Kayınvalide evi, cevaplarınızı merak ediyorum.

Merhaba herkese kısaca anlatmaya çalışacağım. Biz eşimle 1 buçuk yıl önce evlendik ve herşeyi ama her şeyi kendimiz yaptık. Ben o dönem çalışmıyordum hatta eşim kendisi yaptı bileziklerden bir çöpe kadar tutun her şeyi. Ama biz ev eşyası almadık çünkü kayınvalidemin oturacağımız şehirde evi vardı içide dayalı döşeliydi. Kendi oturmak için döşemiş doğru düzgün oturamadan başka şehire taşınmışlar. Biz de eşimle ben işe girene kadar orada oturma kararı aldık. Ama kayınvalide de bu duruma çok bayılmıyor bana sorsanız ben de bugün çıkarım normal şartlarda ama oturduğum şehirde en kötü evlerin kirası bile 10bin oldu. Depremden sonra kiralar iki katına çıktı. Ben işe gireli de henüz 1 ay oldu.
Neyse sonuç olarak ben evde oturmak istemiyorum zaten çok çok eşya var kendi kıyafetlerimi koymaya bile dolabım yok. Yani kadın kendi eşyalarını bile dolaptan boşaltmıyor. Ama eşim araba alalım öncelik olarak burada ev hazır boş gidip başka yere oturmak saçmalık olur diyor. Sonuçta birlikte oturmuyoruz ayrıyız diyor. Baktığınızda çok haklı ama şunu düşünüyorum bize düğün zamanı hiç yardım etmemelerine rağmen sırf bu evde oturduk diye ara ara sayemizde kira vermiyorsunuz sayemizde para biriktiriyorsunuz falan diyorlar. İmalı bir şekilde para istiyorlar aslında. Yani ilerde kayınpederim araba yenilerse diye bize duyuruyorlar arabası için kredi çekme gibi. Buna bana dokunuyor. Ama düşüncem mantıklı mı? Yoksa çok mu ince düşünüyorum. Ne derlerse desinler kafasında mı olmalıyım, Yoksa kiraya çıkma konusunda ısrarcı mı olmalıyım. Yerimde olsanız ne yapardınız. Kayınvalidem de oğluna aşırı düşkün bana da çokta iyi davranmayan bir kadın bu arada. (ayrıntı olarak biz olmasakta evi kiraya vermeyeceklerdi. İçini yeni döşediği için kimseyi oturtmam diyordu zaten.)

Biz eşimle 1 buçuk yıl önce evlendik ve herşeyi ama her şeyi kendimiz yaptık.

1,5 yıllık evlisiniz.Kayınvalide ve kayınpederinize ait, dayalı döşeli evlerine onların rızası olmamasına rağmen; yerleşmişsiniz. Evlenirken herşeyi kendimiz yaptık demişsiniz. Kastettiğiniz nedir ? Nikah işlemleri için yatırılan harç parası mı; nikah elbisesi/gelinliğini almanız mı ?

Kendi evinizi tutup, kendi eşyalarınızı alabilmek için; 1,5 yıl içinde kenara para koydunuz mu ? Ayda 5 bin tl konulsa ( tamamen eşyalı evler daha pahalı ) ; 90 bin tl ederdi. Kenara para koyduysanız; kendi evinize çıkmaya bakın. Bu işin sonu tatsızlık.

Kv nin eşyaları duruyorsa ilelebet oturtmak istemediği çok belli. Ne yapın edin eşinizi ikna edin biraz ucuz yollu eşyaları alın ufak ufak ilk etapta gerekenleri. Kimseye gebe kalmayın kiraya çıkın

