Kardeşimin bebeğinde down sendrom riski

Noraa89

Guru
Kayıtlı Üye
1 Mart 2012
2.854
1.309
35
Merhabalar, bugün aldığım haberle şoka uğradım, şu an hiçbir şey yapamıyorum. Kardeşim 5 aylık hamile ve bebekte down sendrom riski çıktı. İlk çocuğu tüp bebekti bu istemediği halde normal yollarla oldu ilk çocukta bile aşırı zorlanıyordu şimdi nasıl bakacak nasıl olacak sürekli aklıma kötü şeyler geliyor. Kardeşim normalde de güçlü biri değil, nasıl kaldıracak bunu hiç bilmiyorum o çocuğun bakımını nasıl üstelenecek, çocuğa bakarken içten içe isyan eder mi biz nasıl ona destek olacağız?

Down sendromun kesin olup olmadığını çğrenmek için sıvı alınıyormuş bu sıvı da bebek sağlıklıysa bebeğe zarar verebilirmiş ne yapmalıyız? Neye göre buna karar vereceğiz biz şimdi? Eşi inançlı biri o da bir can öyleyse de canına kıyamam demiş ama bana göre kardeşim bu sorumluluğu alabilecek kadar güçlü biri değil. Nolur bir akıl verin ne yapmalıyız sneye göre karar vericez biz ?

O sıvı alırken bebeğin riske girme durumu öncedendi. Şimdi görüntüleme çok gelişti, risk fazla yok. Aldırırlar aldırmazlar birşey diyemem, onların ortak alması gereken bir karar. Yapamaz edemez demeyin şimdiden, kardeşinizi düşünüyorsanız kararının arkasındayız, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız deyin.

En garantisi amniyosentez sıvısından alınıp bakılmasıdır ama risk çok yüksek. Annenin hayatıyla sonuçlandığı olaylar olmuştur. Henüz dünyaya gelmeden hayatı karartmamak lazım. Doğduktan sonra test yapılır, ona göre plan program yapılır. Psikolojik olarak şimdiden çökmek anneye de bebeğe de eziyet olacaktır madem dediğiniz gibi güçlü değilse ablanız. Yıllardır öğretmenliklerini yaparım down lu çocuklar kadar sevgi dolu güzel yaratılmışlar görmedim. İnşallah değildir ama velev ki öyle olsun, onu herşeyden herkesten çok seveceksiniz :-)

Merhabalar, bugün aldığım haberle şoka uğradım, şu an hiçbir şey yapamıyorum. Kardeşim 5 aylık hamile ve bebekte down sendrom riski çıktı. İlk çocuğu tüp bebekti bu istemediği halde normal yollarla oldu ilk çocukta bile aşırı zorlanıyordu şimdi nasıl bakacak nasıl olacak sürekli aklıma kötü şeyler geliyor. Kardeşim normalde de güçlü biri değil, nasıl kaldıracak bunu hiç bilmiyorum o çocuğun bakımını nasıl üstelenecek, çocuğa bakarken içten içe isyan eder mi biz nasıl ona destek olacağız?

Down sendromun kesin olup olmadığını çğrenmek için sıvı alınıyormuş bu sıvı da bebek sağlıklıysa bebeğe zarar verebilirmiş ne yapmalıyız? Neye göre buna karar vereceğiz biz şimdi? Eşi inançlı biri o da bir can öyleyse de canına kıyamam demiş ama bana göre kardeşim bu sorumluluğu alabilecek kadar güçlü biri değil. Nolur bir akıl verin ne yapmalıyız sneye göre karar vericez biz ?
Aldırsın aldırmasın diyemem. Bu durumu yaşayan ben değilim çünkü ama Ben bu olaylara hep şöyle bakarım: doğumda ya da sonradan sakat kalsa ne yapacaktınız? Sağlıklı bir hamilelik olsa ama Var olan binlerce genetik hastalıktan biri ile doğsa ne yapacaktınız? Eğer kendini güçsüz hissediyorsa aldırması daha mı doğru bilemedim. Çünkü o evlada güçlü ve mücadeleci bir anne lazım. Yoksa hayat onun için çok zor

Kardeşiniz çok zor süreçten geçiyor onu düşünmenizi anlayabiliyorum. Umarım sağlıklı bir şekilde çocuğunu kucağına alır. Yapamaz edemez diye düşünmeyin ve kardeşinize de öyle hissettirmeyin sakın. İnsan zorluklara uyum sağlayabilen bir varlık. Eminim o da hakkıyla üstesinden gelebilir. Yukarda da bahsedildiği gibi bunu önden öğrenme fırsatınız oldu, en azından hazırlık olunur. Ya doğduktan sonra veya doğum esnasında başka bir hastalığı çıksaydı ne olacaktı? Bırakıp gidilmeyecekti. Yine bakılacaktı.

