• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kelimeleri yanlış yazıyoruz

lindo mundo

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Mayıs 2008
57
0
86
Samsun
arkadaşlar bazı kelimeleri yanlış yazıyoruz
örneğin: herkes yerine herkez yazanlar var
herkez her defasında anlamında kullanılır
herkes ise insanların tümü için anlamında kullanılır
bunlara dikkat edelim lütfen
sizde bildiklerinizi gördükleriniz söyleyin lütfen...:uhm:

ben de ekleme yapayım o zaman.
yanlış ve yalnız.
yanılmaktan yanlış
yalınlıktan yalnız.. bu şekilde hatırlarsak aklımızda daha iyi kalabilir.
Aklıma geldikçe, gözüme çarptıkça ben de ekleme yapmak isterim. Güzel bir başlık olmuş. Burada yazıyla iletişim kurduğumuza göre olabildiğince ifademizin düzgün olmasına dikkat edersek anlatmak istediğimizi daha doğru iletebiliriz... diye düşünüyorum.

katkıların için sağol canım. sayfalarda gezerken bu yanlışları görüyorum hep. anlatabilmek ve anlaşılabilmek istedim...

Türk Dili Kullanımı
İNTERNETTE TÜRKÇE KULLANIMI

İnternet dilinde ilk dikkati çeken özellik, İngilizce sözcüklerin İngilizce karakterlerle ve çok yoğun olarak kullanılmasıdır.

Örneğin;

Analog
Billboard
Buton
Chat
Domain
Downloade-card
e-pass
fitness
hacker
hyperlink
imagemap
link
modem
multimedia
plug-in
server
site
trojan
user
wap vb.

Yeni kavramları karşılamak üzere oluşturulan sözcük öbeklerinde de aynı durum gözlenmektedir. Örneğin;

Chat odası
Dial-up abonelik
Dijital veri
e-mail adresi
e-pack aboneleri
e-pack kullanıcısı
grafik ortam
haber portalı
interaktif alışveriş
mail adresi
mail grupları
mail listesi
özel chat
receive komutu
site haritası
superonline shopping
web adresi
world wide web vb.

Tümüyle veya bir ölçüde Türkçeleştirildikleri halde İngilizce biçimleriyle bir arada kullanılmaya devam edilen sözcük ve sözcük öbekleri de az değil.

Örneğin;

Attachment
eklenti

Clickle-, klikle-,
tıkla-

Content advisor
içerik danışmanı

Domain name
web sitesi adı

Firewall
güvenlik duvarı

Freeware
ücretsiz sürüm programı

News reader
haber okuma

News server
haber sunucusu

Nick name
takma ad / müstear

Home Page
ana sayfa

Port
kanal

Snail mail
salyangoz posta

Subdomain
alt alan

Web browser
web tarayıcısı vb.

Bazı Türkçe fiillerden yararlanılarak bileşik fiiller oluşturulmuş ama İngilizce sözcüklere doğrudan -la, -le eki getirilerek de yeni filler yapıldığı görülebiliyor;

Download etmek
e-kart yapmak
e-mail almak
e-mail atmak
e-mail göndermek
invite yapmak vb.
Linke tıklamak
Reply etmek
Sörf yapmak

Az da olsa görülen Türkçe sözcük ve sözcük öbekleri, istendiğinde, Türkçenin bu alanı karşılayabilecek zenginlikte olduğunu gösteriyor.

Arama motoru
Çevirmeli ağ
Çevirmeli bağdaştırıcı
Çevirmeli bağlanmak
Çift tıklamak
Donanım sürücüsü
Erişim
Sanal
Sohbet odası
Sunucu bilgisayar
Tasarım
Yazılım sıkıştırması

Cümle düzeyinde bakıldığında şu tip örnekler karşımıza çıkıyor:

- Anet IRC Server'inde içeriği ne olursa olsun reklam ve invite yapmak yasaktır. Yapan user'lerin server ile bağlantıları kesilecektir.

- Ada-Net Türkiyede local IP dağıtmaya yetkili firma olarak Ripe Net'in Türkiyedeki Local server'ıdır.

- Download sitemizde yer alan programların tamamı shareware, freeware veya trialware'dir.

- Kayıt ve e-pass yüklemelerimizi online ile yapabilirsiniz.

- Hotmail'den bir e-posta adresini Outlook Express 5 içinden Tools New Account Sign up Hotmail komutuyla bedava alabilirsiniz.

- Grafi 2000 en iyi 800x600 çözünürlükte internet Explorer 4.0 ve üstü Browser'larda görünür.

- Animasyonları izleyemiyorsanız yandaki butona tıklayıp "Shockwave&Flash Player" Pluginini download etmeniz gerekiyor.

- Sağdaki linke tıklayıp e-posta adresi alabilirsiniz.

- Netmeeting aynı zamanda metin tabanlı sohbet, uygulama paylaşımı, whiteboard gibi özelliklere de sahiptir.

Ancak;

- Kullandığınız yazılımı destekleyen bir sunucu üzerinden o an sunucuya bağlı herkesi görüp istediğinizle sesli/görüntülü haberleşme talep edebilirsiniz.

gibi az sayıda örnekte son derece başarılı bir Türkçeleştirme de görülebiliyor..Alıntı.

sovo5vww7cl1zh5.gif

Bir de değil yerine deyil yazılıyor veya eğlenmek yerine eylenme.Genellikle -ğ- harfinin geçtiği kelimelerde -y- harfi kullanılıyor.Bir de soru eki ve -de, -da bağlacı yanlış kullanılıyor.Bunu ayırt etmek için çok kolay bir yol var.Cümleden çıkarınca anlam bozuluyorsa ektir, bozulmuyorsa bağlaçtır. Mesela babam da eve geldi.Bağlacı çıkarınca anlam bozulmuyor.Babam eve geldi. Babamda kalem var. Burada ek olarak kullanılmış çıkarınca anlam bozuluyor.Babam kalem var.