Konuya aynı şeyleri yaşayan bir gelin olarak yorum yapacağım. Biz aynı apartmandayız. Eşimin dedesinin evi. Oğullarını koymuş. Eşimde ailesiyle memleketten arsa alıp 2 katlı güzel bir ev yapmışlar. Baya sürmüş 10 yıl olmuş hala eksikleri tamamlıyorlar. Tabi eşiminde katkısı var o yüzden bu evde sen oturursun biz memlekete yerleşeceğiz demişler.
Evet öylede oldu ben ev istemedim çalışıyorum çok şükür evimiz olmasaydıda altınlarımla arabaya değil eve girerdim 2 yıl kredi değil 10 yıl çekerdim. Sağolsunlar kızı da çok yakında oğluda 1 gün görmese dayanamaz halinden memnun ama zamanla oturduğum ev gözüne batmaya başladı. Kirayla ilgili söylenmeler akrabalarının yanında laf dokundurmalar hazıra geldiniz demeler. Eşime de aynı şekilde bizim sayemizde oturuyorsunuz sözleri. Eşimde cevao veriyor haftalığım 50 lirayken köydeki ustaların günlüğünü veriyordum Baba bizde yaptık bişeyler diye.
Bana sorsanız bir gün bile kalmam. Ama olmuyor işte eşinizle bu durumu çözmelisniz. Benim eşim şuan eve ihtiyacımız olmadığını ailesinin ona verip memlkette eve destek olduğunu ailesinin herşeyiyle onun ilgilendiği aile arasında böyle şeylerin normal olduğunu söylüyor. Tabi ben dinlemedim tokiye yazıldım şuan çekiliyor çıktımı çıkmadı mı Allah bilir. Araba aldık Allah biliyor içimi arabayıda ilerde ev alırsam peşinat olsun diye kabul ettim. He olurda direk bana başıma kakma tacizli cümlenin dozunu en ufak kaçırırlarsa herkesin olduğu ortamda kiraya çıkacağımızı söyleyeceğim.

Ailesi destek olmadı diyorsunuz da 1,5 yıldır kira vermeden evlerinde oturuyorsunuz .
Bu destek değil mi ?
Nasil bi destek bekliyordu acaba? Evlenirken bizde herseyi kendimiz yaptık ve ödedik üstüne ev aldık kimse otur diye evde vermedi. Halada üstüne basa basa kimse beş kuruş destek olmadı demedik

Merhaba herkese kısaca anlatmaya çalışacağım. Biz eşimle 1 buçuk yıl önce evlendik ve herşeyi ama her şeyi kendimiz yaptık. Ben o dönem çalışmıyordum hatta eşim kendisi yaptı bileziklerden bir çöpe kadar tutun her şeyi. Ama biz ev eşyası almadık çünkü kayınvalidemin oturacağımız şehirde evi vardı içide dayalı döşeliydi. Kendi oturmak için döşemiş doğru düzgün oturamadan başka şehire taşınmışlar. Biz de eşimle ben işe girene kadar orada oturma kararı aldık. Ama kayınvalide de bu duruma çok bayılmıyor bana sorsanız ben de bugün çıkarım normal şartlarda ama oturduğum şehirde en kötü evlerin kirası bile 10bin oldu. Depremden sonra kiralar iki katına çıktı. Ben işe gireli de henüz 1 ay oldu.
Neyse sonuç olarak ben evde oturmak istemiyorum zaten çok çok eşya var kendi kıyafetlerimi koymaya bile dolabım yok. Yani kadın kendi eşyalarını bile dolaptan boşaltmıyor. Ama eşim araba alalım öncelik olarak burada ev hazır boş gidip başka yere oturmak saçmalık olur diyor. Sonuçta birlikte oturmuyoruz ayrıyız diyor. Baktığınızda çok haklı ama şunu düşünüyorum bize düğün zamanı hiç yardım etmemelerine rağmen sırf bu evde oturduk diye ara ara sayemizde kira vermiyorsunuz sayemizde para biriktiriyorsunuz falan diyorlar. İmalı bir şekilde para istiyorlar aslında. Yani ilerde kayınpederim araba yenilerse diye bize duyuruyorlar arabası için kredi çekme gibi. Buna bana dokunuyor. Ama düşüncem mantıklı mı? Yoksa çok mu ince düşünüyorum. Ne derlerse desinler kafasında mı olmalıyım, Yoksa kiraya çıkma konusunda ısrarcı mı olmalıyım. Yerimde olsanız ne yapardınız. Kayınvalidem de oğluna aşırı düşkün bana da çokta iyi davranmayan bir kadın bu arada. (ayrıntı olarak biz olmasakta evi kiraya vermeyeceklerdi. İçini yeni döşediği için kimseyi oturtmam diyordu zaten.)
Es araba alalım diyor.Kayinpeder e araba yardımı yapılacak.Yani kayınpeder e alınmış olucak.Siz ödeyeceksiniz.

