• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kaynanamın beklentilerinden çok yoruldum tek çözüm şehir mi değiştirmek ?

Evlenirken erkek ailesinden her türlü geleneğe gorenege uyması, bol bol altın takması, kız ailesini nazlamasi beklenen, nişan bohcasindan, ev esyasina , düğün masrafından, mobilyasina kadar, hatta oturulacak eve kadar odettirilmesi hak görülen geleneksel evliliklerde oluyor bu tür beklentiler ve bence çok da doğal...

Üstelik konu sahibi şanslı, geleneksel ama kalender insanlara denk gelmiş, kaba saba höt höt tipler değiller, bu koşullarda çalışmayan bir kadın için böyle bir kayinaileye misafir refakatciligi yapmak çok da fazla değil bence.
Ne altın takmalarını bekledik ne de masraf yapmalarını erkek tarafı nasıl istiyorsa her şey öyle oldu benim ailem baya masraf yaptı mesela tabi ki eşim tarafı da yaptı. Bence bir insanın emir kipi ile konuşması kaba olması için yeterli. Benim sınavlarım ve okuduğum ikinci üniversitem var aynı zamanda çalışıyorum da.

Neden bu kadar takıntılısınız çeliştiğim tek bir nokta dahi yok kim ne yazdıysa ona karşılık vereceğim cevaplar çeşitleniyor. Bu kadar kasmayın kendinizi altın madalya vermeyecek kimse size sakin olun rahat olun algılarınız kapalı açtığınız zaman tekrar konuşuruz.
Niye takıntılı olayım canım, okuduğumu anlıyorum ve aklımda tutabiliyorum, çelişince fark edebiliyorum. Kasmadım ayrıca. Benim için basit aktiviteler bunlar. Boş zamanımda yapıyorum 😄 sizinle tekrar konuşmaya lüzum görmüyorum. Tamam boş vaktim var ama o kadar da yok 🙃

Şimdi konu sahibi işine gelmeyen yorumlara üstten üstten cevap verdiği için üşenmedim belli başlı yorumlarını bir araya getirdim. Buyurun inceleyelim;

Bu ilk yorum:

Sonra bir çok oneri gelmiş, hazır al, hayır de, kötü yap gibi. İlk sayfada cevaplar şu şekilde:

10 sayfa boyunca tavsiyelere yapamam edemem diye cevap verip kaynanasını kötülemekten başka bir şey yapmayınca olay 10-11. Sayfalardan itibaren şuraya evrildi:

1) konunun ilk yorumuna tekrar bakalım. 2-3 ayda bir kalabalık misafirden, bir kişi bile gelse beni çağırıyor a verildi.

2) tarihleri bize göre ayarlıyordan, sınava 3 gün kala zorla getiriyora evrildi.

Tam aksi yukarıda yazılı. Tekrar etmeye gerek yok.

Çok şükür ki 12. Sayfanın sonunda bu noktaya gelebildik.

Tamam kaynananız fena da siz de az değilsiniz.

Burada tavsiye veren insanlara çıkardığınız sesi kaynananıza ve eşinize de çıkarın kolaysa. Algınız açık olsun. Bir şey yazarken düşüne düşüne yazın, 24 saat önce söylediklerinizle çelişmeyin. İyi günler.
kadın kaynanam kötü ben iyiyim dememiş ki kaynanam çok fena ama ben akılsızımda dememiş zaten öyle olsaydı gelip burda fikir istemez direkt denileni yapardı hatta farkında dahi olmazdı bu zorbalığın.

Ben gelin olduğum için yapmak zorundayım kaynanamın böyle düşündüğüne eminim

Eşime gelecek olursam o hiç bir şekilde ona yansıtmama mı istiyor ama stres olduğum için yansıyor bu durumda onun da canı sıkılıyor erkek bakış açısını bilirsiniz düz bakarlar iki üç ay da bir ne var ki bun da yap gitsin

Siz de öyle düşünüyorsunuz ki yapıyorsunuz.
Öyle düşünüyorsunuz ki eşiniz "yapsan ne olur" dediğinde "çok istiyorsan kalk kendin yap" demiyorsunuz. Kafa olarak kayınvalidenizden bir farkınız yok aslında.

