Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Microenjeksiyon (İntrastoplazmik Sperm Enjeksiyonu) – ICSI Yöntemi

Mikroenjeksiyon sperm sayısının ya da hareketliliğinin eksik olduğu durumlarda , ayrıca sperm şekillerinin (morfoloji) bozuk olduğu durumlarda kullanılabilen erkeğin sperminin kadın yumurtasında sitoplazma (cytoplasma) içine yerleştirilmesi ile oluşturulan bir tüp bebek tedavi şeklidir. Erkek infertilitesi için devrim yaratmıştır. “Intra-Cytoplasmatic Sperm Injection” (ICSI) olarak da bilinmektedir.

Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen


sperm-enjeksiyonu.jpg
 
ICSI (Microenjeksiyon) Hangi Durumlarda Uygulanır?

Önceki IVF(Tüp Bebek) denemelerinde döllenme sağlanamayan veya döllenme oranı düşük olanlarda TESA/TESE gibi cerrahi yöntemlerle sperm elde edilmesi gereken olgularda kötü sperm parametreleri olanlarda ICSİ büyük önem taşımaktadır.

Başarı oranlarının daha yüksek olması nedeniyle bir çok tüp bebek merkezi tüp bebek uygulamalarında ICSI (mikroenjeksiyon) yöntemini birlikte kullanır hale gelmiştir.


Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen
 
Tüp Bebek Tedavisi

Çocuk sahibi olamayan, yani infertilite teşhisi konulmuş olan hastaların çocuk sahibi olabilmelerine olanak tanıyabilecek olan pek çok alternatif üreme yöntemi olsa da; bireylerin ilk olarak başvurmakta oldukları tıbbi üreme yöntemi tüp bebektir.

Bunun temel nedeni; uygulanmakta olan tıbbi üreme yöntemleri dâhilinde, gebe kalma olasılığını en yüksek ihtimali olan alternatiftir.

Şuan Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi’nde hem üreme kanallarında hasar gözlenen kadınlara, hem de İnfertilite(kısırlık) teşhisi konulmuş çiftlere tüp bebek (in vitro fertilizasyon) tedavisi uygulama ve hizmetleri sunulmaktadır.
tup-bebek-tedavisi-1.jpg



Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen
 
Son düzenleme:
Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Tüp bebek tedavisi, sperm veya yumurta problemi olan çiftlerde bazen ilk tedavi seçeneği olurken, bazen de son çare olabiliyor. Daha önce diğer tedavileri denemiş ve başarı elde edememiş kişilere bu tedavi yöntemi öneriliyor.

Çiftlerin infertilite süresi ve nedenleri araştırıldıktan sonra (bu işlem için uygun bir çiftse) tedavi sürecine başlıyoruz.

Saygılar
DrMurudeCakartasDagdelen
 
Tüp Bebek İçin Kimler Başvurabilir?

Genç ve yeni evli çiftler için iki senelik korunmasız ilişki sonrası %90 oranında gebelik beklentisi vardır. İki senelik korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilmediyse yardımcı üreme tekniklerinden destek almak gerekmektedir.

Kadın yaşı otuz beşin üzerindeyse evlilik süresi gözetilmeksizin tedavi planlaması yapılmaktadır. Erkek hastanın sperm sayısının 5 milyonun altında olduğu durumlarda, kadın hastanın tüplerinin çalışmadığı ya da yumurta sayısının azaldığı durumlarda ve 2 yada 3 aşılama denenmesine rağmen gebelik elde edilmediği takdirde tercih tüp bebek yöntemini denemek olacaktır.
tup-bebek-tedavisi-2.jpg



Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Son düzenleme:
Yumurta Toplama (OPU) Ağrılı Bir İşlem midir?

Tüp bebek tedavisinde yapılan yumurta toplama işlemi, damar yolu ile uygulanan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla rahatça yapılabilmektedir. Hasta, işlem sırasında ağrı duymuyor.

yumurta-toplama-islemi.jpg


Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Süresi

Yumurtalıklardaki follikül (yumurta) sayısına bağlı olarak bu süre değişiklik göstermektedir. Ortalama 15 ile 30 dakika arasındadır. İşlemden sonra ortalama 15 dakikada kendinize geliyorsunuz.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Tüp Bebek İşleminde Eş Ne Zaman Sperm Vermelidir?

Yumurtaların toplandığı gün (opu günü) bayanın eşinden de semen / sperm örneği alınmaktadır. O yüzden yumurta toplama işlemine eş ile beraber gelinmesi gerekiyor.

transfer-islemi.jpg


Başarısız olmuş bir tüp bebek denemesinden sonra ikinci tüp bebek için ne kadar ara verilmesi gerekiyor?

