Kayserili bir gelin olarak yettim
Kayserililer ikiye ayrılır:
1. Kayseri'nin yerlerileri (yirlisi derler

)
2. Normal Kayserililer (yerliler onlara köylü derler)
Bu ütopik şeyler genelde Kayserililerin yerlilerinden çıkar. Yerli arkadaşlarım var. Hiç birinde küçük görümcenin elini öpme duymadım. Bu biraz değişik geldi bana. Ama eşin eli öpülür.
Kayseride torunlara genelde kayın valide bakar, kızlar da hep annelerindelerdir. Çocuklar alışverişe falan gitmez. Ya anneye ya kayınvalideye bırakılır. Özel bir yere yemeğe vsye gidilecekse yine aynı şekilde.
Arkadaşım doğum yaptığında uzun süre kayınvalidesinde kaldı, bebeği kvsinin yanında uyuyor, emeceği zaman arkadaşıma getiriliyordu. Yani tam lohusa mantığı.
Gelin kayıvalidesiyle "gezmelere" gider. Bunlar gündüz gezmesidir (bildiğimiz gün). Gezmelerde gelin altınlarını muhakkak takar.
Bu yerliler belirli başlı yerlerde yaparlar düğünlerini. Kız tarafının yapacağı kınanın da epey şaşalı (Kayseri'de şatıllı derler) olmasını beklerler.
Düğün zamanı birlikte düzen kurulur. Gelinin düzenini çeyizini görmeye gelirler (artık bunu herkes yapmıyor).
Genelde izin gününde kayınvalide'ye gidilir. Kahvaltı ile başlar yemekle son bulur.
Genelde kadın erkek hep ayrı oturur. Öyle Istanbuldaki gibi tek oda kullanımı Kayseri'ye uygun değildir. Salon ayrı oturma odası ayrıdır ve salonu kız tarafı alır, oyüzden gösterişli olması çok önemlidir.
Bir de neredeyse tüm ailelerde ilk erkek toruna kayınpederin ismi takılır.
Başka bir şey gelmiyor şuan aklıma. Özel bir soru varsa yanıtlaya bilirim :)