Yapmak istemiyorsanız yapmayın, gidip hizmet etmek istemiyorsanız gitmeyin, hizmet etmeyin.
Gitmek ama tatlı yapmak istemiyorsanız "onu yapamam ama gelirken şunu getiririm" deyip hazır bir şeyler alın götürün.
Nasıl yapmazsın deyip saçlarınıza mı yapışacak kadın? Misafirler yüzünüze mi cıkcıklayacak? Ne olabilir yani en fazla?
Eşiniz surat asar, huzursuzluk çıkarır değil mi?

Öyle yapamıyorum, şöyle söyleyemiyorum, yapım bu demişsiniz ama istediğiniz gibi davranamamanızın sebebi sizin yapınız değil eşinizin yapısı. Yazmışsınız zaten açıkça söylesem eşimle bana yansır diye.
Paşa bey bana yansıtma diyormuş bir de. Rahatlığa bak.
E açıkça söyleyin o zaman annesine. Annesi kırılıp oğlunu didiklerse eşiniz anlattığında siz de "bana yansıtma bebeğim" dersiniz, oluyor muymuş bakalım öyle.

Kaynanam her kalabalık misafir ağırladığın da benden tatlı yapmamı bekliyor. Tatlı yapmayı çok seven biriydim hobi diyebilirim ama şu an nefret eder duruma geldim görev gibi lanse ediyor. Şöyle ki bu kalabalık misafir ağırlama olayı sürekli olmuyor tahmini bir süre verecek olursam 2-3 ay da bir diyebilirim. Tabi ki sadece tatlı ile de kalmıyor toplandıkları gün yardım da ediyorum. Az önce konuştuk tatlı konusunda ben de yapacağım tatlıyı söyledim bir an da o çok masraf olur oğluma dedi yani kendi oğlunu düşünüp acaba bu kız yoruluyor mu yapmak istiyor mu yok. Bencil insanlardan nefret ediyorum, çözüm bulamıyorum. Eşim kırma onları zaten kalabalık toplanmalar sık olmuyor diyor ama neden ben yapmak zorundayım sıkıldım bu durumdan ve aklıma bir çözüm de gelmiyor. Hem karşı tarafı kırmayacak hem de beni bu yükten kurtaracak bir çözüm öneriniz var mı?
Not= O gün için planımız var gibi çözümler işe yaramıyor çünkü kadın planımızın olmadığı günü bekliyor. Bir eltim daha var asla yapmıyor küçük bir çocuğu var ondan beklemiyor.
Tüm mesajlarınızı okudum , siz tatlısında değil artık işin kullanılma olma durumundan rahatsızsınız. Maalesef eşiniz hiç bir şey yapmaz, çünkü bende de aynısından var. İki ağlıyorlar anneleri hemen dönüyorlar. Siz yapacaksınız, bana kp daha tanışma sonrasında arada gelir yemek yaparsın mutfağa alış dedi , ben asla bu kafada değilim. Kimseye hizmetçilikte yapmam böyle düşünürse , ben işten geç geliyorum siz yaparsınız demiştim. Sonrasında her gittiğimde (artık senede 1 gidiyorum) mutfağa alış , mutfağa alış lafından gına geldi. Hayır bir kez cevap verdim utanmıyorda. Kv yardım etmeye gidiyordum mutfağa ilk zamanlar sınava tabii tutuyordu, her yaptığıma kulp buluyordu. Aralarda çok olay oldu tabi ben kul köle olamadığım için. Eski kafalı insanlar anlamıyor maalesef. Kendinizi geri çekin, çalışan insana bu kadar yüklenilir mi , hem sanane gelininin çalışmasından. Boşuna mı emek verdi ailesi. Ayy sinirlendim şimdi ne saçma ya. Yapamam canım istemiyor hiç bişey işte çok yoğunum bu aralar deyin geçin

Siz de öyle düşünüyorsunuz ki yapıyorsunuz.
Öyle düşünüyorsunuz ki eşiniz "yapsan ne olur" dediğinde "çok istiyorsan kalk kendin yap" demiyorsunuz. Kafa olarak kayınvalidenizden bir farkınız yok aslında.