Bir tüp bebek denemesinden sonra, ikinci deneme için 1 ay ara vermek yeterlidir. Aslında önemli olan, çiftin psikolojisidir. Kendi hazır hisseden çiftler için fazla ara verilmeden, 1 aydan sonra tekrar denemeler yapılabilir.


Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Donör (Bağışçı) Nedir/Kimdir ?

Belirli sebeplerden dolayı kendi sperm veya yumurtalarını kullanamayan (veya yetersiz olan) kişilere ''donör'' yumurtası veya donör spermi ile tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Donör, yumurtayı veya spermi veren bağışçılara denir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

yumurta-donasyonu-1.jpg
 
Son düzenleme:
Yumurta Donörü Nasıl Seçilir ?

Yumurta bağışcısı (donörü), çok titiz bir kontrol sürecinden sonra seçilir. Yumurta bağışçısına sağlıksal tüm testler yapılır. Donörün aile yapısı, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu, hormonları, genetik hastalıkları incelenir ve bu etkenlerin sağlıklı olduğundan emin olunur.

Ayrıca yumurta bağışçısının saç, göz, ten rengi, vücut yapısı & kan grubu gibi özellikleri hasta ile en uyumlu donör olarak seçilmesine büyük ölçüde önem verilir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

donor-nedir.jpg
 
Yumurta Donasyonu (Nakli) Nedir?

Yumurta donasyonu ile tüp bebek tedavisi, özenle seçilmiş yumurta donörlerinden/bağışçılardan yumurta toplama yöntemi ile elde edilen yumurtaların, baba adayından alınan uygun spermler ile döllenme işlemine denir. Oluşturulan embriyolar, 3 ile 5 gün arasında anne rahmine transfer edilmektedir ve tedavi süreci sona ermektedir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

yumurta-donasyonu.jpg
 
Son düzenleme:
Sperm Donasyonu Nedir?

Sperm Donasyonu sperm üretimi olmayan, az olan veya mevcut sperm yapısı kaliteli bir embriyo oluşturmak için uygun olmayan erkekler için uygulanan bir tüp bebek tedavi yöntemidir.

Spermler bağış yapan sağlıklı bir bağışcıdan alınır. Anneden toplanan yumurta hücreleri ile laboratuvarda birleştirildikten sonra oluşan embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Detaylı Bilgi için internet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz:
http://tupbebekmerkezlerikibris.com/sperm-donasyonu/

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

murude-cakartas-dagdelen.jpg
 
Azospermi Nedir?

Azospermi, menide hiç sperm görülememe durumuna denir. Bu hastalarda azospermiye sebep; hormonal veya genetik bozukluklar, çocukluk çağında inmemiş testis veya fıtık nedeniyle geçirilen ameliyatlar, testislerin yerinde olmamasının geç farkına varılması ve erişkin yaşta ameliyat olmak yada hala testislerin yerinde olmaması ( kasık kanalından torbaya inip çıkan, kasık kanalı veya karın içinde vb ), çocukluk çağında geçirilen ve testisleri şişirerek faaliyetini bozan ateşli enfeksiyonlar ( kabakulak, menenjit vb ) testis tümörü nedeniyle ameliyat sonrası kemoterapi veya radyoterapiye maruz olmak , çeşitli travmalar (trafik kazası, spor yaralanmaları) olabileceği gibi sperm yollarının doğuştan olmaması, gelişmemesi veya tıkanık oluşudur.
azospermi-nedir.jpg


Çocuk sahibi olamayan azospermik erkekler artık ‘mikroskobik testiküler sperm ekstrasyonu’ dediğimiz “mikro tese” yöntemiyle çocuk sahibi olabilmektedirler.
http://tupbebekmerkezlerikibris.com/azospermi/

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Tesa/Tese Micro Tese Nedir?

Erkeğin semeninde sperm bulunmamasını ''azospermi'' olarak açıklamıştık. Spermi taşıyan kanallarda tıkanıklık veya testislerdeki sperm yapımı bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavi yöntemi ise mikroenjeksiyondur. Bu tedavi yönteminde spermin elde edilmesi ürolog tarafından gerçekleştirilen TESA ya da TESE olarak bilinen cerrahi işlemlerle sağlanır. Günümüzde tüp bebek merkezlerine başvuran çiftlerin yaklaşık %5’i bu yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Sperm hücrelerini taşıyan kanalların tıkalı, gelişmemiş olması veya çok az sayıda sperm üretimi nedeniyle erkekten alınan semen içerisinde sperm bulunmaması durumunda, testislerden iğne ile sıvı çekilip sperm hücresi elde edilmesi yöntemine TESA denir. Operasyon lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hasta aynı gün içerisinde normal hayatına devam edebilir. Bu yöntemle elde edilen olgun veya gelişmekte olan spermler, ICSI (mikroenjeksiyon) yönteminde kullanılır.
tesa-tese.jpg


