Meyveleri Nasıl ve Ne Miktarda Yiyeceğiz?
Kilo vermek istiyorsak, insülin direnci kırılana dek günde bir adet düşük glisemik indeksli meyve bütün olarak yenilebilir.
Örneğin kış aylarında portakal, mandalina, nar veya elma olabilir. Yaz aylarında çilek (şeker ekilmeden), kiraz, böğürtlen veya ahududu günde 100 - 200 gr. kadar yenilebilir. Ayrıca zeytin yeryüzünde bulunan en sağlıklı meyvelerden biridir. Glisemik indeksi sıfırdır. Her sabah kahvaltıda 10-15 adet zeytin rahat yenebilir. Domates, salatalık ve biberler de sebze grubunda olmalarına rağmen o bitkilerin meyveleridir. Ceviz, fındık, fıstık, badem de kendi ağaçlarının meyveleridir ve bunların da glisemik indeksleri sıfırdır. Bu saydıklarımızı meyve olarak bilip tüketirsek, 24 saat içinde ne kadar çok ve sağlıklı meyve yediğimiz ortaya çıkacaktır. ancak glisemik indeksi çok yüksek olduğu için kavun, karpuz, dut ve taze incir (Gİ=80-100) maalesef yenilmemelidir. Haziran ve Temmuz aylarında, hastalarımızın kan yağlarındaki trigliserid oranı bu nedenle yükselmektedir! Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri 'sükroz' hemen kan yağı trigliseride dönüşür ve yağ olarak depoya gönderilir. Karaciğer ve göbek yağlanmaya başlar, bacak kaslarında ve karaciğerde trigliseridler yağ olarak depo edilir.
Bunun en önemli belirtisi, otuz yaşından sonra hafif hafif bel çevresinin kalınlaşmaya başlamasıdır. Bel ölçümlerinin kilo ölçümlerinden daha önemli olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.
Özellikle 30 yaşından sonra geceleri yatmadan önce birkaç meyve yer yatarsak, kilo vermeye ve yağlarımızın erimesine fırsat tanımıyoruz demektir. Halkımızın fizik aktivitesi çok azdır. Toplum olarak sağlıksız, hareketsiz yaşam biçimi içindeyiz! Sürekli ne yiyeceğimizi ve içeceğimizi düşünüp duruyoruz. Hiçbir zaman bugün ne yapayım da 40 - 50 dakika yol yürüyeyim diye düşünmüyoruz. Maalesef günlük yaşantımızı bu şekilde düzenlemek aklımıza bile gelmiyor. Eğer her gün 5 km yol yürürsek, inanın her istediğimizi (tabii sağlıklı olan gıdaları) istediğimiz kadar yiyebiliriz...
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay
*Yaşam Boyu Sağlık isimli kitabından alıntıdır.