Karar vermek çok zor lütfen fikir verin

Bende dişhekimiyim. Yukarıda ki arkadaşın yazdığına katılıyorum. Mantar gibi fakülte açtılar. Bir çoğunun akademik kadrosu bomboş ve buradan mezun olacaklar hasta bakacak. Günümüzde artık dişhekimliğinde tutunmak mezun sayısından dolayı çok zor. Ağız diş sağlığı merkezleri açıldı bir dönem çok atama oldu ama şu an doğuya bile atama yok. Atanan para kazanmak yani döner alabilmek için günde en az 45 tane hasta bakmak zorunda. Hasta bakmasa kuru maaş o da şu an 6000 civarı. Okula sadece para ödemekle bitmiyor. Stajlarda preklinikte kullanılan tüm malzemeleri öğrenciler alıyor. 4. Ve 5. Sınıfta staj tamamlamak için baraj var barajı geçmek için hasta gerekiyor. Biz hasta bulmak için huzurevleri, kahvehane dolaşmıştık. Gelsinler diye yol yemek parası karşılamıştık. Okul biter sonra uzmanlık sınavı. Artık uzmanlık şart. Eğer uzmanlık sınavına çalışmayı göze alabiliyorsa gitsin diş hekimliğine. Direk mezun olayım para kazanayım olayı bitti maalesef

Ülke şartları o kadar kötü ki...Mimarlık hayaliydi aslında ama iş bulamadıklarını duyunca biraz da araştırınız soğudu işte.Diş olmazsa Ege elektrik elektronik müh. Ya da ODTÜ istatistik gibi aslında hiç düşünmediği bölümleri bile düşünmeye başladı.Bunlara da geçiş yapabiliyor.

Bende dişhekimiyim. Yukarıda ki arkadaşın yazdığına katılıyorum. Mantar gibi fakülte açtılar. Bir çoğunun akademik kadrosu bomboş ve buradan mezun olacaklar hasta bakacak. Günümüzde artık dişhekimliğinde tutunmak mezun sayısından dolayı çok zor. Ağız diş sağlığı merkezleri açıldı bir dönem çok atama oldu ama şu an doğuya bile atama yok. Atanan para kazanmak yani döner alabilmek için günde en az 45 tane hasta bakmak zorunda. Hasta bakmasa kuru maaş o da şu an 6000 civarı. Okula sadece para ödemekle bitmiyor. Stajlarda preklinikte kullanılan tüm malzemeleri öğrenciler alıyor. 4. Ve 5. Sınıfta staj tamamlamak için baraj var barajı geçmek için hasta gerekiyor. Biz hasta bulmak için huzurevleri, kahvehane dolaşmıştık. Gelsinler diye yol yemek parası karşılamıştık. Okul biter sonra uzmanlık sınavı. Artık uzmanlık şart. Eğer uzmanlık sınavına çalışmayı göze alabiliyorsa gitsin diş hekimliğine. Direk mezun olayım para kazanayım olayı bitti maalesef
Ah atanacağıni bilsek ,çok kazansın diye bir derdimiz yok.Kendini geçindirsin bize yeter.O kadar özel okulda okutup bir de muayenehane açacak maddi gücümüz yok.

Diş hekimiyim, zamanında puanı tıpa da yeterken 6 yıl tıp oku üzerine uzmanlık yap çok uzun diyip 5 yıl diş hekimliği okurum, muayenehanemi açarım çok daha güzel kazanırım, uzmanlık derdi yok bir şey yok diyerek girdim. Maalesef ben girdiğimde 15 tane falan fakülte vardı, şimdi 100e yaklaşmıştır. Sayı çok arttı, diş hastaneleri yapıldı fakat devlet ataması çok az. Kurayla yapılıyor 200 kişilik yere 3-4 bin kişi başvuruyor.
Uzmanlık sınavı geldi,kazanırsa 3,4 yıl okuyup uzmanlık yapar. Ha çok gerekli mi cerrahi ve ortodonti dışında değil, iyi bir üniversiteden de mezun olursa ortodontı hariç her şeyi yapabilir zaten. Uzmanlık etiket sağlar, ya da fakültede kalıp akademisyenlik yapar. Uzmanlık yapıp devlete geçerse katsayısı yüksek olduğu için döneri daha çok olur.

büyükşehirlerde direkt mezun olup tutunması zor, ya nöbet usulü çalıştırırlar, maaş verirlerse düşük olur, ya da yüzdeyle çalışır. Kendi memleketiniz küçükse , periferdeyse, çevre genişse muayenehane açabilirsiniz. Mezun olunca birkaç yıl bir hekimin yanında çalışıp deneyim kazanır, sonra açarsınız.

