nişanlısı kabul etmeyen arkadaslar şunu söyleyebilir
bir bayanın evli olduğunu anlamak için en kolay yol çift soyadı :lepi:
Bende eşimin soyismini isterim..
zaten iki soyadi olmuyor kizlar belirteyim kizlik soyadin ikinci ismin olup esinin soyismi asil soyismin olarak yerini buluyor. Yani kizlik soyismi yine isim gibi kaliyor hatira işte
Verdiğiniz bilgi doğru değil. Ben her iki soyadımı da kullanıyorum ve her ikisi de soyad bölümünde yazıyor. Ayrıca hukuksal olarak hiçbir sorun yaşamadım bugüne değin, çünkü o sizin resmi isminiz ve devlet kurumlarında o şekilde geçiyorsunuz. Tıpkı iki isim sahibi olmak gibi.
Konuya gelince, birkaç yıl önceki Medeni Kanun değişikliği ile birlikte biz kadınların elde ettiği bu kazanımı neden kullanmayayım? Kocamı çok seviyorum, onun eşi olmaktan gurur duyuyorum ve bu tek taraflı değil. Eminim o da benim gibi bir kadının kocası olmaktan gurur duyuyordur. Dolayısıyla onun benim soyadımı kullanmıyor olması beni sevmediği ve benim eşim olmaktan gurur duymadığı anlamına gelmez. Ve aynen bu şekilde, benim evlendiğim güne kadar kimliğimin bir parçası haline gelmiş, her gün onlarca kez tekrarladığım birşeyden vazgeçmek istememem de onu sevmediğim ve onun eşi olmaktan gurur duymadığım anlamına gelmez. Sevgi, saygı ve karşılıklı olarak birbiriyle olmaktan gurur duymak böyle şeylerle ilgili değil benim anlayışıma göre. Tersine birbirinin kişiliğini ve kimliğini kabullenmekle daha çok ilgili.
Biz evlenirken eşimle bunun konuşması bile geçmedi. Bu konuda konuşma ihtiyacı bile duymadık. Gayet normal bir prosedür olarak diğer veraklarla bilikte verdim dilekçemi. Daha sonra bir arkadaşımızın evliliğinde bu konu sohbet konusu oldu; bu konuda nişanlısına sorun yaşatan erkek arkadaşımızı eleştirdi. Ve ben eşim benim eşim olduğu için bir kez daha gönendim.
Heme babacığımı düşününce; yasal olarak vazgeçmeme hakkım varken yani onun soyadı ile devam etmekte hiçbir engel yokken, onun soyadından vazgeçtiğimi söylesem ne hissederdi acaba?
(Ha bana sorarsanız -baba ya da koca farketmez- neden soyad erkekten geliyor diye sorgulanmalı en başta. Keşke anneden geçse soyad, sonuçta doğanın ve soyun devamında kadınların payı en az erkekler kadar. Ve eğer anneden geçseydi ve eşinizin iki soyad taşıma hakkı olsaydı, kendi annesinin soyadından vazgeçer miydi? Ama bu daha derin bir konu, neyse.)
kizlar mujdeeee gecen hafta evlendirme dairesine gittik ve orda islemleri yaptik,formu doldururken soyle yazdim "Evlenmeden onceki soyadimi kullanacagim" ve bittiii....onun soyadini degil tamamen kendi soyadimi kullanicam,degismiycem...bizde ikili soyad yok yoksa oyle kullana bilirdim.soyle var,ya esinin soyadina gececeksin,ya kendi soyadinda kalacaksin,ya da esin senin soyadina gececek (ki bu vakaya henuz rastlamadik) :))))))))))
ablam zorunluluktan kullanamadı. çünkü 2 ismi var zeten. bi de eşinin ismi de çok uzun. kullansaydı brezilyalılar gibi olcaktı:roflol:
kizlar size bisey sorucam...
bazilariniz babamin soyadini devam ettirmek istiyorum diye yazmis...
anne iki soyadi kullanirsa, cocuk olunca yinede babanin ismini almiyor mu cocuklar?
yoksa ben mi yanlis biliyorum :uhm:
Ayyy çok güldüm kız akşam akşam Allah da seni güldürsünnn :Saruboceq:
doğru biliosun cnm. aslında yeni yasaya göre çocuk eğer annesinin soyadından çıkarı söz konusu ise (miras vs) annesinin soyadınıda alabilio ama bu mahkeme kararıyla oluo. yani şimdi çift soyadı kullanıyorum çocuğumda çift soyadlı olsun gibi bir durum söz konusu değil. açıkçası ben istememde. sadece babasının soyadını alsın...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?