Karar vermek çok zor lütfen fikir verin

dunya cadisi

bşl:01.06.2020/73,1kg gncl:64,8kg
Kayıtlı Üye
3 Eylül 2010
291
1.034
Merhabalar.Derdim kızımın okuluyla ilgili.Lütfen fikirlerinizi bizimle paylaşın.
19 yaşında bir kızım var.Yildiz Teknik Üniversitesi mimarlik bölümünde 1.sinifta okuyor.Gerek uzaktan eğitim gerekse mimarlık bölümünün iş sıkıntılarını duyması nedeniyle bölüme pek de ısınamadı.Dersleri iyi aslında.İlk dönem ortalaması 3.63.Bir de mimarlık bölümünün her yıl sıralamasının düşmesi de canını sıkıyor.
MYP ile yatay geçiş yaparak özel bir üniversitenin diş hekimliğine geçmeyi düşünüyor %50 burslu olarak ama ondan da emin olamıyoruz diş hekimliğinin de geleceği pek de umut vermiyor gibi.

Maddiyat kısmına gelecek olursak İstanbul'da yurda en az yıllık 25000 TL vereceğiz.Geçmeyı düşündüğü özel okulun yıllık ücreti 45000tl civarında.Tefe tufe oranında zam olacakmış her yıl.Bu özel okul ailemin yaşadığı şehirde olduğu için yurt ücretinden kurtuluruz.Eşim de ben de öğretmeniz.5/6yıl 1 maaşı okula ve harçlığınıa ayirip 1 maaşla geçinebilir miyiz bu da biraz korkutuyor beni.
Bir de diş hekimliğine geçerse çekilen onca sıkıntıya değer mi?Sonu nasıl olur?
LÜTFEN FİKİRLERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.ÖZELLIKLE BU İKİ PİYASAYI (MİMARLİK VE DİŞ HEKIMLIĞİ)BILENLER YORUM YAZAR MISINİZ?

İkiside zor bir bölüm ikisininde avantaj ve dezavantajları var. Ama mimarlıkta bildiğim çok fazla mezun var. İş sorunu diş hekimliğine göre çok daha fazla ama hekimlerde bu bölümde zorlanıyor artık. Ama yinede diş hekimliği derim. Mimarlık okursa kendine ofis açarsa geliri gerçekten iyi olur. Ama yapabilir mi ? Hekimlik daha mantıklı

Mimar yakinlarim var onlar zaten variyetli kisilerdi ana baba hep ayni meslekten olduklarindan cevreleri kendilerine gore ve iyi yasiyorlar.
Dis hekimligi su noktada daha mantikli gorundu, ozelde okuyan arkadaslarimi en cok uygulama malzemelerinin pahaliligi sarsiyordu. Ozel ve devlet egitiminde bi fark var mi bilmiyorum tabii.

Aslında burda herkesten çok kızınızın düşüncesi çok önemli ama iki mesleğin de şu an benzer sorunları var. Yani işsizlik, düşük maaşlar. Sadece işsizlik korkutuyorsa ben annesi olsaydım değiştirmemesini tavsiye ederdim. Her iki bölümde de lisans mezunu olmak yetmiyor artık, yüksek lisansta ise kendisine talebin artacağı bir alan da seçebilir mimarlıkta. Tasarım yönü varsa o alanda yürüyebilir. Yurt dışı düşünüyorsa eminim mimarlar için daha kolaydır. Sağlık alanında denklik her zaman sorun. Ve bir de şu an ki ekonomik duruma bakılınca özel üniversitede 5 yıl okumak, durumlar memuriyettten öte değilse çok zor ve külfetli.ama dediğim gibi hepsinden önce hangisini sevdiği daha önemli. Sadece işsizlik kaygısıyla tercih yapılacak bölümler değil ikisi de.

Mimarlık seçmesi bence, Türkiyede aile şirketinde çalışmadığı sürece hem getirisi az, hem işsizlik çok, hem çalışma ortamı kötü. Paralı kroların kaprislerini çeker.

Dişçilik bilmiyorum açıkçası. Amma velakin bence daha uygun fiyatlı seçenek bakın, devlet ünvsi olmuyor mu?
Devlet olmuyor Ankara'da bir özel üniversite %50burslu oluyor ancak.

