- 2 Aralık 2015
- 32.078
- 106.780
- 598
Hayırlı Ramazanlar dilerim herkese. Rabbim diğer Ramazana da ulaşmayı nasip etsin. Ramazan sofralarına yakışan, kıymanın ve patlıcanın en sevilen hallerinden biri olan karnıyarık ve sütlaç yaptım.
Benim iftar menümde
-Mercimek çorbası
-Karnıyarık
-Pilav
-Cacık
Karışık dolma(kuru biber, beyaz lahana sarması) vardı.
Karnıyarık için malzemeler
6 adet patlıcan
3 adet sivri biber
Kıymalı harç İçin;
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2 diş sarımsak(isteğe bağlı)
Sıvı yağ,
tuz, karabiber, kırmızıbiber, pulbiber
200 gr kıyma
Sosu İçin;
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Yapımı
-Patlıcan pijama şeklinde soyulur, yıkanıp kurulanıp, kızgın yağda kızartılır.Biber konulacaksa üstüne biber de kızartlır.Ben aralara patates de kızarttım. Dilerseniz kızartma yerine patlıcanlar yağ sürüp fırın tepsisi de de kızartma bilirsiniz.
-Kıyma tavaya alıp suyu çekene kadar kavrulup sıvıyağ eklenir, yemeklik doğranmış soğan eklenir, biraz kavrulunca sarımsak eklenir
-Kavrulan soğana küçük doğranmış domates, tuz, baharatlar eklenir domatesler yumuşayınca altı kapatılır.
-Patlıcan bıçak yardımıyla ortadan derine inmeden kesilir, kaşık yardımıyla yanlara doğru açılıp içine tuz serilir biraz. Daha sonra iç harç konulur, üzerine kızarmış biber veya domates konulur.
-1 kaşık salça 1 bardak suyla açılıp tepside boşluklara dökülür. 200 derecede 20 dakika kadar pişirin. İsteğe bağlı tencerede de pişirebilirsiniz.
Fırın Sütlaç için malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
1 tane yumurta(isteğe bağlı)
Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)
Yapımı:
-Öncelikle pirinç 2 bardak su ile suyu çekene kadar pişirilir
-Pişen pirince sütü ve vanilya eklenir.
-Bu arada bir kap içerisinde nişasta ve sütü (suyu) pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırılır.
-Süt kaynayıncaşeker ve sütle açılan nişasta eklenip 10-15 dakika daha kaynatılır.
-Pişen sütlaç ısıya dayanıklı kaselere paylaştırılır. Eğer yumurta koyacaksan tencerenin dibinde 1 kepçe kadar bırakıp yumurta sarısı eklenip karıştırılır. Kasedeki sütlaçların üzerine paylaştırılır daha iyi kızarması için.
-Tepsiye kaseler dizilir ve yarısına kadar soğuk su konulup üsr rafa yerleştirilir.
-200 derece ısıda sütlaçların üstü kızarınca fırından alınır.
Benim iftar menümde
-Mercimek çorbası
-Karnıyarık
-Pilav
-Cacık
Karışık dolma(kuru biber, beyaz lahana sarması) vardı.
Karnıyarık için malzemeler
6 adet patlıcan
3 adet sivri biber
Kıymalı harç İçin;
2 adet orta boy soğan
2 adet domates
2 diş sarımsak(isteğe bağlı)
Sıvı yağ,
tuz, karabiber, kırmızıbiber, pulbiber
200 gr kıyma
Sosu İçin;
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı sıcak su
Yapımı
-Patlıcan pijama şeklinde soyulur, yıkanıp kurulanıp, kızgın yağda kızartılır.Biber konulacaksa üstüne biber de kızartlır.Ben aralara patates de kızarttım. Dilerseniz kızartma yerine patlıcanlar yağ sürüp fırın tepsisi de de kızartma bilirsiniz.
-Kıyma tavaya alıp suyu çekene kadar kavrulup sıvıyağ eklenir, yemeklik doğranmış soğan eklenir, biraz kavrulunca sarımsak eklenir
-Kavrulan soğana küçük doğranmış domates, tuz, baharatlar eklenir domatesler yumuşayınca altı kapatılır.
-Patlıcan bıçak yardımıyla ortadan derine inmeden kesilir, kaşık yardımıyla yanlara doğru açılıp içine tuz serilir biraz. Daha sonra iç harç konulur, üzerine kızarmış biber veya domates konulur.
-1 kaşık salça 1 bardak suyla açılıp tepside boşluklara dökülür. 200 derecede 20 dakika kadar pişirin. İsteğe bağlı tencerede de pişirebilirsiniz.
Fırın Sütlaç için malzemeler
1 litre süt
1 su bardağı şeker
Yarım su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı buğday nişastası
1 paket vanilya
2 su bardağı su
1 tane yumurta(isteğe bağlı)
Yarım su bardağı süt (nişastayı açmak için)
Yapımı:
-Öncelikle pirinç 2 bardak su ile suyu çekene kadar pişirilir
-Pişen pirince sütü ve vanilya eklenir.
-Bu arada bir kap içerisinde nişasta ve sütü (suyu) pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırılır.
-Süt kaynayıncaşeker ve sütle açılan nişasta eklenip 10-15 dakika daha kaynatılır.
-Pişen sütlaç ısıya dayanıklı kaselere paylaştırılır. Eğer yumurta koyacaksan tencerenin dibinde 1 kepçe kadar bırakıp yumurta sarısı eklenip karıştırılır. Kasedeki sütlaçların üzerine paylaştırılır daha iyi kızarması için.
-Tepsiye kaseler dizilir ve yarısına kadar soğuk su konulup üsr rafa yerleştirilir.
-200 derece ısıda sütlaçların üstü kızarınca fırından alınır.
Son düzenleyen: Moderatör: