Diş hekimiyim, zamanında puanı tıpa da yeterken 6 yıl tıp oku üzerine uzmanlık yap çok uzun diyip 5 yıl diş hekimliği okurum, muayenehanemi açarım çok daha güzel kazanırım, uzmanlık derdi yok bir şey yok diyerek girdim. Maalesef ben girdiğimde 15 tane falan fakülte vardı, şimdi 100e yaklaşmıştır. Sayı çok arttı, diş hastaneleri yapıldı fakat devlet ataması çok az. Kurayla yapılıyor 200 kişilik yere 3-4 bin kişi başvuruyor.
Uzmanlık sınavı geldi,kazanırsa 3,4 yıl okuyup uzmanlık yapar. Ha çok gerekli mi cerrahi ve ortodonti dışında değil, iyi bir üniversiteden de mezun olursa ortodontı hariç her şeyi yapabilir zaten. Uzmanlık etiket sağlar, ya da fakültede kalıp akademisyenlik yapar. Uzmanlık yapıp devlete geçerse katsayısı yüksek olduğu için döneri daha çok olur.
büyükşehirlerde direkt mezun olup tutunması zor, ya nöbet usulü çalıştırırlar, maaş verirlerse düşük olur, ya da yüzdeyle çalışır. Kendi memleketiniz küçükse , periferdeyse, çevre genişse muayenehane açabilirsiniz. Mezun olunca birkaç yıl bir hekimin yanında çalışıp deneyim kazanır, sonra açarsınız.
Bu meslek özel çalışılacaksa biraz da esnaflık işi, para kazanmak istiyorsan tatil günü de çalışacaksın, akşam iş çıkışı sonrası da. Çünkü rakip çok sen kapalı olursan hemen yandaki hekime gider hasta, ben yapamadım mesela. Para isteme işi çok zorlardı beni, şansım yaver gitti kamuya girdim. En nihayetinde devlet memurusunuz çok yüksek maaşlar yok, kafa daha rahat, para olayını konuşmak yok, nöbet denk gelmemişse bayram, seyran tatili var.
Ama zamanında beraber mezun olup özel çalışan tüm arkadaşlarım çok iyi durumdalar şimdi. Biraz zaman , piyasada yer edinme zorlar ilk başlarda. Tüm meslekler gibi diş hekimliği de cazibesini yitiriyor artık. Ama mimarlıktan daha iyi durumda diye düşünüyorum, ha bir de diş hekimliği eğitimi pahalıdır. Malzeme derdi bitmez, öğrenciyken herkes öğrenim kredisini kendine harcarken biz diş depolarına yatırırdık
aynı zamanda uygulamalar çok zorludur, pratik ve teorik eğitimi ağırdır.Tıp kadar ağır olmasa da tıp dersleri görülür, hatta temel bilimler tıp fakültesi ile aynıdır.(ben hacettepeliyim belki o yüzden temel bilimlerde çok zorlamışlardır bizi ama uzmanlık sınavı olduğu için gerekli zaten) bana da hep eczacılık cazip gelmiştir, aç dükkanı koy içine yardımcıyı sen gez diye düşünürdüm. Tabi onun da olumsuz yanları vardır ama onu da bi düşünün derim.