Ama insan dışındaki diğer canlılarda akıl vardır mantık yoktur, siz kedi köpeklerden insan gibi mantık yürütmelerini istiyorsunuz yemek yerken rahat bıraksınlar diyerek, hayvanlar içgüdüleriyle yaşar, acıkınca karınlarını doyurmak isterler, pek doğal yaşam alanları kalmadığı içinde çoğunlukla cafe, restaurant, balıkçı, kasap önlerinde gezerler, karınları doyunca da yemek veren kişiye sevgilerini göstermek için yanaşırlar, he belki kızıyorsunuz buna ama teşbihte hata olmaz kedi köpeklerde yaklaşık 3 yaşındaki çocuk aklı vardır, 3 yaşındaki bir çocuğu yemek yerken masada nasıl zaptedemezseniz kedi köpeği de öyle zaptedemezsiniz, sizle oynamak ister, tek istediği de başı okşansın, yavrum kuzum diye sevilsin, kimi insan korkar, kimi insan masasının etrafında dolaşmalarından rahatsız olur, belki kimisi yemek yerken sandalyeye atlayan kediden tiksinir.
İnsanların duygularını bilemem elbette, öldürmeye çalışmadıkları sürece de duygularını eleştiremem de ama o hayvancıklar aç kalmamak için bu tip yerlerde daha fazla olur zira çoğu maalesef bir kap su bile bulamıyor, aksine hayvanseverlerin koydukları su kapları ya çöpe atılıyor ya da sulara zehir karıştırılıyor ve o hayvanlar kıvranarak ölüyor, şansımız yaver gider zehir tam etkisini göstermeden veterinere yetiştirirsek ne mutlu ama yetiştiremezsek sonları Ankara'da katledilen 16 köpek gibi oluyor.
Hayvanseverleri insan düşmanı gibi görmeyin, kimse bir lokmacık öksüz yetim ya da gariban çocuklara kötü hisler beslemez, bir kediye köpeğe yardım eden insana haydi haydi yardım eder lakin hayvanlara olan hassasiyetimiz onların ağzı var dili yok halleridir, onlar açız diyemez, zehirlenseler beni zehirlediler diyemez, hasta olsalar bilemezsiniz, bu sebeple onların durumu insanlarla kıyaslanamaz, insan çocuk bile olsa sokakta karşınıza çıkıp açım diyebiliyor, para isteyebiliyor, üstünden başından ne halde olduğu anlaşılabiliyor yani yardım isteyebiliyor ama hayvanlar bunu yapamıyor, size daha iki hafta önce olan bir olayı anlatayım, sokağımızdaki kedilerden birine gece araba çarpmış, şoförün kediye çarptığını anlamaması imkansız ama hadi neyse araba çekip gitmiş, hayvancık can havliyle park halindeki başka bir aracın altına kaçmış, şanslıymış ki komşularımızdan biri görmüş, bize haber verdi, zavallıyı arabanın altından çıkardık bize getirdik, maalesef bir ayağı paramparça 2 ayağıysa kısmen yaralıydı, komşum kapımızı çalmasa o kedicik sabaha kadar acıdan ve kan kaybından ölürdü, bana araba çarptı yetişin kurtarın diyemez çünkü değil mi? Ama insan feryat edip yardım isteyebilir, velhasıl kedi hiçbir canlının canına değer vermeyen biri yüzünden operasyon geçirdi ve parçalanan ayağı omuzdan kesildi, ki bugün kediye çarpıp giden yarın insana çarpıp gider ve hiç içi acımaz, bu sebeple kediye köpeğe, kurbağaya kirpiye, sümüklü böceğe domuza merhamet edip onların canını önemseyen insanların diğer insanlara olan merhamet ve vicdan duygularından şüphe etmeyiniz, evet bazı insanları bende sevmiyorum ama o sevmediğim insanlar hayvanları hiç eli titremeden öldürenler, o sevmediğim insanlar hamile bir kediyi köpeğe parçalatanlar, o sevmediğim insanlar zavallı bir atı çiftliğinden çalıp keserek tüm etini kemiğinden sıyırıp götürenler, çocukları istismar edenler, kadınları gözünü kırpmadan öldürenler, kendinden başka hiçbir insanın canlının hayatına kıymet vermeyenler, eh böyle insanları yerimde olsanız sizde sevmezsiniz değil mi?