Eşya vs hiç almadığınıza göre, düğün ve takı yapmış eşiniz sanırım.
Şöyle düşünün, bulunduğunuz yerde en kötü evler 10 bin TL diyorsunuz. Mevcut evde 1 sene oturmuş olsanız, ortalama 120 bin TL kira derdinden kurtulmuş oluyorsunuz. Bu da kvdenin size ciddi bir desteği aslında. Yani kolunuza 100 gram bilezik takmış kadar oluyor.

Bunun farkında olun öncelikle.

Oturmaya devam edecekseniz "bir şey yapmadılar" diye söylenip durmayın. Araba yerine, ev peşinatı biriktirin. 1+1 ev için peşinat oluşturun. Daha sonra kredi çekin ve 1+1 ev alın. Kira verirken, ev almak için para biriktirmek inanın kolay değil. Ayrıca eş ailesine de arada teşekkür edin. Gidip geldiğinizde bir kıyafet vs hediye alın, sevinirler.

Oturduğunuz ev için size çok kırıcı laflar söyleniyor ise, o zaman hiç çekmeyin zaten. Direkt 1+1 de olsa kiralık başka eve çıkın. Temel ihtiyacı görecek şekilde yatak, buzdolabı, çamaşır makinesi, TV alırsınız. Zamanla eksikleri tamamlarsınız.

Ben sizin yerinizde olsam bu şartlar altında evliliği ertelerdim ama artık olan olmuş diye bu şekilde yorum yapıyorum.

Başka birinin eşyaları ile yaşamak çok zor bu arada koltuk beyaz eşyadan bahsetmiyorum dolap içerisinde olan eşyalardan bahsediyorum yani kendi kıyafetlerinizi koyamıyorsunuz bu çok kötü bir durum. Aslında kayınvalide ya evi vermeyecekti ya da evi veriyorsa eşyalarını alması gerekiyord, maalesef erkekler zaten ev var diye üstelik bir de ailesinin evi diye direkt arabaya yöneliyorlar eşiniz de pek başka eve çıkma yanlısı değil bir de araba borcuna girer hiç çıkamazsınız oradan.. bence eşinize annesinin eşyalarını gelip almasını söyleyin ya da farklı bir eve çıkacağınızı söyleyin ben kendi eşyalarımı yerleştirmek istiyorum bu şekilde emanet oturamam deyin

Bence konu sahibi haklı. Daha ne yapsın zavallı kayınvalide yine de yaranamamış yorumlarına ben katılmıyorum. Yapılan iyilik başa kakılınca yaptıkları sözde desteğin bir manası kalmıyor. Zaten gelinine değer veren bir kaynana olsaydı dolaplarını boşaltır geliniyle eşya yerleştirirdi, evladına yuva yapmak bu şekilde olur, bin bir nazla niyazla evinde oturmasına izin verip sonra başına kakarak değil. Ayrıca kiraya vermeden ekstra ev tutma gücüne sahip bir aile çocuğu evlendiği zaman bir şeyler yapabilirdi. Belli ki bu aile bu evliliği pek istememiş ya da genel olarak oğullarının evlenmesini istememiş. Can sıkıcı bir durum ancak çok problem değil, ben olsam biraz daha dişimi sıkar, yeni işimde 6 ay devamlılığı sağladıktan sonra 1+1 evime kiraya çıkar rahat ederim. Araba mevzusunu da işim hele bir otursun diye eşime empoze edip aldırtmazdım böylece evi tutmak istediğimde sıkışmazdım.

Kayınvalideniz söylediklerinde haklı. Ailesinin zaten size yardım etme zorunluluğu yok. Ama sizi bir buçuk yıldır ücretsiz oturuyorlar. Yani maddi destek istediklerinde vermezseniz vefasızlık yapmış olursunuz. Sizin yerinizde olsam kiraya çıkma konusunda ısrarcı olurum.