Bu meslek özel çalışılacaksa biraz da esnaflık işi, para kazanmak istiyorsan tatil günü de çalışacaksın, akşam iş çıkışı sonrası da. Çünkü rakip çok sen kapalı olursan hemen yandaki hekime gider hasta, ben yapamadım mesela. Para isteme işi çok zorlardı beni, şansım yaver gitti kamuya girdim. En nihayetinde devlet memurusunuz çok yüksek maaşlar yok, kafa daha rahat, para olayını konuşmak yok, nöbet denk gelmemişse bayram, seyran tatili var.

Ama zamanında beraber mezun olup özel çalışan tüm arkadaşlarım çok iyi durumdalar şimdi. Biraz zaman , piyasada yer edinme zorlar ilk başlarda. Tüm meslekler gibi diş hekimliği de cazibesini yitiriyor artık. Ama mimarlıktan daha iyi durumda diye düşünüyorum, ha bir de diş hekimliği eğitimi pahalıdır. Malzeme derdi bitmez, öğrenciyken herkes öğrenim kredisini kendine harcarken biz diş depolarına yatırırdık😞 aynı zamanda uygulamalar çok zorludur, pratik ve teorik eğitimi ağırdır.Tıp kadar ağır olmasa da tıp dersleri görülür, hatta temel bilimler tıp fakültesi ile aynıdır.(ben hacettepeliyim belki o yüzden temel bilimlerde çok zorlamışlardır bizi ama uzmanlık sınavı olduğu için gerekli zaten) bana da hep eczacılık cazip gelmiştir, aç dükkanı koy içine yardımcıyı sen gez diye düşünürdüm. Tabi onun da olumsuz yanları vardır ama onu da bi düşünün derim.
Eczacılar da zor durumda kimse eczane açamıyor.Arkadaşimin kızı yeni mezun İzmir de bir eczaneyi 3 milyon TL hava parasıyla devraldılar.Ülkede eczane açabilecek yer kalmamış.Açilabilecek birkaç yer de 2,3 seneye dolar.

Mimarlık değil ama dişçiliği tercih ederdim ben. Mimar kuzenim kendi alanında iş bulamadı. Diş hekimi kuzenim bir kaç sene tecrübe kazandı, bir arkadaşıyla ortak poliklinik açtı. Gerçekten maddi manevi mutlu

Diş hekimliğinin malzeme masrafı çok oluyormuş, bunu da gözönünde bulundurmalısınız.
Bir de bir dersten kalırsa ya da yeterli ders ortalamasını tutturamazsa kazandığı %50 burs iptal oluyor mu? Olursa tamamını ödemeye maddi durumunuz elverir mi? Bunları da hesaba katın.
Okulda burs kesintisi yok bir de iyi yani her sınıfa 1 kere ücret ödeniyor.Mesela 1.sınifı tekrar etmesi gerek diyelim tekrar ettiği yıl ücret almıyorlar.2.sınifa geçince ödeme yapılıyor.

Ülke şartları o kadar kötü ki...Mimarlık hayaliydi aslında ama iş bulamadıklarını duyunca biraz da araştırınız soğudu işte.Diş olmazsa Ege elektrik elektronik müh. Ya da ODTÜ istatistik gibi aslında hiç düşünmediği bölümleri bile düşünmeye başladı.Bunlara da geçiş yapabiliyor.

biraz ters bir yorum olacak galiba ama hayaller değil de puanlar sistemi ile yönlendirmeyin çocuğunuzu

ne olmak istiyorsa onu olsun, işsiz kaldığında çekeceği cefa da daha az rahatsızlık verir

yani isteyerek mimari kazanıp bırakıp puanım istatistik bölümüne yetti burayı bitireyim deyip orada işsiz kaldığında yaşayacağı yıkım çok daha fazla

bir arkadaşım vardı hep doktor olmak isterdi

yıllarca ne olacaksın sorusuna doktor derdi

sonra lise sonra senin denemelerin iyi mühendis ol dediler ODTÜ okursun dediler vs vs

bizim zamanımızda önce tercih yapılır sonra sınava girer açıklanınca da okulun belli olurdu