Devlet olmuyor Ankara'da bir özel üniversite %50burslu oluyor ancak. .
Eğer ortalamamı yüksek tutarım devlete geçiş yaparım diyorsa bir kaç sene diş sıkılabilir ama o da garanti değil. Bu sene ortasında bir özel üniversite ücretlerine %20 zam yaptı mesela. Öğrenciler isyanda ama yetki de okulda. Böyle durumlarla karşılaşmak var ve ülkenin durumu malum. Kendine güveniyorsa bu denenebilir. Özelde tıp okuyup devlete geçiş yapan tanıdıklarım var çünkü. Başta da dediğim gibi hangisini severek yapıcaksa onun için şartları zorlamak lazım. Diş hekimliği bitirip teknisyen yanında çalışan doktorlar da var çünkü.

Benim bildiğim diş hekimliğinde bir sürü ek harcama çıkıyor. Baya maliyetli oluyor diye biliyorum. O hangisine yatkınsa onu seçsin ama Türkiye ye göre nerdeyse hiçbir bölümde iş yok. Benim tavsiyem bence dil öğrenip erasmusla yurtdışında öğrencilik yapıp orda iş bulması olur. Parayı buraya harcamak daha mantıklı gibi.

Özel üniversitede tıp okuyan iki tanıdığım var biri %50 burslu(istanbul) diğeri burssuz (ankara) iki aileninde maddi durumu çok iyi Maddi olarak altından kalkabilirmisiniz bilmiyorum tıp fakültelerinde -ne kadar doğru bilmiyorum 1 dersten kalma diye birşey yokmuş bi konudan kaldıysan o seneyi tekrar etmek gerekiyormuş(bu konularda cidden hiç bilgim yok) nitekim bu iki tanıdıktan biri sınıfta kaldı bunlarıda göz önünde bulundurun mesela sınıfta kalırsa bursu gidiyormu bunları araştırın sadece kurs ve yurttan ibaret değil harcamalar malzemelerde baya külfetli + yemesi içmesi giymesi çok çok zorlanacaksınız.Kızınız yıldız mimarlığı kazandığına göre başarılı bir çocuk bu yıl tekrar girse devletten bir yeri kazanabilir belki

Seçeceği mesleğin gelecek vaat etmesi tabi ki önemli ancak diğer taraftan severek yapacağı bir meslek olması da önemli. Belli ki gönlü diş hekimliğinden yana, biraz da bu yüzden bence de diş hekimliği.

Türkiyede hiçbir meslek geçerli değil ki.

Ben öğretmenim işsizim
Sokakta gördüklerimizin yarısından çoğu eğitimli işsizdir.

Yine hekimlik diğer mesleklere göre daha avantajlı.

Evet pis iş. Milletin ağzında çalışmak... ama napalim hayat bu. Tertemiz iş yok zaten.

Ben olsam ölümüne hekimlik seçerdim. 4 sene sıkarsınız dişinizi. Evladınızın hayatı kurtulur. Ben şahsen okumaya verilen paraya acımam. Param olsa ben de gider okurum.

Diş hekimliğinin malzeme masrafı çok oluyormuş, bunu da gözönünde bulundurmalısınız.
Bir de bir dersten kalırsa ya da yeterli ders ortalamasını tutturamazsa kazandığı %50 burs iptal oluyor mu? Olursa tamamını ödemeye maddi durumunuz elverir mi? Bunları da hesaba katın.

Son düzenleme:
Merhabalar.Derdim kızımın okuluyla ilgili.Lütfen fikirlerinizi bizimle paylaşın.
19 yaşında bir kızım var.Yildiz Teknik Üniversitesi mimarlik bölümünde 1.sinifta okuyor.Gerek uzaktan eğitim gerekse mimarlık bölümünün iş sıkıntılarını duyması nedeniyle bölüme pek de ısınamadı.Dersleri iyi aslında.İlk dönem ortalaması 3.63.Bir de mimarlık bölümünün her yıl sıralamasının düşmesi de canını sıkıyor.
MYP ile yatay geçiş yaparak özel bir üniversitenin diş hekimliğine geçmeyi düşünüyor %50 burslu olarak ama ondan da emin olamıyoruz diş hekimliğinin de geleceği pek de umut vermiyor gibi.

