalık taşıyan ve bunu çocuklarına geçirme riski olan çiftler:

– Huntington’s koreası,

– Hemofili,

– Duchenne’s muscular distrofisi gibi hastalıkları taşıyan çiftler,

– Kromozomal anormalliklere bağlı tekrarlayan düşükleri olan çiftler embriyo donasyonuna başvurabilirler.
 
Son düzenleme:
PREIMPLANTASYON GENETİK TANI ''PGT''

Genetik hastalığa sebep olan geni veya kromozomal bozukluğu gebelik oluşmadan önce tespit ederek sağlıklı embrioların belirlenmesi için genetik tanı yapılmaktadır.
PGT, tanı yöntemi olmakla beraber hasta çocukların doğan kardeşlerinden alınan HLA uyumlu kök hücreler ile tedavi olmasını da sağlamıştır.

Başarılı bir preimplantasyon genetik tanı (PGT) işlemi için başarılı bir tüp bebek (IVF) işlemi gerekiyor. PGT işleminden fayda sağlayabilmek için yeterli sayıda iyi embriyo (döllenmiş yumurta) gelişimi çok önemlidir. Başarıyı sağlamak amacıyla tüp bebek laboratuarında ICSI (intra cytoplasmik sperm enjeksiyonu) veya tüp bebek yöntemlerinden biri yada her ikisi birden kullanılmaktadır.

Genetik tanı yapılırken embriyoların cinsiyetleri de belirlenmiş oluyor.

pgd-genetik-tani-.jpg

Özetle PGT ;

* Tüp bebek uygulamasının başarısını ve gebelik oranını artırır.

* Aileye cinsiyet seçimi hakkı verir.

* Gebeliğin düşük riskini ve tıbbi sonlandırılma gerekliliğini azaltır

* Çoğul gebelik oranını azaltır.

* Tekrarlayan başarısız IVF denemeler sonucu oluşan gerek ekonomik vegerekse psikolojik yükleri azaltır.

DETAYLI BİLGİ İÇİN SİTEMİZİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ;
http://tupbebekmerkezlerikibris.com/preimplantasyon-genetik-tani/
 
Son düzenleme:
Embriyo Transferi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

*
İlk gün istirahat edilmelidir.

* Yorulmamalı / aşırı efordan kaçınılmalıdır.

* Ağır iş yapmadan, ağır bir şey kaldırmadan normal güncel aktivitelere devam edilebilir.

* Kabız ve ishal bu süreçte istemediğimiz bir durumdur.

* Gebelik testi sonucuna kadar cinsel ilişkide bulunmamalıdır.

* Doktorun verdiği ilaçları eksik kullanmak gerekir.
 
Embriyo Dondurma İşlemi Nedir?

Tüp bebek yöntemi tamamlandıktan sonra geride kalan fazla sayıda embriyo varsa dondurularak daha sonra transfer edilebilmektedir. Kalan embriyolar hastanede sizin için özel ortamlarda dondurularak saklanılıyor.

Bu şekilde, bir sonraki uygulamanın zorluğu (ilaç kullanımı...) ve maliyeti azalmaktadır.

Eğer birinci denemede sonucunuz pozitif/olumlu bile olsa ikinci çocuk için sadece transfere gelerek 2. tüp bebek sürecini kolaylaştırmış oluyorsunuz.

Donmuş transferi için Kıbrıs'a sadece transfer işleminiz için, bir günlüğüne gelmeniz yeterli olacaktır.
muruda-cakartas.jpg
 
Menapozdayken Çocuk Sahibi Olunabilir mi?

Sağlıklı bir rahime sahip olan her kadın çocuk sahibi olabiliyor. Menopozdan dolayı artık kendi yumurtalarınız ile çocuk sahibi olamasanız bile ''yumurta donasyonu'' tedavisiyle gebe kalıp çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz: http://tupbebekmerkezlerikibris.com/yumurta-donasyonu/
 
Tüp Bebek Tedavisi İçin Kıbrıs'ta Kaç Gün Kalmalı?

Tüp bebek işlemi için (özel bir durum olmadıktan sonra) tüm hastaların ortalama en fazla 5 gün Kıbrıs'ta kalmaları tedavinin tamamlanması için yeterlidir.

Transfer işleminden sonra hastanede ortalama 2 saatlik bir dinlenmenin ardından yürüyerek kalkıp hastaneden çıkabilirler. Dileyen hastalar aynı geceden, dileyen ertesi gün veya sonraki günlerde uçağa/gemiye binip ülkelerine geri dönüş yapabilirler. Uçak yolculuğu ile dönüş yapmanızın herhangi bir sakıncası yoktur.

tup-bebek.jpg
 
Menapoz Nedir ? Nasıl Ortaya Çıkar? Belirtileri Nelerdir?

Menopozun tam olarak kelime karşılığı ''adetten kesilme''dir. Kadınlarda menopoza bağlı adetten kesilme, yumurtalıkların işlevlerinin sona erdiğini ve artık kadınlık hormonlarının salgılanamadığını işaret eder.