Mikroenjeksiyon, sperm sayısının ya da hareketliliğinin eksik olduğu durumlarda , ayrıca sperm şekillerinin (morfoloji) bozuk olduğu durumlarda kullanılabilen erkeğin sperminin kadın yumurtasında sitoplazma (cytoplasma) içine yerleştirilmesi ile oluşturulan bir tüp bebek tedavi şeklidir. Erkek infertilitesi için devrim yaratmıştır. “Intra-Cytoplasmatic Sperm Injection” (ICSI) olarak da bilinmektedir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Spermler Donasyonunda Kullanılan Spermler Nereden/Kimlerden alınıyor?

Spermler, Amerika, Danimarka, İngiltere gibi sperm bankasının bulunduğu ülkelerden alınır. Bu spermler, bağışçının tüm gerekli testleri yapılarak fiziksel etnik ve tıbbi özellikleri kayıt altına alınarak sağlıklı fertil kişilerden alınır ve özel koşullarda dondurulur. Saç, göz, ten rengi, vücut yapısı & kan grubu gibi özellikleri hasta ile en uyumlu donör seçilmesine büyük ölçüde önem verilir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Endometriozis Hastalığı Nedir?

25-35 yaş aralığında bulunan üreme dönemindeki kadınların gebeliklerini olumsuz yönde etkileyen rahatsızlık olarak bilinen Endometriozis, kadınlarda 10% oranlarında görülen bir problemdir. Rahim içini örtme işlevi bulunan zar tabakasının olması gereken yerde değil de farklı bir noktada bulunmasını ifade eder.

Endometriozis, pelvis bölgesi başta olmak üzere rahim ve yumurtalığın bulunduğu bölgelerde görülür. Endometrium, östrojen ve progesteron düzey değişikliklerine karşı son derece duyarlıdır. Normal bölgesinde bulunan Endometriozis rahatsızlığının ortaya çıkışı ile birlikte normal yerinde duran Endometrium’un dışa doğru düzgün bir kan akışı bulunamadığından içeride birikme gerçekleştiren kan kist oluşumuna davetiye çıkarabilmekte veya farklı dokulara yerleşim yapabilmekte. Bahsi geçen kisti kanser gibi kötü huylu oluşumlar arasında düşünmemek gerekir. Yumurtalık bölgesinde oluşması halinde çikolata kisti adını alır. Kontrol altında tutuladığı takdirde büyümeleri ve zamanla yerleşmeleri kötü sonuçlarla karşılaştırır.
Endometriozis.jpg


Hafif düzeylerdeki Endometriozis durumunun infertiliteye neden olup olmadığı henüz kanıtlanmış bir durum olmaktan uzaktır fakat; üreme üzerindeki etkisi bilinmekte. Birtakım araştırmalardan yola çıkılarak öne atılan teorilere bakıldığında; endometriozis oluşumu pelvis boşluğun bir reaksiyon yaratarak ortaya çıkan reaksiyon neticesinde yumurta gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratan kimyasalları beraberinde getirebilmekte. Bunun yanı sıra; doğum kontrol hapı kullanma, hamilelik, menopoz etkileri adet kanamasını azaltarak adet kanının içeride birikmesini engelleyerek endometriozis riskini ciddi düzeylerde azaltan faktörler arasında yer almakta.

Endometriozis durumu ile karşı karşıya kalan çok sayıda bebek sahibi olabilmeyi başarmıştır. Endometriozis’ten dolayı yumurta kalitesi telafisi mümkün olmayacak düzeylerde bozulmuşsa; bu tarz bir durumla karşılaşan kişilere yumurta donasyonu önerilmekte ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmeleri adına her türden destek sağlanmakta.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Endometriozis Belirtileri Nelerdir?

* Sürekli olarak devam eden karın, kasık, bel, sırt ve bacak ağrısı

* Sancılı süren adet dönemleri

* Gebe kalmada yaşanılan zorluk

* Cinsel ilişki anında ağrı

* Kabızlık ya da ishalle devam eden kanlı dışkılama ya da makatta ağrı veya kanama gerçekleşmesi

* İdrarda yanma durumu ya da idrarda kanama

* İleri düzeylerde gerçekleşen adet kanamaları ile birlikte burunda ya da vücudun farklı bölgelerinde morarma ya da kanamalar.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
X