kayseri gelini olmak

mesele gitmesi degil mesela bende yemege gittim ama yuruyen kuyumcu gibi takilari falan takipda gitmedim ona degisik gelen kisim bu
fisekligi sordurma sebebim madem adetlerine bukadar baglilar birde onu sor bakalim ne diyecekler anlamindaydi

Bencede ne güzel birşey sana değer verilip davet ediliyorsun bu nasıl böyle farklı yerlere çekilir anlamış değilim eve geldi diye hediye altın takılır mesela . Eşim anneanneme gitti evlendik o gün anneannem eve geldi ziyarete diye altın taktı . Ama eşimin ailesinde öyle birşey yok bir çöp bile hediye etmediler bana

mesele gitmesi degil mesela bende yemege gittim ama yuruyen kuyumcu gibi takilari falan takipda gitmedim ona degisik gelen kisim bu
fisekligi sordurma sebebim madem adetlerine bukadar baglilar birde onu sor bakalim ne diyecekler anlamindaydi
Bakalım ne takacaklar yürüyen kuyumcu olacağı nereden belli ki ? Şimdi altın uçtu zaten

Benimde kendi tarafım çağırdı, hediye vermedi, ama eşimin tarafından 1 2 kişi hediyeler vermişti çok az kişi çağırmıştı
Yöreden yöreye değişir ama, 1 er kez gitmenin nesi kötü

Bence bu aile k.çlarından adet uydurup gelini sömürmeye çalışıyor. Ya da Hintli filan olabilirler bilemedim, onlarda var öyle gelin kaynana görümce hiyerarşisi.

O insanina da bağlı ama siz arkadaşınız sevgilisi nereye bağlıymış onu söyleyin ben yorum yapayım
Şimdi birşey söylerim biri çıkar yok oo tarafta öyle bişe der falan
Aman dur şimdi polemik çıkar valla öyle şeyler yapma

Benimde kendi tarafım çağırdı, hediye vermedi, ama eşimin tarafından 1 2 kişi hediyeler vermişti çok az kişi çağırmıştı
Yöreden yöreye değişir ama, 1 er kez gitmenin nesi kötü
Bilemiyorum ki bana öyle altın taksınlar ne olacak millet takmıyor diye ağlıyor bazıları da takıyor diye. Takıyorsa koluna takacak tabiki isteyecek insanlar

Hanımlar,
adetleri yazın, yazın da memleket kötülemeye gitmesin iş.

Arkadaşların da bahsettiği gibi eğer Kayseri'nin her adetini uygulayıp gelini yürüyen kuyumcuya ceviriyolarsa, her dk hediyeler alıp sürekli gezdiriyorlarsa vs tamam ama işlerine gelen adeti uyguluyorlarsa iş karışır :)
Benim evlendiğim yörede de kayın birader gelinden küçük de olsa gelin ona abi der, birkaç kere bunu söyleyen oldu ama daha neler ya ben demem abi falan dedim güldüm geçtim kimse de bişey demedi :)

Kayserili bir cok tanıdığım var. Gordugum kadarıyla yeni gelini gezdiriyorlar, tak takistir suslen. Bir de yeni gelin evine misafir geldiğinde abiyeye varacak kadar süslü giyinmesini istiyorlar. Ama istemeyen de giymez yani. Toruna kizsa kv, erkekse kp ismi koymak da cok yaygin. Ama bu sadece kayseriye has değil

Kayserili bir gelin olarak yettim

Kayserililer ikiye ayrılır:
1. Kayseri'nin yerlerileri (yirlisi derler)
2. Normal Kayserililer (yerliler onlara köylü derler)

Bu ütopik şeyler genelde Kayserililerin yerlilerinden çıkar. Yerli arkadaşlarım var. Hiç birinde küçük görümcenin elini öpme duymadım. Bu biraz değişik geldi bana. Ama eşin eli öpülür.
Kayseride torunlara genelde kayın valide bakar, kızlar da hep annelerindelerdir. Çocuklar alışverişe falan gitmez. Ya anneye ya kayınvalideye bırakılır. Özel bir yere yemeğe vsye gidilecekse yine aynı şekilde.
Arkadaşım doğum yaptığında uzun süre kayınvalidesinde kaldı, bebeği kvsinin yanında uyuyor, emeceği zaman arkadaşıma getiriliyordu. Yani tam lohusa mantığı.
Gelin kayıvalidesiyle "gezmelere" gider. Bunlar gündüz gezmesidir (bildiğimiz gün). Gezmelerde gelin altınlarını muhakkak takar.
Bu yerliler belirli başlı yerlerde yaparlar düğünlerini. Kız tarafının yapacağı kınanın da epey şaşalı (Kayseri'de şatıllı derler) olmasını beklerler.
Düğün zamanı birlikte düzen kurulur. Gelinin düzenini çeyizini görmeye gelirler (artık bunu herkes yapmıyor).
Genelde izin gününde kayınvalide'ye gidilir. Kahvaltı ile başlar yemekle son bulur.

Genelde kadın erkek hep ayrı oturur. Öyle Istanbuldaki gibi tek oda kullanımı Kayseri'ye uygun değildir. Salon ayrı oturma odası ayrıdır ve salonu kız tarafı alır, oyüzden gösterişli olması çok önemlidir.

Bir de neredeyse tüm ailelerde ilk erkek toruna kayınpederin ismi takılır.

Başka bir şey gelmiyor şuan aklıma. Özel bir soru varsa yanıtlaya bilirim :)

Son düzenleme:
Bilmiyorum ama sanmıyorum. Bence arkadaşınıza köleleik yaptırmak için Kayseri de böyle diya atmışlar

Sacmalamislar.
Yengem kayserili ve yok oyle bisey.

Asla böyle birsey duymadım kayseride ve görmedim kaynanalıgın memleketi olmaz adet adı altında kendi istediklerini anlatmışlar geline saygı çekinme vardır buralarda beraber oturtmazlar gelinler çok rahattır şımartılır hatta

Kendi istek ve beklentilerini örf ve adet olarak yutturmaya çalışmışlar anlaşılan. 9 ay karnımda taşıdığım doğurduğum çocuk babaannesiyle mi yatacak yani kocasına sarılıp uyusun

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…