Başka birinin eşyaları ile yaşamak çok zor bu arada koltuk beyaz eşyadan bahsetmiyorum dolap içerisinde olan eşyalardan bahsediyorum yani kendi kıyafetlerinizi koyamıyorsunuz bu çok kötü bir durum. Aslında kayınvalide ya evi vermeyecekti ya da evi veriyorsa eşyalarını alması gerekiyord, maalesef erkekler zaten ev var diye üstelik bir de ailesinin evi diye direkt arabaya yöneliyorlar eşiniz de pek başka eve çıkma yanlısı değil bir de araba borcuna girer hiç çıkamazsınız oradan.. bence eşinize annesinin eşyalarını gelip almasını söyleyin ya da farklı bir eve çıkacağınızı söyleyin ben kendi eşyalarımı yerleştirmek istiyorum bu şekilde emanet oturamam deyin
Kadın kendi evinden eşyalarını mi çıkartacak?

Evlilik masraflarınızı onlar karşılamak zorunda değillerdi zaten. Ve evet dayalı döşeli evlerini size açarak sizi kiradan kurtarmış ve size fayda sağlamış oluyorlar.

Hem insanların evinde oturup hem böyle yorumlar yapmanız hoş değil.

Ben kimseye minnet etmeyi sevmediğim için en başından kabul etmez, kirada otururdum. Buna gücüm yetmeyecekse çalışır para biriktirir, öyle evlenirdim.
Kimse evlilik masrafımızı karşılamak zorundalar demedi. Ama kimse yaptığı iyiliğin karşısında açık açık bize para verin de demez. Diyorsa o iyilik değildir. Bunu neden iyilik olarak algılıyım ki. Yeni evlenmişiz 1 yıl boyunca parasal destek yapacak durumumuz gerçekten yoktu. Ama ara ara bir şeyler istediklerini belirtiler biz de elimizden geldiğince ne de olsa evlerinde oturuypruz diye bir şeyler yaptık. Bize para biriktirmek için fırsat vermiş olmuyorlar. Dediğim gibi aylık 10 bin harcamıyoruz ama bir sürü harcama yapıyoruz.

Kimseye minnet etmeyi sevmediğim için buraya bu yazıyı yazdım zaten. Sabır edip minnet mi etmeliyim diye. Ben ilk başta kesinlikle istemediğimi kendine de söylemiştim. Ama annesi benim o evde oturmam için elinden gelen herşeyi yaptı. Bende iyi niyetine inandım sagolsun dedim oturdum.

İlk olarak şunu söyleyeceğim, eşinizin ailesi aslına bakarsak maddi açıdan size destek olmuşlar. Evlenirken destek olmadı diye söylenmeniz çok yanlış. Ev eşya masrafı,emlakçı masrafı depozito, boya badana, vs v2 yaklaşık 18 aylık kira bedelinden sizi kurtarmışlar. Bu baya destek. Tüm düğün masrafını da eşiniz yapmış. Eşinizin ailesinin size karşı ön yargılı ya da benimseyememiş olması normal bu yüzden.

Kendi eşyanızı koyacak dolabı bile almadınız mı bunca zaman? Kayınvalidenin eşyalarını bir odaya kaldırırdınız, en azından bir tane odaya yatak odası takımı alabilirsiniz. Eşyalarını koyacak dolabı bile olmadan evlenmek aşırı garip geldi bana.

Sıfırdan ev tutup, tüm bu masrafları karşılayacak gücünüz varsa çıkın evden. Yoksa kayınvalideye arada hediye vs alın.