Yapmak istemiyorsanız yapmayın, gidip hizmet etmek istemiyorsanız gitmeyin, hizmet etmeyin.
Gitmek ama tatlı yapmak istemiyorsanız "onu yapamam ama gelirken şunu getiririm" deyip hazır bir şeyler alın götürün.
Nasıl yapmazsın deyip saçlarınıza mı yapışacak kadın? Misafirler yüzünüze mi cıkcıklayacak? Ne olabilir yani en fazla?
Eşiniz surat asar, huzursuzluk çıkarır değil mi?

Öyle yapamıyorum, şöyle söyleyemiyorum, yapım bu demişsiniz ama istediğiniz gibi davranamamanızın sebebi sizin yapınız değil eşinizin yapısı. Yazmışsınız zaten açıkça söylesem eşimle bana yansır diye.
Paşa bey bana yansıtma diyormuş bir de. Rahatlığa bak.
E açıkça söyleyin o zaman annesine. Annesi kırılıp oğlunu didiklerse eşiniz anlattığında siz de "bana yansıtma bebeğim" dersiniz, oluyor muymuş bakalım öyle.
Son yazdığınız yaşadığımın özeti gibi bir şey olmuş annesi arayıp ona şöyle kırıldım böyle kırıldım derse eşim gelip başımın etini yer büyüktür annedir üzülmesin kırılmasın vb. Bu arada rahatsız olduğum bir durumu dile getirdiğim de oğluna ben en iyi kaynanayım daha ne yapayım gibisinden bir ton konuşma yapmıştı.

Tüm mesajlarınızı okudum , siz tatlısında değil artık işin kullanılma olma durumundan rahatsızsınız. Maalesef eşiniz hiç bir şey yapmaz, çünkü bende de aynısından var. İki ağlıyorlar anneleri hemen dönüyorlar. Siz yapacaksınız, bana kp daha tanışma sonrasında arada gelir yemek yaparsın mutfağa alış dedi , ben asla bu kafada değilim. Kimseye hizmetçilikte yapmam böyle düşünürse , ben işten geç geliyorum siz yaparsınız demiştim. Sonrasında her gittiğimde (artık senede 1 gidiyorum) mutfağa alış , mutfağa alış lafından gına geldi. Hayır bir kez cevap verdim utanmıyorda. Kv yardım etmeye gidiyordum mutfağa ilk zamanlar sınava tabii tutuyordu, her yaptığıma kulp buluyordu. Aralarda çok olay oldu tabi ben kul köle olamadığım için. Eski kafalı insanlar anlamıyor maalesef. Kendinizi geri çekin, çalışan insana bu kadar yüklenilir mi , hem sanane gelininin çalışmasından. Boşuna mı emek verdi ailesi. Ayy sinirlendim şimdi ne saçma ya. Yapamam canım istemiyor hiç bişey işte çok yoğunum bu aralar deyin geçin
Ben tatlı yapmayı gerçekten seviyordum benim için hobiydi iki üç ay da bir yaptığım tatlı elime yapışmaz zaten sadece zihniyetiydi benim canımı sıkan bunu da hiç bir zaman değiştiremiycem sadece araya mesafe koyabilirim. Siz de inşallah bu tarz durumları bir daha hiç yaşamazsınız bana da ilk evlendiğim zamanlar bir misafirlikte bulaşığa yardım ederken arkadan alışsın bırakın o yapsın demişti çok üzülmüştüm daha evliliğimin ikinci haftasıydı. Sanırım yavaş yavaş mesafe koyup olabildiğince az görüşmeliyim. Teşekkür ederim.

Günü ona göre ayarlıyor kaynanam.
Yapmak neden bu kadar zorunuza gidiyor. Demek ki eliniz lezzetli, temiz yapıyorsunuz. Ben bu isteği kötü niyetli bulmadım.

