En yakın arkadaşım kayserili onların yaptıklarını anlatıcam direkt baş nedime olarak. Kız evi nişanı yaptı erkek evi düğünü kınayı yaptı, erkek evi nişanda 3 bilezik bir tam altınlı kolye aldı küpe var mıydı hatırlamıyorum. Nişanda kız ailesi hem kıza hem erkeğe güzel saatler aldılar ki o zaman tanesi 5 bin tl idi çok pahalıma gelmişti unutmadım
Düğünde kızın ailesi iki bilezik kıza taktılar ama bu adette olan bir şey değilmiş kıza düğünden önce verdiler lazım olur o senin bizden diyip saklayacaksın çok zora düşmedikçe çıkartmayacaksın diyerek eşine de vermeyeceksin diyerek. Erkek evi de düğünde bir altın set ve 5 bileziğe tamamladı. Altın kısmı bu şekilde.
Eşya kısmı ise yatak odası ve beyaz eşyalar+çeyiz kız tarafında kalanlar erkek evinde. Bohça meseleleri vardı nişandan önce erkek evi bohça getirdi kız evi bohça götürdü. Damatlığını ve nişan elbisesini kız tarafı aldı. Nişanlı kızla gezmeyi seviyorlar kollarına takıp arkadaşım ilk kavgasını o gezmelerden birinde verdi.
Yani baktığınızda aslında klasik her yerdeki adetleri uyguladılar. İstemede üç kere gelecekler hayır dicez dördüncüde vericez dedi kız tarafı ama öyle olmadı insafa geldiler
Aklıma geldikçe eklerim üstünden uzun zaman geçti unutmuşum biraz. Hayatımda ki ilk nedimeliğimdi her işlerinde vardım :)