Benim sorunum babamın beni sürekli aşağılayıp kötü hissettirmesiydi.O yüzden küçüklükten itibaren hayatımın ciddi bir kısmını (ilk 17 yıl) onun hak etmediğim asılsız eleştirilerine inanarak kendimi kötü hissederek özgüvensiz bir şekilde geçirdim.(Yine arkadaşlarım vardı benim ama kendime güvenim hiç yoktu.Tam olarak sizin gibiydim diyemem ama durum benzer)
'İyi hissetmek' kitabını kesinlikle okuyun.Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı da tavsiye edilmiş onu da okudum ben,ama sırasıyla 1.iyi hissetmek 2.ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı 3.Özgüven(Matthew McKay) okunmalı eğer vaktiniz varsa.İçinde en etkili olanı 1.kitap önce o okunmalı.Ben o kitabı bitirdikten sonra gerçekte beni üzenin,mutsuz ve depresif hissettirenin babamın bana hakaret etmesi, sürekli aşağılamaları,okul birincisi olduğumda bile benden bir halt olmayacağını söylemesi değil (buraya yazdığımdan çok daha fazlası var) kendi içimde farkında olmadan kendime yönelttiğim özeleştirilerim olduğunu anladım.Kendinize yönelttiğiniz özeleştirileriniz, başka birinin size söyledikleriyle tetiklenir ve eleştirilerle ya da söylenenlerle baş etmekte zorlanırsınız.Tabii bu düşüncelerim babamın bana yaptıklarının mantıklı ve doğru olduğunu göstermez asla,onu kendi içimde bir yerde hiç affetmiyorum orası ayrı ama artık bana söyledikleri beni incitip sarsamıyor,eğer yapılabilecek bir şey benim biriktirdiklerimin üstüne ekleyebileceğim kendimi geliştirebileceğim bir nokta yoksa onu hiç sallamıyorum .Hayatımın dönüm noktasıydı .
Sonrasında başka hatalar da yaptım bu babamla aramızdaki sorundan kaynaklı olarak,hatta benden yaşça büyük adamdan etkilenme sebebim de çok yüksek ihtimalle onun pasif biri olmasıydı.(daha önce açtığım konudaki adam).Zihnim babamın beni aşağılamaları, üzerimdeki baskılarını aşamamıştı ve bunu sanırım karşımda pasif bir baba figürü canlandırarak kendi içimde çözmeye çalıştım.Daha doğrusu normalde devam etmeyeceğim bir adamla sırf pasif ,karışmayan ve ne istersem yapan aramızda benim sözümün geçtiği biri olduğu için devam ettim.Çünkü bu benim geçmişteki travmamı yeniden canlandırarak farkında olmadan aşmaya çalışmama yardımcı olmuştu.(bunu onunla ayrıldıktan çok sonra fark ettim tabii.)
Yine ailelerimiz de benzer şekilde kısıtlamaya çalışan baskıcı insanlar.En son arkadaşımla macfit'e gittiğim için(yazın çalışıp kendi kazandığım paramla-özellikle belirtme sebebim kendisi parayı da bizim üzerimizde bir baskı kurma aracı olarak kullanıyor-)bana ileride kocanla gidersin sen şimdi orada soluk soluğa kalacaksın oradaki namahrem de seni görecek tarzı bir şeyler söyledi.Zihni karanlık, bulanık..Onunla mücadele etmiyorum sabırla ekonomik özgürlüğümü elime alacağım günü bekliyorum sadece.
Uzun uzun açıklamaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Tek sorunum özgüvensizlik değil belki ama özgüvensiz olmamın sebebi ailem diye düşünüyorum ben de. Yine de onları suçlamıyorum. Yaşlı olmaları, eğitim düzeyleri, yetiştirilme tarzları ve kaygı düzeylerinin biraz yüksek olması nedeniyle beni hep korumaya çalıştılar. Doğru bulmuyorum ama kötü niyetle yapmadıklarını bildiğim için onlara da kızamıyorum. Beni her zaman çok sevdiler hala da öyle. Aile içinde hep muyluydum, her zaman sevgilerini ilgilerini hissettirirlerdi. Her istediğimi yapmaya çalışırlardı, gözümün içine bakarak büyüttüler diyebilirim ama dışarıya karşı korumacılardı işte. Üzerimde hep bir baskı olduğu için 30 yaşında evlenmeme rağmen o yaşıma kadar izin alarak dışarı çıktım. Bir arkadaşımda kalma şansım olmadı. Ya da eve her zaman belli bir saate gelmek zorundaydım. Bu da sosyalleşmemi biraz engelledi tabi ki. Belki küçük yaşlardan geniş bir sosyal çevrem olup da sohbetler etme şansım olsaydı şimdi sohbet etmek de bu kadar zorlanmazdım diye düşünüyorum.
Söylediğiniz kitabı listeme eklemiştim, alıp okumayı düşünüyordum ama şimdi acilen alıp okumaya karar verdim. Umarım bende de sizinki gibi olumlu etkiler bırakır. Çok teşekkür ediyorum tekrardan.