TUVALETTE DOGRU OTURUYOR MUYUZ?
Bu soru peklik çeken kaçımızın aklına gelmiştir bilmiyorum, ben Giulia Enders’in kitabını okuyana kadar hiç düşünmemiştim.
Beslenme değişikliği ile birlikte az da olsa düzene giren pekliğim yine de haftada bir ile sınırlıydı. Aralık 2015'te Dr. Ümit Aktaş'ın önerdiği şekilde her sabah kahvaltı sonrasında 10 dakikamı tuvalette oturmaya ayırmanın bu sistemde uzun zaman gerekli oldugunu biliyordum.
Eğlenceli bir şekilde bağırsağı anlatan kitabı aldığımda ilk konulardan birinin kaka ve çıkartmak olduğunu bilmiyordum, en çok ilgimi çeken de yukarıdaki başlık oldu. Bakalım kitapta kısaca neler yazıyor:
Israilli Dr. Don Skirov araştırma konusu için 28 denekten 3 farklı pozisyonda günlük "kakalarını yapmaları" konusunda ricada bulunmuştur; normal bir klozette oturarak, minik bir tuvalette çömelerek ve açık havada çömelerek. Bu işlem sırasında hem süre tutulmuş hem de bir anket yapılmış. Varılan sonuç çömelerek yapmak yaklaşık 50 sn sürerken oturarak yapmak 130 saniye sürmüş ve çömelerek yapılan daha başarılı olmuştur.
Neden? Bağırsak sistemimiz oturarak işimizi hallettiğimiz süreçte deliğin tamamen açılacağı şekilde tasarlanmıştır. Vücudumuzda, oturduğumuz veya ayakta durduğumuz zaman bağırsağımızı bir kement gibi sıkılaştıran ve kıvrım oluşacak biçimde belli bir yöne doğru çeken bir kas mevcuttur. Bu mekanizma aynı zamanda başka sfinkter kaslarina da destek amaçlı oluşturulmuş bir mekanizmadir.
Bu mekanizmada dışkımız ilk başta bir kıvrıma ulaşır ve kendini frenler. Bundan dolayı sfinkter kaslarımız oturduğumuz ve ayakta durduğumuz süreçte dışkıyı içeride tutmak adına olabildiğince az enerji harcarlar. Kasımız kendini bıraktığı anda kıvrım yok olur.
Yapılan araştırmalarda hemoroid, Divertekülit veya bağırsak hastalıklarının genelde oturarak tuvaletlerini yapan ülkelerde daha fazla mevcut olduğunu görmüşlerdir.
Tuvaletimizi yaparken en eski zamanlardan beri doğalında kullandığımız pozisyon "çömelmek“ tir.
Günümüz şartlarında alafranga tuvaletler sayesinde alaturka tuvaletler neredeyse yok oldu buna bağlı olarak da çömelmek de tarihe karıştı.
Peki otururken çömelebilir miyiz? Evet, oturarak da çömelmek mümkündür. Bu yöntem özellikle dışkılamada zorlanılması durumunda uygulamaya oldukca değer bir yöntemdir. Vücudun dış kısmı hafifçe öne doğru eğilir, ayakların altına ise ufak bir tabure (ben bu işlem için çocukların diş fırçalamalarını kolaylaştırmak için kullanılan taburelerden kullanıyorum) konulur – artık hazırsınız, her şey tamam, ayrıca işinizi hal ederken bir şeyler okuyabilirsiniz.
Ben bu yöntemi bu gün de dahil olmak üzere tam 32 gündür sabahları ve ihtiyacım olmasa da alışkanlık kazanmak adına akşamları da uyguluyorum ve 9. günden itibaren faydasını görmeye başladım. Geriye baktığımız zaman ilkokulda yatılı okuduğum dönemde okulda alafranga tuvalet vardı ve peklik orada başlamıştı ve ben çömelerek oturmayı zaten çok bilmiyordum. Orta ve lise öğrenimimde yine yatılı olan okulumda tuvaletler alaturka idi ve o siralar daha iyiydi bağırsaklarımın durumu ama ben uzun süre çömelmek yerine bir ikinci hata yaparak kendimi sıkıp hafta içi tuvalete çıkmamayı adet edinmiş ve evde hal etmeyi uygun bulmuştum bu da bende zamanla kronik bir hal aldı.