sınav açıklandı konuştuk gözde bir Tıp fakültesi kazanmış ve mutsuzdu

çünkü ona tıp okuma daha iyilerine layıksın dendiği için o iyiyi kaçırdığını düşünüyordu, oysa daha küçücük çocukken tıp istiyordu

kızınız evet diş hekimliğine girebilir ama 5 yıl sonrasında muhtemelen diş hekimliği daha da dibe çekilecek zira mezun fazla

arkadaşımın kızı birinci sınıftaydı ve onun dahi ekstra masrafları vardı o devlet üniversitesinde idi arkadaşın durumu iyiydi ama o bile ne çok ekstrası var diye söyleniyordu

bunların dışında kendi yaşadığınız şehri belirtmemişsiniz ama İzmir olduğunu düşündüm

yani iki öğretmen maaşı ile başka çocuğunuz yok ise birini kızınıza ayırabilirsiniz gibi geldi

başka şehirde okuduğunda zaten aşağı yukarı bu kadar harcanıyor maalesef

aileniz ile kalma fikrine kızınızın bakış açısı da ailenin tavrı da önemli

örneğin ben okurken gece 11-12 gibi gelirdim kimse bir şey demezdi, rahatlardır, benim ailem kızıma da demez derim

ama kv demde kalsa çocuğun hayatı zindan olabilir pimpiriklidir, kendi kızları geç gelse de torun bana emanet der, koruma içgüdüsü ile karışır

ben bu denkleme girmezdim sanırım kazanmışsın, istiyorsun da bitir mimarlığı sonra istersen başka şeyler de oku derim

ben arkeoloji okumak istiyordum ama başka bölüm okudum

bir ara ikinci üniversite okumak için sınava girdim arkeoloji yazayım dedim, yaşadığım şehirdekini kazanıyordum da rahatça ama zorunlu hazırlığı vardı çalışırken devam edemezdim gidemedim

yani meslek ayrı sevdiği için okumak ayrı ama mimarlık mezunu olan çok olsa da iş bulabilenler de var

zor karar, ama karar kızınızın

Seveceği işi yapsın.
Bana kalırsa maaşlı çalışan olarak kaldığı sürece ne meslek yaptığınının artık önemi yok
Orta direk falan kalmadı.
Bence sevdiği işi seçmesi gerek.
Ayrıca özel üniversite yerine tekrar üniversite sınavına girmek daha mantıklı.
Pandemiden dolayı önümüzdeki yıllarda eski mezunları daha şanslı görüyorum.
Maalesef okullar şuan hiç verimli değil. Mevcut öğrencilerin bireysel çabasına kalmış vaziyette. Tekrar sınava girmeli.

Diş hekimligine neden geleceği iyi değil dediniz anlamadım. Birçok seçeneğe göre oldukça iyi bana kalırsa.
Devlet alımı çok az yılda 200 kişi o da kurayla.Başvuru sayısı 7000 lerde.Özel açmak gerek e çevre lazım ki iş olsun.özel muayenehane açmak da çok maliyetli.

Mimarlık geleceği daha sıkıntılı bir meslek. Elbette güzel meslek laf yok, ancak çoğunlukla ailede ilgili iş olanlar tercih ediyor, mesela maca zaten mühendis, alıyor yeğenini yanına, birlikte proje yapıyorlar. Yeni başlayan projelerde büyük tabelalar asıyor bazı firmalar, firma adı, mühendis adı, mimar adı, proje bilmem nesi adı gibi bilgiler yazıyor, genelde soyadlar aynı.

Zamanında burada konu açılmıştı, yeni mimarlık mezunu bir arkadaşımız asgari ücretle bir yere başlamıştı ve çok olumsuz şeyler yaşamıştı.

Diş hekimliği hakkında bilgim var, eşimin yeğeni diş hekimi. Yeni mezun oldu, kendi yerini açacak maddi gücü şu an yok. Özelde bir yere başvurdu, anında işe aldılar ve yalan olmasın 4000 tl ile başladı diye biliyorum, 4500 de olabilir, ancak tekrar ediyorum yeğenimiz atıyorum haziranda mezun olduysa yazın dinlendi, gezdi tozdu, eylülde iş aramaya başladı ve hemen iş buldu. Yeni mezun olduğu için başlangıç maaşı bu şekildeymiş, sonrasında şöyle böyle olacak diye anlattı ama bizim bir kulağımızdan çıktı.
Zaten maaş kısmından çok tecrübe kazanma amaçlı bakıyor olaya.