Eğer gebeliğe son verilmeyecekse plesantadan su almanın hiçbir mantığı yok
Down sendromu testleri ne olursa olsun gebwliğin devamını düşünen biri için son derece mantıksız
Bakamayacağını düşünüyorsa gebeliğe son verilir
Budur başka alternatifi yok
Ki bakamaz dediğiniz çocuk kardeşinizin hayattaki en büyük amacıda olabilir

Anılarımı depreştirdin.bende hamileyken 2 li testte down sendromu yüksek çıktı.amniyosentez dediler,eşim istemedi. Çünkü çocuğu düşürme ihtimali var.eşim bu sadece bir olasılık dedi hiç inanmadi.sonra detaylı ultrasona girdim.normal çıktı.yani down sendrolmlu olunca kemik yapısı,gelişimi falan farklı oluyor.mesela 2 hafta geriden geliyor gelişimi.herkes güle oynaya doğuma gider,ben hiç doğum yapmak istemedim.sezaryen oldum,belden uyuşturmalıydı.çocuğumu gösterdiler,direk kaşlarına baktım çünkü kaşları bitişik olur.yanıma geldi ,hiçbir yerine bakamadan avucuna baktım çünkü tek çizgi olur avuçta😢yetmedi çocuk doktoruna sordum...neyse ki sağlıklı doldu.ama yaşadığım duyguları anlatmam
Zaten amniyosentez sonucu belli olduğunda çocuk 4_5aylık olur demişlerdi.
Doktor neye göre down sendromu var diyor.?2 li test mi 3 li test mi,ultrasonda gelişimi mi geri?detaylı ultrasona girdi mi?kalbini ferah tutsun. İnşallah birşey yoktur.

Biz doğduktan 3 ay sonra genetik testle öğrendik çoğukadına hamıleyken Risk var derler ama çoğu tahmınde yanlış çıkar 3 lü 4 lü tarama testlerinden bahsediyorum
Ambıyo sentez yaptırsın kesin sonuçu öğrenir
Ama o testlerin sonucu çok geç çıkıyo bebek çok büyümüş oluyo öğrenseniz bile birşey yapmanız mümkün değil
Daha 10 haftalık olmadan yurtdışında yapılan bi test var çok pahalı ki zaten hamilelik çok ilerlemiş bence anne adayımız doğum yapana kadar bunu takmadan hamileliğin tadını çıkarsın gerisini çocuk doğduktan sonra düşünün

Kardesiniz kendisinde bakabilecek gücü görüyor mu, en önemlisi.
Çok zor bir durum.
Ben bile bile dünyaya getiremezdim, kendimi biliyorum.
Ama bir başkası çok daha fazlasını bile taşıyabilir..

Ayrıca söylenmiş sanırım, amniyosentez e gerek yok, kan testiyle de bakılıyor diye biliyorum, bir araştırın derim.

İnşallah en doğru kararı verir kardeşiniz 🙏🙏

Bebeğim de gelişim geriliği vardı 5 hafta geriden gidiyordu. 2 li test te sorun yoktu. Ama bebekte sorun vardı. Ve 30 lu haftalarda başka doktordan öğrendim. 4 kere detaylı ultrasona girdim. Şimdi ki aklım olsa direk perinatolog A giderdim. Doğumu başka hastane de yaptım doktor dedi ki doğumda beyin özürlü olabilir çünkü bebek 5 hafta geriden geliyor. Ama sağlıklı bir çocuğa sahibim çok üzüldüm çok ağladım. Doktor doktor gezsin tek doktorun dediğine bakmasın. Gerisini o bilir.

Bebegi aldirmanin imasi bile hos degil hatta korkunc..Sonra daha buyuk imtihanlara ugrarsiniz..
O çocuk sağlıklı yaşıtlarının yaptığı şeyleri yapamayınca üzülmeyecek mi ? Bazı tuhaf insanlar ona kötü bakınca,çocuklarını uzaklaştırınca hem annesi hem kendisi üzülmeyecek mi ? Bir de bu taraftan bakın

Ben çok anlamıyorum ama kan testi sanırım 4-5 aylıkken yapılıyormuş sadece şimdi 3 li test yaptırdı onun sonucuna göre down sendrom riski var denmiş. Detaylı ultrasona yarın girecek ama düşünmekten ailecek kfayı yiyeceğiz bu gidişle..

2li testim riskli çıkmıştı sıvı aldırdım sağlıklı olan bebegımı kaybedıyordum nerdeyse sadece kanla bakılan testler var ona yonelın... iyi bir radyalog bulun ona gıdın detaylı ultrason yapsın ... ankarada eyüp ekiciyi oneriririm ...

1%63 down sendromlu çıkmıştı kızım ..bu çok çok yüksek bir orandır ikili tarama için.Bu matematiksel bir sonuç ..bi ıhtımal... su an 63 çocuğun olsa 1 i down demek. O zamanlar kesin sonuç veren tek test amniyosentezdi. Amniyosentez yaptırdım ben şimdi kan testi ile de down ve birkaç genetik hastalığa daha bakilabiliyor..öbür yandan 3 lu tarama 2 li tarama kadar güvenilir değildir..boşuna canınızı sıkıyor olma ihtimaliniz çok çok yuksek

Detaylı ultrasonda belli olur bahsettiğiniz 3 lü tarama testleri sadece ihtimaldir. Yani %100 doğruluk payı vermez yok denilir var çıkar var denilir yok çıkar boşuna kendinizi üzmeyin kardeşinize bunu anlatım lütfen Eğer ki içi
Rahat etsin diyorsanız nifty testi var kan testi 2500 3000 TL civarı ücreti bunu yaptırabilirsiniz

X