Menopoz, rahmin değil yumurtalıkların işlevinin sona ermesidir. Yumurtalıklarda yeni yumurta oluşumu gerçekleşememekte ve hormon üretimi yapılamamaktadır. Yeterince östrojen ve progesteron hormonları üretiminin olmamasına bağlı olarak adetten kesilme gerçekleşmektedir.

Ortalama Menapoz Yaşı

Menopoz yaşı kişiye göre değişken olsa da, ortalama olarak 45 ile 50 yaş arası normal kabul edilir. Menopoza girme yaşını belirleyen pek çok neden olmasına rağmen en önemli nedenler genetik (ırsi) özelliklerdir. Ayrıca aşırı sigara tüketimi de erken menopoza sebep olabilmektedir.

Premenopoz ve Postmenopoz Nedir ?


Adetten kesilmeden önceki döneme “premenopoz”, adetten kesilme sonrası döneme ise “postmenopoz” denmektedir.
 
Menapoza Girildiği Nasıl Tespit Edilir ?

Menopoz öncesi dönemde yaşanabilecek bir önemli durum da geç farkedilen gebeliklerdir. Adet gecikmeleri her zaman menopozun işareti olmayabilir. Bu nedenle menopoza tam olarak girene kadar etkin bir doğum kontrolü yöntemi uygulanmaya devam edilmelidir.

Kural olarak adet gören her kadın, gebe kalma potansiyeline sahiptir. Yaşa bağlı bu olasılık gittikçe azalsa da teorik olarak hiçbir zaman sıfır değildir.

40 yaşını aşmış her kadında, adet gecikmelerinin olması durumunda öncelikle bir gebelik testi yapılmalıdır. Eğer gebelik yoksa menopoza geçiş durumu düşünülerek yumurtalık fonksiyonlarını ölçen bir takım hormon testleri yapılır ve bu şekilde bir menopoz durumunun olup olmadığı anlaşılabilir. Böyle bir kadın en az 6 ay boyunca adet görmemişse bu durum menopoz olarak kabul edilebilir.

Yani, kesin olarak menopoza girildiğini görmek açısından en azından 6 aylık adet kesilmesi şeklinde bir dönemin geçmesi gerekir.
 
Menepoz Teşhisinde Laboratuvar Testleri Nelerdir ?

Menepozun laboratuvar yönünden tanımlanması için kanda FSH, LH ve Estrojen hormonları (E2) değerlerine bakılır. FSH ve LH artmış, Estrojen azalmışsa bu durum yumurtalıkların (overlerin) tükendiğini göstererek menopoz tanısını koydurur.

Overlerin (yumurtalıkların) yalnızca estrojen ve progesteron hormonlarını salgılamakla kalmadığı ve daha pek çok madde üretimi ile kadın fizyolojisinde yer aldığı son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda gözlemlenmiştir. Bir kadın için düzgün olarak çalışan yumurtalıklar en önemli organlardandır.

Erken Menopoz Nedir ?

Adetten kesilme 40 yaşından erken gerçekleşmişse erken menopoz olarak tanımlanmaktadır. Erken menopoz tıbbi literatürde “prematür menopoz” olarak da geçer.
 
* Tüp Bebek Erken Menapoza Yol Açar Mı?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan medikal tedaviler ya da diğer tedavi aşamaları erken menapoza yol açmaz. Menapoz yaşın ilerlemesi ile, yumurtalık kapasitesinin azalmasına yol açar.
murude-cakardas-dagdelen.jpg
 
* AMH (Anti-Mullerian Hormon) Nedir?

AMH, doğrudan yumurtalıktan salgılanan bir glikoproteindir. Kişinin yumurta sayısı ile ilgili fikir edinmek amacı ile yapılan bir kan testidir. Kadında mevcut yumurta miktarını gösteriyor. Yumurta sayısı azaldıkça kan düzeyleri düşüş göstermektedir.
murude-cakardas-dagdelen.jpg
 
* AMH değeri kaç olmalı?

AMH (Anti-Mullerian Hormon), genel olarak 1-3 ng/dl arası normal kabul edilir. 1'in altındaki değerler over (yumurta) rezervinin azaldığını göstermektedir.
 