Belki sadece tatlınizı yaparsınız. Yardıma kalmamak için bahane bulursunuz. Ama 2 3 ayda bir yapılan şeyden gocunmayın. Farzedin bunu isteyen sizin anneniz

İki üç ay da bir tatlı yapmak değil mesele zihniyet neden anlamıyorsunuz kadın yapar mısın demiyor sipariş verir gibi arıyor şunu yap bunu yap. Benim kendi annem dahi bir isterken kızım yapar mısın diyor. Konuda belirtmediğim detaylar olduğu için anlaşılamadım aslında kaynanamın zihniyeti gelin=hizmetçi. Evine bir kişi dahi çağırsa beni de çağırıyor orada bulunmam gerektiğini düşünüyor gelin olarak. Bana sormadan evime misafir çağırıyor çünkü bu evi de kendi evi sanıyor, beni zorla akrabalarının evine getirmeye çalışıyor tepki gösterince küsüyor duygusallaşıyor, ataerkil bir kafa yapısına sahip ona göre oğluna asla ses çıkarmamam gerekiyor erkek sinirlenirmiş evden kovsa da evime yapışmam gerekirmiş. Ha bir de erkek boşanırsa tek yapamazmış evlenmeliymiş ama kadın yapabilir evlenmemeli. Bu zamana kadar eşim benim arkamda ve destekçim olduğu için durdum ama ben de sabır taştı.
Valla en başta konuda bunlari anlatmadin. Emir verir gibiyse tabiki yapamaz. Fakat biz tepki verdikce bunları yazdın sen arkadaş. Samimi gelmiyor doğrusu
Ne yaparsan yap

Aynı dert bende de var. Sizi çok iyi anlıyorum aynı dayatmaları yaşayan biri olarak. Ben de aynı şekilde kayınvalideme gelen her misafire ikramlı yapmak, tatlı yapmak görevim gibi görülmesinden çok bıktım. Bana misafir gelir o bana eli boş gelir ama onun misafirine hep bişey yapmak zorunda olmak çok sinir bozucu 😡 Hatayı başta alıştırarak yaptık diyorum ben

Ne altın takmalarını bekledik ne de masraf yapmalarını erkek tarafı nasıl istiyorsa her şey öyle oldu benim ailem baya masraf yaptı mesela tabi ki eşim tarafı da yaptı. Bence bir insanın emir kipi ile konuşması kaba olması için yeterli. Benim sınavlarım ve okuduğum ikinci üniversitem var aynı zamanda çalışıyorum da.
Çalıştığınızı başta belirtmemistiniz, zaten çalışıyorsanız her misafirlikte KV ye gidip hizmet edecek zamanı ve enerjiyi nasıl buluyorsunuz ? KV mesai saatleri dışında mı misafir alıyor? Oturduğunuz evin kime ait olduğunu da cevaplamadiniz sanırım veya ben kaçırdım... Eviniz kayinaileye mi ait yoksa kira mi?

Sorun kaynanamın bakış açısı sık görüşme isteği diyebilirim ( hafta da 2 kez görüşmek istiyor ben 1'e düşürdüm) onun dışında hiç bir sorunum yok kendisi iyi niyetlidir düşüncelidir kayınbabam da öyle gerçekten sevdikleri için görüşmek istiyorlar bunu da biliyorum bir hafta kayınbabam beni görmese arayıp özlediğini söylüyor mesela. Maddi konular da ise çok düşüncelidirler anne baba olarak en basiti ramazan ayı bütün market alışverişlerini kayınbabam yapmak istedi ve çok ısrar etti ne zaman evime gelseler elleri dolu gelirler ve öncesinde arayıp eksik ne varsa söyleyeceksin derler.
Madem siz de çalışıyorsunuz niye ısrarla aylık market alışverişini bile kp yapıyor? Bir iki hediyelik de değil, baya gariban ihtiyaç sahibine götürür gibi poşet poşet aylik iaşe geliyor size...Ben olsam gıcık olurdum , ihtiyacım yok, kendim alabiliyorum, ayrıca sizin aldıklarınız duzenimi bozuyor, israf oluyor derdim şahsen.