Bir de ikinci bir seçene olarak eczacılığı da düşüreyim aklınıza, belli mi olur.

Merhabalar.Derdim kızımın okuluyla ilgili.Lütfen fikirlerinizi bizimle paylaşın.
19 yaşında bir kızım var.Yildiz Teknik Üniversitesi mimarlik bölümünde 1.sinifta okuyor.Gerek uzaktan eğitim gerekse mimarlık bölümünün iş sıkıntılarını duyması nedeniyle bölüme pek de ısınamadı.Dersleri iyi aslında.İlk dönem ortalaması 3.63.Bir de mimarlık bölümünün her yıl sıralamasının düşmesi de canını sıkıyor.
MYP ile yatay geçiş yaparak özel bir üniversitenin diş hekimliğine geçmeyi düşünüyor %50 burslu olarak ama ondan da emin olamıyoruz diş hekimliğinin de geleceği pek de umut vermiyor gibi.

Maddiyat kısmına gelecek olursak İstanbul'da yurda en az yıllık 25000 TL vereceğiz.Geçmeyı düşündüğü özel okulun yıllık ücreti 45000tl civarında.Tefe tufe oranında zam olacakmış her yıl.Bu özel okul ailemin yaşadığı şehirde olduğu için yurt ücretinden kurtuluruz.Eşim de ben de öğretmeniz.5/6yıl 1 maaşı okula ve harçlığınıa ayirip 1 maaşla geçinebilir miyiz bu da biraz korkutuyor beni.
Bir de diş hekimliğine geçerse çekilen onca sıkıntıya değer mi?Sonu nasıl olur?
LÜTFEN FİKİRLERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.ÖZELLIKLE BU İKİ PİYASAYI (MİMARLİK VE DİŞ HEKIMLIĞİ)BILENLER YORUM YAZAR MISINİZ?
İki alanda da iyi olursa -ki bu onun kişisel yetenek ve yaratıcılığına bağlı çünkü ülkemizde bu sınav sisteminde iyi puan almak bunlara sahip olunduğu anlamına gelmiyor- çok yüksek hayat standartlarına ve gelire sahip olur. Aksi halde tekdüze bi geliri ve hayatı olur. Diş hekimi olursa uzmanlık da ekleyin 6-7-8 yıl civarı bir eğitim. Malzemeleri de oldukça pahalı. Sadece okul masrafıyla bitmiyor. Devlet üniversitesinde okumak bile baya maaliyetli.
Tabi her şeyi düşündüğümüzde bence ülkemizde asla işsiz kalınmayacak tek iş düzgün bir sağlık alanı. O nedenle oyum diş hekimliğinden yana

1-2yıl çok çalışıp devlete yatay geçiş yapabilir ama yapamaya da bilir.Biz şu anda elimizde olan mimarlık mi daha iyi yoksa diş hekimliği mi(gelecek açısından)bunun kararını vermeye çalışıyoruz.

Diş hekimiyim, zamanında puanı tıpa da yeterken 6 yıl tıp oku üzerine uzmanlık yap çok uzun diyip 5 yıl diş hekimliği okurum, muayenehanemi açarım çok daha güzel kazanırım, uzmanlık derdi yok bir şey yok diyerek girdim. Maalesef ben girdiğimde 15 tane falan fakülte vardı, şimdi 100e yaklaşmıştır. Sayı çok arttı, diş hastaneleri yapıldı fakat devlet ataması çok az. Kurayla yapılıyor 200 kişilik yere 3-4 bin kişi başvuruyor.
Uzmanlık sınavı geldi,kazanırsa 3,4 yıl okuyup uzmanlık yapar. Ha çok gerekli mi cerrahi ve ortodonti dışında değil, iyi bir üniversiteden de mezun olursa ortodontı hariç her şeyi yapabilir zaten. Uzmanlık etiket sağlar, ya da fakültede kalıp akademisyenlik yapar. Uzmanlık yapıp devlete geçerse katsayısı yüksek olduğu için döneri daha çok olur.

büyükşehirlerde direkt mezun olup tutunması zor, ya nöbet usulü çalıştırırlar, maaş verirlerse düşük olur, ya da yüzdeyle çalışır. Kendi memleketiniz küçükse , periferdeyse, çevre genişse muayenehane açabilirsiniz. Mezun olunca birkaç yıl bir hekimin yanında çalışıp deneyim kazanır, sonra açarsınız.