Merhabalar hocam,
Ben 2014 yılında dış gebelik geçirdim ve laparoskopiyle tek tüpüm alındı. Jinekoloğum rahim filmi istedi. Çektirdim ve diğer tüpümde tıkanık çıktı. Tek çaren tüp bebek denildi ve tüp bebek tedavisine başladım.
3. negatifimden sonra yine rahim filmi istediler bu sefer tüpüm açıldı fakat açılalı 1 yıl olmasına rağmen hala hamile kalamadım. geçen ay 5. denemem de olumsuz oldu.
Bizim kaliteli embriyomuz çıkmıyor. Hep 7-8 yumurtam çıkıyor ve neredeyse hepsi dölleniyor. 3. güne kadar A kalite gidiyorlar fakat 4. günden itibaren duraksıyorlar.. 1.2.ve 3. denememde embriyo kalitemiz grade 1, 4.deneme de grade3, ve son denemem de grade 5BC 'ydi. Sonuncusu iyi kalite geldiği için genetik teste gönderildi ve genetik test sonucu olumsuz çıktı.
Eşimin sperm problemi yok, sperminin genetik testleri yapıldı sıkıntı çıkmadı. Benim rezerv veya hormonlarımda hiçbir sıkıntı yok.. Kromozom testlerimiz, kan pıhtılaşma testi, histeroskopi yapıldı ve hiç bir problem çıkmadı. Doktor hiçbir neden bulamıyor.
Sürekli arka arkaya deneyeceğiz ve kaliteli olan embriyoyu bulacağız diyor.
Sizce mantıklı mı?
Kalitesiz embriyo çıkarken, kendiliğinde A kalite embriyosu çıkan oldu mu? Lütfen yorum yapar mısınız? tavsyelerinize ihtiyacım var :KK43: boşu boşuna uğraşıyorsam, zaman kaybetmek istemiyorum.
Ben 34 kocam 36 yaşında sizce donasyon işine girmeli miyiz? yoksa klasik tüp bebek tedavisine devam mı edelim..?
 
''Çok teşekkür ederim Blondgune!

Jinekoloji ve Tüp Bebek ile ilgili sorularınız olduğu zaman benimle paylaşabilirsiniz. İyi günler''
dr.hanım daha öncede size yazmıştım ama kendimi iyi ifade edemedim.benim spontam bir dogumum var.oda yıllar sonra oldu üzerinden 5 geçti yine olmadı.2defa tup yaptık.1.denemede 30yum hepsi işleme alındı.19dollendi geriye 5tane kalitesiz embiriyo kaldi.tabi tedavi iptal 2.denemede 13yum 10 tane işleme alındı ve dollenme gerçekleşemedi.doğal olarakta tedavi iptal eşimle 2ay vitamin takviyesi kullandık.hiç fayda göremedik.bu arada 26yasindayim rezervim gayet iyi görünüşte hiç bi problemim yok keza esimde öyle))) bize sebepsiz infertilite tanısı konuldu.bize bidaha denemeyin denildi sonuc değişmez dedi doktorum sizce ne yapmamız gerek nasil bir yol izlemeliyiz.teşekkür ederim...
 
''Çok teşekkür ederim Blondgune!

Jinekoloji ve Tüp Bebek ile ilgili sorularınız olduğu zaman benimle paylaşabilirsiniz. İyi günler''
dr.hanım daha öncede size yazmıştım ama kendimi iyi ifade edemedim.benim spontam bir dogumum var.oda yıllar sonra oldu üzerinden 5 geçti yine olmadı.2defa tup yaptık.1.denemede 30yum hepsi işleme alındı.19dollendi geriye 5tane kalitesiz embiriyo kaldi.tabi tedavi iptal 2.denemede 13yum 10 tane işleme alındı ve dollenme gerçekleşemedi.doğal olarakta tedavi iptal eşimle 2ay vitamin takviyesi kullandık.hiç fayda göremedik.bu arada 26yasindayim rezervim gayet iyi görünüşte hiç bi problemim yok keza esimde öyle))) bize sebepsiz infertilite tanısı konuldu.bize bidaha denemeyin denildi sonuc değişmez dedi doktorum sizce ne yapmamız gerek nasil bir yol izlemeliyiz.teşekkür ederim...
 
Polikistik Over Sendromu (PKOS,PCOS) Nedir?

Polikistik Over Sendromu; yumurtalıklarda irileşme ve bir çok küçük kist oluşumu ile karakterize olup kişide bir takım hormonal problemlere zemin hazırlayan ve günümüzde neden oluştuğu halen kesin olarak bilinmeyen bir durumdur.

Polikistik over sendromu olan bir kişinin yapılan ultrason kontrolünde yumurtalığında küçük küçük kistler izlenmektedir.
polikistik.jpg


Polikistik over sendromu olan kişilerde;
*Adet gecikmeleri (oligomenore)
*Sivilce (akne)
*Obesite (normalden fazla kilolu olma)
*Tüylenme (hirsutism)
*Yumurtlamanın düzgün olmaması (anovulasyon) sonucu kısırlık gibi problemler vardır.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Son düzenleme:
Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

PCO sendromu tanısı hastanın tipik şikayetlerine bakılarak konulabilir. Yapılan fizik muayenede erkek tipi tüylenme artışı (kıllanma) izlenir. Tüylenme artışına tıbbi literatürde “hirsutism” adı verilmektedir. Hirsutism artan erkeklik hormonlarının etkisine bağlı bir durumdur.
polikistik over sendromu.jpg

Ultrasonda yumurtalıkta hastalığa özgü 3-6 mm çapını geçmeyen bir çok sayıda kist ile ovulasyon yani yumurtlamanın olmaması izlenir. Yumurtlamanın olmamasına “anovulasyon” denir. Ayrıca yumurtalıkların hacmi de normale göre artmıştır, yani yumurtalıklar normalden daha iri görünümdedir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Son düzenleme:
X