Kaynanam her kalabalık misafir ağırladığın da benden tatlı yapmamı bekliyor. Tatlı yapmayı çok seven biriydim hobi diyebilirim ama şu an nefret eder duruma geldim görev gibi lanse ediyor. Şöyle ki bu kalabalık misafir ağırlama olayı sürekli olmuyor tahmini bir süre verecek olursam 2-3 ay da bir diyebilirim. Tabi ki sadece tatlı ile de kalmıyor toplandıkları gün yardım da ediyorum. Az önce konuştuk tatlı konusunda ben de yapacağım tatlıyı söyledim bir an da o çok masraf olur oğluma dedi yani kendi oğlunu düşünüp acaba bu kız yoruluyor mu yapmak istiyor mu yok. Bencil insanlardan nefret ediyorum, çözüm bulamıyorum. Eşim kırma onları zaten kalabalık toplanmalar sık olmuyor diyor ama neden ben yapmak zorundayım sıkıldım bu durumdan ve aklıma bir çözüm de gelmiyor. Hem karşı tarafı kırmayacak hem de beni bu yükten kurtaracak bir çözüm öneriniz var mı?
Not= O gün için planımız var gibi çözümler işe yaramıyor çünkü kadın planımızın olmadığı günü bekliyor. Bir eltim daha var asla yapmıyor küçük bir çocuğu var ondan beklemiyor.
Sen insanlara aynı özveriyi gösterdiğin sürece bir süre sonra bu senin görevin haline gelir.
Daha öncesinde istemedikleri halde içinizden geldiği için yapmışsınız ve alışkanlık olmuş.
Çözüm “hayır” diyebilmek kalp kırmadan mesafe koymak. Ama tabi sonuçları da olacak bunun değiştinizin farkında olacaklar ama siz duruşunuzu bozmassanız buna alışacaklar.
Bende benzer şeyler yaşadım o yüzden sizi anlıyorum. Hatta kalabalık misafir çağırıyordu iftara bende bizi ayrı çağır hizmet etmekten ne sohbet ne muhabbet edebiliyoruz demiştim gitmemiştim zaten çalışan biriyim yoruluyorum . Arkamdan da sanki biz iftar için çağırıyoruz dediğini duydum, yani hizmet için ve işte hanı gelinim de burda bana yardım ediyor dedirtmek için cagırdıgını adım gibi biliyorum. Hiç tepki vermedim , dediğini gidip suratına sormadım güldüm geçtim. Nitekim bu sene bizi sadece eşim ve kaynımlarla çağırdı güzel güzel yedik kalktık valla😀

merhaba :)

seninle aynı durumdayım. sanırım baştan kötü alıştırdık. nasıl başlarsa öyle devam eder.
burda arkadaşlar bana yeni bir kapı araladı. ben de onu deneyeceğim.

benim kaynanam cimri. senin gibi birkaç ayda bir toplu misafir ağırlar tatlıyı da benden ister. senin durumun aynısı yani. ilk başlarda gönüllüydüm severek yapıyordum ama kaynanamın cimrilikleri beni nefret ettirdi. soğudum.

yakın zamanda bende tatlı isterse, dur gelip yapayım diyeceğim. orda yapacağım. hiç evimi mutfağımı bulaştırmayacağım. aklımda birkaç dandik tatlı var. bisküvi pastası olur, kakaolu ıslak kek olur. böyle en dandik kolay tatlılardan yapıp aradan çekileceğim. onu yapma bunu yap derse de yapamıyorum şimdi vaktim dar derim olur biter.
Ben de aynı durumdayım. Baştan alıştırdık maalesef sonra görevimiz gibi görüldü. Bende çok bıktım bu durumdan, sanki mecburuz bundan sonra ben de ya senin evinde yapayım diyeceğim ya da yorgunum diyeceğim

Görev gibi lanse etmeleri canımı sıkıyor ve ramazan ayı zaten yardıma gidicem üstüne de tatlı yapmak beni çok yoruyor. Hazır tatlı mümkün değil direk diyor ki işte kendi tatlılarından birini yaparsın.
Hazır al git nasıl al git çok yorgundum yapmak içimden gelmedi dersin

Aynı durumdayız ben bir iki kez hazır aldım yetiştiremedim dedim artık emir kipinde gelmiyor istekler

Back
X