Maddiyat kısmına gelecek olursak İstanbul'da yurda en az yıllık 25000 TL vereceğiz.Geçmeyı düşündüğü özel okulun yıllık ücreti 45000tl civarında.Tefe tufe oranında zam olacakmış her yıl.Bu özel okul ailemin yaşadığı şehirde olduğu için yurt ücretinden kurtuluruz.Eşim de ben de öğretmeniz.5/6yıl 1 maaşı okula ve harçlığınıa ayirip 1 maaşla geçinebilir miyiz bu da biraz korkutuyor beni.
Bir de diş hekimliğine geçerse çekilen onca sıkıntıya değer mi?Sonu nasıl olur?
LÜTFEN FİKİRLERİNİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ.ÖZELLIKLE BU İKİ PİYASAYI (MİMARLİK VE DİŞ HEKIMLIĞİ)BILENLER YORUM YAZAR MISINİZ?
İki bölümle ilgili de fikrim yok sadece şöyle bir fikirle geldim bu sene kaçırdı ama seneye sıfırdan sınava girse özel okuması şart değilse eğer hem sizi zorlamaz hem belki iyi bir devlet okulunda yer bulur şu an sadece okul giderini hesaplamanız boş çünkü sürekli online devam etmeyecek ve yeme içmesinden giyim arkadaşlarla illaki aktiviteleri olacak kitap vs masrafları var ben devlette okuduğum halde baya güzel meblağdı o kitaplar yani o okulda kullanacağı her şeyi kendi alacak en azından biz öyle yapıyorduk kimya okuduk ama en basitinden labda giyilecek önlüğe kadar biz alıyorduk kişisel malzemeler dahil ki covid yüzünden daha sıkı sistem olacaktır diye düşünüyorum

Diş hekimiyim, zamanında puanı tıpa da yeterken 6 yıl tıp oku üzerine uzmanlık yap çok uzun diyip 5 yıl diş hekimliği okurum, muayenehanemi açarım çok daha güzel kazanırım, uzmanlık derdi yok bir şey yok diyerek girdim. Maalesef ben girdiğimde 15 tane falan fakülte vardı, şimdi 100e yaklaşmıştır. Sayı çok arttı, diş hastaneleri yapıldı fakat devlet ataması çok az. Kurayla yapılıyor 200 kişilik yere 3-4 bin kişi başvuruyor.
Uzmanlık sınavı geldi,kazanırsa 3,4 yıl okuyup uzmanlık yapar. Ha çok gerekli mi cerrahi ve ortodonti dışında değil, iyi bir üniversiteden de mezun olursa ortodontı hariç her şeyi yapabilir zaten. Uzmanlık etiket sağlar, ya da fakültede kalıp akademisyenlik yapar. Uzmanlık yapıp devlete geçerse katsayısı yüksek olduğu için döneri daha çok olur.

büyükşehirlerde direkt mezun olup tutunması zor, ya nöbet usulü çalıştırırlar, maaş verirlerse düşük olur, ya da yüzdeyle çalışır. Kendi memleketiniz küçükse , periferdeyse, çevre genişse muayenehane açabilirsiniz. Mezun olunca birkaç yıl bir hekimin yanında çalışıp deneyim kazanır, sonra açarsınız.

Bu meslek özel çalışılacaksa biraz da esnaflık işi, para kazanmak istiyorsan tatil günü de çalışacaksın, akşam iş çıkışı sonrası da. Çünkü rakip çok sen kapalı olursan hemen yandaki hekime gider hasta, ben yapamadım mesela. Para isteme işi çok zorlardı beni, şansım yaver gitti kamuya girdim. En nihayetinde devlet memurusunuz çok yüksek maaşlar yok, kafa daha rahat, para olayını konuşmak yok, nöbet denk gelmemişse bayram, seyran tatili var.

Ama zamanında beraber mezun olup özel çalışan tüm arkadaşlarım çok iyi durumdalar şimdi. Biraz zaman , piyasada yer edinme zorlar ilk başlarda. Tüm meslekler gibi diş hekimliği de cazibesini yitiriyor artık. Ama mimarlıktan daha iyi durumda diye düşünüyorum, ha bir de diş hekimliği eğitimi pahalıdır. Malzeme derdi bitmez, öğrenciyken herkes öğrenim kredisini kendine harcarken biz diş depolarına yatırırdık😞 aynı zamanda uygulamalar çok zorludur, pratik ve teorik eğitimi ağırdır.Tıp kadar ağır olmasa da tıp dersleri görülür, hatta temel bilimler tıp fakültesi ile aynıdır.(ben hacettepeliyim belki o yüzden temel bilimlerde çok zorlamışlardır bizi ama uzmanlık sınavı olduğu için gerekli zaten) bana da hep eczacılık cazip gelmiştir, aç dükkanı koy içine yardımcıyı sen gez diye düşünürdüm. Tabi onun da olumsuz yanları vardır ama onu da bi düşünün derim.

Son düzenleme:
X