Ben senin yerinde olsam bu halde asla evlenmezdim. Bu evlilik değil zaten.
Benim ailem kendi eşyalarımın hepsini aldı. Yatak odası bulaşık makinasi ve mutfak eşyalarım dahil. Ama Eşimin annesi eve hiçbir şey getirmeme izin vermedi. Çünkü evde adım atılacak yer yok. Ben bundan şikayet etmiyorum ki hanımefendi. Bana destek olmadılar diye şikayet etmiyorum. Para istemelerinden ya da evimde oturuyorsun. Şu odaya çok girme. Eşylarını oraya koyma demelerinden şikayet ediyorum.
İyilik denen şey yapıldığında bütün sülaleye anlatılmaz. Bizim sayemizde denilmez.

Neden evlendik konusuna gelince de atama bekliyordum ve eşimle aynı şehir olmak için evli olmam gerekiyordu. Hazır evde var kızım düğünüde yapalım gel otur diye ısrar eden annesiydi. Minnet duymak istemiyorum başıma kakarlarsa dedim eşime. Annem öyle bir şey yapmaz dedi. Çünkü oğlunuda kandırdı tatlı dilli biri. Bende ne güzel sağolsunlar dedim.

Ailesi destek olmadı diyorsunuz da 1,5 yıldır kira vermeden evlerinde oturuyorsunuz .
Bu destek değil mi ?
Ben zaten mesajda yazmıştım kira vermiyoruz da para istiyorlar bizim için kredi çekin vs. Diyorlat bu sene kurban paramızo siz verin diyorlar. Bunlar tabi ki verilir canları sagolsun ama yeni evlendik gerçekten durumumuz yok yani. Ben daha yani işe girdim. Zaten durumum olsa orda neden oturayım ki.

Benim ailem kendi eşyalarımın hepsini aldı. Yatak odası bulaşık makinasi ve mutfak eşyalarım dahil. Ama Eşimin annesi eve hiçbir şey getirmeme izin vermedi. Çünkü evde adım atılacak yer yok. Ben bundan şikayet etmiyorum ki hanımefendi. Bana destek olmadılar diye şikayet etmiyorum. Para istemelerinden ya da evimde oturuyorsun. Şu odaya çok girme. Eşylarını oraya koyma demelerinden şikayet ediyorum.
İyilik denen şey yapıldığında bütün sülaleye anlatılmaz. Bizim sayemizde denilmez.

Neden evlendik konusuna gelince de atama bekliyordum ve eşimle aynı şehir olmak için evli olmam gerekiyordu. Hazır evde var kızım düğünüde yapalım gel otur diye ısrar eden annesiydi. Minnet duymak istemiyorum başıma kakarlarsa dedim eşime. Annem öyle bir şey yapmaz dedi. Çünkü oğlunuda kandırdı tatlı dilli biri. Bende ne güzel sağolsunlar dedim.

Gariban mısınız ne iyiliği ya. Kabul etmeyecektiniz. Ev ev üstüne olmaz herkes bilir bunu. Maddi gücünüz yoksa bekleyecektiniz. Kocaman yetişkin kadınsınız. Kendi bütçenizi bilmeden neden evleniyorsunuz. Ne kandırması zaten olur mu öyle şey. Evin hali en başından belliymiş.

Sonuçta size maddi destekleri olmuş mu? Olmuş. Hem de baya.

Sizin gibi 6 sene önce bir çöpten gelinlik damatlığa kadar düğünümüzün salonundan tutun kına kıyafetime kuaföre düğünde verilecek yemekten evdeki tüm eşyayı biz kendimiz eşimle yaptık ben o dönem iş yerimden ayrılmak istiyordum zaten dava açmıştım eşimle evlenme kararı alınca davayı geri çektim nikah yapıp tazminat aldım birazda eşim ekledi borç harç derken inanın aynı sizin gibi bir iğne bile almadık onlardan kendimiz yaptık

Ama eşyam çok iyisi olmadı beyaz eşyam da öylesine oldu açıkçası hatta mutfaktaki yemek masam2. Eldi kimse de sana şunu aldım yaptım diyemedi söz hakkı olmadı şuan onun söz hakkı var evinde olduğunuz için bu fırsatı vermeyin.

Sonra sonra düzeldik eşyalarımızı yeniledik evimizi bile aldık ama ilk zamanlar herşeyin iyisine bakmadan kendi başımızı soktuk.
Allah umarım daha iyilerini verir size.

X