çok güzel bir konuya değinmişsiniz.dışarıda gözüme yanlış yazılmış kelimeler çarptığında sinir oluyorum.
içimden içeri girip,o öyle yazılmaz böyle yazılır demek geliyor ama henüz cesaretimi toplayıp böyle birşey yapamadım.mesela:satılık yerine satlık,dükkan yerine tükkan,kampanya yerine kanpanya,eğlence yerine eylence...mesela inanır mısınız bir dükkanın camında (şaka yapmıyorum) şöyle bir ilan vardı(kafamı duvarlara vurasım geldi):sayibinden satlık viya kirralık tükkan...böyle bir şey olabilir mi yaaa..bir de daha konuşmayı bilmeyen insanlar nasıl oluyorda ev,dükkan sahibi olabiliyorlar hiç anlamış değilim yani...

ben özellikle herkes i ayırt edemeyenlere sinir olurum. msjlarda falan bunu ayırt edenler ayrı bi sınıftır benim için nerdeyse :) bide yalnız ve yanlış ı hep YANLIŞ yazarlar mirmirmirmir

Ayrıca başka bir örnek
direk değil doğrusu direkt
direkt: doğru olarak,hiçbir yerde durmadan,doğruca,doğrudan,dolaysız,aracısız

ORİJİNAL,BOY BOS Evet bakın boy pos diye bir şey yok, doğrusu BOY BOS.TERS TÜRS,MOTOSİKLET,TIRAŞ,KİRPİK,SARIMSAK,KRAVAT,BİRÇOK,PEK ÇOK,HİÇBİR,HİÇ KİMSE,BİRDENBİRE...ayrı ve bileşik yazmak da önemli bunları.Mesela:HOŞÇA KAL ve HOŞ GELDİN ayrı yazılır.

Bi örnekte ben vereyim. ( yine yaptım )
En çok yapanlardan biri de benim aslında :utangac: kötü niyetle ya da önemsemediğimden değil.
Öyle alışkanlık olmuş,konuşma diliyle yazmak.

Biliyom değil - Biliyorum
Gidiyoz değil - Gidiyoruz
Bi değil - Bir
Ablacım değil - Ablacığım

Şu an aklıma bunlar geldi.Belki doğru değil ama ben sadece geyik sohbetlerinde bu konuda biraz esnek olabilriz diye düşünüyorum.Yani çoğunlukla stres atmak için yazılan şeylerde imla kuralları geçerli olmasın yaa hihoyyyt

Bi örnekte ben vereyim. ( yine yaptım )
En çok yapanlardan biri de benim aslında :utangac: kötü niyetle ya da önemsemediğimden değil.
Öyle alışkanlık olmuş,konuşma diliyle yazmak.

Biliyom değil - Biliyorum
Gidiyoz değil - Gidiyoruz
Bi değil - Bir
Ablacım değil - Ablacığım

Şu an aklıma bunlar geldi.Belki doğru değil ama ben sadece geyik sohbetlerinde bu konuda biraz esnek olabilriz diye düşünüyorum.Yani çoğunlukla stres atmak için yazılan şeylerde imla kuralları geçerli olmasın yaa hihoyyyt

esnek olunabilir tabi ki ama bazı arkadaşlar ne yazıyor anlaşılmıyor ...sanal ortamda zor olabiliyor dört dörtlük yazmak...kaydirigubbakcemile2aklıma gelmişken MÜTEVAZİ değil doğrusu MÜTEVAZI:1shok:

arkadaşlar bazı kelimeleri yanlış yazıyoruz
örneğin: herkes yerine herkez yazanlar var
herkez her defasında anlamında kullanılır
herkes ise insanların tümü için anlamında kullanılır
bunlara dikkat edelim lütfen
sizde bildiklerinizi gördükleriniz söyleyin lütfen...:uhm:

eline sağlık güzel konu
hassas olduğum bi konu ayrıca
evet herkes yerine herkez yazanlar var
ancak herkez diye bir kelime de yok
yani her defasında anlamına gelen herkez diye bir kelime yok
varsa da her kez dir ki araştırdım bu haline de rastlamadım

benı en cok rahatsız eden nedense daha anlamadım ama,

herkez yazanlar ....(herkes)

bırde sohpet yazanlar..(sohbet)

uyarasım gelıyor her seferınde...

ben de çok zor tutarım kendimi ama ukalalık yapmak istemem
geçenlerde yeni bişey öğrendim
entellektüel değil entelektüel miş

Herkes,herkesi "s " ile yazsın

Şey, hiçbir şeyle birleşmez!

Yanılmaktan...
Yanlış

Meyva değil....
Meyve

Makina değil...
Makine

Hemşeri değil...
Hemşehri
Şöför değil...
Şoför

Döküman değil...
Doküman
Arkadaşlar benim aklıma gelenler bunlar.

belki bende yazım yanlışı çok yapıyorumdur ama benimde son zamanlarda sinirimi bozan harf yanlışlığı "ğ" yerine "y" kullananlar gözüme 5 yaşındaki çocuk gibi görünüyor ve bunu 7 den 70 e her kişi yapıyor :S

mesela

"değil" yerine "deyil" yazıyorlar daha çok örnek var ama şu an aklıma gelmiyor

Back