Pizzaçç Yazan:
Çağrı Pehlivan Her ne kadar savaş vaktinde bulunmuş yokluk zamanlarının yemeği de olsa, pizzanın ayrı bir tadı vardır damaklarda. Lakin onun hamuru ve üzerine fütursuzca dağıtılmış malzemeler bu lezzetin –sağlıksız – olarak etiketlenmesine sebep olmuştur. Bu kötü intibayı elbet ortadan kaldırabiliriz.
Artık tavuk-pilavdan farklı menüler deneme zamanı gelmiş olmalı. Ayrıca pizzayı sadece hile günlerinde yapılan kaçamaktan olmaktan çıkarıp, üstelik yedikten sonra birde bize vicdan azabı çekmeden gönül rahatlığı ile tüketebileceğimiz ana öğünhaline getirebiliriz.
Mutfakta da özgürlüğünüzü sonuna kadar kullanmalısınız. Bunu uygulayacağınız en güzel seçeneklerden birisi pizza. Pizza için bize, teoriye birebir uymasa bile pratikte ekmek formunda bir zemin gerekiyor. Başlayalım;
Hamuru için Burada size üç seçenek sunacağım. Bunları ayrı ayrı ele alıp yazıyı gereksiz uzatmak istemedim.
Makarna:
Tercihinize göre yeterli miktarda kepekli spagettiyi haşlayın. Ben yarım paket kullandım. Ayrı bir kapta 1 su bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf unu ve 1 bütün yumurtayı çırpın. Daha sonra pişireceğiniz yanmaz fırın kabına makarna ve yoğurtlu karışımı karıştırıp tüm zemine yayın.
Yulaf ezmesi: Pizza hamurunun kalınlığını direkt olarak belirleyeceğinden miktarını siz belirleyin ve yulaf ezmesini rondodan geçirin. Daha sonra yoğurtlu karışımı da ekleyip hamurumsu bir doku elde edeceksiniz bunu zemine yayın ve hamurumuz hazır.
Yulaf unu: Yulaf ununu direkt olarak temin edebilirseniz pizza formuna en yakın ürünü temin edebileceğiz. 200-250 gr yulaf unu içine bir yumurta kırın ve biraz sulandırıp hamuru kıvama gelene kadar yoğurun. Vaktiniz varsa maya kullanıp 1-2 saat dinlendirin hamuru ve bu işlemlere devam edin. Kıvam alan hamuru tepsiye göre dağıtın. Dikkat: Yulaf unlu karışımlar değil. Yulaf unu.
Pizza Üzeri Her iki hamur için de malzemelerin en alt kısma dilimlenmiş kaşarları döşeyelim. Bu hem malzemeleri bir arada tutmayı kolaylaştıracak hem de çifte kaşarlı pizzanız olacak. Hemen üzerine kırmızı ve yeşilbiberler, mantar, domates, ton balığı, mısır ve rendelenmiş kaşar ekleyin ve fırında pişmeye bırakın.
Eğer vaktiniz varsa orta boy domatesi rendeleyip içerisine, kekik, kırmızıbiber ve karabiber ekleyip tavada kavurun. Bu sosu hamurun hemen üzerine malzemelerin en altına sürüp lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
Dediğim gibi mutfakta olabildiğince özgür olun. Lakin bu tarif o kadar çok esnetilebilir ki, tamamen sizin hedeflerinize yönelik malzemelerini ayarlayıp midenizi şenlendirebilirsiniz. Yemeğinizin çok hızlı bir şekilde hazırlanmasını sağlayabilirsiniz veya zaman probleminizin olmadığı bir pazar menüsünü tüm detaylarını kullanıp bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca malzeme konusu da tamamen sizin damak tadınız ve yaratıcılığınıza kalmış. Acı biber, Mısır, Yeşilbiber, Soğan, Siyah zeytin, Yeşil zeytin, Mantar, Baharatlı kıyma, Kuru fesleğen, Ispanak, Enginar, Brokoli, Küp Tavuk, Küp Hindi, Domates, Pastırma, Jambon, Ton Balığı, Köz Kırmızı Biber, Kekik, Sarımsak… Bunlar rahatlıkla kullanabileceğiniz sağlıklı malzemelerden birkaçı.
Tarifi incelediğimizde kullandığımız makrolara bir bakalım;
Kompleks karbonhidrat olarak, kepekli makarna yada yulaf. Bunlar zaten öğün olarak da kullandığımız kompleks karbonhidratlar.
Protein kaynağı olarak, ton balığı, yumurta, yoğurt ve peynir.
Tamamlayıcı besinler, biber, domates, baharatlar vs.
Tariflerde ben fırın tercih ettim. Siz tava da kullanabilirsiniz. Ayrıca yağlı kâğıt kullanmak işinizi gerçekten kolaylaştıracaktır.
Makarna kullandığınızda yemek için acele etmeyin. Biraz soğumasını bekleyin. Tabağınıza dilimleri alırken sorun yaşayabilirsiniz.
Bu tarif patent isteyen, hiçbir yerde bulamayacağınız, bulunmaz(!) bir tarif değil elbette. Pek tabii çeşitlendirilebilir, daha da lezzetlendirilebilir.
Ayrıca pizza diye tutturan çocuklarınıza da mükemmel bir çözüm olacaktır.
Afiyet olsun, tepe tepe kas olsun… :)