Bu meslek özel çalışılacaksa biraz da esnaflık işi, para kazanmak istiyorsan tatil günü de çalışacaksın, akşam iş çıkışı sonrası da. Çünkü rakip çok sen kapalı olursan hemen yandaki hekime gider hasta, ben yapamadım mesela. Para isteme işi çok zorlardı beni, şansım yaver gitti kamuya girdim. En nihayetinde devlet memurusunuz çok yüksek maaşlar yok, kafa daha rahat, para olayını konuşmak yok, nöbet denk gelmemişse bayram, seyran tatili var.

Ama zamanında beraber mezun olup özel çalışan tüm arkadaşlarım çok iyi durumdalar şimdi. Biraz zaman , piyasada yer edinme zorlar ilk başlarda. Tüm meslekler gibi diş hekimliği de cazibesini yitiriyor artık. Ama mimarlıktan daha iyi durumda diye düşünüyorum, ha bir de diş hekimliği eğitimi pahalıdır. Malzeme derdi bitmez, öğrenciyken herkes öğrenim kredisini kendine harcarken biz diş depolarına yatırırdık😞 aynı zamanda uygulamalar çok zorludur, pratik ve teorik eğitimi ağırdır.Tıp kadar ağır olmasa da tıp dersleri görülür, hatta temel bilimler tıp fakültesi ile aynıdır.(ben hacettepeliyim belki o yüzden temel bilimlerde çok zorlamışlardır bizi ama uzmanlık sınavı olduğu için gerekli zaten) bana da hep eczacılık cazip gelmiştir, aç dükkanı koy içine yardımcıyı sen gez diye düşünürdüm. Tabi onun da olumsuz yanları vardır ama onu da bi düşünün derim.
Eczacilik fakultesindeyim ben. Eczacilik fakulteleri de ayni Dis Hekimligi Fakulteleri gibi oldu. Ihtiyactan fazla fakulte acildi. Bir de mesela her sene ne kadar ogrenci isterseniz isteyin iki kati ogrenci gonderiyorlar. Siniflar kalabalik. Gecen sene 80 kusur kisi geldi bizim fakulteye. Oysa 5 sene once 60 kisi idi birinci siniflar. Mezun sayisi giderek artiyor. Eczane acmak eskisi kadar kolay degil.

Çünkü puanı %50burslu olarak oraya yetiyor.Devlet üniversitesine yetmiyor.
Anladim. Tek bildigim mimarlik icin iyi bir cevresi olmasi gerekiyor. Eskiden mimarlik bolumu cok tutuluyordu ama artik mezun olunca is bulmak zorlasmis. Kendi is yerini acip calisabilir ama onda da cevresinin genis olmasi gerekiyor.
Dis hekimliginin durumu su an mimarliktan daha iyi ancak onun da gelecegi nasil olur bilmiyorum. Cunku cok mezun veriyor ve cok fakulte acildi. Bir de dis hekimliginde de malzemeler icin epey para harcandigini duydum.
Eskiden muhendislik cok tercih edilirdi ama birkac bolum haricinde onlarda da benzer sıkıntilar var. Aslina bakilirsa ihtiyactan fazla fakulte acilmasi hem egitimi kalitesizlestirdi, hem de is bulma sıkıntısini da beraberinde getirdi. Iki sene sonra oglum da sinava girecek. Ben de sizin yasadiginiz endiseleri yasiyorum. Artik universiteyi bitirip meslek sahibi olmaktan cok mesleginizle ilgili is bulmak sorun.

Sağlık alanı istihdam açısından daha olumlu tabi ki, yalnız diş hekimliğinin eğitim çok ağırdır ve masraflıdır. diş hekimi olmak istemesi de çok önemli bence. Eğer iş bulma arzusuysa sadece motivasyon olarak yetmeyebilir. Eğitimi gerçekten zorlayıcı.
Tabi ki ilgi ve yetenekleri de çok mühim.
asıl arzusu mimarlıksa ve korkutan istihdam şartları ise özel diş hekimliğine aktaracağınız 1-2 yıllık masrafla mimarlık alanına da yatırım yapabilirsiniz.
yok diş daha cazipse, 1 yıllık özel üni parasına özel ders alıp tekrar hazırlanabilir.
yaptığınız büyük masraf, altına gireceğini borç onun da sırtında olacak.

X